Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:29, 24 kwi 2013

Do góry
Irenko dzięki za relację z Holandii, wspaniała wizyta.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:28, 24 kwi 2013

Do góry
Nie wrzucamy kochani kwiatów z okazji setki Pamiętacie? Duże buziaki Irenko i ślicznie relacjonujesz.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 15:09, 24 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

to mój ulubiony buk Jaka to odmiana?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:09, 24 kwi 2013

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)
Na f pojawił się nowy stwór o nazwie- ogrodowisko grupa zamknięta- czyżby to plagiat co na to szefostwo naszego Ogrodowiska

Niestety to plagiat, ale mamy zastrzeżone nazwy w urzędzie patentowym i ktoś cwany niestety podszywa się pod nas. Uruchomiłam rzecznika patentowego i mam nadzieję że załatwi tę sprawę. Zobaczymy jak działa w Polsce instytucja o nazwie Urząd Patentowy
Jeśli ktoś się zna na tym , prosimy o kontakt ze mną.

Podłość ludzka nie zna granic i ciekawe kto to taki założył?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:00, 24 kwi 2013

Do góry
ZielonaKasia napisał(a)
Piękna kompozycja mam tylko pytanko, jak długo wytrzymają jaskry? Szukam, czegoś co wytrwa chociaż do końca czerwca...

Jaskry jeszcze tydzień, hiacynty też, taki urok wiosennych kompozycji, że nie są trwałe.

Sadź już kwiaty letnie, czyli petunie, pelargonie czy surfinie, wytrwają do jesieni.
Kwiaty wiosenne typu bratki są roślinami krótkiego dnia i nie wytrwają do końca czerwca. W maju sadzimy już kompozycje na całe lato do jesieni.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:48, 24 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Z folii zrobić namiocik i on trzyma wilgoć, Codziennie wietrz i nakrywaj spowrotem.

Musisz patrzeć czy mają wilgotno, jak mają to nie podlewaj bo zgniją. Nie ma ścisłego przepisu że codziennie czy co drugi dzień. Ogrodnik musi sprawdzać, To na tym polega

Danuś ze mnie lichy ogrodnik, ale spróbuję.
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 11:19, 24 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marzenko, ja teraz robię tyle, żeby się nie umęczyć. Kiedyś to było nie do pomyślenia, żeby czegoś nie skończyć tego samego dnia choćbym miała do 23 siedzieć w grządkach. Teraz luzik i ławeczka.

Ogród źródłem radości.

I tę złotą myśl powinnam sobie wyryć na kamiennej tablicy i w głowie też

Nadrobiłam absolutnie wszystkie zaległości u Ciebie (co było nie lada wyczynem) i też mi się wydaje, że Twoja doba ma tak minimum 48h Dzięki raz jeszcze za sobotnią kawkę (bo widzę, że wcięło mojego posta pisanego w sobotę).
A powiedz kochana, czym Ty już pryskałaś roślinki? Na grzyba? Bo doczytałam, że na przędziorki, ale przecież one wylezą z jaj dopiero w połowie maja (wg IPO)? Też się zastanawiam, czy tak profilaktycznie nie zrobić oprysku antygrzybowego?
Podobnie jak reszta towarzystwa czekam na fotki posadzonych bukszpanów, bo wciąż się waham, które kupować...
Buziaki
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 09:51, 24 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marzenko, ja teraz robię tyle, żeby się nie umęczyć. Kiedyś to było nie do pomyślenia, żeby czegoś nie skończyć tego samego dnia choćbym miała do 23 siedzieć w grządkach. Teraz luzik i ławeczka.

Ogród źródłem radości.

Ja sobie w tym sezonie zrobiłam mocne postanowienie ..... znajduję czas również na to aby w ogrodzie posiedzieć nie tylko pracować ale nie koniecznie wiem czy potrafię posiedzieć bo ja mam chyba tak , że odpoczywam w biegu .... Zobaczę
Duży taras potrzebuje wsparcia 08:47, 24 kwi 2013

Do góry
U mnie dna nie ma, bo to w technologii zielonego dachu jest robione ale to droga technologia i u Ciebie nie musi być.

Kantówki powinny byż z egzotycznego drewna są bardziej trawałe ale jak donica mniejsza to nie muszą być gęsto, a może i wcale.

Dobre przedstawiłaś materiały. Jest włóknina. Folii nie ma.

Na dno keramzyt, a mieszanie bo ja wiem, 1/5 keramzytu, albo wcale, tylko drenaż z keramzytu.

Jeśli będzie dno, to dobrze jest iu na dno położyć włókninę pod keramzyt.
Rozpoznawanie traw 08:07, 24 kwi 2013

Do góry
Pawlus napisał(a)

Czy to jest Hakonechloa macra 'Aureola'?
Zdjęcie z dziś, podzieliłem sporą kępę na mniejsze.

Hakonechloa to nie jest, ona ma długie ogonki, dopiero potem szerszy listek. Są wygięte.

To zdjęcie odmiany All Gold ale pokrój ten sam jest.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:06, 24 kwi 2013

Do góry
juliak napisał(a)
Danuś dzięki. A kiedy zacząć je podlewać? Na drugi dzień po posadzeniu czy cały czas rosić?

Z folii zrobić namiocik i on trzyma wilgoć, Codziennie wietrz i nakrywaj spowrotem.

Musisz patrzeć czy mają wilgotno, jak mają to nie podlewaj bo zgniją. Nie ma ścisłego przepisu że codziennie czy co drugi dzień. Ogrodnik musi sprawdzać, To na tym polega
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 08:01, 24 kwi 2013

Do góry

Ogród źródłem radości.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 07:58, 24 kwi 2013

Do góry
U mnie przywrotnik w uśpieniu, ale ja go mam od wschodu.
Pszczelarnia 07:58, 24 kwi 2013

Do góry
Ewciu zaglądam, a tu znajome widoki - w szopce u Babci Jasi mam także niezły skłądzik podobnych doniczek
Narzędzia do usuwania chwastów 07:54, 24 kwi 2013

Do góry
Przyrząd z ostrą krawędzią jest uniwersalny i wygodny bo otwarte ostrze jest z jednej strony, można podjechać precyzyjnie pod roślinę.
Sadzenie grzybieni w koszach 07:47, 24 kwi 2013

Do góry
Jeśli nie ma czym wyłożyć, można użyć cokolwiek, co przepuszcza wodę, czyli ma dziurki.
Siatka jest świetna, bo ziemia się nie wypłukuje.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 00:13, 24 kwi 2013

Do góry
ja już polecałam i ciągle to samo Graminex uniwersalna lub sportowa, ale ja od 5 lat nie sieje trawników a układam z rolki, więc to się zmienia.
Duży taras potrzebuje wsparcia 00:07, 24 kwi 2013

Do góry
Kupuj donice, zdecyduj się na jedną góra dwie serie (materiały), wielka róznorodność donic będzie źle wyglądała.

I przygotuj się że w małych donicach co roku wszystko może Tobie zmarznąć.
Im większe donice, czyli robione i ocieplane - tym większa szansa na przeżycie roślin.

Robota jest ogromna z takim ogrodem, ciągłe dosadzanie, zmiany i inne takie straty.

Duży taras potrzebuje wsparcia 00:04, 24 kwi 2013

Do góry
Nie buduj kolejnych płotów, bo to będzie okropnie wyglądało, Wysłaniaj się roślinami, zainwestuj w duże donice, poustawiaj je, tam gdzie ma być szczelnie - zbuduj donice jak najwyższe i sadź nawet drzewa.

Będzie piękne tło, a płoty - nie cierpię ich bo dadzą taką wysokośc jaką same mają, a rośliny urosną wyżej. No i są dużo ładniejsze.

Szukaj więc najpierw donic jak największych, albo buduj je.

Zajrzyj w ogródek Gabika, oni sami zbudowali donice.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/826-miniaturowy-ogrodek?page=172

A tu moje

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 23:47, 23 kwi 2013

Do góry
Ziemie przegrabiasz cienko, tylko tylko, zielone ma wystawać

Możesz ziemie sypać tylko tam, gdzie łyse placki, ale ładnie wygląda po całości.

Trawę trzeba skosić skoro urosła, to ważne przed wertykulacją, lepiej się robi.

Tyle trwa, to cięzka praca.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies