Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Małymi krokami-Ogród Wioli 06:11, 20 lip 2018

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Super wyszło.
Wiolu, co tu masz za drzewo?

Dzięki
To magnolia Susan, zrobiłam sobie drzewko wielopniowe
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:46, 19 lip 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Mam kilka propozycji, a nóż

- magnolia Genie (kolumnowa, ok 3 metry)
- bez kolumnowy Golden Tower (2-3 m wys)
- bez kolumnowy Black Tower (2-3 m wys., kwitnie na różowo)
- bez Eva Black Lace, śliczne liście jak u klona palmowego, kwitnie różowo, można ciąć, formować

Anulka, dzięki za propozycje .
Z magnoliami jakoś mi nie po drodze, za delikatne mi się wydają jak dla mnie . Nad bzami kiedyś rozmyślałam, popatrzę, dzięki za trop .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:01, 19 lip 2018

Do góry
Mam kilka propozycji, a nóż

- magnolia Genie (kolumnowa, ok 3 metry)
- bez kolumnowy Golden Tower (2-3 m wys)
- bez kolumnowy Black Tower (2-3 m wys., kwitnie na różowo)
- bez Eva Black Lace, śliczne liście jak u klona palmowego, kwitnie różowo, można ciąć, formować
Ogród pod lasem 12:25, 18 lip 2018

Do góry
malgol napisał(a)
Zawilce już kwitna?? u mnie niektóre paki dopiero zawiązują ,ale większość nawet nie myśli . Chyba więcej pada u Ciebie
Ogród wygląda pięknie
A ta bordowa róża jak ma na imie?

Taaa, część kwitnie, część w pąkach. Śmiesznie to wygląda, jak kwitnie magnolia, a pod nią zawilce
Ta bordowa koło fotki z hortensją? To NN, kupiłam, bo wyglądała jak Cardinal Hume, ale on ma jasny środek, a ona czarny.
Motylogród 21:03, 17 lip 2018

Do góry
W ogromnych bólach powstał wstępny projekt pierwszej rabaty - kwaśnej. Jestem pewna, że z Waszą pomocą udoskonalę go - kopanie mi chyba wychodzi, ale projektowanie to nie bardzo

Mam nadzieję, że ten rysunek jest wystarczająco czytelny, bo średnio czuję się w programach do projektowania ani nawet graficznych

Th - tuja Aureospicata
SS - sosna Scherina Wiethorst
CL - cyprysik Lawsona Ivonne
M - magnolia Daphne
B - borówki
AN - rododendron Album Novum
HU - rododendron Helsinki University
R - rododendron Rasputin
PW - rododendron Percy Wiesman
AzCh - azalia Chanel
AzKR - azalia Kermesina Rosea
Ro -azalia Rosinetta
Św - świerk Nidiformis (albo sosna Mops)
Cgr - cyprysik groszkowy
F - funkia Pilgrim
Ż - żurawki - Electra i Palace Purple
W - wrzosy

Nie ma tu cienia na razie, niestety, mam nadzieję, że różaneczniki sobie poradzą - ew będę cieniować na początku.
Z rododendronów must have jest Percy Wiesman i Rosinetta - zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia (najwyżej będę okrywać, chuchać i dmuchać, ale muszę je posadzić!). Te większe azalie nie muszą być akurat takie, choć podobają mi się. Największy problem mam z zielonym tłem i osłoną - nie wiem, czy Th Aureospicata i cyprysik Lawsona to dobry wybór (tujek to ja w ogóle nie lubię, ale nie mam pojęcia, co tam nie za dużego posadzić, a tuje można w pewnym momencie ograniczyć wzrostowo).

Otwieram dyskusję
Czekam na wszelkie uwagi, nie obrażę się za żadne połajanki (przecież wiem, że projektant ze mnie jak z koziej .... trąba
Ogród w remoncie 22:58, 14 lip 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
cudna ta sesleria z hortkami. to ten moment- obie jasne i świeżutkie,piękne

To połączenie to zupełny przypadek ,obie w pzechowalniku wsadzone tam,gdzie było miejsce ale fajnie koło siebie wyglądają i nawet dają radę obok siebie mimo ,że niby każda z innej bajki . Nie wiem czy gdzieś nie wykorzystam tego mariażu
Ogród w remoncie 21:53, 14 lip 2018

Do góry
cudna ta sesleria z hortkami. to ten moment- obie jasne i świeżutkie,piękne
Blaski i cienie nowego życia 20:28, 14 lip 2018

Do góry
Pod bukszpanami narazie aranżacja z kamieni bo mi pies podsikuje te miejsca

Zostało mi przesadzenie buka, jakiś 2 miskantów i nowo ukorzenionej hortensji oraz rozplenic. Jak trochę przekwitną jeżówki to też tam pójdą. Niestety na trawy przyjdzie czekać do jesieni a potem byle dotrwać do wiosennej metamorfozy tego miejsca

I właściwie to będzie szkielet rabaty. Przydałoby się jakieś kwiecie bo z kwitnących roślin jest tylko magnolia, żurawki i potem hortensja z jeżówką.a wśród trawek mogłoby jeszcze coś niskiego kwitnąć. To dość słoneczna część, popołudniu dopiero cień.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:54, 14 lip 2018

Do góry
Jakie zimozielone drzewko pasowało by na środek wystającej części rabaty wyniesionej? Wokół będą hakonehloa macra aureola i bukszpanowe kule. Wcześniej była magnolia Genie ale nie przetrwała

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:56, 13 lip 2018

Do góry
magnolia napisał(a)

jego sadź tylko w cieniu czy półcieniu.W słońcu nie jest taki ładny zazwyczaj. I chyba daj szmatę pod żwir, bo rozlezie się na boki. Ja mam bez niej, ale małymi kępami i pilnuję go mocno. Do tego u mnie jest w suchym cieniu.

dzięki. ale mi nie chodziło o beatlesa konkretnie tylko o to jak sprawują się rabaty żwirowe bez agro. Masz może takie ?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:20, 13 lip 2018

Do góry
mirela napisał(a)
Gosia a czy przy beatlesach masz agro ? Chcę dać żwir na jedną rabatę i zastanawiam się jak się on sprawuje bez szmaty ....

jego sadź tylko w cieniu czy półcieniu.W słońcu nie jest taki ładny zazwyczaj. I chyba daj szmatę pod żwir, bo rozlezie się na boki. Ja mam bez niej, ale małymi kępami i pilnuję go mocno. Do tego u mnie jest w suchym cieniu.
Podmiejski ogródek 10:34, 13 lip 2018

Do góry
No wiesz, zamiast tujowego żywopłotu, taka zielona ściana, ale nie po całości, bo po drodze są serby, będzie jeszcze magnolia no może coś jeszcze. Oj dobra nie mieszam i sorry, że ja tu tak u Ciebie, coś mnie tak jakoś naszło.
Czubajkowy Ogród 12:46, 10 lip 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Witam się u Ciebie pierwszy raz, jakoś nigdy nie trafiłam na Twój piękny ogród. Kwitnąca magnolia mnie zaintrygowała. Należę do tej grupy szczęściarzy co mogą w szlafroku z kubkiem kawy w ręku przywitać dzień w swoim ogródku. Twój letni domek jest tak cudowny, że nawet w marzeniach trudno byłoby go zmaterializować. Chyba nigdy nie widziałam fajniejszego letniego domku. Ogród masz bardzo kolorowy czyli całkowicie w moim guście. Pozdrawiam.

Witam Cię, Dorotko - moja imienniczko ☺ Cieszę się, że podoba Ci się mój domek, bo sama go wymyśliłam. Poprawilabym w nim to i owo, ale i tak bardzo go lubię, jest spełnieniem mojego marzenia o małym, białym domku. W ogrodku jest więcej do poprawki Ale jeśli dobrze się czujesz w tym klimacie, to liczę na częstsze odwiedziny, zapraszam ☺
Rozpoznawanie chorób i szkodników 11:45, 10 lip 2018

Do góry
U sąsiada Magnolia została zaatakowana przez larwy, macie może pomysł co to jest,

szukam na necie , ale nie mogę namierzyć. Jak z tym walczyć, Magnolia ma 2 lata

Część liści poskręcana.

Pozdrawiam
Czubajkowy Ogród 22:33, 09 lip 2018

Do góry
Doranma napisał(a)
Na dobranoc jeszcze kwitnąca magnolia

Oj, jak ja zazdroszczę tym, którzy mogą rano i wieczorem przechadzać się po swoim ogrodzie. Ale cieszę się, że mam zdjęcia, zapamiętane widoki pod powiekami i zapach unoszący się znad wazonu z kwiatami. Jakoś przetrwam do weekendu Pa!
Witam się u Ciebie pierwszy raz, jakoś nigdy nie trafiłam na Twój piękny ogród. Kwitnąca magnolia mnie zaintrygowała. Należę do tej grupy szczęściarzy co mogą w szlafroku z kubkiem kawy w ręku przywitać dzień w swoim ogródku. Twój letni domek jest tak cudowny, że nawet w marzeniach trudno byłoby go zmaterializować. Chyba nigdy nie widziałam fajniejszego letniego domku. Ogród masz bardzo kolorowy czyli całkowicie w moim guście. Pozdrawiam.
Skąpana w słońcu 20:44, 06 lip 2018

Do góry
Ivvvona Iwonko, ja bardzo cenię sobie zapach w ogrodzie. Faktycznie czuć jest zapach floksów. Koło ławeczki pachną goździki.

iwonadm Iwonko, w ty tygodniu prawie nic nie zrobiłam. Musze poczekać na urlop to może coś więcej uda się zrobić.

Urszulla Ula,
pewnie, ze sama kładę te krawężniki. Mąż jest zajęty budową a ja tworze ogród. Taki jest podział ról. U mnie kwitną hortensje drzewiaste i jedna bukietowa - Kyushu. Reszta grzecznie czeka w kolejce

Kindzia Kasiu, dziękuję za pochwałę. Jeżeli chodzi o przetacznik to mnie bardzo zaskoczył. W tamtym roku wszystkie przetaczniki były marne a w tym czarują na całego.

Zaczynają powtarzać róże, jeżówki i floksy się rozkręcają. Jest kwitnąco i cudownie, aż nie chce się wychodzić z ogrodu.

Mam kilka nowych róż i pierwszy kwiat pokazała Palais Royal.

Magnolia zakwita powojnikiem Jan Paweł II

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 23:29, 05 lip 2018

Do góry
Pierwsze zdjęcie z sezonu 2018, kończąca kwitnienie magnolia gwiaździsta
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:53, 03 lip 2018

Do góry
aniasmyk napisał(a)

Magnolia co to? Zawilec? Znasz odmianę?

zawilec wielkokwiatowy,sam gatunek, bez odmiany
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies