Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogrodowy spektakl trwa ... 16:34, 06 mar 2015

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Miro, fajne zakupy poczyniłaś Też jestem za wsadzeniem w tym glinianym naczyniu kompozycji z rojników i rozchodników, bez akcentu wyższego. Pozdrawiam

Agnieszko to mnie przekonałaś wyższego nie będzie.
Zakupy dziś wsadzałam i żałuję że mi się fotek nie chciało robić bo niestety te w worku łubiny i floksy były fatalne zobaczę co będzie - kupiłam "zdjęcia" a nie rośliny - zero wyciągania wniosków

może jutro już coś się zmieni hehe
Ogródek Ewy 23:02, 04 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Ewa, lubię wiejskie ogródeczki U mnie przecież floksy, malwy, ostróżki i naparstnice. I aksamitki

To dlatego też tak często jestem u Ciebie
Teraz jeszcze przybędzie róż, oj będzie co podziwiać.
Jurajski Ogród 22:40, 04 mar 2015

Do góry
Kasiu, Aniu Yolka, czekamy na wiosnę

Gosiu, floksy kwitnące wiosną tnę zaraz po kwitnieniu, choć nie zawsze, nie co roku.

Vivo, na razie widoki kiepskie, deszcz, śnieg, słońce i grad, ot, marzec...

Marzenko, floksy szydlaste? Ciąć po kwitnieniu.

Pozdrawiam
Ogródek Ewy 22:00, 04 mar 2015

Do góry
Ewa, lubię wiejskie ogródeczki U mnie przecież floksy, malwy, ostróżki i naparstnice. I aksamitki
Jurajski Ogród 19:55, 04 mar 2015

Do góry
Aga czy floksy ciąć wiosną jak byliny czy nie ruszać.
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:50, 27 lut 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
Wczoraj nie mogłam wejść na Ogrodowisko były jakieś kłopoty robiłam wczoraj w ogrodzie i dzisiaj też idę chociaż nie jest tak fajnie jak wczoraj, najważniejsze, że nie jest zimno Wczorajsze fotki

a tu floksy wychodzą

dużo zdjęć nie robiłam bo nie miałam czasu

Ale za to, jakie wiosenne fotki, zolciutkie cieszy o tej porze. Aniu, limki i inne bukietowe wsadzaj od razu do ziemi, zawsze ktoras się przyjmie
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:51, 27 lut 2015

Do góry
Wczoraj nie mogłam wejść na Ogrodowisko były jakieś kłopoty robiłam wczoraj w ogrodzie i dzisiaj też idę chociaż nie jest tak fajnie jak wczoraj, najważniejsze, że nie jest zimno Wczorajsze fotki

a tu floksy wychodzą

dużo zdjęć nie robiłam bo nie miałam czasu
Ogrodowy spektakl trwa ... 14:31, 26 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kwiatka zobaczyłam, wiedziałam kiedy wpaść.

czułam, że tu kukasz i floksa wstawiłam bo mam floksy w głowie, chcę ich więcej !

a to mam dzięki Tobie

a to już z rozpędu little limelight

pozdrawiam
Dwa ogrody 19:44, 25 lut 2015

Do góry
biała ślazówka

floksy

mak z ubiegłorocznych wysiewów

niebieskie agastache, białe ma jasnozielone listki
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 23:58, 21 lut 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Takie wietrzenie mózgu uwielbiam

Myślę, że mogłam ciut przegiąć. Cięcie drzew i krzewów to bez problemu, ale wywaliłam trochę więcej badyli bylinówek niż plan przewidywał. Tak super wiosennie było, że mnie poniosło. Trawy ścięłam wstępnie na razie na 50 cm żeby mnie nie drażniły tylko, więc o nie się nie martwię, ale szałwia i floksy to mogą mieć kłopoty. Się okaże
Kosolkowa Pasja 19:07, 20 lut 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Dziekuję bardzo Violka za takie piękne słowa! Mogę się pochwalić, czego mam się wstydzić 34 A floksy piękne!

Ola,sto lat w najlepszym zdrowu,cudownych wizji ogrodowych i pięknych roślin.
Niech Cię omijają opuchlaki, mszyce i wszystkie inne darmozjady)
Kosolkowa Pasja 18:48, 20 lut 2015

Do góry
Dziekuję bardzo Violka za takie piękne słowa! Mogę się pochwalić, czego mam się wstydzić 34 A floksy piękne!
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:51, 17 lut 2015

Do góry
Żeby odpowiedzieć na to pytanie napiszę książkę "jak komponować rośliny" - nie umiem odpowiedzieć w jednym poście.

Inspiruj się naturą i ogrodami wyglądającymi jak naturalne. Za dużo w tym zestawie masz tych roślin, będzie za duży bałagan. Twórz na zasadzie do ostróżek pasują ...

Do naparstnic pasują: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/380-naparstnice-rosliny-z-charakterem

Do werbeny pasują ... https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/365-verbena-bonariensis-pieknosc-z-argentyny

Z suchołuski zrezygnuj.

Masz róże, astry, ostróżki, łubiny, lewkonie, runianki, lwie paszcze, werbenę patagońską, naparstnice, orliki, suchołuskę, ślaz, firletkę, dzwonki, szałwię trójbarwną, lawendę, kosmosy, maciejkę, pysznogłówkę, jeżówki, płomyki.

Pogrupuj tak: róże, naparstnice, orliki, floksy.

Łubiny są tak okazałe że same wystarczą. Ale jak się uprzesz to: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/373-lubiny-wyniosle-ale-swojskie

Świetnie się komponują z roślinami typowymi dla ogrodów wiejskich. Jako towarzystwo polecam kompozycje z makami i piwoniami, jarzmiankami, czosnkami, żeleźniakami, ostróżkami, liśćmi host, wilczomleczami, ogórecznikami, żurawkami. Z trawami także można tworzyć ciekawe zestawienia.

Lewkonie nie warto, lwie paszcze do wiejskiego ogródka wraz ze ślazem, szałwią trójbarwną, maciejką, astrami - to nie są kwiaty na bylinowaą rabatę..

Pysznogłówka - Towarzystwem dla niej mogą być Astrantia, Persicaria, Veronicastrum virginicum, Agastache, Geranium, Phlox, Sidalcea, Thalictrum, Nepeta, Echinacea, Aconitum, Helenium, Delphinium, ozdobne trawy np. Calamagrostis, Molinia.

Lawenda z werbeną i różami plus trawy.
Żywopłotki cisowe. 00:15, 16 lut 2015

Do góry
Dobrze jest robić zdjęcia, widać co gdzie nie pasuje, floksy i berberys.

Tytoń wyrasta mi jak chwast. potem zostawiam, a nie wiem jaki kolor się trafi.
I nasunęło mi się. Dlaczego kobiety są niższe od mężczyzn?
bo chwasty szybciej rosną.

Różowa bylinka to Sidalcea Part girs, i nie jest to nic ciekawego.
Wydaje mi się spotykałam na łąkach

Kłosowiec tylko wyszedł przekłamany kolor, naprawdę jest mocniej fioletowy.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:48, 13 lut 2015

Do góry
Viola napisał(a)

Muszę wrócić do początku:
1. Róze
2. Bukszpan
3. Trawy - jakie? może stipa ?????
Rozplenica niektórzy piszą, że za duża, ale i tak posadzę 3 sztuki przed środkowym oknem wykuszu
4. Jednoroczne - jeżówki, lawenda, szałwia, floksy, goździki, zawciąg - nie za dużo????

Ale tego
Zawsze jak się nie zmieści można upchnąć w innym miejscu

Jakbym miała limitowany internet to pasja ogrodnicza zimą do bankructwa by mnie doprowadziła. Ciągle cos oglądam, albo w sklepach internetowych siedzę
Pomóżcie wyczarować mi ogród 12:28, 12 lut 2015

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Mam taki świeży zakup z jesieni z targów, ale nie pamiętam odmiany, myślę jeszcze dokupić. Znasz bylinowy raj? Mają tam ciekawy ich wybór.

Piszesz o floksach ? Znam Bylinowy Raj, zaraz sprawdzę
Ale tego mają !!! Nie wiedziałam, że aż tyle odmian Będę u nich zamawiała jeżówki Southern Bell , to i floksy chyba też, może gozdziki i zawciąg na tę rabatkę różaną I coś jeszcze z niebieskich - pewnie po parę krzaczków lawendy i szałwi. Ale jak to posadzić to już nie wiem.
Coś juz czuję, że za dużo mi się pomysłów namnożyło.
Muszę wrócić do początku:
1. Róze
2. Bukszpan
3. Trawy - jakie? może stipa ?????
Rozplenica niektórzy piszą, że za duża, ale i tak posadzę 3 sztuki przed środkowym oknem wykuszu
4. Jednoroczne - jeżówki, lawenda, szałwia, floksy, goździki, zawciąg - nie za dużo????
Pomóżcie wyczarować mi ogród 11:19, 12 lut 2015

Do góry
A czy floksy są w jakiejś niskiej zwartej odmianie - lubię te kwiaty, ale na tę rabatę chciałabym niższe niż te popularne. Tych zwykłych mam sporo - uwielbiam je
Początki w Kruklandii 10:27, 12 lut 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

OOoo! Rockety! Zapomniałam o nich!
Dzięki

Floksy chyba nie mój styl... ale kto wie

Pozdrawiam Ewo!

Zimozielona płaska poducha nie w Twoim stylu ? O?

Orange Rocket jest zwłaszcza mniej przygaszony, a w każdym razie na młodszych pędach.

I proso rózgowate 'Rotstrahlbusch' na kałużą. Imperata się trochę rozłazi i ma problemy z mrozem..
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:49, 11 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów

Wiejskie kwiatki dadzą radę Dlatego je lubię, bo nie grymaszą A ile koloru dają i radości Lawenda, kocimiętki, rudbekie.. liliowce posadź.. floksy szydlaste.. mikołajki.. perowskia.. tego nie trzeba podlewać..daje radę Ja u siebie tego asortymentu nigdy nie podlewam.

Mikołajki i perowskia... świetne zestawienie Zapamiętam
Początki w Kruklandii 22:54, 11 lut 2015

Do góry
ewalm napisał(a)
Justynko - przerzuciłam ostatnie 20 stron, no zmiany, zmiany - z pionowych czerwonych berberysów obejrzyj sobie jeszcze różne 'Rocket': Orange Rocket, Red Rocket.

Floksy szydlaste ładnie wyglądają w żwirze lub kamieniach.

OOoo! Rockety! Zapomniałam o nich!
Dzięki

Floksy chyba nie mój styl... ale kto wie

Pozdrawiam Ewo!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies