Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogród prawie romantyczny 14:26, 27 sie 2014

Do góry
Właśnie sobie pomyślałam o Twojej ukochanej białej róży a tu czytam, że odżyła - bardzo się Aguś cieszę. Zrób jej porządne zimowe ubranko a będzie dobrze Na różowe floksy się zamawiam. Floksy dzieli się wiosną. Trzeba głęboko wykopać całą karpę i szpadlem pociachać na kilka części. Tak czytałam jakiś czas temu.
Ogród prawie romantyczny 22:53, 26 sie 2014

Do góry
zawitka napisał(a)
Aga- kiedyś pytałaś o floksy fioletowe nie ma ich z tych fioletowych zrobiły się jakieś biskupie Aparat trochę przekłamuje kolor one lekko w fiolet wpadają ich mam jeden krzaczek są niskie i zostawię na rozsadzenie więc jeśli to na przyszły rok zapraszam i podzielę się chętnie jak znowu nie zmienią koloru ha ha

Śliczne są!!! Nawet gdy zmienią kolor chętnie zaproszę je do ogrodu przypomnę się w stosownym czasie, ale właściwie w jakim? Kiedy należy przesadzać floksy muszę poszukać chętnie odwdzięczę się roślinkami z mojego ogródka

Ogród prawie romantyczny 21:49, 26 sie 2014

Do góry
zawitka napisał(a)
Aga- kiedyś pytałaś o floksy fioletowe nie ma ich z tych fioletowych zrobiły się jakieś biskupie Aparat trochę przekłamuje kolor one lekko w fiolet wpadają ich mam jeden krzaczek są niskie i zostawię na rozsadzenie więc jeśli to na przyszły rok zapraszam i podzielę się chętnie jak znowu nie zmienią koloru ha ha

ładne sa więc bez względu na kolor warto je rozmnożyc.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:43, 26 sie 2014

Do góry
Aniu, słoneczko ładnie podkreśliło kolory w Twoim ogrodzie Szarłat kiedyś wysiewałam co roku, a floksy musiałam ściąć prawie wszystkie, dostały mączniaka Masz niezłą kolekcję hortensji Grandiflory mam młode, ale w szkółce w ub. roku jesienią widziałam już tylko brązowe kwiatostany, muszę sprawdzić, czy moje zaczynają się przebarwiać. Pozdrawiam.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:26, 26 sie 2014

Do góry
Kłosowce

floksy

czerwone korale i liście
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:51, 26 sie 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)
przepięknie u Ciebie ale mnie najbardziej za serce chwytają Twoje floksy...
widziałam je już kilka dni temu, ale na pisanie nie było czasu ...
pozdrawiam z Wilczej
Dzięki Waderko

pozdrowionka
"Niezdecydowana ogrodniczka" 14:39, 26 sie 2014

Do góry
lista roślin, które aktualnie znajdują się w ogródku:
krzewuszki - 4 sztuki
perukowiec zielony - 1szt
jaśminowce - 2 sztuki
pęcherznice diablo -2 szt.
pęcherznica zielona - 1 sztuka
kalina koralowa- 2 sztyki ( jedna z czerwonymi owocami)
derenie szczepione- 2 sztuki
żylistek - 2 szt
berberysy- różne maria -4 szt. niskie- 3 szt płożące -3 szt wysokie bordowe - 3 sztuki
cis rozłożysty niski
irga zadarniająca - dużo
cyprysik duża kula
trzmieliny- princes 6 szt
różńe inne - 4szt
bergenie
piwonie
liliowce
irysy
hosty
żurawki
hortensje limki
hortensje inne
floksy
lawenda
bodziszek
trytoma
liatra
serduszka
bukszpany
cisy
powojniki azalie japońskie- 4 szt.
azalie niskie
rododendrony = kilka sztuk
tuje danica
iglaki
katalpa

taka krótka lista
Ogród prawie romantyczny 09:34, 26 sie 2014

Do góry
Niedźwiedzie futro, cis... 09:28, 26 sie 2014

Do góry
Witam jak w temacie załączam zdjęcia niedźwiedzie futro które rozrosło się w duże poduchy (mają 3 lata) takie około 20 cm średnicy, z jedne j można zrobić kilkanaście sadzonek ja kupłam takie małe fifki miały ze 3 cm średnicy wtedy. Wyślę całe dwie poduchy.
Mogę dać trochę pachysandry - ile to do uzgodnienia
Mam duże ilości żółtej trzmieliny, z 2 sztuki mogę ująć z kępek jasno zielono białej i zielono białej
Również mogę dać 5 sztuk żurawek takich jak na zdjęciu żurawka NN nie mam pojęcia co to za odmiana pisało w szkółce "Żurawka" żurawki są duże rozrośnięte i będzie się je na pewno każdą dało dzielić na co najmniej 3-4 sztuki.
Mogę oddać kilka malutkich sadzonek cisa takich 8-10 cm.
Również kilka kępek floksów to chyba są floksy ? Spójrzcie na zdjęcie - kwitną na fioletowo
Na deserek szczypiorek no nie wiem da się to dzielić? Jeśli tak to dam jako gratis jednej osobie

Chętnie przyjmę żurawki kassandrę albo marmalade, lub żółte, które nadają się na słońce ( nie citronellę) interesuje mnie aby dostać około 5 sadzonek tej samej odmiany co najmniej
Poza tym jak w temacie - interesują mnie duże ilośi tojeści rozesłanej aurea, carexy ale wytrzymałe na mróz, mogą być małe kępki hakonechloa

Trzmielina żółta jest tu bardzo dużo sztuk

Pachy pachy

Futerko

szczypior

Żurawka

cis

Chyba floks szydlasty

Trzmieliny

Za widoczne na zdjęciach chwasty przepraszam - ogród w trakcie budowy, przebudowy i ogarniania
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 12:26, 25 sie 2014

Do góry
przepięknie u Ciebie ale mnie najbardziej za serce chwytają Twoje floksy...
widziałam je już kilka dni temu, ale na pisanie nie było czasu ...
pozdrawiam z Wilczej
Wilcza Góra 11:36, 24 sie 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Zachwycające zdjęcia róż, wbidziałam też na Fb

Marzenko...wszystkie z nich mają 2-3 kwitnienie w tym sezonie,
i tym zachwycają mnie najbardziej!!!
to one zachęciły mnie do polatania z aparatem, bo w tym sezonie w mojej różance jeszcze sporo pięknych odcieni wszelkich różów i burgundów przenika przez dominującą biel, wcześniej położonej bylinówki

nie są to dobre zdjęcia ale może choć trochę pokazują wczorajszy klimat...

Urszulla napisał(a)

Nadrabiam zaległości po wczasach. Dużo ich.
Miło tu i przytulnie i pracowicie czytam
Róże cudowne też powąchałam i widoki pooglądałam

hej
a mi się wydawało, że tak mało Wilczycy tutaj ostatnio...
i w ten deszczowy dzień od razu zabrałam się za nadrabianie

kosolka napisał(a)

Piękne jesienne fotki.. ALe mi się podoba ten dereń wsród traw! I te Twoje rozchodniki ciemne coraz bardziej mi się widzą Spokojnej niedzieli!!

ten koleżka, to nie dereń, tylko klon "Flamingo"
miłego dzionka także życzę
p.s. zabieram się za krem z cukinii bo chodzi już za mną od połowy tygodnia

jambosana napisał(a)
U la la! Ile cudownych inspiracji! Czerwone rozchodniki z hortensjami,trawy i floksy, sadziec z olbrzymimi trawami. Przemyślane, efektowne połączenia. A rozchodnika emperior Purple to już łamię i wsadzam przed magical candle. Niech się rozmnaża!

dziękuję za tyle miłych słów z tymi "przemyślane" nie mogę się tylko zgodzić ... żebyś wiedziała ile ja zorganizowałam na łopacie "ogrodowych przeprowadzek " przez te 10 lat...plecy oj moje plecy biedne
macham z Wilczej i zapraszam
Wilcza Góra 10:34, 24 sie 2014

Do góry
U la la! Ile cudownych inspiracji! Czerwone rozchodniki z hortensjami,trawy i floksy, sadziec z olbrzymimi trawami. Przemyślane, efektowne połączenia. A rozchodnika emperior Purple to już łamię i wsadzam przed magical candle. Niech się rozmnaża!
Dwa ogrody 08:09, 24 sie 2014

Do góry
nieczasowa jestem...

Gabriela dereń potrzebuje trochę czasu, aby zacząć obficie owocować, w zależności od wielkości zabiera mu to kilka lat. Mam na myśli ilość owoców na nalewkę
Karola, trawkę wykopiemy, jak będziesz
yolka - dziękuję mam dla Ciebie fajne zdjęcie, wstawię w wolniejszej chwili
an_tre - nalewka z pigwowca bardzo aromatyczna i smaczna jeżeli owoce obiera się ze skórek to obierki i gniazda nasienne można wykorzystać do zrobienia galaretki, pychota
Aniu Monte, może nie szaleję w ogrodzie, to drobne zmiany, które cały czas uskuteczniam. Ogród młody, budowa trwa, nie mogę myśleć jeszcze o ostatecznym szlifie i dodatkach tworzących klimat
barbara_kraj... trawa to Buchanani miękka, pokładająca się, o łodyżkach sztywniejszych, stojących to Bronze Form, mam jeszcze jedną, nie mogę z panem, który je sprzedaje uzgodnić właściwych nazw, bo ich nie pamięta
Agnieszko - nasionka doszły, już posiałam, dzięki, fotkę obejrzałam
Agania, gęsto jest w nowym, ale tylko buki będę sadzić, jak troszkę zżółkną im liście, bo rosną w gruncie, bez doniczek
z tegorocznych wysiewów wreszcie zakwitła jednym kwiatkiem

gaura nie powala obfitościa kwiatów

w rozchodnikach trafił mi się biały, trzeba będzie go wiosną podzielić

Mała Mi - dziękuję do metamorfoz przymierzę się zimą, teraz czasu brak... Mrs John Laing podziwiany u Ciebie rośnie już u mnie, maleństwo, ale kwitnie

Pszczelarnia - o tym powojniku pisałam w wybranych miejscach rzeczywiście nie potrzeba pielić, o to mi chodziło ale reszta do pielenia, bez kory chwasty rosną, ale priorytety inne są...
Tess mam nadzieję, że powojniki będą rosły, chociaż obserwuję atak mączniaka, wycięłam wszystkie floksy, które go nagle dostały
Wilcza Góra 08:02, 24 sie 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)
kawałek rabaty przy zachodnim tarasie..sucho tu i ciepło ...
lawenda, floksy i trawy pysznią się w te upały ...

Nadrabiam zaległości po wczasach. Dużo ich.
Miło tu i przytulnie i pracowicie czytam
Róże cudowne też powąchałam i widoki pooglądałam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:27, 23 sie 2014

Do góry
Witaj Irenko...
Ja tak na szybko, piękne Hortensje, moje wszystkie leżą... Prawie bez przerwy pada...
Ale i Floksy cudne... Znowu i u mnie zagościły...
Pozdrawiam serdecznie... Wpadnę jutro na dłużej to obejrzę zaległości...
Dobrych dni Ci życzę...
Ogród na glinie 11:13, 23 sie 2014

Do góry
Dostałam od sąsiadki floksy, które kwitną wiosną. Mam 3 kolory: ciemniejszy fiolet, jaśniejszy i biały. Poszły przed tuje. Miało tam być co innego, ale narazie jest to.
Jakie cebulowe pomiędzy nie posadzić?
Tak pomiędzy tujami bym posadziła w koszyczkach, grupowo. Ale nie całkiem między tujami, tylko między floksami a tujami na wysokości przerw.

Ogród prawie romantyczny 21:25, 22 sie 2014

Do góry
Nallar napisał(a)
Domyślam się że już ogarnęłaś ogród po urlopie
Floksy cudne, chyba sobie takie zafunduję. Ale co trzeba robić żeby były takie cudaśne ?

W ogrodzie jako tako na razie wygląda na kilku rabatach, na pozostałe staram się nie patrzećstaram się zająć tym, co najpilniejsze
Floksy rzeczywiście ładnie w tym roku wyglądają, a ja nic z nimi nie robiłamTak same z siebie chciały się dobrze zaprezentować Zobaczę, czy mają nowe przyrosty, jeżeli tak, chętnie się podzielę
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:57, 22 sie 2014

Do góry
Marzenko.....jak nie znajdziesz, kupię cidzięki, ale chyba im ciasno

Aniu....fajnie, że wpadłaś

też gonię, pozdrawiam z fotkami
floksy jeszcze kwitną

te dzielne też

limki różowieją

pozostałe też NN i Vanilki
ale są i nowe kwiaty

dobrej nocki
Co się stało kwiatom ... 20:31, 21 sie 2014

Do góry
Asia,Iwonka,Przemko
A u mnie w ogrodzie.....
Kwitną hortki, róże, floksy to co pokazywałam, szczawik ma się dobrze jest w tej samej doniczce.
Pozdrawiam was cieplutko i cieszę się że zaglądacie.

I kwiat z Gorców (Turbacz)
W ogrodzie jestem gościem, ponieważ stale gdzieś pędzę.

Ogród prawie romantyczny 19:46, 21 sie 2014

Do góry
Domyślam się że już ogarnęłaś ogród po urlopie
Floksy cudne, chyba sobie takie zafunduję. Ale co trzeba robić żeby były takie cudaśne ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies