Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Mazury moja miłość - zakładamy ogród 08:51, 21 kwi 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)

Agatek moja znajoma niedawno siedziała i dzieliła różne trawy... u niej super rosną a Ja zakochała się w rozplenicy. Jest piękna i u mnie z pewnością gdzieś kiedyś zagości tak jak miskant zebrowany

taak rozplenice kocham po prostu
powoli i u mnie będą gościć może za jakiś czas podzielimy się sadzonkami
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 00:20, 21 kwi 2015

Do góry
Agatek napisał(a)

powoli dojrzewam, jak pojawi się kasa na koncie to może wreszcie się namyśle i jakieś trawki sobie zamówię, bo na razie to chciałabym i się boję
a za róże trzymam kciuki

Agatek moja znajoma niedawno siedziała i dzieliła różne trawy... u niej super rosną a Ja zakochała się w rozplenicy. Jest piękna i u mnie z pewnością gdzieś kiedyś zagości tak jak miskant zebrowany
Miskant - Miscanthus 23:05, 20 kwi 2015

Do góry
Zależy jaki miskant, 'Morning Light" z tyłu nie nadaje się, bo jest za niski. 'Gracillimus" nadaje się z tyłu.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:57, 20 kwi 2015

Do góry
Powiem szczerze, ze dalabym tam cos zimozielonego, w zimie wisnie beda wygladac jak miotly, hortensji tez nie bedzie widac, beda same kikuty, jesli juz to dalabym moze co trzecia np. wisnia, choina wisnia, choina, wisnia hortensja + miskant itd. To jest rabata reprezentacyjna wjazdu do domu wiec dobrze zeby tam sie cos dzialo caly rok nie tylko od maja/czerwca ale moze ktos cos jeszcze doradzi...
Mały ogród Kasi 11:30, 20 kwi 2015

Do góry
Taki mniej więcej układ kulek pod hakuro- rysunek na szybko. Oczywiście pod/między nimi uporządkowanie i trawy- tatarak, carex morrowi, dla rozjaśnienia (teraz jest bałagan).
Za największą kulą miskant morning light. Duży stożek to świerk konica- mam sporego rośnie od paru lat w donicy, bardzo go lubię i chętnie bym wykorzystała tutaj, co sądzicie?

Mały ogród Kasi 10:37, 20 kwi 2015

Do góry

Małgosia
Po pierwsze- trawka łysa.Małgosiu- ja nie wiem czy samej lawendy nie zostawię, zobaczę jak ta kostrzewa się zachowa, Wieloszka pisze że łysienie jest nieodwracalne ( jak u facetów , Ha

Po drugie.
obrzeże
No właśnie nie wiem, czy obrzeże robić ( to mi trochę utrudnia ewentualne powiększanie rabaty). Choć mąż chce obrzeże koniecznie robić ( ale się wkręcił). Ta kostka b. ładnie kontrastuje z lawendą. Zrobiłam jeszcze próbę z kamykami na części rabaty. Zdecydowanie mi się nie podoba, zbyt formalnie.

Po trzecie- krzywe trzmieliny
Tak zrobię, dzięki za radę. Tą małą i tak krzywo sadziłam, żeby naprostować, ale z niej straszny krzywulec.

Już mi się podobają kulki pod Hakuro Mi też Czy cień nie zaszkodzi buksom????

Po czwarte "czarna skrzynka"
Małgosia- czy miskant tam w cieniu urośnie- też o nim myślałam. Namierzyłam dziś z rana wielką kulę bukszpanową, niedrogo, bo kiepsko przycięta, ale ja ją wyprowadzę. Tylko czy zmieszczę- muszę raz jeszcze to miejsce przebadać.
Mały ogród Kasi 09:21, 20 kwi 2015

Do góry
Kasiu, zobaczysz jak się będzie sprawować lawenda. Ona się bardzo rozrasta i idzie w górę, sama wiesz i kostrzewy moim zdaniem nie będzie widać. Ale sama zobaczysz, bo może akurat dość rzadko posadziłaś.
Dlatego myślałam, że kostrzewa się dobrze zaprezentuje wzdłuż ścieżki. Ale to są krzewinki, zawsze można je przesadzić.

Po drugie.
Jak już będzie obrzeże z kostki, to podkreśli kształt rabaty podobnie jak ekranik z trzmieliny. Z resztą tą trzmielinę zawsze możesz dosadzić. To ciekawa alternatywa dla obwódki.

Po trzecie.
Ja bym zrobiła tak z kulkami na pniu. Patyczek, który masz przytuliła do pieńka i tak przywiązała w kilku miejscach - będzie prostował pieniek. A jeśli trzeba jeszcze usztywnić przed wiatrami, to drugi bambus w odległości 15-20 cm i do niego przywiązać trzeba kijek z pniem.
Tą najniższą kulkę musisz wyprostować. Można dociągnąć do kijka lub posadzić krzywo bryłę korzeniową, tak, by pieniek był prosto, bo ona chyba krzywo w doniczce rosła.

Już mi się podobają kulki pod Hakuro

A skrzynkę spróbuj zasłonić czymś pionowym, bo taką wielką kulę to nie wiem czy uda się posadzić. Może miskant, albo kolumnowe berberysy, cisy fastigiata - są wąziutkie. Lub też jakieś inne byliny, które choć latem łodygami zasłonią skrzynkę.
U BusyBee w ogródku... 19:06, 19 kwi 2015

Do góry
Kasiu ja u siebie myślę zrobić jedną rabatę przed tujami podobna do tej. Miałam jeszcze gdzieś inne zdjęcie tej rabaty, jak znajdę to wkleję. U mnie będzie 6 tujek, na środku biały miskant z szalwią lub lawendą po bokach kulki? i dodane różyczki, jeżówki
Miskant - Miscanthus 15:13, 19 kwi 2015

Do góry
Bardzo dziękuję Pani Danusiu za odpowiedź. Chciałabym z tyłu mięć miskanty a
z przodu hortensje, tak jakby w zygzak- hortesja, z tyłu miskant, potem znowu hortensja itd.
Małymi kroczkami do celu... 20:57, 18 kwi 2015

Do góry
Nad liną rabaty jeszcze popracuję w poniedziałek, a tutaj zagospodarowałam dalszą część rabaty

1. Hortensje limelight ( wciąż nie wiem, co ile ją sadzić), ale tak na moje oko wejdzie tam 5 szt.
2.Obwódka z turzycy włosistej frosted curls,
3. między hortensjami miskant limelight,

Co o tym myślicie? będzie pasowało co całości?

Miskant - Miscanthus 15:37, 18 kwi 2015

Do góry
Czy miskant "Africa" jest bezproblemowy?Nie przemarza?
Małymi kroczkami do celu... 15:01, 18 kwi 2015

Do góry
Ale u nas beznadziejna pogoda...sypie śnieg, wieje wiatr, świeci słońce...Zaczęłam pracę nad rabatą, udało mi się tyle zrobić, niestety więcej się nie da, bo ręce zamarzają rabata powoli się zwęża, tuje przynajmniej na razie dwie uwolnione z trawy, a rośliny przesadziłam bardziej do tyłu.

No i teraz kolejna prośba do Was, jakie rośliny dalej? myślałam, żeby w miejscu gdzie jest karmnik posadzić 4-5 hortensje limelight, a między nimi miskant morning light. Tylko nie wiem w jakiej odległości powinno się sadzić hortensje?? A i jeszcze ile miejsca zostawić tujom, żeby później mi nie właziły na rośliny?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:47, 17 kwi 2015

Do góry
moze zolty bukszpan?

megabasia napisał(a)
Witam i ja.
Myślę i myślę i tylko głowa mi spuchła od tego myślenia. Może ktoś spojrzy świeżym okiem - chciałam coś posadzić na obwodzie tej rabatki. Rosną na niej na rogach dwie azalie pomarańczowe duże (przynajmniej kiedyś będą), pomiędzy którymi jest budleja dawida, którą z uwagi na małą ilość miejsca będę musiała ograniczać, ale być tam musi, bo to oczko w głowie mojej dziesięciolatki. Są także dwie azalie japońskie, pomiędzy którymi będzie jakaś trawka soliter - najprawdopodobniej miskant Africa, ponoć nie jest zbyt obfity jak na miskanta. No i potrzebuję coś zimozielone na obrzeże, co ożywi tą rabatę - po przekwitnieniu azalii będzie cały sezon zielona aż do zakwitnięcia budlei. Strasznie mi się podobają turzyce buchananii, ale tak myślę i myślę, i chyba zginą na korze zamiast ożywić rabatkę Żurawek nie chcę, bo będą w wielu innych miejscach. Carex evergold mi przychodzi do głowy. Ktoś ma jakiś pomysł? Będę wdzięczna za sugestie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:41, 17 kwi 2015

Do góry
Witam i ja.
Myślę i myślę i tylko głowa mi spuchła od tego myślenia. Może ktoś spojrzy świeżym okiem - chciałam coś posadzić na obwodzie tej rabatki. Rosną na niej na rogach dwie azalie pomarańczowe duże (przynajmniej kiedyś będą), pomiędzy którymi jest budleja dawida, którą z uwagi na małą ilość miejsca będę musiała ograniczać, ale być tam musi, bo to oczko w głowie mojej dziesięciolatki. Są także dwie azalie japońskie, pomiędzy którymi będzie jakaś trawka soliter - najprawdopodobniej miskant Africa, ponoć nie jest zbyt obfity jak na miskanta. No i potrzebuję coś zimozielone na obrzeże, co ożywi tą rabatę - po przekwitnieniu azalii będzie cały sezon zielona aż do zakwitnięcia budlei. Strasznie mi się podobają turzyce buchananii, ale tak myślę i myślę, i chyba zginą na korze zamiast ożywić rabatkę Żurawek nie chcę, bo będą w wielu innych miejscach. Carex evergold mi przychodzi do głowy. Ktoś ma jakiś pomysł? Będę wdzięczna za sugestie.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:53, 17 kwi 2015

Do góry
malkul napisał(a)
miskant gracillimus rośnie zdrowo
Zawstydza mnie twój porządek na rabatach!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:47, 17 kwi 2015

Do góry
miskant gracillimus rośnie zdrowo
Ogródek Iwony 23:28, 16 kwi 2015

Do góry
Forsycja dopiero zaczyna kwitnąć u mnie:

Sadzonki bukszpanów czekają na posadzenie wkoło koła. Na tej rabacie zabrakło mi jeszcze dwóch ładnych kulek bukszpanowych i dwóch strażników w postaci buków Dawyck Gold.

Dalej posadziłam trzmielinę, przy forsycji młode siewki ciemierników. Dalej są nachyłki, za nimi szałwia i liliowce, a w plecach Miskant Zebrinus. Teraz efektu nie ma, wszystko dopiero posadzone, muszą się najpierw korzonki rozrosnąć, wtedy roślinki ruszą.

Porozsadzałam Frosted Carls, mój i ten od Ewy się nie różnią. Zaczęły pięknie falować na wietrze

Małymi kroczkami do celu... 21:56, 16 kwi 2015

Do góry
Jestem bardzo szczęśliwa, bo po zimie wszystko ładnie budzi się do życia, nie ma żadnych poniesionych strat

miskant zebrinus

tulipany jeszcze trochę i zakwitną ( już nie mogę się doczekać )

Hortensja limelight również powoli się budzi...

Tu na razie jest ściernisko... 16:07, 15 kwi 2015

Do góry
cześć!
głowę do pisania mam, ale do tej pory nie było o czym pisać ... jeśli chodzi o ogród

budowa ruszyła w tym tygodniu, sporo się zmieniło wobec planów jakie początkowo mieliśmy: jest inny projekt, dom będzie stał w innym niż początkowo planowaliśmy miejscu tzn prawie tam, gdzie planowałam moją angielską rabatę! Zatem zanim geodeta wytyczył ramy budynku bałam się czegokolwiek planować.
Dokładnie pośrodku przyszłej rabaty architekci umiejscowili szambo ale w sumie jeszcze nie wiemy czy go nie będziemy przenosić. Na razie więc w moich pierwszych planach zostawiłam je tak jak będzie.

i kilka obrazków - z prośbą o konstruktywną krytykę

tak ten kawałek wygląda dzisiaj... czy raczej, tak wyglądał tydzień temu

tak będzie wyglądał jak stanie na nim dom i urosną nasadzenia sąsiada (mniej/więcej tak, bo w domu będą z przodu kolumny, nie jestem pewna, czy wkleiłam go idealnie w tym miejscu w którym będzie stał [to samo tyczy się szamba], no i dokładnie nie wiem co tam u sąsiadów rośnie...) Te roślinki przy domu są skopiowane z projektem, więc uznajemy, że ich tam nie ma

a tak to sobie wstępnie zaplanowałam - widok ogrodu za 15 lat

i lista roślin:
Świerk kłujący
Rododendron
Oczar karłowy QUASIMODO
Cyprysik Lawsona GOLDEN WONDER (między domem a sąsiadem, więc niewidoczny na obrazku)
Forsycja
Cyprysik groszkowy FILIFERA AUREA NANA
Cis pospolity ARNOLD
Cyprysik Lawsona IVONNE
Świerk serbski
Miskant chiński VARIEGATUS
Jałowiec płożący BLUE CHIP
Żywotnik wschodni SIEBOLDII
Dereń biały ELEGANTISSIMA
Miskant chiński GRACILIMUS (między domem a sąsiadem, więc niewidoczny na obrazku)
Rozplenica japońska HAMLEN
Śliwa dziecięca na pniu
Klon palmowy BLOODGOOD
Jałowiec płożący ANDORA VARIEGATA
Jałowiec płożący ICE BLUE
Funkia OGIEŃ I LÓD
Świerk biały LITTLE GEM
Trzmielina FORTUNEA EMERALD GOLD
Świerk biały CONICA
Świerk kłujący GLAUCA GLOBOSA

co o tym myślicie? nie za bardzo pstrokato? nie za mało powtórzeń?
i czy w ogóle na "drodze" do szamba można sadzić np.tuje, a tuż obok jałowce?
w dole wiosną zbiera się woda - trudno powiedzieć jak będzie kiedy skończymy budowę, bo chcemy tam jeszcze odrobinę podnieść, no ale przyjmuję, że niewiele wyżej, więc woda nadal będzie zalegała tu i ówdzie jeśli zima będzie obfita...
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:07, 14 kwi 2015

Do góry
Miskant też ruszył a się już się bałam, że coś z nim nie tak. Moje Barony pod południową ścianą rosną więc pewnie to im przyfarciło Ma być już coraz cieplej więc pewnie wystarczy kilka dni i rośliny wszędzie się obudzą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies