Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 00:02, 20 sty 2016

Do góry
Zapraszam, Kasiu. Co roku jest zlot morsów z całego świata w Mielnie. Imprezy około kąpielowe i nie tylko w tym roku będą trwały 3 dni. To się będzie działo.

Ja w takim zimnym morzu się nie kąpię. Już za późno na zmianę przyzwyczajeń.

w Oborze też mogą być ogrody 23:59, 19 sty 2016

Do góry

w Oborze też mogą być ogrody 23:51, 19 sty 2016

Do góry
nawet pomidorki ad Asi się znalazły. Asiu Twoje tez takie były?

Ogródek Iwony 23:45, 19 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Sylwia, podsumujmy:

Rabata pomierzona, ale musiałabym ją rozrysować po kratkach. Chcesz?

Na rabacie: bergenia, kulki bukszpanowe kilka sztuk, różnej wielkości. Niewiem, czy jak będzie w plecach trawa, to czy dawać też na pniu ? Z tyłu Molinia Karl Forester, przy tuji rośnie goździk brodaty karminowy połączony z drobną brązową trawką (od Ewy). W donicy hortensje Limelight 3 sztuki. Podsadzone są przez Frosted Curls.
z bylin: werbena i szałwia. Szałwia może być ta niska. Krokusy, przebiśniegi wiosną, potem jeszcze czosnki. 2-3 naparstnice albo łubiny z tyłu. Niska trawka zamiast stipy - nie wiem co, bo stipa kładzie się na bukszpan, a tego nie chcę. Jako dywan może być żurawka, ale nie musi. Koniec

Chcę....czyli wybrałaś kolorystykę stonowaną?
na innych rabatach u Ciebie widziałam raczej zdecydowane kolory - czerwony mi się ciągle gdzieś przewijał.
w Oborze też mogą być ogrody 23:39, 19 sty 2016

Do góry
a teraz czas na moje faworyty, czyli cała oranżeria(heheh bez folii) pomidorków najpierw widok na całość
Ogródek Iwony 23:38, 19 sty 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Proszę bardzo oto efekt próby z subtelnymi ostrózkami ponad dywanem z żurawek (zdjęcie z połowy czerwca i dopiero panny startowały), To połowa tego nasadzenia
Efektu dywanu z żurawek nie widać, bo jak zobaczyłam co się święci to wszystkie żurawki z pod spodu i wokół zmieniły lokalizację. Dodam, ze giganty przesłaniaja skutecznie 3 kulki bukszpanów.
Finalnie owe "krzaczory" miały od 2,5 do 2,90m
A miałam takie ładne plany

Dodam, ze jak teraz patrze na ostrózki, naparstnice, łubiny etc z CHFS to mnie śmiech ogarnia

Toszka, ja posadziłam wysiane ostróżki za różami i robiły za bardzo ładne tło. Niestety, spodziewałam się takiego koloru, jak u ciebie, a miałam bladawce, które musiałam podpierać kijkami, bo się kładły od ciężaru kwiatów. Ale wtedy, gdy na rabacie róże nie kwitły, ostróżki i werbena dawały w plecach fajne połączenie.

I bynajmniej nie możesz powiedzieć, ze twoja rabata jest płaska, hi, hi
Ja ostróżki lubię. Ale osiągają wymiary podobne wymiarami do werbeny. tego musimy być świadomi
Ogródek Iwony 23:33, 19 sty 2016

Do góry
Sylwia, podsumujmy:

Rabata pomierzona, ale musiałabym ją rozrysować po kratkach. Chcesz?

Na rabacie: bergenia, kulki bukszpanowe kilka sztuk, różnej wielkości. Niewiem, czy jak będzie w plecach trawa, to czy dawać też na pniu ? Z tyłu Molinia Karl Forester, przy tuji rośnie goździk brodaty karminowy połączony z drobną brązową trawką (od Ewy). W donicy hortensje Limelight 3 sztuki. Podsadzone są przez Frosted Curls.
z bylin: werbena i szałwia. Szałwia może być ta niska. Krokusy, przebiśniegi wiosną, potem jeszcze czosnki. 2-3 naparstnice albo łubiny z tyłu. Niska trawka zamiast stipy - nie wiem co, bo stipa kładzie się na bukszpan, a tego nie chcę. Jako dywan może być żurawka, ale nie musi. Koniec
w Oborze też mogą być ogrody 23:32, 19 sty 2016

Do góry
Wspomnienia letniego warzywniaka, akurat na te zimowe wieczory czas juz pomyśleć o nowych roślinkach i robieniu własnej rozsady

marchewkowe pole sobie rosło
Ogródek Iwony 23:28, 19 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A możesz wkleić jakieś zdjęcie? Bo ja też napaliłam się na nasadzenia CHFS. Może się okaże, że sobie coś nie tak wyobraziłam. Nie chciałabym pójść w złym kierunku

Proszę bardzo oto efekt próby z subtelnymi ostrózkami ponad dywanem z żurawek (zdjęcie z połowy czerwca i dopiero panny startowały), To połowa tego nasadzenia
Efektu dywanu z żurawek nie widać, bo jak zobaczyłam co się święci to wszystkie żurawki z pod spodu i wokół zmieniły lokalizację. Dodam, ze giganty przesłaniaja skutecznie 3 kulki bukszpanów.
Finalnie owe "krzaczory" miały od 2,5 do 2,90m
A miałam takie ładne plany

Dodam, ze jak teraz patrze na ostrózki, naparstnice, łubiny etc z CHFS to mnie śmiech ogarnia
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:15, 19 sty 2016

Do góry
Witam serdecznie! Proszę o pomoc przy organizacji przedogródka styczeń to najlepszy miesiąc na plany, a że mam sto pomysłów na minutę liczę że pomożecie mi obrać właściwy kurs Domek jest w stylu rustykalnym z drewnianym płotkiem niestety usytuowany jest od strony południowej do tego na górce więc wieje i przypieka.Nie wszystkie rośliny dają radę, wiec czeka je przeprowadzka.
Najważniejsza decyzja to które rośliny mam posadzić wzdłuż płotu czy szybko rosnące tuje szmaragdy co dadzą trochę cienia? Myslę również o podejrzanym w Mai żywopłocie z róży pomarszczonej a przed nią sosnę czarną. Co o tym myślicie?
Dodaję również zdjęcia rabat które chcę uporządkować przed domem

A tak wyglądało rok temu jeszcze bez płotu.

Dziękuję z góry za każdą uwagęi pozdrawiam wszystkich którzy zimą chorują na ogrodniczą klaustrofobię
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:13, 19 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Iwonko!! Dobrze, że jesteś

Wiesz, same pocieszające informacje dzisiaj od Ciebie dostaję.
Czyli drzewka owocowe zostają w miejscu, które im wyznaczyłamDobrze, ze mogą być przed płotem betonowym bo innego miejsca brak.

Szukałam dzisiaj już tego Cisa Robusta. Możesz podpowiedzieć czym on się różni od Wojtka?
Mam w ogrodzie 4 szt. Wojtka, 2 z nich były zakupione w tym roku wiosną i jestem bardzo zadowolona z szybkości przyrostu. Z ciągu jednego sezonu urosły ok. 20 cm. I odpukać nie mam z nimi żadnych problemów.

Planuję dwa wąskie żywopłoty. Jeden max.40 cm, drugi 30 cm.
Wojtka mam ze sprawdzonej szkółki i w dobrej cenie.

jesli się nie mylę robusta jest węższa. mam ja od trzech lat i praktycznie rośnie tylko na wysokośc. szerokości ma max 20 cm. napisz to usunę fotkę

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:59, 19 sty 2016

Do góry
Milka napisał(a)

Powojniki mam 16 letnie, rosną kwitną, gorzej z nowymi nabytkami, ciągle coś. Jedynie Rubens, Warszawska Nike, Blue Angel, Summer Snow, są niezawodne i te stare, co nazw nie mam.
ten jest świetny, jeszcze je kupię
paulownia w tym czasie łysa i fajnie na niej opleciony
liście ma ciemne, taka czekolada
to mój top nr 1

i Rubens tez się sprawdza, dlatego 10 w innym miejscu dałam, pod mur
oprócz Rubensa mam tu Veronica Choice, Summer Snow i jakis jeszcze, ale kartki wcięło

Irenko przeciez to tez Montana Montana Fragrant Sprint. Na watku im poswieconym podam niedlugo prawie 40 nazw nastepnych MontanMoze sobie cos wybierzesz...
Ogród z pergolą 22:35, 19 sty 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
taka altane chcę jak u Michała

Fajna altana! A z jakiego materiału będzie zadaszenie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:34, 19 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Reniu znalazłam jeszcze taką fotkę Hortensji z Gracilimusem.

Dziekuję polinko
Już zakodowałam: wcale albo z boku
Buziaki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:31, 19 sty 2016

Do góry
Reniu znalazłam jeszcze taką fotkę Hortensji z Gracilimusem.
Ogród MUZY 22:29, 19 sty 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
aga ty myślisz o różach , a ja o łące kwietnej kupuję nasiona na dosiewkę......ciekawe jak w tym sezonie będzie wyglądała? Ale Twoich róż jestem jeszcze bardziej ciekawa
Oglądałaś niedzielną Maję? Ogród z samymi różami cudny i pachnący
Ale aż mnie palce bolą jak pomyślę ile kolców w tym ogrodzie

Sylwio u Ciebie jest idealnie na łąkę kwietną ja kiedyś kupiłam w pudełeczku kartonowym (w L.)zestaw roslin na taką kwietną łączkę i bardzo polecam jak trafisz to koniecznie kup nasiona świetnie kiełkowały i ogromna ilość rożnych kwiatów a to tylko maleńki kawałeczek na wiosne lato i jesień to szalenstwo barw trafiały sie rownież byliny i całe mnóstwo siewek jednorocznych.
w Oborze też mogą być ogrody 22:28, 19 sty 2016

Do góry
Leśne Wzgórze 22:26, 19 sty 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Skąd masz wiosnę?
Dałabyś trochę!

Proszę bardzo, jeszcze trochę wiosny z 9 stycznia 2016

Rododendronowy ogród II. 22:26, 19 sty 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Biedroneczka wpasowała się kolorystycznie

Łany krokusów imponujące . Da się jakoś pogonić, żeby szybciej zakwitły? . Może doświadczeni ogrodnicy mają jakieś sposoby?
W oflisowym ogrodzie 22:20, 19 sty 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)

Ale te drzewiszcza z tyłu robią niesamowite tło dla Twojego ogrodu. Też bym takie chciała. Niestety muszę sobie to tło stworzyć sama.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies