Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 14:24, 07 mar 2016

Do góry
anna_studio napisał(a)
''Troszku'' mu pomogłam, bo Sylwia już całkiem pogrążona w ciemności była...
A to taka serdeczna dziołszka po jasnej stronie mocy

Buziole

Aniu dziękuje za komplement
a Tobie Ewcia za przypomnienie tego dnia
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 14:13, 07 mar 2016

Do góry
Musze Wam jeszcze pokazac jakie mam kreatywne dzieciaki. Zaczelo sie od tego, ze zrobilam szablon i odsyowalam od niego zajecze glowy, bedziemy z nich robic dekoracje. Poniewaz juz tego szablonu nie potrzebowalam polozylam go na stole do malowania i jak wpadl dzieciom w rece to powstala cala banda zajacow. Tu czesc z nich
Przycinanie - cięcie tui 14:12, 07 mar 2016

Do góry

Witam, jestem nowy na forum. Mam pytanie do Danusi w sprawie moich tui. Przejąłem ogród z dobrodziejstwem posadzonych drzewek rok temu wczesną wiosną. Były w kiepskiej kondycji, przesz cały sezon były systematycznie podlewane i nawożone. Tuje są z przeznaczeniem na żywopłot taki na 2 m.
Mimo, iż przeczytałem całe forum, nadal mam pytania w tej indywidualnej sprawie.
1. Czy na wiosnę już przyciąć tuje i jak to najlepiej zrobić? Są różnej wysokości.
2. Czy wyrównywać do jednej wysokości czy raczej przycinać z góry po kilka centymetrów każdą, żeby się dobrze zagęszczały? (Nie zależy mi już teraz na równej wysokości, bo i tak są jeszcze niskie, wolałbym żeby były gęste i zdrowe)
Będę wdzięczny za zaznaczenie na zdjęciach najdokładniej jak się da.
Wyczytałem, że lepiej jest przycinać, kiedy tuje dorastają do wymaganej wysokości.
3. Czy przyciąć tylko na wysokości czy również w pionie (po bokach)?
4. Czy posadzone w rabacie niewielkie rośliny, kwiaty czy trawy mogą przeszkadzać tują zdrowo rosnąć?

Z góry dziękuję za pomoc.
Żywopłot strzyżony liściasty 14:06, 07 mar 2016

Do góry
Jeszcze parę zdjęć. Da się go uratować?

Jak go ratować? Tak łopatologicznie proszę bo ja początkująca

Jeśli ściąć to już? U mnie jeszcze przymrozki w nocy i deszczowo w dzień.

Żywopłot strzyżony liściasty 14:00, 07 mar 2016

Do góry
Nie wiem czy w dobrym wątku ale zaryzykuje. Po dwóch stronach działki mam żywopłot liściasty. Po zdjęciach z netu wydaje mi się ze to ligustr pospolity. Tak wyglądają liście:

Żywopłot jest stary i zaniedbany. Pewnie nie był cięty od początku i wygląda strasznie. Do tego chyba choruje bo na liściach plamy:

Prosze, doradźcie jak go odmłodzić?
Myślałam żeby go w tym roku przyciąć tylko nie wiem o ile? O połowe? Żywopłot jest przerzedzony, od dołu same gałązki.
Tak wygląda z daleka.

Wilcza Góra 13:38, 07 mar 2016

Do góry
Pozdrawiam

Doświadczalnia bylinowo-różana 13:36, 07 mar 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Dziewczyny moje mile i chlopcy, jesli tacy tu w ogole zagladaja - powiedzcie mi, co to jest? Chwast, czy nie, zostawiac, czy wyrywac?

Na 90% obstawiam chwast. Są podobne byliny do tego. Ale jak nie rosły tutaj, to będzie to wierzbownica. Trudno się jej pozbyć, to taki uciążliwy chwast.
Jednak to tylko fota i mogę się mylić.. dlatego zostawiłam 10% e coś innego.

Podobne są wiesiołki, lobelie... ale jak nie miałaś tego i nie sądziłaś to samo to nie urosło. Z nasiona też mała szansa..za to wierzbownica z nasion pięknie rośnie.

Przestało tak mocno padać to idę obejrzeć lobelie i wiesiołki..
Ogród dla moich synków 13:33, 07 mar 2016

Do góry
Marga napisał(a)
Mam prośbę. Może ktoś rzucić okiem na moje 3 małe rododendrony (sadzone w listopadzie) i powiedzieć mi co to jest to czarne na listkach na jednym z nich. Czy to tylko przemrożenie? Czy to jest zaraźliwe?
Miedzianem jeszcze nie lałam bo za zimno.

Myśle że to przemrożenie,nic im nie będzie a jak ziemia? Może troche zbyt mało kwaśna bo nie wiem widzę tam żółte plamki czy mi na oczy padło ?
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 13:24, 07 mar 2016

Do góry
kasiek napisał(a)
Strumyk dostał już włókninę, jeszcze żwirek potrzebny...

I odbicie w brudnym lustrze

Chwilę mnie nie było i ogród dostał nowy wymiar 3D...Lustra wcale nie widać, tak wkomponowałaś że trudno się zorientować, a efekt przestrzenny robi wrażenie i rzeczka płynie i płynie....

Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 13:12, 07 mar 2016

Do góry
wstawiam zbliżenie na rabatę pod płotem

Ogród Mirelli 13:05, 07 mar 2016

Do góry
Jak Ci to coś pomoże

Ogród Mirelli 13:05, 07 mar 2016

Do góry
Jeżeli mamy głosować, to ja oddaję swój głos na tą wersję:
MirellaB napisał(a)
ny.
Tak planowałam zrobić.
Zdjęcie pokazowe - kolor róż do wybrania, na dole przetacznik niebieski.

Co myślicie? Co radzicie?

Czy to jest widok z tarasu? Jest tam dużo słońca?
Różyczki pienne podobają mi się właśnie takie jasno różowe

Chłopaki pewnie się zgrzali wczoraj tak latali Aj...bo ta pediatra cały czas mi truła "nie siedzieć w domu, hartować się!" "Nie ma gorączki można wychodzić"
Antybiotyk dostaliście, to jeszcze posiedzicie. Zdrówka życzę Kubusiowi.
Ogród do kwadratu 13:03, 07 mar 2016

Do góry
Agnieszko,witaj
Zamilkłam na długo ale powolutku wracam
Twoje powiązane trawy to efektowna sztuka w ogrodzie,kapitalnie wyglądają
Jak zawsze wszystko pięknie wygląda u Ciebie,donice z charakterem aż jestem ciekawa czym nas w tym roku zaskoczysz
Pewnie zapracowana jesteś porządkami wiosennymi ale to taki wyczekiwany czas. Ja też juz częściowo "ogarnęłam" teren,przygotowałam rabatę pod nowe nasadzenia i czekam na pogodę do dalszych działań. Pozdrawiam serdecznie i czekam na piękne fotki - tak,tak robisz śliczne zdjęcia

Czasem słońce czasem deszcz 12:59, 07 mar 2016

Do góry
Bluszcz od babki Oli ładnie przezimował- tak wygląda jeden z 10 braci- zaglądasz Ola tu czasem ?
Czasem słońce czasem deszcz 12:56, 07 mar 2016

Do góry
Już dawno się tak nie sponiewierałam w ogrodzie ale plan zrealizowałam- ścięłaam hortensje sztuk 19, derenie, trawy, uschnięte byliny. Zrobiło się pusto ale już tulipany wystawiają czubki.
Rośliny budzą się powoli do życia
Agrest i powojnik wyglądają już tak
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 12:41, 07 mar 2016

Do góry
uff, nareszcie mi się udało zasiąść do komputera i coś zrobić,
nie wiem czy udało mi się zachować dokładne wymiary bo nie mogę wyjść i tego pomierzyć, jeszcze dycham niestety
wyszło mi tak

no i prawie nic nie widać
jeszcze pokombinuję ale nie wiem czy coś z tego będzie bo działka długa
Wiejski ogródek-plany 12:26, 07 mar 2016

Do góry

Widoczek na zachód z okna na górze
Ogród dla moich synków 12:24, 07 mar 2016

Do góry
Mam prośbę. Może ktoś rzucić okiem na moje 3 małe rododendrony (sadzone w listopadzie) i powiedzieć mi co to jest to czarne na listkach na jednym z nich. Czy to tylko przemrożenie? Czy to jest zaraźliwe?
Miedzianem jeszcze nie lałam bo za zimno.

Ogród Mirelli 12:23, 07 mar 2016

Do góry
Planowałam zrobić dwie ściany różane na drugim garażu.
Taki mam widok z tarasu.
Na bałagan nie patrzymy, za chwile ten jubel będzie wyniesiony.

Tak planowałam zrobić.
Zdjęcie pokazowe - kolor róż do wybrania, na dole przetacznik niebieski.

Zastanawiam się tylko czy to ma sens?
Moim zdaniem takimi ścianami z pnączami przykrywa się coś brzydkiego, mało atrakcyjnego coś co szpeci, a nasz garaż nie wygląda źle. Jest nowy, ma czystą elewację. Głównie chodzi mi o zakrycie dołu, bo zdarza się, że pies posika cokół, więc może bez tych róż pnących tylko np. zrobić żywopłot np. z berberysów?

Co myślicie? Co radzicie?
Tulipany w donicach 12:18, 07 mar 2016

Do góry
W zeszłym roku po raz pierwszy sadziłam tulipany w doniczkach bo było tak sucho że nie szło wbić łopatki w ziemię. Doniczki na czas zimy były zadołowane w gruncie. Dwa tygodnie temu doniczki wytaszczyłam na taras. Jak widać tulipany żyją
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies