Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród z łezką 08:57, 06 cze 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)

Pokazałam mojemu i powiedział że za delikatny do tych naszych żywopłotowych, trzeba spalinową, bo akumulatorek nie dał by rady... szkoda, a taki śliczny i tak by mi pasował do mojej rączki
Na pociechę mam moje nożyczki akumulatorowe do podcinania trawki nimi też bukszpanki i tawuły strzygę.
Czekam w takim razie na spalinówkę

Czyli ta robota Ci odpadnie Elu. Spalinówki ciężkie bardzo, dla chłopa ręki przystosowane
Tobie zostaje artystyczna część
Te są pode mnie kupione, ja ciacham w ogrodzie.
Ogród... reni 23:09, 05 cze 2013

Do góry
Tawuły powinny się różnic ale tylko szczytowymi listkami bo najwieksza róznica jest wczesną wiosna a potem juz mało się różnią.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:27, 05 cze 2013

Do góry
Grażynko orliki w ogrodzie musowo mieć to taka biżuteria ogrodowa - ja nie mam takich starych zwykłych i te będę poszukiwać

Danusiu - dzięki za mile słowa
ja całą zimę dumałam co posadzić pod sosnami i w końcu nic nie zdecydowałam - dosadziłam jedynie hosty jak na razie - paprocie są tam bez mojej pomocy i nie wiem jak sie tam znalazły - a z tyłu jest żywopłot czyli plecy mojego ogrodu z tawuły wczesnej - właśnie powinna być już scięta i nie jest ! martwię się bo leje i nic robić się nie da - trudno
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 22:03, 05 cze 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
Marzenko, szybko zaglądam, czasu mało...

Z listy roślin do przycięcia - tylko tawuły trzasnełam...., ale pocieszam się, ze wiekszości nie posiadam.. Bukszpany i cisy u mnie tez czekaja...

A drewno na podjeździe też mi tak mokło - ale w marcu-kwietniu, bo zima sie ociągała z odejściem..

Twoja ulubiona rabata jest tez moją

M odgruzował tylko przejazd... Z resztą czeka a codziennie po pracy pada.... Kiedyś pozbiera....

Na tej rabacie nie chce mi zakwitnąć piwonia drzewiasta !!! Wnerwia mnie już drugi rok... A w poprzednim ogrodzie kwitała.... Po przeprowadzce ma focha

Z cieciem bukszpanów i cisów nie musimy się spieszyć, jeszcze mamy cały czerwiec.
Ogród... reni 21:54, 05 cze 2013

Do góry
pagap napisał(a)

hej Renia a możesz mi na priv napisać od jakiego sprzedawcy kupowałaś i po ile? bo wyglądają bardzo ładnie, pozdr

tawuły po 5,50 a perovską po 9,- resztę wyślę na prv
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:48, 05 cze 2013

Do góry
I ja sie łączę w bólu... - wczoraj ciachałam tawuły i znalazłam parę tłuściochów - nie miałam kija co by je nabijac na pal jak Ania, ale miałam przeciez sekator....
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 21:40, 05 cze 2013

Do góry
Marzenko, szybko zaglądam, czasu mało...

Z listy roślin do przycięcia - tylko tawuły trzasnełam...., ale pocieszam się, ze wiekszości nie posiadam.. Bukszpany i cisy u mnie tez czekaja...

A drewno na podjeździe też mi tak mokło - ale w marcu-kwietniu, bo zima sie ociągała z odejściem..

Twoja ulubiona rabata jest tez moją
Ogród z łezką 21:04, 05 cze 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)

Też byś miała co ciachać
Trochę koło nich chodziłam...cena mi się nie bardzo podoba

Pokazałam mojemu i powiedział że za delikatny do tych naszych żywopłotowych, trzeba spalinową, bo akumulatorek nie dał by rady... szkoda, a taki śliczny i tak by mi pasował do mojej rączki
Na pociechę mam moje nożyczki akumulatorowe do podcinania trawki nimi też bukszpanki i tawuły strzygę.
Czekam w takim razie na spalinówkę
Ogród... reni 19:50, 05 cze 2013

Do góry
reni napisał(a)
Oj, dziewczyny dzisiaj cały dzień bez deszczu...
Przyszły moje zamówione tawuły i Perorvska jej kupiłam tylko 2szt.jak się sprawdzi dokupię.
Rośliny super zapakowane...tylko... zamawiałam dwa rodzaje tawuł, a mam wrażenie że wszystkie są jednakowe choć etykietki mówią co innego sama nie wiem...
W kartonie tawuły Goldmound, a przed Goldflame te drugie powinny być chyba bardziej wybarwione na miedziany kolor jak myślicie? A może się mylę

hej Renia a możesz mi na priv napisać od jakiego sprzedawcy kupowałaś i po ile? bo wyglądają bardzo ładnie, pozdr
Ogród... reni 19:45, 05 cze 2013

Do góry
Oj, dziewczyny dzisiaj cały dzień bez deszczu...
Przyszły moje zamówione tawuły i Perorvska jej kupiłam tylko 2szt.jak się sprawdzi dokupię.
Rośliny super zapakowane...tylko... zamawiałam dwa rodzaje tawuł, a mam wrażenie że wszystkie są jednakowe choć etykietki mówią co innego sama nie wiem...
W kartonie tawuły Goldmound, a przed Goldflame te drugie powinny być chyba bardziej wybarwione na miedziany kolor jak myślicie? A może się mylę

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 19:12, 05 cze 2013

Do góry
Przejrzałam moją ściągę z cięcia..... Jst baaaardzo długa...
Więc może co teraz tniemy czyli po wiosennym kwitnięciu:

-kalikarpa,pięknotka /Callicarpa bodineri/
-leszczyna /Corylus/
-żylistek /Deutzia/
-forsycja/Forsythia/
-kolkwicja /Kolkwitzia/
-wiciokrzew /Lonicera/
-jaśminowiec /Philadephus/
-pęcherznica /Physocarpus/
-porzeczka ozdobna /Ribes/
-tawuły kwitnące wiosną /Spiraea xarguta,S.xvan Houtte'a,S.xcinerea/
-śnieguliczka /Symphoricarpos/
-kalina /Viburnum/
-krzewuszka /Weigelia/
-trzmielina /Euonymus europaeus/
-kielichowiec /Calycanthus/
-irga gat.zrzucajace liście /Cotoneaster/
-złotlin /Kerria/
-lilak /Syringa/
-obiela /Exochorda/
-żarnowiec / Cytisus/
- wrzośce/Erica/

Powinnam przyciąc już moje laurowiśnie (ale jak skoro pada) i niedługo bukszpany i cisy ....
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:27, 04 cze 2013

Do góry
A ja właśnie zamówiłam sobie Perovską ... kupowałam na allegro tawuły i przy okazji skusiłam się na nią
Sosnowo 22:03, 04 cze 2013

Do góry
Brysiu, rabata, która Cie interesowała ale z drugiej strony - po lewej kwitnący rh _ american beauty

bukszpan w duecie z żurawką

tawuły do natychmiastowego cięcia...

dereń kausa

Ogród przy potoku 10:32, 04 cze 2013

Do góry
Tak wygląda mój przedogródek z dalszej perspektywy. Zdjęcie robione jest trzy lata temu, sosna przy stodole jest już wyższa. Przez te modrzewie i śliwy, które są przy samym płocie, cały ogród jest w cieniu.

Stodoła, nasza wizytówka, ją pierwszą widać jak się podjeżdża pod dom.

Mam zamiar posadzić jakiś krzew lub grupę krzewów o białych lub srebrnych liściach po lewej stronie wrót do stodoły, będą ładnie się prezentować na tle tej ciemnej ściany. W tej chwili posadziłam tam dzikie wino, ale jakoś słabo rośnie, a na drabinie zawiesiłam skrzynkę z pelargoniami.
Najpierw w planach miałam posadzić tam krzew tawuły białej, teraz myślę jescze o srebrno-listnym oliwniku.

Zielony Punkt - ogród Finki 19:35, 03 cze 2013

Do góry
Cienista rabata z funkiami i runianką

widok z chuśtawki , obwódka z Tawuły japońskiej 'Golden Princess' i 'Little Princess'

Zielony Punkt - ogród Finki 19:12, 03 cze 2013

Do góry
Aura nie sprzyja. Niestety położenie naszego gospodarstwa i domu jest nieciekawe i woda u nas ma się dobrze, a my źle. Wciąż pada, w ogrodzie zastoiska wody i w niektórych miejscach na szkółce również. Nie zawsze jest różowo. Prace pielęgnacyjne na rabatach wstrzymane, bo jest błoto. Czekam z ustęsknieniem na słońce lub choćby na bezdeszczowe dni. Wiem, że Wy również. No nieciekawie się wiosna pogodowo ułożyła.

Wczoraj po powrocie z Wojsławic (muszę wkleić zdjęcia w wojsławickim wątku) ledwo powłucząc nogami zrobiłam dla Was kilka zdjęć. Dziś nie miałam już czasu na robienie zdjęć w ogrodzie, za to robiliśmy zdjęcia roślinom do sklepu. Wiosna nie pozwoliła mi zająć się sklepem internetowym, za to teraz gdy już kończymy sadzonkowanie, można wreszcie zająć się tą sprawą. Plan jest taki, że w ciągu 2 tygodni wszystko ruszy.

Koniec pisania, teraz pismo obrazkowe: dodam tylko, że już ciemno było i kiepskie światło...

Piewriosnek Viala 'Red Hot Poker' na tle Funkii, z lewej okrywa z Runianki, Thuja occidentalis 'Holmstrup'

Funkia 'Stilletto'

Ophiopogon 'Niger' i Heuchera' Lime Rickey' za nią Goździki

ujęcie z innej strony i Carex ornithopoda

na rabatach zielono...kolory już niedługo, z lewej kępa lilii azjatyckich (kwitną najwcześniej w moim ogrodzie),Rozplenica ma już całkiem sporą kępę.

Najwęższa ścieżka. Z lewej Berberys Green Carpet, z prawej pod Wiązem 'Wredei' obwódka z Tawuły 'Golden Carpet'

Za obwódką łan liści Zimowita. Ciekawie i świeżo wyglądają. Niedługo będą zamierać aby jesienią kolor pokazały kwiaty

Cyprysik groszkowy czeka na formowanie w kulki. Mocno zarósł. Pod nim Kostrzewy niedźwiedzie i sine. W programie również "zagrały", tam są mniejsze.

Ogród w Tarnowie 16:23, 03 cze 2013

Do góry
Tawuły za bardzo się rozrosły i trzeba je było ciachnąć...

Jak skomponować się z sąsiadem? :) potrzebuję porady... 09:26, 03 cze 2013

Do góry
Witam wszystkich zielono zakręconych!

Jestem posiadaczką ogrodu zaledwie od jesieni. Na początku (tak jak zapewne u większości posiadaczy nowych domów) dookoła był jedynie trawnik, w tym roku sporo posadziliśmy od strony gołego ogrodzenia od trzech stron i doszliśmy do ściany... tuj sąsiada
Potrzebuję porady w kwestii wkomponowania się w ścianę tuj szmaragd za siatką. Mają prawie 3 metry, szerokość do metra, jest ich 17 i tworzą prawie zwartą ścianę (nie zetknęły się jeszcze, ale brakuje im od 20 do 30 cm, więc zakładam, że mogą się zazębić). Wyglądają fajnie, zdrowo i nie sposób ich zignorować w naszych planach, szczególnie kiedy startujemy ze zdecydowanie niższymi roślinami.
Co posadzić, żeby nie widzieć jednak siatki i słupków ogrodzenia, tudzież zasłonić luki miedzy tujami? Wydaje mi się, że drugi szpaler wysokich docelowo iglaków wyglądałby śmiesznie, poza tym nie wiem jak by sobie radziły z szybkim wzrostem, bo korzenie tuj sięgają też na naszą stronę ogrodu. Z kolei jakieś krzaki typu jasne tawuły, derenie nie wiem czy same by fajnie wyglądały jako pseudo mini żywopłot z naszej strony tudzież tło dla dalszych nasadzeń...
Dodam, że te tuje są na wprost widoku z naszego tarasu (strona południowa), ich wysokość generuje też cień przez większość dnia na naszą stronę ogrodzenia (od 0,5 do 2-3 m w zależności od pory dnia). Wiem, że rododendrony, pierisy etc. by tu się dobrze miały, ale chciałabym jednak zafundować im jakieś mini tło nasze. Szczególnie, że chcę stworzyć tu widok do kontemplacji z naszego tarasu

Bardzo proszę o porady jak ten temat ugryźć? Może ktoś miał podobnie?
I jeszcze - odległość od siatki i tuj do naszego tarasu to ok. 14 m (nie wiem, czy to dużo czy mało).

Pozdrawiam Wszystkich aktywnych forumowiczów!
(oczywiście podczytuję Was już od dawna i podziwiam Wasze ogrody!)
Biblioteka UW ogród na dachu 00:13, 03 cze 2013

Do góry
Widoki i panorama na Wisłę i Pragę z mostem i stadionem narodowym

A teraz trochę szczegółów i zbliżeń - na górze jest dość wietrznie a więc kosówka czuje sie tam jak w prawdziwych górach

ale są tez i kwitnące krzewy, takie jak krzewuszki, tawuły oraz pięciorniki a poza tym mnóstwo pnącz

Leśne Wzgórze 21:07, 02 cze 2013

Do góry
[quote}=alinak napisał(a)... to piękny teren z sosnami , weź to pod uwagę żeby nie konkurować z przyroda tylko z nią współgrać .
może stwórz dolne piętro z krzewów ;derenie , kaliny , tawuły , krzewuszki no i kosodrzewiny pod sosnami .
wprowadź paprocie , hosty , rodgersje , wiązówki , dołem .. na piasku dobrze rosną niezapominajki . macierzanka ,lawenda

z tego wszystkiego nie mam rodgersji, wiązówek, niezapominajek.
Macierzanka i lawenda na razie próbnie po 1 doniczce , paproć tylko jedną stalową bo piórpusznik zbyt ekspansywny i nie bardzo mi się podoba.

Ogród ma prawie 0,5ha inne fragmenty lasu:
funkia fire & ice, żurawka marmalade na tle śnieguliczek

krzewuszki, funkie i na lewo dereń

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies