Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

kwiatholandii 05:53, 26 kwi 2013

A moje cisy wsadzone w kwietniu zeszłego roku nic nie puszczają i coraz marniej wyglądają. Co im biedakom moze być? Myślałam zeby opryskac, ale nie wiem co im jest, Poza tym chciałam je skrócić bo to zywopłot mial być Tak jednak na nie patrzę i myslę, że jak zetnę te nowe pączki które ledwo widac, to może znowu nie dadza sobie rady

Selly 08:35, 26 kwi 2013

Gardenarium napisał(a)
Taxus baccata, to gatunek a nie odmiana akurat, ale lepszym rozwiązaniem jest poszukanie sobie takiego wyrośniętego "szarakuła", obgolenie go od dołu i wyprowadzenie kulki u góry.

Bo to co chcesz zrobić, to bym nie robiła na Twoim miejscu. Szukaj wysokiego cisa który ma przewodnik.

Ok. Zatem udam się na poszukiwanie " szarakuła". A właściwie 8 szt szarakułów Muszę znaleźć szkółkę z szarakułami Oh, jak mi się spodobało to słowo!
Tylko przecież wszystkie szkółki reklamują się hasłami w stylu : U nas najpiękniejsze rośliny w regionie... Ale może nie wszystkie są takie prawdomówne i coś znajdę dla siebie
Jak znajdę to oczywiście pokażę. Pozdrawiam
Gardenarium 15:49, 26 kwi 2013

No i to jest dobra decyzja.
Szukaj po znajomych, albo plantacjach cisów w polu u kogoś.

Instagram Ogrodowiska
Sebek 20:46, 30 kwi 2013

kwiatholandii napisał(a)
A moje cisy wsadzone w kwietniu zeszłego roku nic nie puszczają i coraz marniej wyglądają. Co im biedakom moze być? Myślałam zeby opryskac, ale nie wiem co im jest, Poza tym chciałam je skrócić bo to zywopłot mial być Tak jednak na nie patrzę i myslę, że jak zetnę te nowe pączki które ledwo widac, to może znowu nie dadza sobie rady]

Na Twoim miejscu wyciąłbym i obskubał wszystko co rude, a potem opryskał i podlał florovitem.....Nie wiem co to za choroba.....
Borbetka 20:48, 30 kwi 2013

Monia, a mają pączki nowe? Bo jeśli tak, to obskub to brzydkie i zasil. Z cisami u nas problem jest. Chciałam zrobić żywopłocik mały, żeby osłonić moją szkółkę i musiałam sporo km dojechać po takie, kurcze małe, Hicksi.
barwinek 21:42, 01 maj 2013

Witam. Który z klonów męskich cisa (nie wytwarzających tych czerwonych owocków) najbardziej nadaje się na dużego formowanego stożka? Czyli szybko rośnie i jest rozłożysty u podstawy? W literaturze znalazłam odmiany męskie: Hilii, Wojtek, Hatfieldii. Czy jeszcze któryś? A cis pospolity (ten podstawowy, że tak go nazwę czyli po prostu taxus baccata jest męski czy żeński? dzięki serdeczne za odpowiedź
Gardenarium 22:49, 01 maj 2013

Ja mam stożki z Taxus baccata i nigdy nie miały kulek choć mają 30 lat.

Odmiana "Hilli" nie ma kulek, ale nie nadaje się na stożek, a na żywopłoty.

Instagram Ogrodowiska
barwinek 11:40, 02 maj 2013

Dziękuję bardzo Danusiu za szybką odpowiedź. Oglądałam Twój ogród-przepiękny a stożki marzenie-właśnie takie bardzo chciałabym u siebie. A czy możesz napisać mi jeszcze, gdybyś TY miała do wyboru Wojtka albo Hatfieldii- chcąc zrobić takie stożki (myślę o maksymalnej wysokości 1, 8 metra) to jaki byłby Twój wybór? Czy jednak musi być do tego taxus baccata ? dzięki za poświęcenie mi czasu !!
Sebek 15:38, 03 maj 2013

Cis Wojtek przyrasta wolniej niż Hatfieldi, jednak z obu idealne stożki nie wyjdą, bo rosną wąskie - trzeba będzie je podsadzić mniejszymi okazami.
Porto 23:46, 04 maj 2013

Przeszłam wątek ale nie mogę znależc, co ile mam posadzić hicksii by uzyskać efekt ekranu czy żywopłotu ?? czy 60 cm to za dużo ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies