Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Od nowa ... na przekór wszystkim 18:22, 11 lut 2016

Do góry
iwka napisał(a)
Sadzonki za śmieszne pieniądze, nawet nie spodziewałam się ze takie będą .
Berberysy erecta to ponad pół metra mają, muszę je przyciąć pewnie sporo aby się zagescily trochę .
Nie wiem jak z tymi tujami. One w kule mają rosnąć ale na razie to są wyższe niż szersze.Można je ciapnąć od góry?

przez ten strój zapomniałam zdjęć dodać

o zakupy dojechały ja bym ciachnęła co by się zagęściły
no i mus forsycję nabyc co by wiedzieć co kiedy ciąć i ukorzeniać o perowskiej nie słyszałam,że tak można ją mnożyć w tym roku zrobię eksperyment
Ogród pod trzema dębami 18:13, 11 lut 2016

Do góry
tusiawka napisał(a)

Czekam już niecierpliwie na wycinkę traw.

nie śpiesz się i teraz jest pięknie
Anna i Ogród 18:10, 11 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Witajcie z rana. Za oknem ponuro i paskudnie
Rano było biało ale teraz już błotko. Temp. +2. Nie chce się wychodzić na dwór.

W nocy myśli wciąż uciekały do ogrodu, a to dlatego że wczoraj prawie cały dzień rozrysowywałam tą wielką rabatę. Roślinność ustalona, zdjęcia pozapisywane w pintersie aby przypominać sobie co i jak połączyć (gdybym miała wątpliwości podczas realizacji).

[...]

O matulu! Ale wypasiony projekt. Dwa dni nie zaglądałam i już mało w temacie jestem. Idę nadrobić
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:09, 11 lut 2016

Do góry
Kochani, wszystkim bardzo dziękuję za słowa otuchy i pocieszenia.
Wyciągnęliśmy z eMem wnioski z tej wczorajszej wizyty i można powiedzieć, że pewnie wyjdzie nam to na dobre

Skrzynie obydwie skręcone i przygotowane do jutrzejszego malowania

Buk przesadzony.

Jutro malowanie skrzyń i płotka.
Zakładanie rynny, czyszczenie smragdów i powtórny oprysk miedzianem.
Ranczo Edy 18:09, 11 lut 2016

Do góry

Moja bajka 17:59, 11 lut 2016

Do góry
Katkak napisał(a)

żurawka Rio nie o zdarcia, wygląda pięknie nawet teraz

żurawkę RIO ma drugą zimę i u mnie ma pierwsze miejsce w moim rankingu ...tak jak u ciebie, moja jest piękna...jak na tą porę roku
nawet spod resztek śniegu świeci czerwienią z daleka buziaki
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 17:58, 11 lut 2016

Do góry
Netka napisał(a)
Zobacz tu na zdjęciu w ogrodzie przez Danusię robionym, nie jest szeroka ta rabata przy ścianie, a jest cis na pniu i nawet rododendrony się mieszczą.
bardzo ładna rabata

jak masz szpaler tujek to może dać cosik na pniu przy zwężeniu rabaty np. trzmielinę ze 3 sztuki, a tam gdzie szerzej to jakieś drzewa np. śliwy wiśniowe lub miłorzęby do tego miskanty, hortensje i z przodu np. żurawki lub niskie turzyce czy berberysy
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 17:50, 11 lut 2016

Do góry
Ja bym nie robiła żadnej opaski tylko wyszła z tą rabatą odrobinę poza linię podjazdu, czyli te 20 - 30 cm, żeby miała te 80 - 90 cm szerokości czyli coś w tym stylu:
Moje małe królestwo 17:31, 11 lut 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
Dziękuje za gratki

U mnie wszystko na wariackich papierach, nie nadążam za własnym życiem ucieka mi czas.
Dziś wysiałam werbenę patagońską od Iwonki, stipę od Małgosi, ryż ozdobny i lobelię

kupiłam sobie na poprawę humoru

Ja też werbenę od Marzenki już wysiałąm, na stipę wciąż jeszcze czekam..coś nie przychodzi dłuuuuugo
Kosolkowa Pasja 17:21, 11 lut 2016

Do góry
Jestem i się wczuwam. Nie umiem doradzać na gotowo ale staram się coś dodać od siebie.
Sprawdzone rozwiązania sa zawsze dobre.

Jaką mamy sytuację wyjściową do analizy?

1. Chodzi o zagospodarowanie rabaty frontowej usytuowanej po lewej i prawej stronie drzwi wejściowych.
Dł. obu rabat?

2. Jaka wystawa (zakładam południową) Jaka jest wysokość do parapetu zewnętrznego od ziemi?

3. Czy dom zawsze będzie jasny? Jakie są inne kolory w tej okolicy ogrodu?
Masz same mdłe róże i jasną fasadę domu.

4. Rabata ma uskok wykuszowy i wchodzą w nią schody (tak jest po prawej stronie).

5. Jaki ma być jej charakter? Różanka?

I tak na pewno:
CW - out.
Rabatę trzeba poszerzyć.

Bukszpany ładnie zasłaniają uskok i przyszłą opaskę i sa ładnym dolnym tłem. Ale dałabym 3 stożki. Stożki dlatego, że na dachu też masz jakby "stożek" (1. piętro) i nie trzeba wprowadzać dodatkowych kształtów. Na pewno tam gdzie uskok, żeby zamaskować uskok.

Na brzegu zostawiła 'The Fairy' i dała niską szałwię. A r. 'Artemis' połączyła z inną rabatową, np. 'Ascot' (bo mocny kolor) albo coś w innym kolorze i o innej budowie kwiata (szeroki rozetowy kwiat).
I oczywiście 2 miskanty ML - gdzieś z tyłu. Ostróżki granatowe pomiędzy różami z tyłu.

Jak będzie miejsce można postawić prosty obelisk (jak ma Marzena) i dać powojnika niedużego.

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 17:05, 11 lut 2016

Do góry
Witam.
Ponownie mam problem. Sprzątając w około domku po poprzednich właścicielach natknęłam się na coś takiego

Wiem, że to bardzo ogólne zdjęcie. Postaram się jutro zrobić lepsze.

Ogródek z futrzakami i kamieniami 17:05, 11 lut 2016

Do góry
Ewik napisał(a)
Lipcowy widoczek , historyczny wręcz , świerków juz tam nie ma

Mary Rose raz jeszcze

od razu lżej na sercu jak takie piękności pokazujesz

a to bordowe z kłosami to co to jest ?
Moje małe królestwo 16:57, 11 lut 2016

Do góry
Dziękuje za gratki

U mnie wszystko na wariackich papierach, nie nadążam za własnym życiem ucieka mi czas.
Dziś wysiałam werbenę patagońską od Iwonki, stipę od Małgosi, ryż ozdobny i lobelię

kupiłam sobie na poprawę humoru

Wszystko od zera 16:52, 11 lut 2016

Do góry
Zrobiłam dzisiaj kilka zdjec moze teraz lepiej to widac po lewej i po prawej stronie domu posadzone sa te same roslinki,na ostatnim zdjeciu widac miejsce z tujami gdzie ma powstac jeszcze jedna rabatka z trawami i hortensjami czyli tu,prosze jeszcze o propozycje bo jak widzicie to narazie słabo to wygląda
Ranczo Edy 16:48, 11 lut 2016

Do góry
ha ha no a ta duża to nie moja sprezentowana

Wszystko od zera 16:48, 11 lut 2016

Do góry
[img
Ogródek Ewy 16:38, 11 lut 2016

Do góry
Kasiu, widziałam zdjęcie sosny po odcięciu badylka. wygląda dużo lepiej.
Pytałaś co z gałązkami które zaznaczyłaś.
Na zdjęciu zaznaczyłam co zrobiłaby ja. Zaznaczone niebieską kreską usunęłabym całą. Czarne kreski linie cięć (zostawiając kikutki) Powstaną Ci dwie "bomby" zaznaczone 1 i 2 Pamiętaj że lepiej zostawić ciut za dużo niż obciąć bo dokleić nie dokleisz. Jeśli w przyszłości okaże się że "bomb" jest zbyt dużo to zawsze możesz usunąć.

Jeśli chodzi o drugie zdjęcie to są dwa warianty.
1 obcinasz ((kreski pomarańczowe) Prowadzisz na 2 "bomby" na jednej gałęzi.

2 Nie obcinasz gałązek, pozwalasz im podrosnąć i wtedy skrócisz im nowe przyrosty (pozyskas w ten sposób dwie "bomby"
Miejsce zaznaczone na niebiesko jest ważne, jeśli ogołocisz je z igieł to w tym miejscu nie będzie "bomby" Radziłabym je zostawić, bo jeśli zdecydujesz się jednak na usunięcie tych cienkich gałązek to skrócisz je tak jak wszystkie młode przyrosty i utworzy się "bomba"

Kasiu pamiętaj że igły to zarodki, na każdym "kikutku" muszą być.
Przepraszam wszystkich którzy musieli czytać te moje wypociny, nigdy nie byłam dobra w tłumaczeniu, ale starałam się jak mogłam.
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 16:34, 11 lut 2016

Do góry
Netka szerokość pasa zieleni od muru do granicy to 3, 60-trzeba z tego odliczyć metr na ścieżkę (nie jest to ścieżka wzdłuż podjazdu, ale jak widać na planie wychodzi z podjazdu i idzie wzdłuż garażu, ma ona prowadzić na tyły domu). 60 cm poza obrys domu wychodzi kostka. Wzdłuż podjazdu pas zieleni ma 3 metry, tutaj nie mam w planach żadnych ścieżek, więc tutaj rabata mogłaby być na całą szerokość, a dopiero w miejscu gdzie będzie ścieżka zwężyłabym ją na te 1, 5 metra bo tyle zostanie miejsca od tuj do chodniczka. Tutaj jest widok na ten pas, jak stoję na podjeździe twarzą do domu.
Tutaj to miejsce jak stoję z drugiej strony.

Pogubiłam się po drodze... 16:25, 11 lut 2016

Do góry
A u mnie o poranku było tak

Ranczo Edy 16:15, 11 lut 2016

Do góry
oj tak czekamy czekamy może coś wstawię z tej radości dyńka jak sobie rosła

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies