Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Help... atak na drzewa i krzewy zamkn. 21:13, 29 lip 2020

Do góry
Przeniesione https://www.ogrodowisko.pl/watek/5830-choroby-i-szkodniki-platanow-platan-platanus?page=6#post_0
Choroby i szkodniki platanów, platan - Platanus 21:12, 29 lip 2020

Do góry
Pooglądaj ten watek od poczatku, chyba jest odpowiedź

Choroby i szkodniki platanów, platan - Platanus 21:11, 29 lip 2020

Do góry
Piterson napisał(a)
Dzień dobry

Szukam opinii - pomocy.
Moje platany i laurowiśnie coś wyniszcza? Zaczęło się od laurowiśni i teraz platany

Ja mam trzy teorie :
1. Rośliny są w gliniastej glebie - bardzo dobrze tam wodę trzyma i po tych czerwcowych ciągłych opadach zaczęło coś brać te roślinki ... za dużo wody ?

2. Jakiś grzyb? Odkopałem jedną nie widać by coś zeżarło korzenie :/

3. Za dużo nawozu - zastosowałem osmocote substral, którego niby nie da się dac za dużo

Proszę w Waszą pomoc ...

Pozdrawiam
Piterson
Robinia akacjowa - uszkodzenia mechaniczne przeniesiony 21:06, 29 lip 2020

Do góry
Przeniesione tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/1827-robinia-akacjowa?page=7#post_4
Robinia akacjowa 21:06, 29 lip 2020

Do góry
Favor napisał(a)
Witajcie,
stałem się posiadaczem sympatycznej działki, która jest de facto polaną w lesie. W związku z tym 95% powierzchni pokrywa "trawa", a powiedzmy 5% to taki mini zagajniczek składający się w całości z robinii akacjowej. Jako że robinia ta to jedyna roślinność wysoka i na dodatek bardzo pasuje mi lokalizacja i sam fakt jej istnienia do koncepcji zagospodarowania przyszłego ogrodu, chciałbym aby jak najwięcej jej pozostało. Niestety jest z nią problem tego typu, iż poprzedni właściciel kosił całą powierzchnię kosiarką rotacyjną doczepioną do traktora i nie zwracał uwagi na te drzewa w związku z czym wszystkie z nich (poza dosłownie jednym) mają większe lub mniejsze uszkodzenia kory na wysokości 10-20 cm nad ziemią. Zastanawiam się jak bardzo te uszkodzenia zniszczyły rośliny i czy jest w ogóle co myśleć o tym, że będą zdrowo rosły. Czy jest jakiś znany sposób na zaleczenie takich starych ran, czy przygotować się na sadzenie nowego "zagajniczka" (bo ta koncepcja zagościła na dobre).
Proszę o radę.
Pozdrawiam.

Chwasty w trawniku 21:43, 28 lip 2020

Do góry
Gardenarium kiedy można opryskac? Robić dosiewki na wrzesień?? Zrobiłem błąd bo gleby nie odchwascilem przed sianiem ale wyrywam w miarę czasu teraz ręcznie i kosze co kilka dni.
Chwasty w trawniku 21:18, 28 lip 2020

Do góry
Brix0n napisał(a)
Witam. Trawnik posiany 2 miesiące temu. Przez te ulewy w niektórych miejsach dość rzadki.Na zdjęciach widać trochę gołej ziemi. Czy trawnik się tam rozwinie czy beda konieczne dosiewki? Jest sporo chwastów. Który środek działa na najwięcej chwastów nie niszcząc przy tym trawy? Dodaje kilka zdjęć. Oczywiście w tym roku tylko koszenie co 4 dni, ale w następnym sezonie mógłbym czymś go spryskac jeśli wyjdzie dużo tego cholerstwa. Który środek na to najbardziej zadziała? Napewno jest trochę kończyny, mniszka, bajek. Więcej nie znam. Nie wiem które zginą od koszenia.. Kosze na 6 cm. Dodam że kilka dni temu go nawiozlem, w niektórych miejsach pomału nawóz zaczął dzialac. Bardzo prosze o pomoc.

Chwastox na dwuliścienne powinien większość unicestwić.
Mój 4 arowy azyl... 20:01, 28 lip 2020

Do góry
U nas walczę z chwastami, bo muszę, żeby widzieć, co posadziłam Pozdrawiam Basiu.
Kalathea zamkn. 19:50, 28 lip 2020

Do góry
Przeniesione https://www.ogrodowisko.pl/watek/10148-calathea-musaica-network-w-plamach?page=1#post_2
Calathea musaica 'Network' w plamach 19:50, 28 lip 2020

Do góry
ewde napisał(a)
Potrzebuję pomocy. Około miesiąca temu kupiłam 2 kalatee. Przesadziłam je w nową ziemię, dałam drenaż. Stoją w kuchni w niewielkim półcieniu. Podlewam rzadko, ale obok każdej z roślin wsadziłam rezerwę wody i roślinki mogą pobierać w zależności od potrzeb. Jedna roślinka ok, natomiast druga. Sami zobaczcie

Może ktoś mi pomoże. Co to może być za choroba? A może ja popełniam jakieś błędy? Chciałabym uratować roślinkę i może z Waszą pomocą uda mi się. Zastanawiam się czy nie ściąć tych chorych listków bo są jeszcze inne zdrowe. Kochani pomóżcie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:11, 28 lip 2020

Do góry
Dziękuję Beatko, to zdjęcia były sprzed 1-2 lat, teraz jest zupełnie inna rzeczywistość, z czego się bardzo cieszę..
Coraz więcej wysuszonych kęp na trawniku przeniesiony 09:38, 26 lip 2020

Do góry
Przeniesione tutaj i jest odpowiedź https://www.ogrodowisko.pl/watek/864-choroby-trawnika?page=33#post_6
Choroby trawnika 09:38, 26 lip 2020

Do góry
Sunoiv napisał(a)
Witajcie,

Mam nowy trawnik robiony od tego roku na przestrzeni ok 30m2. "Pierwsza" trawa posiana przez dewelopera była kiepskiej jakości, rzadka, i na kiepskim podłożu. Przed pierwszym dosianiem jeszcze uzupełniłem nierówną ziemię kilkucentymetrową warstwą odkwaszonego torfu, a po zasianiu wyrównałem dokładnie walcem. Dosiewałem następnie trawę do zacienionych miejsc (kwiecień-maj), a następnie gdy się skończyła, dokupiłem i dosiałem tam gdzie nie wyrosła jeszcze, do ubytków (pod balkonem), trawę regeneracyjną dosiewaną w czerwcu. Starałem się siać dość gęsto, ale nie przekraczając zaleceń, do ubytków które powstały po pierwszym sianiu. Po ok. trzech tygodniach zaczął się rozwijać mocno zielony i gęsty niemal jak szczotka trawniczek.

W połowie czerwca skorzystałem też z nawozu Florovit szybki efekt ze względu na skład w którym nie ma tylko samego azotu (19,0% (N) azot całkowity; 5,4% (N) azot azotanowy; 13,6% (N) azot amonowy; 6,0% (P2O5) pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie; 3,9% (P2O5) pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w wodzie; 2,5% (MgO) tlenek magnezu całkowity; 4,0% (Fe) żelazo całkowite.).
Po kolejnym skoszeniu na początku lipca zauważyłem małe (ok. 5cm średnicy) miejsca w których trawa jest jakby zwłókniona, przesuszona i sklejona ze sobą równocześnie. Myślałem, że może to resztki skoszonej i wilgotnej trawy, więc uznałem że "natura sobie z tym poradzi". Ogólnie przypomina mi to przesuszone i rozdeptane ślady po końskim łajnie, że tak to ładnie ujmę bogatym w siano

Na dzień dzisiejszy kępki robią się powoli coraz większe i jest ich coraz więcej, jak na dodanych zdjęciach. Dodam że jest to tylko w miejscu zacienionym - pod balkonem.
Próbując to usunąć, zauważyłem, że nie jest to stara trawa, tylko żywa się tak "posklejała" - chcąc się tego pozbyć, zostanie mi goła ziemia, a dosiewanie znów trawy w tym miejscu chyba nie jest najlepszym pomysłem o tej porze roku?
Trawnik nie rośnie jakoś super szybko, stąd koszę raz na dwa tygodnie. Podlewanie bardzo intensywne wieczorem codziennie lub dwa dni. Zamierzałem też zgodnie z zaleceniami wykorzystać do końca ten sam nawóz w połowie sierpnia (1kg/30m2), a następne nawożenie ewentualnie już jesienią z nawozem jesiennym.

Jakiś pomysł co to jest, jak się tego pozbyć? Przenawożenie? Za gęsto zasiałem? Czy jakaś choroba?
Będę wdzięczny za pomoc.

Przed koszeniem:

Oraz po koszeniu:

"zalążki" powstające tuż obok:

Moim zdaniem trawa gnije z powodu zbyt dużej wilgotności.
Pachnący różami, malowany bylinami 22:23, 25 lip 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To jakiś ślimak mutant...choroba wie co to Okropnie wygląda. Jak znajdę coś podobnego to napiszę.

Danusiu, chyba masz rację. To też mi wygląda na zmutowanego ślimaka wodnego.
Na szczęście żaby są normalne i bardzo cieszy mnie ich widok.
Woda w ogrodzie to taki "żywy telewizor" Z czasem, chyba zrobię oczko wodne z wodą, która będzie w obiegu. Te donice to faktycznie wylęgarnia komarów. Póki co służą rododendronom.

Larwy komarów

I żabki

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:37, 25 lip 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Chodzi o floksy? Czy o krwiściągi i czy o kolor czy odmianę raczej ?

O odmianę krwiściąga, floksa doczytałam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:45, 25 lip 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Ściągi urocze i do tego mocne kolory floksów
A co za kolory na pierszym planie?

Chodzi o floksy? Czy o krwiściągi i czy o kolor czy odmianę raczej ?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:44, 25 lip 2020

Do góry
Kasya napisał(a)

Wpadły mi w oko floksy, może pamiętasz odmiany ?

To Phlox 'Early Red'. Dwa dni rośnie dopiero u mnie. Ale mam go w innych miejscach i uwielbiam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 01:46, 25 lip 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ściągi urocze i do tego mocne kolory floksów
A co to za kolory na pierszym planie?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:14, 25 lip 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:11, 25 lip 2020

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies