Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród tworzony z pasją 20:52, 18 mar 2015

Do góry
ja dzis zauwazylam ze miskant Graziella ruszyl i szybko polecialam po sekator by sciac suchelce, niestety zielone tez musialam sciac
ale cieszy ze sie juz bedzie zielenic no nie?????
widac to po pedzacym watku
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:55, 17 mar 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Ach, czyli ten grab z fotki jest jednym z 3 powtarzających się elementów?
W każdym razie nie sadziłabym roślin kolumnowych naprzemiennie - kiedyś też tak robiłam, ale odchodzę od tego, bo lepiej wyglądają "w kupie"
Może po jednej stronie (od strony red barona) w "tylnym" rzędzie miskant (niekoniecznie ML), a przed nim berberysy, a po drugiej stronie ten sam miskant, a przed nim cisy?
edit: gdyby miskanty miały się zetknąć - te które już są z nowymi (od strony red barona) to lepiej żeby były te same, czyli ML.

Tak, w całym ogrodzie będą trzy graby w kostce z bukszpanu.

Aga, zrobię na jutro lepszy plan ogrodu bo np.nie zaznaczyłam, że za kulami bukszpanowymi są hortensje i Red Baron ani ML nie będą się stykać z tą planowaną rabatą.
Na początku też myślałam aby dać 3 cisy po jednej i 3 berberysy po drugiej ale mam drugą rabatę z grabem o tej samej długości i tam ML i red baron będą po całości. Ciężko to wytłumaczyć dlatego muszę zrobić porządny plan i wszystko zaznaczę gdzie co mam Ale to już jutro bo dzisiaj czas się ruszyć i trochę popracować...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:24, 17 mar 2015

Do góry
Ach, czyli ten grab z fotki jest jednym z 3 powtarzających się elementów?
W każdym razie nie sadziłabym roślin kolumnowych naprzemiennie - kiedyś też tak robiłam, ale odchodzę od tego, bo lepiej wyglądają "w kupie"
Może po jednej stronie (od strony red barona) w "tylnym" rzędzie miskant (niekoniecznie ML), a przed nim berberysy, a po drugiej stronie ten sam miskant, a przed nim cisy?
edit: gdyby miskanty miały się zetknąć - te które już są z nowymi (od strony red barona) to lepiej żeby były te same, czyli ML.
Prawie - jak ogród 11:23, 14 mar 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)

Dziękuję Ci za odpowiedź, uspokoiłaś mnie.
A jeszcze jedno pytanko miskant morning light też nie będzie przeszkadzał? W moim projekcie na rabacie z hortensjami mam właśnie te dwie trawy

Mirella, ostatni dość dużo czytałam o miskantach, bo chcę zwiększyć ich kolekcję Mam tylko strictusa i rośnie wysoko, miał przynajmniej 1,5m. ML do tej wysokości z pewnością też urośnie, a nawet w sprzyjających warunkach wyżej. Więc myślę, ze musisz go posadzić za hortensjami, żeby ich nie przesłonił. Zaglądasz do wątku Any Art? Ona ma tam takie połączenia miskanta z hortensjami i wyglada to bajecznie
Prawie - jak ogród 22:00, 13 mar 2015

Do góry
szemusia napisał(a)

Mirella, Ice dance się rozrasta, ale nie jest to jakoś bardzo ekspansywna turzyca. Wiele osób na forum ma tę roślinkę i wszyscy ją chwalą. Hortensji z pewnością nie będzie przeszkadzała, bo korzenie hortensji są o wiele większe, idą mocno w ziemię. Sadź bez obawy, będą ładnie wyglądać razem

Dziękuję Ci za odpowiedź, uspokoiłaś mnie.
A jeszcze jedno pytanko miskant morning light też nie będzie przeszkadzał? W moim projekcie na rabacie z hortensjami mam właśnie te dwie trawy

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:12, 13 mar 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Ostatnio o wysokości miskantów gdzieś była dyskusja (bo rozumiem, że ML, to miskant Morning light?). Zanotowałam, bo też będę sadzić - Ml- średnio 1,5m, a nawet 2m. Wyższy jest gracimilus. Wszystko zależy od warunków. U Ciebie za brzozami, więc mogą być duże

Tak 1,5m byłoby ok byle nie więcej, chociaż brzozy tez urosną
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:24, 13 mar 2015

Do góry
Ostatnio o wysokości miskantów gdzieś była dyskusja (bo rozumiem, że ML, to miskant Morning light?). Zanotowałam, bo też będę sadzić - Ml- średnio 1,5m, a nawet 2m. Wyższy jest gracimilus. Wszystko zależy od warunków. U Ciebie za brzozami, więc mogą być duże
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:05, 13 mar 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
WOW faktycznie, piorunująco się rozrósł. Też zacznę uszczypywać, liczę na szybki efekt tak jak u Ciebie. Chyba mam ten sam gatunek bluszcza.
A florovitem od wczorajszego rozsadzenia kiedy mogę podlać?
Mam pytanie czy trawa na 4 zdjęciu to miskant morning light?

Ja floro...zaczynam podlewać tak ok. po miesiącu od posadzenia, w stężeniu mniejszym niż podano na opakowaniu. Trawkę dobrze rozpoznałaś

A z tym uszczykiwaniem to jak widzisz, że nowe listki się pojawiły to wtedy je ucinasz. U mnie średnio co dwa tygodnie wychodzi takie uszczykiwanie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:54, 13 mar 2015

Do góry
WOW faktycznie, piorunująco się rozrósł. Też zacznę uszczypywać, liczę na szybki efekt tak jak u Ciebie. Chyba mam ten sam gatunek bluszcza.
A florovitem od wczorajszego rozsadzenia kiedy mogę podlać?
Mam pytanie czy trawa na 4 zdjęciu to miskant morning light?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 01:20, 13 mar 2015

Do góry
lub obwodka bukszpanowa. Zamiast rozplenicy moze byc np miskant morning light
Typografia ogrodu 09:47, 12 mar 2015

Do góry
Ja też przeczytałam
Piękny plan, super pomysły!!! A rysunki naprawdę dobrze wizualizują o co chodzi Ale skoro liczysz na uwagi, nie wiem czy cenne to mam takie:
Brakuje mi jeszcze drugiej takiej formowanej w kostkę lipy. Na wszystkich inspiracjach z takimi drzewami nie występują jako solitery.
Czy na tle ekranu cisowego będzie ławka? Bo nie wiem, dlaczego ciurkadełko w tym miejscu - kto i w jakiej sytuacji będzie na nie patrzył? Dałabym je bliżej ciągu siedzisk gabionowych (np. tam gdzie nr 5 lub 10).
Miskant Morning Light jest duży, wysoki (ponad 1,5m) zasłoni Twój piękny ekran z cisa. Chyba że cis wypuścisz bardzo wysoko.
Nie lubię miskantów "giganteus" - i kupa roboty z ograniczaniem ich - może dać zamiast nich inne miskanty, ekran z cisa ciąć na wys.1-1,2m, a przed ekranem jakieś niższe trawki w szpalerze...?
Mam nadzieję, że nie namieszałam
Rozpoznawanie traw 17:42, 10 mar 2015

Do góry
To moja realizacje więc odpowiadam, to miskant Gracillimus
Białe Marzenie sezon 2015 22:45, 08 mar 2015

Do góry
Ohhh dziekuje!!! Tak, Danusiu, to chyba miskant olbrzymi. Tak sadze, bo pracownik firmy ogrodniczej rabal korzenie kilofem

Trwalo to ponad godzine...

Korzenie twarde i ciezkie jak kamienie. Dzieki Bogu, juz wywiezine z ogrodeczka, ale czeka mnie jeszcze dlugie wybieranie korzonkow, bo zostalo ich mnostwo.

Magda_ , roundapa sie boje, bo w miejscu miskanta chce posadzic pnace roze. Silna chemia pewnie zabije nasza biala rozanke.

Co zrobic z ta ziemia? Przesiac, usunac?

Nie lubie tego miskanta i nie polecam nikomu do malego ogrodu. To potwor.
Pozdrawiam cieplutko.
Ogród U-dany 08:58, 07 mar 2015

Do góry
Donice to jeszcze śpiew o przyszłośći bo pewnie finansowo w tym roku nie damy rady ale myślałam o czymś takim. Liczę na uwagi
W sumie planuję 3 donice. 2 boczne 0,7 m głębokości a środkowa 1m. Wszystkie po 1,8 m szerokości. Strona południowa

Rh Buchlavice/Azurika
Pinus mugo mops/mini mops
Miskant chiński/ Perłówka wyniosła
Może jeszcze żurawki
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:11, 06 mar 2015

Do góry
Z lewej ML a co jest obok takie ciemniejsze ? Bo ja myslałam ze gracek a on z tyłu taki wielki?

Jeszcze raz Od lewej LM obok gracek i za nimi miskant gigant Tak?

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:46, 06 mar 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Porównanie dorosłego gracka i morning light.

Całkiem od lewej ML, a zaraz za nim Gracek. Wysokość około 1,7m. Masz tu tez porównanie kolorów i pokroju. Gracek bardziej się przewiesza.

A za nimi miskant giganteus (2-4m wys!) Chcialam go posadzić przy tarasie z boku żeby się od sąsiada zasłonić
Zaczątek ogrodu 12:11, 06 mar 2015

Do góry
pelargonie

stipa

kosodrzewa sina

miskant chiński

Moje początki- i brak doświadczenia :) 11:44, 06 mar 2015

Do góry
Lindsay80 - miskant Morning Light jest za niskim miskantem żeby dać go za hortensje. Do tego nadaje się Gracillimus, chyba, że to są jakieś niższe odmiany hortensji...
Moje początki- i brak doświadczenia :) 10:23, 06 mar 2015

Do góry
ooo... trafiłam w momencie, gdy pojawiła się dyskusja o maskowaniu dekli oczyszalni, też mam 2 do ukrycia, teraz mam w tym miejscu wrzosy i wrzoście, ale coś jeszcze muszę pokombinować.
Matylda, mi Twój pomysł na rabatę nr 1 się podoba, a jeśli chodzi o tą trawę to na forum ulubiony chyba jest Miskant Morning Light.
Białe Marzenie sezon 2015 10:14, 06 mar 2015

Do góry
Hej . To miskant olbrzymi. Mojego też tak rozwiało po działce. Za rok zetnę go częściowo przed zimą, żeby nie mieć powtórki ze sprzątania.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies