Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 21:43, 20 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja dziś na kolanach się czołgałam i skubałam śmieci ze żwirku

Sponiewierałaś się Danusiu
Ogród pod bukami 21:42, 20 kwi 2013

Do góry
Muszę Cie zmartwić, te żurawki są za ciemne. Posadź je w słonecznym miejscu z żółtymi lub pomarańczowymi (Caramel).

Pod hortensje daj te co napisałam, nie kupuj zamienników, będą zbyt smutne a w cieniu niewidoczne wcale

Kondziowy Ogród :) 21:40, 20 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sukces Kondziu, dużo fotek wkleiłeś i duża robota. Nawet sporo tych gałęzi było.
No niestety i tak trzeba jeszcze wyciąć ale to będzie w następnym roku
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 21:36, 20 kwi 2013

Do góry
A ja dziś na kolanach się czołgałam i skubałam śmieci ze żwirku
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:34, 20 kwi 2013

Do góry
Cztery wielkie kule, dwie średnie i dwie małe
Spotkanie ogrodowo-szkółkowe Rzeszów - kwiecień 2013 21:32, 20 kwi 2013

Do góry
Jakie gąszcze w szkółkach, świetna relacja, ale jesteście super
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 21:25, 20 kwi 2013

Do góry
magja_ napisał(a)
Do zakwaszania najlepsza jest zwykła pylista siarka / można kupić na allegro/, granulowaną trzeba by rozbić gdyż niestety siarka nie rozpuszcza się w wodzie - sypiemy nią po prostu ziemię i lekko mieszamy lub dodajemy do dołka podczas sadzenia.Warunek jest taki że nie ubijamy za bardzo gleby / co przy rh jest wskazane/ gdyż w środowisku beztlenowym siarka przechodzi w siarkowodór a nie w cenne i potrzebne każdej roślinie i pobierane wbrew roztworowi glebowemu siarczany. Są oczywiście wskazania w jakich proporcjach stosować siarkę - ale trzeba by znać ph gleby i wiedzieć jakie ph docelowe chcemy osiągnąć, jaki typ gleby mamy. Ja sypię na oko - aż gleba jest żółta, siarki raczej przy rh nie przedawkujemy. Siarka nie jest w stanie jednak z gleby zasadowej zrobić kwaśną - takich cudów nie ma. Pomaga utrzymać kwaśne ph i lekko je obniżyć. Źródłem siarki jest tez wszelka materia organiczna - szczególnie obornik.
Dobre są dla rh wszelkie nawozy siarczanowe - siarczan magnezu, potasu i pięknie zakwaszający- utrzymujący kwaśne ph ale niestety mający silne właściwości zasalające siarczan amonu /siarczan potasu - jeśli chodzi o wskaźnik zasolenia jest dość bezpieczny gdyż jest nawozem bezchlorkowym/.
Siarka działa różnie - wszystko zależy od pory roku, temperatury otoczenia i temperatury gleby, jej typu, ilości opadów, czynności biologicznej gleby... etc. Czasem po miesiącu już są efekty zwykle jednak musi minąć co najmniej pół roku.

Ja uważam że właściciele rh raz na 2-3 lata powinni sypać siarkę. To naprawdę najprostsza metoda i dość skuteczna na utrzymanie ph w normie. Torf będący źródłem kwasów humusowych szybko się rozkłada / ale i tak jest oczywiście jest niezbędny przy sadzeniu jak i do ściółkowania rh/, nawozy zakwaszające zasalają i są szybko wypłukiwane / lub w glebie gliniastej kumulują się nadmiernie/ a siarka ma działanie zdecydowanie mniej agresywne niż nawozy i bardziej długotrwałe niż torf.

O kwitnieniu - napiszę później.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 21:24, 20 kwi 2013

Do góry
magja_ napisał(a)

po raz kolejny napiszę i uczulę jeszcze raz wszystkich

RODODENDRONY SADZIMY PŁYTKO - minimum równo z gruntem, zalecane wysunięcie bryły korzeniowej ze 2 cm powyżej gruntu
NIE SYPIEMY NA KORZENIE ZIEMI
Drobną ściółkę kładziemy warstwą - 2-3 cm, grubszą - możemy więcej bo przepuszcza więcej tlenu
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 21:21, 20 kwi 2013

Do góry
toska napisał(a)
Gardenarium to powiedz mi czy torf kwaśny wysoki można zmieszać tylko z obornikiem?
Bo w sumie nie wiem z czym go zmieszać ale może po za torfem i obornikiem nic wiecej nie trzeba ?

Teraz PH wynosi 7.
Rododendron ma prawie niezauwazalnie jasniejsze listki i ciemniejsze nerwy ale jeszcze nie jest to mocno zaawansowane.

magja_ napisał(a)
TORF WYSOKI - to torf dobrej jakości - czyli luźna włóknista struktura, brązowy kolor i dużo materii organicznej która przede wszystkim zapewnia rh to czego potrzebują najbardziej - czyli kwasy humusowe, decydujące o kwaśnym odczynie gleby. Torf wysoki to ph rzędu 3,5-4,5. Składa się w prawie 60% z węgla i niestety jest dość ubogi w składniki pokarmowe. Struktura tego torfu utrzymuje się bardzo krótko, w zasadzie już po roku następuje jego rozkład. Słabo "magazynuje" nawozy, jest idealny żeby napowietrzyć glebę, rozluźnić ją i poprawić pojemność wodną. Niestety charakteryzuje się bardzo dużą siłą ssącą i dlatego nie nadaje się do sadzenia w ogrodzie jako podłoże jednorodne!

Właściwe podłoże

Prawdziwy obornik + torf kwaśny + domieszka ziemi ogrodowej, ale domieszka czyli mało.
PH 7 jest zdecydowanie za wysokie. Ja czasem jeszcze dodawałm przekompostowaną, mieloną korę sosnową, ma ciemny prawie czarny kolor, świeża nie nadaje się.

Żurawka - Heuchera 21:14, 20 kwi 2013

Do góry
To ostatnie to bodziszek (Geranium)
Rozpoznawanie chorób i szkodników 21:11, 20 kwi 2013

Do góry
To jest żywotnikowiec Thujopsis dolabrata, wg mnie przemarzł. Albo po prostu przebarwił się od niskiej temp.

Iglaste, małe krzewy kuliste bez potrzeby formowania 21:02, 20 kwi 2013

Do góry
Załóż swój wątek ogrodowy, albo zadaj pytanie w nawierzchniach bo tu jest wątek o kulkach

Odnośnie formy bonsai usunęłam zdjęcie, nie wolno wklejać zdjęć z netu.

Jak zrobić bonsai z iglaków masz tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/341-jak-zrobic-bonsai-ze-starych-iglakow
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 20:53, 20 kwi 2013

Do góry
Cyprysiki Lawsona może to być odmiana 'Alumi Gold'.

To zniszczone poskubać, wykruszyć - pozbyć się. Poobcinać.
Kondziowy Ogród :) 20:50, 20 kwi 2013

Do góry
Sukces Kondziu, dużo fotek wkleiłeś i duża robota. Nawet sporo tych gałęzi było.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 20:45, 20 kwi 2013

Do góry
Poczytaj ten artykuł

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 20:28, 20 kwi 2013

Do góry
Jeśli nie ma wielkich chwastów wieloletnich typy ostrożeń czy jakieś bylice, to można jeszcze walczyć i ścinać, wygrabiać to co jest, zasypywać dołki, ale chyba najlepiej będzie to wszystko przekopać, wyrównać, użyźnić kompostem i posiać trawę, będzie przynajmniej równo. I młoda trawka świeżutka i pachnąca.

Dacie radę. To malutka działka.

Ogród pod bukami 20:17, 20 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak, tutaj sadziłam, żeby krzaki były większe, ale nie musisz u siebie po dwa sadzić.

no tak - tylko zastanawiam się czy tak też nie zrobić, żeby efekt byl lepszy

byłam dziś w CO i zrobiłam część zakupów
z traw udało mi się dostać tylko Miskanta "Morning Light" - powiedzieli mi, że traw ogolnie jeszcze nie mają i będą pod koniec maja.. nie wiem czy tak wszędzie jest? niby przez to, że trawy jeszcze nie mają nic nad ziemią..

no ale zakupy i tak baardzo udane - kupiłam bardzo dorodne żurawki!
dwie odmiany:
do rabaty z fontanna odmianę "Red Flash"
oraz
Midnight Rose Select - do rabaty z hortensjami

było całe morze żurawek, ale niestety nie mieli tej, którą polecała mi Danusia "Georgia Peach"

i przy okazji dokupiłam borówki amerykańskie i jeżyny bezkolcowe

objeździłam też wszystkie centra w poszukiwaniu Hortensji Limelight ale nie mieli nigdzie.. w desperacji pojechalam nawet do Castoramy i Obi ale tam tez nie bylo...
jest ich spory wybór na allegro, ale boję się tam kupować rośliny - dwa razy już się sparzyłam ;/
za to pan w CO probował mnie namówić na inne odmiany - bo było ich całkiem sporo - argumentując, że Limelight jest kiepskie przez ogromne kwiatostany, które się łamią pod własnym ciężarem

i na koniec pytanie:
co to ca cudo? dostałam w spadku po poprzednich właścicielach.. rośnie w kącie ogrodu i chyba wykorzystam
jeden minus - niezby ładnie pachną jego liście..

Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 19:22, 20 kwi 2013
Do góry
Gardenarium to powiedz mi czy torf kwaśny wysoki można zmieszać tylko z obornikiem?
Bo w sumie nie wiem z czym go zmieszać ale może po za torfem i obornikiem nic wiecej nie trzeba ?

Teraz PH wynosi 7.
Rododendron ma prawie niezauwazalnie jasniejsze listki i ciemniejsze nerwy ale jeszcze nie jest to mocno zaawansowane.

Ogród pod bukami 19:17, 20 kwi 2013

Do góry
Tak, tutaj sadziłam, żeby krzaki były większe, ale nie musisz u siebie po dwa sadzić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies