Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród pod bukami 10:38, 19 kwi 2013

Do góry
Wywal palisadę a kostki koniecznie ułóż równo.
Zasiej i dbaj o ładny trawnik, to bardzo ważne. Nawet nie wiesz jak ważne

Gdyby tutaj była łysa trawa ta rabata by tak dobrze nie wyglądała

Ogród pod bukami 10:37, 19 kwi 2013

Do góry

Jeśli chodzi o tę rabatę to wszystko tutaj jest szare i smutne. W tle masz wielki srebrny świerk (Picea pungens) podgolony od dołu.
Moim zdaniem usuń wsystkie te smutasy czyli jałowce i posadź łąn hortensji Limelight, będzie cudnie od lipca aż do wiosny, Ptrezd hortensjami posadź żurawki i tuzryce Carex testacea lub inne "piórka" np. Hakonechloa macra 'Aureola" Będzie zjawiskowo.

Hortensja ' L:imelight' rozjaśni i rozweseli

Hakonechloa macra 'Aureola"

Ogród pod bukami 10:35, 19 kwi 2013

Do góry
Heuchera Gerogia Peach

Carex testacea (te zielone włosy)

Carex Evergold

Ogród pod bukami 10:30, 19 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dodałam szybki rysunek

W zasadzie wszystko na nim jest zimozielone i te kolory będziesz miała na tej rabatce nawet zimą.

No i zrobione
Danusia ma prędkość światła w projektowaniu Cudnie będą wyglądać te rabaty!
Ogród pod bukami 10:26, 19 kwi 2013

Do góry
Białe korkusy

czarny Ophipogon

Carex 'Silver Sceptre'

Wrzosiec - Erica

Ogród pod bukami 10:19, 19 kwi 2013

Do góry
Dodałam szybki rysunek

W zasadzie wszystko na nim jest zimozielone i te kolory będziesz miała na tej rabatce nawet zimą.
Ogród pod bukami 10:18, 19 kwi 2013

Do góry

Na tej rabacie, która nota bene jest śliczna latem to normalne przy tylu roślinach ginących zimą. Nie ma liści, nie ma nic na rabacie.

Najpierw słup, trzeba go zasłonić, I w tym przypadku najlepsza będzie tuja, urośnie kolumnowo, Żaden bluszcz tego nie zasłoni, bo zmarznie na metalu. Więc powinna zostać tuja, trzeba jej tylko przywiązać ten odchylający się kawałek, bo odkształci się na stałe

Jeszcze napisz jaką odmianę posadziłaś, jeśli nie kolumnowa to posadź Smaragd, wtedy spełni zadanie.

Złotokap siłą rzeczy musi wylecieć stąd, bo zabije tuję, która z braku światła się ogołoci z tamtej strony.

Wg mnie akurat rośliny są świetne, ale nie wszystkie w tym jednym zestawie.Jeśli planujesz rabaty, zawsze zastanawiaj się ile roślin w zestawie ginie w sensie, że ginie cała część nadziemna.

Tutaj najszybciej ginie serduszka, to lider w "ginięciu" więc nie nadaje się bo hosty też giną, piwonie mają ładne liście, ale to wielka bylina.

Moim zdaniem Hostę można zostawić, no i tuję jeśli jest kolumnowa.

Tu gdzie funkie posadź wysoki miskant przed nim dokup jeszcze dwie takie same hosty (najlepiej żeby były biało obrzeżone np. Patriot). Czyli 3 szt Patriot.

Potem dosadź kilka takich samych żurawek np. Berry Smoothie, a przed tują łan wrzośców. Załączam mały planik.

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 09:42, 19 kwi 2013

Do góry
Witam Cię, a na powitanie dodam sentencję, którą ja mam ciągle w myśli:

Jeśli kochasz to co robisz, nigdy nie będziesz pracował.

Trzykrotka wirginijska (Tradescantia virginiana, T. x andersoniana) 00:24, 19 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Możesz zakopać czarną donicę bez dna i wsadzić właśnie w nią, wtedy ograniczysz rozrastanie, ale ja ją mam w pierwszym ogrodzie i nie ma aż takiego problemu. Wg mnie nie jest ekspansywna.

Tak samo twierdzę, a starsze egzempalrze, bardzo ciężko się wykopuje i przesadza, mają potężne zdrewniałe korzenie, dzieliłam swoje i przesadzałam na jesieni
Lawenda - Lavandula 23:17, 18 kwi 2013

Do góry
Ewa567 napisał(a)
Mam kilka roślin lawendy. Miałam też kolor biały, ale mi zginął. W ogrodach widziałam ciemniejszy kolor lawendy, chciałabym się dowiedzieć jakiej nazwy powinnam szukać? Dodam, że nie chodzi mi o lawendę francuską tylko o ciemniejszy odcień kwiatów popularnie spotykanych w ogrodach.

Ciemna jest odmiana Hidcote

obejrzyj i poczytaj artykuł o lawendzie na stronie głównej, forum to nie wszystko.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/322-lawenda-uprawa-ciecie-i-kompozycje
Lawenda - Lavandula 23:15, 18 kwi 2013

Do góry
Marcinku, nie możesz linkować w tekście na swojego bloga, przekierowywanie jest niedozwolone.
Ciemiernik - Helleborus 23:09, 18 kwi 2013

Do góry
One same się wysiewają i miliony rosną potem obok
Runianka japońska (Pachysandra terminalis) 23:08, 18 kwi 2013

Do góry
Musisz to zrobić od ręki, żeby nie leżała na wierzchu,
Trzykrotka wirginijska (Tradescantia virginiana, T. x andersoniana) 23:07, 18 kwi 2013

Do góry
Wklej zdjęcie tej rośliny, coś mi się nie chce wierzyć, że rozmawiamy o tej samej roślinie
System automatycznego nawadniania 23:02, 18 kwi 2013

Do góry
Żeby to sprawdzić samodzielnie, powinnaś udać się na szkolenie i zrobić certyfikat na projektowanie takich systemów a tak na poważnie to musiałabyś zlecić komuś kto jest biegły w tym i wtedy sprawdzi czy to jest dobrze.'

Tak naprawdę, to trzeba by było zrobić projekt systemu nawadniania. Wydrukowałam i pokazałam Witkowi, policzył że tak powiem 'ręcznie' i powiedział, że na tym kawałku z zygzakami, bez tego klina trójkąta obok nawierzchni,j powinno być 23 - 25 zraszaczy statycznych.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 21:25, 18 kwi 2013

Do góry
Jeszcze nie sadź do gruntu jak małe. Łatwiej dopilnować w doniczkach.
Mirkowy ogród (początki) 21:24, 18 kwi 2013

Do góry
Bukszpanki pokaż, bo nie wiem na któej stronie są

Ale na czuja to ich jeszcze nie sadź do gruntu jak małe. Łatwiej dopilnować w doniczkach.
Brązowienie iglaków 21:21, 18 kwi 2013

Do góry
To na gałązkach to porosty moim zdaniem, zdjęcie jest niestety za słąbe. Ja nic nie poradzę bo nie widać dobrze.

Jeśli porosty to nie szkodzą a są wskaźnikiem czystego powietrza, wtedy rosną na drzewach

To co wyżej na tych zdjęciach, to do wycięcia jest. Bo suche.

Nie wiem jaka była tego przyczyna, gdy=by obumarł cały krzew to mogłoby być przenawożenie, albo za mokro, albo z asucho, ale częśc krzewu - no to moim zdnaiem przemrożenie i dlatego częściowo padł cis. Bo to cis.

On może podmarzać, bo zima była długa, w Szkocji pewnie też.

Jesli macie lepsze pomysły to niech ktoś napisze.
Kondziowy Ogród :) 21:18, 18 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Odezwij się wróbelku.
odzywam się Danusiu hi hi hi hi
Iglaste, małe krzewy kuliste bez potrzeby formowania 21:16, 18 kwi 2013

Do góry
Możesz ją docinać i będzie taka jak potrzebujesz. Jej rozmiar może się wahać tak jak piszą. Zależy od warunków, wody dobrej ziemi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies