Prawdziwy obornik + torf kwaśny + domieszka ziemi ogrodowej, ale domieszka czyli mało.
PH 7 jest zdecydowanie za wysokie. Ja czasem jeszcze dodawałm przekompostowaną, mieloną korę sosnową, ma ciemny prawie czarny kolor, świeża nie nadaje się.
Jeśli nie ma wielkich chwastów wieloletnich typy ostrożeń czy jakieś bylice, to można jeszcze walczyć i ścinać, wygrabiać to co jest, zasypywać dołki, ale chyba najlepiej będzie to wszystko przekopać, wyrównać, użyźnić kompostem i posiać trawę, będzie przynajmniej równo. I młoda trawka świeżutka i pachnąca.
no tak - tylko zastanawiam się czy tak też nie zrobić, żeby efekt byl lepszy
byłam dziś w CO i zrobiłam część zakupów
z traw udało mi się dostać tylko Miskanta "Morning Light" - powiedzieli mi, że traw ogolnie jeszcze nie mają i będą pod koniec maja.. nie wiem czy tak wszędzie jest? niby przez to, że trawy jeszcze nie mają nic nad ziemią..
no ale zakupy i tak baardzo udane - kupiłam bardzo dorodne żurawki!
dwie odmiany:
do rabaty z fontanna odmianę "Red Flash"
oraz
Midnight Rose Select - do rabaty z hortensjami
było całe morze żurawek, ale niestety nie mieli tej, którą polecała mi Danusia "Georgia Peach"
i przy okazji dokupiłam borówki amerykańskie i jeżyny bezkolcowe
objeździłam też wszystkie centra w poszukiwaniu Hortensji Limelight ale nie mieli nigdzie.. w desperacji pojechalam nawet do Castoramy i Obi ale tam tez nie bylo...
jest ich spory wybór na allegro, ale boję się tam kupować rośliny - dwa razy już się sparzyłam ;/
za to pan w CO probował mnie namówić na inne odmiany - bo było ich całkiem sporo - argumentując, że Limelight jest kiepskie przez ogromne kwiatostany, które się łamią pod własnym ciężarem
i na koniec pytanie:
co to ca cudo? dostałam w spadku po poprzednich właścicielach.. rośnie w kącie ogrodu i chyba wykorzystam
jeden minus - niezby ładnie pachną jego liście..
Gardenarium to powiedz mi czy torf kwaśny wysoki można zmieszać tylko z obornikiem?
Bo w sumie nie wiem z czym go zmieszać ale może po za torfem i obornikiem nic wiecej nie trzeba ?
Teraz PH wynosi 7.
Rododendron ma prawie niezauwazalnie jasniejsze listki i ciemniejsze nerwy ale jeszcze nie jest to mocno zaawansowane.