Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Wichrowe wzgórze 19:24, 23 sty 2015

Do góry
witaj Moniko, właśnie pospacerowałam po Twoim ogrodzie. Trochę poczytałam i obejrzałam wszystkie zdjęcia. Twój ogród jest kolorowy ,taki jak lubię. Masz wiele roślin,które i ja lubię: róże. powojniki, liliowce,jeżówki,rozchodniki, floksy, lilaki, kaliny i inne. Ponieważ mam zamiar jeszcze dokupować róże to zapewne skorzystam z Twoich propozycji. Fajnie, że podpisujesz róże

Zwłaszcza spodobała mi się Lovely Meilland. Ma ładny, delikatny kolorek fajny pokrój krzaka

ciekawi goście bywają u Ciebie w ogrodzie, koziołki, bażanty, super.

Czy wszystkie róże okrywasz na zimę ?

Nie gniewaj się Moniko, ale kolejna dorzucam, która bardzo mi się podoba

Camelot

Moniko, jak człowiek napatrzy się na tak piękny ogród jak Twój, to zaraz biegłby plewić, grabić, sadzić
Moniko, masz piękny, cudowny, zadbany, dojrzały ogród, który zachwyca o każdej porze roku
Pozdrawiam Ewa

Ogród prawie romantyczny 23:01, 22 sty 2015

Do góry
zawitka napisał(a)
Ooo same weseliska się szkują w tym roku Gratulacje i iiii kaska pójdzie wiem coś o tym .Róża piękna ta królowa .floksy iiiiiii odliczamy do wiosny Pozdrówka

Dziękuję Halinko U mnie tylko przyjęcie weselne, ale kaska pójdzie na pewno jednak ile radości przy tym najbardziej się cieszę, że zobaczę się z córką, której już rok nie widziałam, nie licząc skype'a, na którym spotykamy się regularnie.
Wiosna mi się marzy, Przemek kompletuje różane zamówienia, a na dworze buro, brrr.
Za to w domu zakwitła roślinka, która strajkowała latem. To chyba bugenwilla, chociaż nie mam pewności. Latem pewnie znowu będzie odpoczywać

Ogród prawie romantyczny 22:50, 22 sty 2015

Do góry
iwonadm napisał(a)
ale masz piękne te floksy i hortki podziwiam

Dziękuję, Iwonko
Jeśli chcesz, chętnie się podzielę
Ogród prawie romantyczny 21:10, 22 sty 2015

Do góry
Ooo same weseliska się szkują w tym roku Gratulacje i iiii kaska pójdzie wiem coś o tym .Róża piękna ta królowa .floksy iiiiiii odliczamy do wiosny Pozdrówka
Ogród prawie romantyczny 20:47, 22 sty 2015

Do góry
ale masz piękne te floksy i hortki podziwiam
Ogród prawie romantyczny 23:13, 21 sty 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Kosmos rozpoznaje, uroczy masz domek i widokiniebo, floksy.....aż pragnie się wiosny i tęskni za latem

Odliczamy ...
Ogródek Iwony 22:38, 21 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ha, ha Łukasz, w zeszłym roku, to ja nie wiedziałam , ze Ogrodowisko istnieje
W zeszłym roku też Marzenka (wyczytałam to) nie lubi żółtego i wszyscy wyciepali żółty. Rzuciła hasło na modny róż, wszyscy sadzili różowości - ja tyż się skusiłam na różową rabatę przed domem z Rh, obok jeżówki, floksy, róże i naparstnice
Ale ja zawsze coś muszę na przekór innym. Nikt nie chce żółtego i czerwonego, to ja muszę mieć, hi, hi
Dobrze, że Ania mnie popiera - też ma kolorowe zapachy (tak powiedziałam o bukiecie kwiatków, które dostałam od mojej cioci, gdy miałam 4 latka - wszystkim to się spodobało )
Lecę dalej do painta. Chwilę to zajmuje

żółto-pomarańczowych tulipanów też się nie pozbędę bo kocham ten kolor wiosną...
Ogród prawie romantyczny 22:35, 21 sty 2015

Do góry
Kosmos rozpoznaje, uroczy masz domek i widokiniebo, floksy.....aż pragnie się wiosny i tęskni za latem
Ogród cioci czyli ciociogród :) 22:29, 21 sty 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Hej Gosiaczku, byłam nacieszyć oczy Twoją wizytówką . Nie mogę się już doczekać wiosny, żeby nacieszyć oczy Twoimi pięknymi dwoma tysiącami tulipanów . I przy okazji napatrzyłam się na te cudne, wściekle różowe floksy - pamiętasz Gosiu jaka to odmiana? Niesamowite są. Mam już dość tej zgniłej pogody i ogrodowej bezczynności. Ale zmienię to - kupię kostkę granitową żeby resztę rabatek wyznaczyć i stare przerobić. I jak pogoda będzie taka jak teraz to zrobię to jeszcze w lutym . Buziaki .

Floksy dostaniesz jak przyjedziesz mam odsadkę Niestety nazwy nie znam W lutym ogród? No cóż fajnie by było
Ogródek Iwony 22:28, 21 sty 2015

Do góry
Ha, ha Łukasz, w zeszłym roku, to ja nie wiedziałam , ze Ogrodowisko istnieje
W zeszłym roku też Marzenka (wyczytałam to) nie lubi żółtego i wszyscy wyciepali żółty. Rzuciła hasło na modny róż, wszyscy sadzili różowości - ja tyż się skusiłam na różową rabatę przed domem z Rh, obok jeżówki, floksy, róże i naparstnice
Ale ja zawsze coś muszę na przekór innym. Nikt nie chce żółtego i czerwonego, to ja muszę mieć, hi, hi
Dobrze, że Ania mnie popiera - też ma kolorowe zapachy (tak powiedziałam o bukiecie kwiatków, które dostałam od mojej cioci, gdy miałam 4 latka - wszystkim to się spodobało )
Lecę dalej do painta. Chwilę to zajmuje
Ogród cioci czyli ciociogród :) 21:16, 21 sty 2015

Do góry
Hej Gosiaczku, byłam nacieszyć oczy Twoją wizytówką . Nie mogę się już doczekać wiosny, żeby nacieszyć oczy Twoimi pięknymi dwoma tysiącami tulipanów . I przy okazji napatrzyłam się na te cudne, wściekle różowe floksy - pamiętasz Gosiu jaka to odmiana? Niesamowite są. Mam już dość tej zgniłej pogody i ogrodowej bezczynności. Ale zmienię to - kupię kostkę granitową żeby resztę rabatek wyznaczyć i stare przerobić. I jak pogoda będzie taka jak teraz to zrobię to jeszcze w lutym . Buziaki .
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 13:33, 18 sty 2015

Do góry
Ta rabatka przy wejściu do domu właściwie w całości została posadzona w grudniu- tam są te mahonie od Agatki, ostrokrzew, trzmieliny, jodła koreańska która bardzo chorowała na środkowej rabacie i cis złoty wraz z nią:

Na razie wygląda że świetnie przezyły zimę, były też opryskane na grzyby/

To co dalej z seri przesadzanych w zimie?

No to tu perspektywicznie:

No tu to dopierro była zimowa rewolta - na rabacie na środku - cyprysik ivone, tuja kulka, berberys, liliowce, juki, floksy, tojad, irysy, turzyce a z tyłu przy oczku - hortensja, pieris, barwinek variegata, laurka, cyprys, ligustry, dabrówki, prymulki,
Tu z boku widac pierisy, horty i laurkę ( w środku)

A tu porównanie korekt -
I 2015

III 2014

Nie ma plastykowych obwódek, wyleciała chorowita jodła i cis które teraz sa na pierwszej fotce, a zastąpiły je cyprysik i tuja

Ogródek Ewy 21:09, 15 sty 2015

Do góry
Nie wiem czy tak wolno robić ale wykorzystam tekst Ani.
Wkleję go u siebie co by mieć ściągawkę, przydatną ściągawkę.
Dziękuję Aniu i przepraszam że nie pytałam.

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki
Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie
Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia (maj chyba jest najbardziej kwitnącym miesiącem.... inne miesiace do pięt majowi nie dorastają
Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostrózki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, , firletka kwiecista, krwawnik, złocienie
lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia
sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki. goryczka jakaś tam wysoka
wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe
pażdziernik - to co zaczęło we wrześniu

Ogrodowe przygody 08:57, 15 sty 2015

Do góry
iwonadm napisał(a)
Magda, ja też pierwszy raz w tym roku sadziłam lilie mam je w ziemi nie w koszyczkach też jestem ciekawa czy wyjdą w tym rok.
Jeśli chodzi o floksy to rosną mi ładnie te, których sadzonki kupiłam były ładne i wyrośnięte. Mają już 3 sezon. W tym roku dokupiłam jeden przez internet i mam taką małą sadzonkę i na razie stoi w miejscu.
Na wiosnę podsypię troszkę azofoską

Piękne dzięki za info
Oby nam pięknie wszystko zakwitło.
Ogrodowe przygody 21:53, 14 sty 2015

Do góry
Magda, ja też pierwszy raz w tym roku sadziłam lilie mam je w ziemi nie w koszyczkach też jestem ciekawa czy wyjdą w tym rok.
Jeśli chodzi o floksy to rosną mi ładnie te, których sadzonki kupiłam były ładne i wyrośnięte. Mają już 3 sezon. W tym roku dokupiłam jeden przez internet i mam taką małą sadzonkę i na razie stoi w miejscu.
Na wiosnę podsypię troszkę azofoską
Ogrody inspirowane naturą 18:29, 12 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
...ogród, aby wyglądał doskonale - wymaga ogromnej pracy, wiedzy, doświadczenia. W ogrodach angielskich często wycina się np. co tydzień część kępy np. dzielżanów aby cała kępa kwitła w różnym czasie. W puste miejsca wsadza się dalie, kosmosy lub inne rośliny sezonowe. Ciągle coś się wykopuje (np. tulipany) aby w ich miejsce posadzić coś, co uzupełni kwitnienie w późniejszym czasie.

Właśnie wypełnienie luk po przekwitniętych bylinach stwarza mi najwięcej problemów w rabacie bylinowej. Dlatego zlikwidowałam swoją typową bylinówkę umieszczając część roślin na rabacie z trawami (jeżówki, floksy, dzielżany) lub na rabacie z krzewami - rozchodniki, marcinki. Ciekawy sposób z przecinaniem kęp. Spróbuję w tym roku przedłużyć kwitnienie roślin.
Ogródek Iwony 17:44, 07 sty 2015

Do góry
W sierpniu doszły jeżówki, floksy, posadziłam róże: New Dawn i Bonikę, przesadziłam jedną różową różę NN, chwilę później też kwitła. Zostawiłam na rabacie sadzonkę hortensji annabel, którą dostałam od szwagierki
Na rozsadniku wysiałam naparstnicę i łubin, które później też tutaj trafią.
SIERPIEŃ:

Moja New Dawn dostała podpórkę Ja zachwycałam się jeżówkami i motylkami:

Przesadziłąm na rabatę duży bukszpan, prawie kulę, który rósł sobie gdzieś w ogrodzie. Doszła trawa ML. Pod koniec sierpnia uporządkowałam rododendrony, podsypałam odpowiednią ziemią, pamiętając o zaleceniach Bogdzi.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:25, 07 sty 2015

Do góry
Przemku na chwilę obecną mi nie pasują do bukszpanowego bo ja nie mam w ogrodzie słońca prawie wcale, poza tym to już dla mnie stara historia, ja nawet bokonię to już 30 lat temu uprawiałam, więc nie lubię wracać do roślin które mnie zniechęciły dawno temu Ale... może w następnym ogrodzie ? ale raczej nie, jakoś nie mogę się przekonać i imam tyle innych propozycji, aby było tylko gdzie sadzić. Ale swoją drogą zdjęcie piękne i odcienie mi się podobały i z tyłu chyba ciemne floksy? Piekne były.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 19:29, 03 sty 2015

Do góry
Pisałam o tym, że z sasanki będę robićobwódkę rabaty różowo – fioletowej. Tylko nie wiem gdzie wysadzę lwie paszcze. Nie uważacie że piękne zestawienie.

Może zrobię podwójną obwódkę na pierwszym planie sasanki a w drugim rzędzie lwie paszcze? Jak myślicie będzie ładnie?
To zdjęcie rabaty gdy była zakładana w zeszłym roku.

Jest tam posadzona w drugim rzędzie z lewej strony bukszpan formowany na stożek, obok ketmia o różowych pełnych kwiatach ( niestety nie znalazłam zdjęcia, chyba ma za ciemno bo słabo kwitnie,) obok róża Exelsa ( nie polecam – co roku bardzo choruje na mączniaka), po środku róża Bonica a z prawej wierzba Hakuro Nishik i kończy się ona budleją Dawida kwitnąca na fioletowo.
Z przodu mamy floksy, jeżówki i krzewuszki.

Budleja będzie przesadzana bo urosła duża, ma ponad 2,5m i ocienia mi następną rabatę. W to miejsce przesadzę jeżówki bo zasłaniają mi bonicę. Tylko co wsadzę w miejsce jeżówki?
Jakieś sugestie? Może fioletowe niskie marcinki?

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 15:34, 03 sty 2015

Do góry
Astrid to ta po lewej.

Po prawej Florentina

Na tej rabacie są jeszcze (ale nie mogę znaleźć zdjęcia): juka ogrodowa, żurawki o liściach zbliżonych do koloru czerwonego, białego anemona, floksy, białe i ciemnoróżowe piwonie ( na zdjęciu wyglądały jak czerwone – potem dopiero wyczytałam że nie ma czerwonych piwonii), cosmos

Koraliki wiciokrzewu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies