Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:32, 22 kwi 2012

Do góry
Ja mam pytanie laika - co mam zrobić z kompostem, w którym dużą zawartość stanowił perz i było też trochę cytrusów, oraz warzyw wyrzucanych w stanie gnicia? Tak wyszło po prostu, że nie znające się osoby kompostowały to przez jakiś czas będąc u nas. Wiem, że teoretycznie można by to było zostawić tylko na dłuższy czas ale ja mam wątpliwości, czy nie lepiej wyrzucić (to mały kompostownik) i nie zacząć od nowa.... ....boję się, żeby potem takim kompostem nie zniszczyć całej pracy włożonej w ogród. Co byście radzili? Danusiu - co Ty byś zrobiła? Wyrzucić to?
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:27, 21 kwi 2012

Do góry
Pięknie, pięknie- wszystko mi się podoba. Ja trochę spóźniona, jak zwykle, ale czas nic nie chce się rozciągnąć. Obejrzałam Twój ogród i bardzo mi się podoba. Ławeczka - super. Też mi się marzy, ale ... będą urodziny, imieniny... takie tam. Trzeba podeslać temat rodzinie. Mój M się śmieje, bo mamy ustalone, że on mi kupuje jeden kompostownik na urodziny, a ja jemu na urodziny drugi . Bo w sumie najlepszy dwukomorowy albo dwa ... Jeszcze nie słyszałam , żeby ktoś chciał kompostownik na prezent, ale na ogrodowisku pewnie by się takich znalazło . To i ławeczkę też pewnie będzie można tak zaplanować.
Co do niesprawiedliwości ....
Czasem przyniosę jakiś patyczek...
albo się poprzechadzam i ocenię co państwo zrobili...
Widziałam u Ciebie tawlinę jarzębnolistną, zachorowałam na ten krzaczek. Czy to szybko rośnie ? i Jakie duże docelowo. Bardzo mi się spodobały tekolorowe listki.
Bardzo się cieszę , że mogłam obejrzeć Twoje włości, chyba mieszkamy niedaleko, czyli witam sąsiadkę!
Pozdrawiam Jola
Ogród w Alei Lipowej... 11:51, 18 kwi 2012

Do góry
Ja bym za to złoto wszystko oddała Niestety kompostownik u nas dopiero powstaje...
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 21:53, 13 kwi 2012

Do góry
abiko napisał(a)
Specjaliści od kompostowania... zanim doczekam się zrobienia kompostownika, mam na swojej małej działce stertę wszystkiego, trawy resztek liści, gałązki małe, nawet jakieś resztki ziemi z donic. Mogę to uznać za zaczątek nadający się do kompostu? rozumiem, że teraz to muszę przerzucić. Było tego jesienią sporo, a teraz jest znacznie mniej..działa? Pryzma leży raczej w cieniu, za nic nie wiem jeszcze gdzie ten kompostownik umieścić, albo jak go trochę odgrodzić, może thujami..ale coś wymyślę.

Już się rozkłada - a raczej się już ubiło
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 14:27, 13 kwi 2012

Do góry
Specjaliści od kompostowania... zanim doczekam się zrobienia kompostownika, mam na swojej małej działce stertę wszystkiego, trawy resztek liści, gałązki małe, nawet jakieś resztki ziemi z donic. Mogę to uznać za zaczątek nadający się do kompostu? rozumiem, że teraz to muszę przerzucić. Było tego jesienią sporo, a teraz jest znacznie mniej..działa? Pryzma leży raczej w cieniu, za nic nie wiem jeszcze gdzie ten kompostownik umieścić, albo jak go trochę odgrodzić, może thujami..ale coś wymyślę.
Ogród w budowie - nieustającej 22:49, 09 kwi 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)
Celina, jeśli on kwitnie latem, w lipcu, to na 100 procent będzie TO. Potwierdzasz?
( W tym miejscu jej serce drży nadzieją...)

Gabrysiu ,zabij mnie!! .Ja do tej pory nigdy nie zwracałam uwagi na to kiedy co kwitnie!!(
dasz wiarę?od tego roku wszystko sie zmieni!! wpływ ogrodowiska!!.ale to nie problem abyś tego liliowca miałajak nie spełni Twoich oczekiwań zasilisz kompostownik!
Ogrodnik mimo woli 21:33, 05 kwi 2012

Do góry
asc napisał(a)

Aniu czy mogę jeszcze pomęczyć Cię troszeczkę.............?
napisz w jaki sposób najszybciej i najefektywniej pozbywasz się darni, gdy zakładasz rabaty?????
plisssssss

Wcześniej robiłam to metodą łopatologiczną, czyli głeboki sztych ziemi i rodrabnianie w palacach...mozolnie, ale bardzo skutecznie........ Praca mrówcza, bo u Ciebie też bedzie glina...a w tym to sie bardzo trudno robi, bo ziemia się nie rozsypuje....
Jednak ostatnio poszłam na łatwizne i niestety randap ze starane , oprysk w miejscu rabaty..odczekanie 2 minimum tygodnie?? aż zżółkną, powtórka i przekopanie i wybranie co gorsze zielsko..... ale już z grubsza. Obydwie metody skuteczne..... Teraz bedę robic nową rabatę i nie mam czasu na czekanie po oprysku wiec .... powalczę metodą łopatologiczną..... tydzień nad niewielką rabatką to bedzie dobry czas ....
Mozna przykrywac płachtą ziemiei czekac, aż zielsko padnie bez swiatła..tyle, ze nie pada od tego perz... Pod basenem który stał od początku maja do końca prawie października..... perz jak był tak się się został ...... padł na powierzchni, ale do wiosny odbił w ilości kosmicznej, nieprzeliczalnej.... ..... Metoda na perz w glinie nieskuteczna

Wiesz Aniu ten perz jest ciężki do wytępienia, nigdy nie wrzucam go na kompostownik, bo nawet po 2 latach znajdziesz w kompoście jego kłącza
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:31, 03 kwi 2012

Do góry
nareszcie nie ma śniegu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kochane słoneczko zrobiło dobrą robotę
lilak budzi się do życia.........hortensja pnąca także...........
no i hiacynty wystawiły swoje główki..............
założyliśmy też kompostownik, w takim ogrodzie jest mnóstwo rzeczy do składowania......
na razie bardzo go widać, ale posadziłam obok winobluszcz i wstawimy tam ściankę (ala pergolkę),
by zasłonić skrzynię
ziemia na warzywnik przygotowana...........
zaorana na zimę ze swojskim obornikiem.....
zaczęłam robić rabatkę pod oknami od strony południowej......
zresztą zobaczcie sami.....
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:16, 28 mar 2012

Do góry
Ana napisał(a)
Marta - wcale nie Ja też myslę nad Rh i azaliami tam, zwłaszcza, że są powtórzone na wrzosowisku i na drugiej frontowej rabacie

Syla - pisałaś gdzieś na wątku (nie pamiętam czyim ), żeby dzialkę podlać preparatem biohumus - w jakim rozcieńczeniu? bo ja nie mam dostępu ani do kombpostu ani do obornika
Buuu, muszę gdzieś wcisnąć kompostownik i nie mam gdzie

Biohumus - jedna szklanka na 10 litrów wody . Podlewać wczesną wiosną trawę , rabaty . Można również opryskiwać rośliny (substytut obornika-próchnica) ...... Taką informację usłyszałam w jednym z odcinków Maji w ogrodzie

Uciekam , wieczorkiem się pojawię papapapa
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 09:13, 28 mar 2012

Do góry
Marta - wcale nie Ja też myslę nad Rh i azaliami tam, zwłaszcza, że są powtórzone na wrzosowisku i na drugiej frontowej rabacie

Syla - pisałaś gdzieś na wątku (nie pamiętam czyim ), żeby dzialkę podlać preparatem biohumus - w jakim rozcieńczeniu? bo ja nie mam dostępu ani do kombpostu ani do obornika
Buuu, muszę gdzieś wcisnąć kompostownik i nie mam gdzie
Przedogródek Iny 23:06, 27 mar 2012

Do góry
Pokusiłam się o rozrysowanie lini trawnika, coby myśleć globalnie, a nie o każdej rabatce z osobna. Nie do końca jestem zadowolona (proszę o sugestie) , natomiast kompletnie utknęłam w przedogródku, który tak ładnie zaprojektowała ewalm i nie wiem jak miało by to wyglądać z tej perspektywy, tzn gdzie kończy się rabata nr 10, a gdzie miałby przebiegać trawnik. Może ktoś chciałby pomóc?

1. sad
2. okrągła wysepka z drzewem
3. plac zabaw
4. ławka
5. basen
6-7-8-11- 12 rabatki przy domu
9. skarpa
10. przedogródek
13. kompostownik
14. blaszak
Ogród, Oogród, Ooogród 14:21, 26 mar 2012

Do góry
kiedyś tam był jakiś budynek i są wylane fundamenty... postawiłem tam drewniane ściany i zrobiłem kompostownik a raczej skład na trawe skoszoną...
Zaczynam od zera 19:22, 25 mar 2012

Do góry
Mogą być 'Smaragd'.
"skleciłam" cos takiego. Sama koncepcja bez roślin, ale mniej ięcej chodzi o to aby wyższe nasadznie były po bokach a niższe po środku. Wyobrażam sobie, że właśnie na nich można zastosować nasadzenia łanowe, takie jak na zdjęciu z czosnkami. Mam nadzieję, że leganda pomoże w zrozumieniu koncepcji.
Sad jest bez żywopłotu, ale może jakiś niski z róży można zastosować. No i przy takiej wielkości działki i warzywnika konieczny jest kompostownik.
Widok na pola - przez sad. Poza tym, czy jesteście pewni, że tam nic nie będzie budowane? Zamiast orzecha można zastosować kepę świerków, będzie osłaniała słup również w zimie. Nigdy nie przesadzałam orzecha, ale krążą opinie, że źle znosi przesadzanie.

Ach zauważyłam, że nie ponumerowałam wszystkich rabat - dwa trójkąty przy wejściu do domu powinny nosić nr 5
Malwesowe początki 17:26, 25 mar 2012

Do góry
Kochani,
Nie wstawiałam nic w wątku bo.....nareszcie nie mam NIC w ogródku....ani grama perzu . Jesienne opryski przyniosły efekt i w ten weekend z mam-nadzieję-przyszłym-pseudo-szwagrem (chłopak siostrzenicy, zapalonym ogrodnikiem....było glebogryzowanie, przekopywanie, wapnowanie, czyszczenie, grabienie...i jest pusto.
3-4 tygodnie i w połowie kwietnia pojawią się rabatki i trawnik.
Zacznę na razie od kilku drzewek, projekt prawie ukończony, wkrótce wrzucę i zdjęcia "niczego" i projekt.
"Przytuliliśmy" Wasz pomysł z drzewkiem, które przesłoni sąsiada a także z wcięciem na ławeczki.

Kompostownik, a mam malutki, ukryjemy chyba w drewutni albo przy drewutni która pojawi się w tej części boku domu, najmniej słonecznej, obok klimatyzatorków, gdzie nie mam okna i warto to chyba wykorzystać na takie mniej reprezentacyjne elementy.

Pozdrawiam wiosennie
Malwes

PS. Kochani - czy ktoś z Was ma ambrowca w swoim ogrodzie?
Małe marzenie... 12:14, 25 mar 2012

Do góry
Witam!
To jedyna strona i forum o ogrodach, które potrafi mnie wciągnąć na kilka godzin. Sama ogrodu jeszcze nie mam - przynajmniej na jawie Mam za to 47 arową działkę, na której w maju rozpoczynam budowę domku. Będzie to mój wymarzony domek i wymarzony ogród. Działka ma dość nietypowy kształt - 22m szerokości i 219m długościZlokalizowana jest na górce z 5% spadkiem terenu i przepięknym widokiem. Na zdjęciu widać działkę z czerwca, zaraz po kupnie, jeszcze ze zbożem i słupami elektrycznymi (do usunięcia).

Mam już w głowie co chciała bym mieć w swoim ogrodzie, już widzę jego różne zakątki ale nie mam pomysłu jak to połączyć. Brakuje mi pomysłu na szkielet ogrodu, np. ogólny układ ścieżek tak aby wszystko polączyć i tylko wypełnic poszczególnymi elementami (drzewkami, rabatami, trawnikiem, sadem, warzywniakiem). Wiem, że na końcu działki, w jej najniższej części będzie sad - tak aby wysokie drzewka nie zasłaniały nam widoku. Przed sadem chciała bym posadzić krzewy owocowe (maliny, pożeczki itp.), a przed krzewami warzywa. W tej samej okolicy planuje urządzić szklarnię i kompostownik. Zaraz za domem strefę rekreacyjną z trawnikiem i placem zabaw dla dzieci (ale niezbyt wyeksponowanym), dalej to już tylko ogród - rabaty, altana, labirynt z bukszpanu, pergole, fontanna itd. (uwielbiam angielskie i francuskie ogrody). Wszystko co tylko mi się zamarzy

Nie wiem tylko jak to połączyc w całość I dlatego postanowiłam założyć ten wątekMam nadzieję na pomoc przy wymyślaniu koncepcji, na komentarze tego co uda mi się wymyśleć oraz na fachowe porady ponieważ do tej pory kontakt z ogrodem miałam tylko pomagając w ogrodzie babci i tesciowej (pielenie itp.), sama nigdy ogrodu nie prowadzilam

Zdaję sobie sprawę, że założenie takiego ogrodu zajmie mi parę lat. Dlatego chciała bym mieć już teraz koncepcję, tak aby nie sadzić nic chaotycznie tylko w miarę uplywu lat wypelniać plan zgodnie koncepcją, którą stworzę. Wiem, że najlepiej było by zatrudnić architekta krajobrazuNiestety, z jednej strony nie mam za bardzo na to funduszy, a z drugiej strony ciężko było by mi oddać w cudze ręce moje marzenie

Zapraszam do odwiedzania mojego wątku i proszę o komentarze
Ogród z Czerwonym mostkiem 11:51, 25 mar 2012

Do góry
Witajcie wiosennie, dziękuję Wam za tak liczne odwiedzinki, nie wpadam tutaj za często, ale wierzcie mi mam powód a to wcale nie porządki ogrodowe, tych mam obecnie zakaz
Wiosenne porządki rozłożyły się w czasie, większość zrobił Tomek, kompostownik ma już czubek, czekamy aż opadnie. trawnik przeszedł już wertukulację, nawozenie, krzewy poprzycinane, trawy też. Ogród nawieziony.
Wczoraj wyszłam do ogrodu i zobaczyłam jak jest pieknie, trawa już zielenieje, krokusy kwitną, nawet są pierwsze listeczki na berberysach, zdjęcia też oczywiście mam.

Bożenko, jednak nie wszystkie krokusy zakwitły są też takie co podgniły i nic z nich nie bedzie niestety, sporo z nich ma też przemarzniete pąki i na 100 sztuk kwitło tylko kilka kwiatków niestety, na szczęście są też takie co kwitną pieknie i oko cieszą.

Haniu, Krysiu, Anusie wszystkie, Sebku, Noemi, Syla, Jolu, Bogusiu, Ninoja , Ewo, Haniu dziękuję za odwiedzinki i miłe słowa, fajnie ze się komuś podoba.

Gosiu, miło że znalazłaś mnie tutaj, miło mi słyszeć takie miłe słowa w stronę naszej wykonanej pracy, tak jak piszesz na Ogrodowisku jest cała masa ciekawostek, czasu nie starcza na wszystko, masz rację inspiracji tutaj sporo. Gosiu pokaż swój ogród tutaj.

Asiu, mnie również miło Cię tutaj gościć, nawet nie wiesz jaką radość sprawiają mi Twoje słowa, to wielka radość dla ogrodnika amatora, słyszeć pochwały od innych ogrodników, zauważyłam ze też masz swój wątek zaraz wpadnę i popodziwiam. Trzymam kciuki za Twój ogród, aby był piekniejszy niż w marzeniach.

Aniu asc jak czytam to co piszecie o naszym ogrodzie to ciągle się uśmiecham, jest mi bardzo miło.
Pytasz o wiersz o chłopcu, wiesz nie za bardzo wiem czy on tam może być po problemach z Acta, znalazłam go kiedyś w internecie i tak bardzo mi się spodobał, że sobie go skopiowałam i często do niego zaglądam, tak jak piszesz jest refleksyjny, a zarazem bardzo prawdziwy.
Chętnie bym wstawiła, ale nie zmam autora.....

Gabi zobacz pod turzycę tuż przy ziemi jak wygląda moje tam są zielone i wiem ze nie zmarzły.

Marzenko ja tez czesto tam siedzę i macham nogami nad żwirkiem, oczywiście zapraszam

Elu wiosna za chwilkę

Joasiu właśnie za wielkich porządków nie robię, ale fotek kilka popstrykałam, już piekna wiosna.

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 11:22, 24 mar 2012

Do góry
ell napisał(a)

roślinki budzą się do życia

Niestety sporo roślin przemarzło. Na razie czekam jesli odbiją, to super - jak nie, no to kompostownik je przyjmie.

toż to wiosna

pozdrawiam Elu
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 19:39, 23 mar 2012

Do góry
Kompostownik przyjmie! już mi Eluś humor poprawiłaś!
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 19:27, 23 mar 2012

Do góry

roślinki budzą się do życia

Niestety sporo roślin przemarzło. Na razie czekam jesli odbiją, to super - jak nie, no to kompostownik je przyjmie.
Ogród - pomoc w tworzeniu 12:27, 23 mar 2012

Do góry
Dziś postęp w tworzeniu, udało mi się nanieść "coś" na wstępny szkic. "Mapka" oddaje wymiar działki i usytuowanie najważniejszych rzeczy - a więc dom, ścieżki, taras, studnie, szambo, kompostownik. Dodałem też płot lemelowy (kratkowany), który będzie ciąnął się przez cała długość podjazdu (wytyczony pas o szerokosci 60cm) i dodatkowo oddzielał podjazd od dalszej części ogrodu. Podobnie będzie osłonięty śmietnik i niewykluczone że puszczone na nim jakieś pnącza, ale to plany przyszłościowe.
Szkice wyglądają nastepująco:

i

W odbu przód jest nieco inny - jeszcze sie nie zdecydowałem do końca jaki kształt będzie miał, ale chciałbym aby miał coś w postaci cisów - kule, stożki itp rzeczy. Do tego jakies "fajne zdobiące drzewko" . Pomiędzy tarasem a płotem żywopłot z cisa. Tył ogrodu w obu przypadkach jest takie same. W lewej części umieściłem kompostownik, przed nim jest szambo i wkomponowany warzywnik, a na samym dole będzie rabata. Dodatkowo szambo zasłoniętę będzie drewutnią (wys. max 1-1.2 m i dł około 3 do 3.5 metra). A te dwa niebieskie kółka: lewe to część ogniskowo-grillowa; prawe - część zabawowa.
Za domem obok tarasu wymyśliłem kolejna rabatę.
Pytanie moje takowe z prośbą o sugestie i ewentualne póżniejsze uzytkowanie - czy lepszy przed(o)gródek 1 czy 2? I gdzie ewentualnie mogłyby byc drzewa owocowe...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies