Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Mój przyszły ogród 18:45, 27 sty 2012

Do góry
3. pergola jeszcze nie wiem z czym podsadzona różami
4. 3 kule bukszpanu
5. ekran z cisa hicksii
6 kula bukszpanu
7 stożek cisa i może miskant zebrano( o ile nie przekręciłam nazwy)?
8 3 szt. świerk serbski picea omorika
9. buk purple fountain
10. 3 szt. RH cuningham
I nie wiem co dalej - powtórzyć ekran z cisa, może smargdy?
Strona zachodnia (uboga):
1. szmaragdy
2. wierzba hakuro szczepiona
3. wierzba hakuro krzew (mam je i muszę gdzieś upchnąć)
4, Warzywniak z otoczką z bukszpanu, obok ekran z cisa zasłaniający kompostownik (zły numer wpisałam)
5. formy szczepione?
Pozostały mi ze 4 drzewka owocowe do upchnięcia.
Przy tarasie pod oknem chcę piwonie tylko znowu nie wiem z czym. A obok taras kończy się mini skarpką i kwietnikiem murowanym z kulą bukszpanową. To ten fragment zakreskowany na niebiesko.
UFF to tyle

Nadzieja na spełnienie marzeń 18:04, 26 sty 2012

Do góry
Ewa, całość działki to 25 a... to dużo...masz rację

całość i tak jest podzielona - właśnie po to jest to przejście-pergola miedzy świerkami.

Zaraz znajdę zdjęcie

Ta część za świerkami ma wystarczyć na warzywnik, altankę, plac zabaw, kompostownik...

Dziękuję za rady ale te fale na przeglądanych projektach podobają mi się, tylko nie wiem czy poprowadzić je tak ty zaproponowałaś - symetrycznie po obu stronach, czy nie...
Dziury w trawniku 09:44, 26 sty 2012

Do góry
Ewo, obstawiam szczura, bo w tym roku jeden usiłował zagnieździć się w kompostowniku. Tak się złożyło, że oglądałam program w tv, na temat szczurów i pod jego wpływem rozwaliłam cały kompostownik i faktycznie było budowane gniazdo. Wyrzuciliśmy całą zawartość kompostownika, rozłożyliśmy trutkę i przynajmniej jeden się otruł, ale widocznie nie był sam. Z tego co czytałam to właśnie szczury zostawiają odkryte korytarze
Radosna twórczość Ani 10:54, 24 sty 2012

Do góry
Danusiu, mnie też się podoba. Sebek już mi ją nawet obsadził Już nie mogę doczekać się wiosny. Zaraz będę obsadzać te rabaty.

Gosiu już robię projekcik elementów stałych: Dom, kompostownik, i górka i duże drzewa.
Ogrodnik mimo woli 00:01, 24 sty 2012

Do góry
mam jeszcze pergolę rpzy tarasie...projekt mój, posadziłam glicynię, ale albo przemarza, albo co innego...wiec 2 już dosadziłam.... kwiatka miałą tylko jedna i to jednego.... Daję jeszcze im szansę...jak nie to będze coś innego...

No i przd domem kratka na wiciokrzew.....wiciokrzew ma sie dobrze, tylko podatny na mączniaka... a przed wiciokrzewm szwarc-mydło i powidło...... muszę coś z tym zrobić, ale nie wiem jeszcze co... napewno jałowiec będzie za duży i zacieni wiciokrzew...chciałam wyeksmitować, ale M nie pozwolił.... sama nie miałam siły, za duże..

Jest kilka karmików dla ptaków i więcej elementów małej architekrtury brak.... chyba że zaliczyć do tego kompostownik i szklarenkę.... Planuję miejsce na ognisko, a raczej zagospodarowanie tego miejsca co jest.... acha i kamienna ławeczka przed trawami....

A teraz do spania bo wybiła godzina 00. Dziękuję tym co wytrwali...
Radosna twórczość Ani 15:01, 18 sty 2012

Do góry
Na kompostownik jakieś pnącze?
Radosna twórczość Ani 14:19, 18 sty 2012

Do góry
Ninoja napisał(a)
Bardzo ładnie się ogród zapowiada.
Ciekawi mnie do kąd rabaty prowadzą w głębi ogrodu?

Właśnie właśnie, ten trawnik prowadzi do....... uwaga - kompostownika murowanego
Hmm, nie wiem czy to będzie dobrze wyglądało.

Gosiu projekt wizualnie dużo lepiej mam jednak problem. W zeszłym roku tam gdzie zrobiłaś to okrągłe wygryzienie została usypana skarpa z 16 ton ziemi. Zostały tam nasadzone rośliny. Górka miała zakryć nieatrakcyjny kompostownik. Tę ziemię taczkował mój mąż ponieważ na tę stronę działki nie może wjechać ciężki sprzęt. Może znajdę gdzieś fotkę tej górki. Zaraz poszukam!
Radosna twórczość Ani 23:00, 17 sty 2012

Do góry
Przesyłam dodatkowo zdjęcia działki. Fotki są stare, robione 5 lat temu. Dużo się od tamtej pory zmieniło. Nie ma już warzywnych tworów mojej mamy i części drzewek owocowych. Zniknął na całe szczęście drewniany ...... no. Ale jest murowany kompostownik.

Ogród w cieniu brzozy 16:01, 15 sty 2012

Do góry
Witam i ja ...... pięknie z tymi różami ...... staram się przekonać siebie , że to nie jest takie trudne aby mieć u siebie róże w ogrodzie a może to jest trudne.
Póki co odpuszczam bo nie mam odwagi podjąć ryzyka, natomiast ich pięknem zachwycam się w Waszych ogrodach.
U siebie muszę zrobić kompostownik drewniany dwukomorowy aby móc dokarmiać rośliny. Mam już miejsce do tego upatrzone , szukam klienta , który to zrobi Pozdrawiam sąsiadkę
Języczka strzelista - Ligularia stenocephala "The Rocket" 15:56, 14 sty 2012

Do góry
znajoma wywaliła na kompostownik , to zabrałam kawałek i posadziłam i sobie rośnie już chyba z 9 lat
Rododendronowy ogród. 10:57, 10 sty 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A u mnie dziś w nocy spadł śnieg.

I pewnie jest bardzo cicho w ogrodzie.

Bogdziu a w tle między ogrodem ozdobnym a ogrodem leśnym jest wysoki żywopłot. Z czego on jest? W zimie widać urodę pięknego ogrodu. Piękna masa roślinności i szeroka alejka spacerowa. Bardzo dostojnie.

Ten żywopłot jest z thui i jest na rogu ogrodu. Za nim w pewnej odległości jest drugi taki sam a w środku jest kompostownik, pojemnik na piach, trzymamy worki z ziemia itp. Za tym drugim żywopłotem jest już płot, droga i las. Mój prywatny ,,las" jest na tej samej wysokości ogrodu ale bardziej w lewo patrząc na zdjęcie. Przed tym ,,lasem" jest jeziorko.
Mój kawałek raju 16:02, 09 sty 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Aniu, przejrzałam dzisiaj początek Twojego wątku ( a jest co czytać u Ciebie). Twoja kolekcja warzyw i owoców imponująca. Na stronie 2 oprócz pomidorków ( po prostu szczena mi opadła) i lilii jest zdjęcie powojnika. Mam taki sam, tylko nie jestem pewna co to za on. To był mój pierwszy powojnik, a sama wiesz, że na początku nie przywiązujemy tak bardzo wagi do tego co kupujemy. Ważne, żeby było i kwitło. Mój warzywniak skromny areałem, ale musi sporo pomieścić. Zieleni się teraz na nim saladera. W kompostowniku rój dżdżownic. Mają super warunki. Jest ciepło i wilgotno. Okryłam kompostownik żeby miały cieplej. Takiego roju tych pracowitych stworzeń jeszcze nie widzialam.

To jest powojnik Duchness of Edenburg, 2 kwitnienie, pierwsze jest pełne
Mój kawałek raju 11:34, 09 sty 2012

Do góry
Aniu, przejrzałam dzisiaj początek Twojego wątku ( a jest co czytać u Ciebie). Twoja kolekcja warzyw i owoców imponująca. Na stronie 2 oprócz pomidorków ( po prostu szczena mi opadła) i lilii jest zdjęcie powojnika. Mam taki sam, tylko nie jestem pewna co to za on. To był mój pierwszy powojnik, a sama wiesz, że na początku nie przywiązujemy tak bardzo wagi do tego co kupujemy. Ważne, żeby było i kwitło. Mój warzywniak skromny areałem, ale musi sporo pomieścić. Zieleni się teraz na nim saladera. W kompostowniku rój dżdżownic. Mają super warunki. Jest ciepło i wilgotno. Okryłam kompostownik żeby miały cieplej. Takiego roju tych pracowitych stworzeń jeszcze nie widzialam.
i znowu rozbudowa ...ale potrzebna 21:57, 02 sty 2012

Do góry
Sebek no to zobacz na efekt wiesz coś z tego

jeśli tak to podaję numery

1- dom. przed nim nie interesujący nas teraz przedogródek

2 - garaż i przed nim różanka

3 gołębnik z wolierą

4- kącik wypoczynkowy z pergolą

5 - warzywniak

6 - rabata z trawami w roli głównej

7 - wysepka z kaskadą

8 -kompostownik

9 - boczna rabata ciągnąca się od góry działki tzn. ok 30 m.

10 rabata z tulipanowcem

a pytajnik to planowana nowa rabata
ucięło tę dolną rabatę, której nie chce zasłonić
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 03:12, 22 gru 2011

Do góry
Długo nie pisałam bo jakaś deprecha mnie złapała i stwierdziłam, że absolutnie sobie nie poradzę z tym projektem. Jednak już jest lepiej - odzyskałam wiarę i siły i przedstawiam co na razie wymyśliłam

Żeby było łatwiej zrozumieć o czym mówię podzieliłam plan działki na 3 mniej więcej równe części.

Część pierwsza (ok.1300m2) będzie obejmować obszar od ogrodzenia frontowego po tył domu. Na razie są tu dom, studnia i ogrodzony przedogródek. W tej części zbudowane będą wiata na 2 auta, plac zabaw, drewutnia i śmietnik.

Część środkowa (ok.1400m2) będzie częścią typowo wypoczynkową i ze względu na obecność głębokiego stawu zostanie prawdopodobnie odgrodzona tylko jeszcze nie wiem jak...
W tej części jest już staw i szopa. Planuję tu zrobić warzywnik, kompostownik i jakieś fajne miejsca wypoczynkowe.

Trzecia część (ok.1500m2) - na końcu działki, przy lesie, cała będzie przeznaczona na konie. Nic tam na razie robić nie będę. Posadzę tylko ze 2 drzewa i jakieś krzewy żeby zdążyły wyrosnąć nim konie się pojawią. Od tej części działki postanowiłam się odgrodzić szpalerem dzikiej lub pomarszczonej róży - jest tania, w miarę szybko rośnie, da się przycinać, gdyby pastuch zawiódł to jest w miarę trudną barierą do sforsowania dla konia, a przy tym nie trującą, no i najważniejsze - będzie zatrzymywała (mam taką nadzieję) choć część pyłu i kurzu z wydeptanej "części końskiej", a z jej owoców będziemy robić wino

Wzięłam też sobie wasze rady do serca i przed sumakami (od strony sąsiada) posadzę miskanta - dziękuję Małgosiu (goniak) za radę
Pogodziłam się już również z myślą, że sumaki od frontu wypadają ,choć może jeszcze nie w tym sezonie, najpierw muszę coś mieć do posadzenia na ich miejsce. Chciałabym jakieś ładne, reprezentacyjne 2 drzewka po obu stronach wjazdu. Myślałam najpierw o świerku kaukaskim Aurea, ale chyba - ze względu na niezbyt regularny pokrój, się nie nadaje.
Propozycja Lilki (alinak) na obsadzenie paska między podjazdem a chodnikiem bardzo mi się podoba, ale chciałabym wrzucić tam jeszcze te 2 reprezentacyjne drzewka.

Poniżej plan:
1- drewutnia
2- wiata
3- śmietnik
4- wc dla psa
5- plac zabaw
6- brzozy + wrzosowisko w Danusiowym stylu
7- kompostownik
8- warzywnik
9- stajnia
10- wybieg dla koni
zielone- szpaler róży dzikiej
żółte- droga
brązowa kratka - myślałam o zrobieniu tu czegoś w rodzaju trejażu czy pergoli (nigdy nie wiem co jest co...) - w każdym bądź razie taki ażurowy "tunel" nad drogą jako podpora dla pnączy. Co o tym myślicie?

Mój kawałek raju 22:55, 14 gru 2011

Do góry
Witam następne zdjęcia hipeastrum Jewel

no i tej łososiowej

a na ogrodzie białe bałwany stoją wszystko już pookrywane co musiało być tzn. wszystkie hortensje macrophylle, kalmie, róże narazie maja tylko kopczyki, bo jeszcze dużo na nich liści i pączków

rząd osłoniętych hortensji, po wczorajszym wietrze się utrzymał, zrobiłam im tunelnic już im nie grozi na następny rok powinny pokryć się kwiatami

został już przerzucony kompostownik, na samej górze widać"złoto" jedna komora jest już pusta, a dobra ziemia w workach

jeszcze na różach pąki frezja

papageno
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 08:22, 14 gru 2011

Do góry
Taka baza do dalszego wymyślania tej rabaty, może bardziej się przyda z wymiarami. Trochę może za duża perspektywa mi wyszła, ale jakby co to jest przecież zdjęcie jeszcze.

W rogu za drewutnią jest prostokąt (3,5m x 2,8m) otoczony cisem gdzie ma być kompostownik. Dwa drzewka obok furtki - wiśnia umbraculifera, na prawo: serby, sosna chyba czarna, serby, tuja żółta i kawałek śliwy Pissardi.
Rododendronowy ogród. 12:27, 13 gru 2011

Do góry
Też mam glinę... I uważam, że wielu roślinkom to nawet służy (szczególnie jak wzbogacę ja o kompostownik). Natomiast baaaaardzo szkodzi mi - jak sucho to rabaty mam jak zabetonowane, a jak mokro, to wszystko się klei do narzędzi ogrodowych i obuwia. No i chodzić trudno, bo ślisko jak ....
Nasz mały raj na ziemi :) 20:06, 09 gru 2011

Do góry
Tak będzie lepiej?

Z tyłu domku też już poprawiłam...

Po lewej znajduje się taki mały domek gospodarczy, później warzywniak i w prawym rogu kompostownik.
Przed warzywniakiem są borówki i te większe kuleczki to drzewka owocowe.
Chciałabym tą część delikatnie oddzielić stąd ten kształt rabaty...

Nasz mały, zielony świat. 22:39, 08 gru 2011

Do góry
Basiu, przeczytałam cały Twój wątek. Zainteresował mnie dlatego, że już na początku dowiedziałam się, że uprawiasz warzywa, no i masz szklarnię. Podzielam Twoje spostrzeżenia, że nawet ludzie mieszkający na wsi wolą iść do sklepu, a nie uprawiają warzyw. Oczywiście nie wszyscy. Ja mam działkę oddaloną od domu 50 km, ale jeździmy często, spędzamy tam urlop i dlatego założyłam warzywniak. Szklarni nie mam, bo jednak to nie jest ogród przy domu, ale gdybym mogła na pewno bym miała i kury też. Tych parę kurek, żeby mieć swoje świeże jajka. Jestem przekonana, że warzywa uprawiane bez nawozów, na kompoście i nawozie naturalnym, to nie te same co ze sklepu. W tym roku posiałam pierwszy raz bób i ogórki.Oprócz tego całą podstawową zieleninę. Mam maliny "Polana" a w tym roku posadziliśmy 2 krzaki borówki amerykańskiej. Na pewno posadzimy jeszcze z jedną. Mam też leszczynę "Barceloński" Ale jest jeszcze młoda, ale mam nadzieję, że doczekam się własnych orzechów. Mam szczęście, bo dostaję od znajomych gospodarzy obornik i w zeszłym roku pierwszy raz go zastosowałam. Sieję też rośliny na nawóz zielony. Od wiosny mam już swoją sałatę, rzodkiewkę, rukolę no i potem wszystkie warzywa. Bób udał się doskonalę, w tym roku posieję więcej. Po za tym masz ładny dom, pergola pomysłowa i widać, że kochasz swoje włości. Uprawa warzyw staje się coraz bardziej popularna, bo masowo z niej rezygnowano na rzecz ogrodów ozdobnych. Ja też mam krzewy, byliny itd, ale z tył za domkiem przeznaczyliśmy na warzywa , domek gospodarczy, kompostownik. Kompostownik też masz fajny, no i pomysłowego i pracowitego męża.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies