Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Białe Marzenie sezon 2015 07:53, 06 mar 2015

Do góry
To raczej nie bambus, to miskant olbrzymi. Bambusa tak nie rozwiewa po działce, bo jest zdrewniały a nie suchy. Pokaż zdjęcie łodygi (źdźbła) - będzie wszystko jasne.

Trudno się go pozbyć, bo jest ekspansywny, trzeba wyrąbywać siekierą i tępić odrosty.
Pod Laskiem 19:53, 05 mar 2015

Do góry
taki miskant mam Silberfeder
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:50, 05 mar 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Witam Madżenko. Często oglądam Twój ogród i bardzo mi się podoba ☺. Chciałam Cię prosić, żebyś zajrzała do mojego wątku i pomogła przy rabacie z hortensjami, którą zacznę obsadzać jako pierwszą. Zdjęcia tej rabaty i pomysły to strony 18,19,20,21,29.
U Ciebie też są kulki na pniu i trawa, więc może poradzisz☺
Planuje kulki wys.ok 1,5 i między nie trawę miskant morning light. Czy ta trawa wysokością nie przerośnie kulek? A jeżeli przerośnie to czy będzie to ładnie wyglądało?
I kolejne pytanie może poradzisz czy w załamaniu wykuszu też posadzić dwie kulki na pniu, a może jedną, czy np. wąski wysoki cis lub berberys tak, żeby nie zasłoniło okna.
Im bliżej do obsadzani tej rabaty tym więcej wątpliwości.
Jeżeli znajdziesz chwilę to zajrzyj i proszę podpowiedz☺

Wpadnę na rekonensans
Ogródek Iwony 17:17, 05 mar 2015

Do góry
Mam kombinacje w mini szpalerze (od plecow) miskant, hortka, sedum i turzyce bronze form z bordowymi zurawkami, ale spokojnie mozesz podsadzic nizsza rozplenica, jest tylko jedno ale ( w cudzyslowiu to ale- ta durna klawiarura, francuska jak by nie bylo, ma cudzyslow - znalazlam, a jakze!- ale nie wiem co mam jeszcze kliknac by ow cudzyslow sie pokazal) i sedum i rozplenica bardzo przyrasta w karpie i w zwiazku z tym trzeba spory odstep zrobic
Pod Laskiem 16:56, 05 mar 2015

Do góry
tak myśle może za hortensją jakiś miskant ?
Jest, a jakby go nie było 15:52, 05 mar 2015

Do góry
Między tuje, nieco przed miskant morning light lub variegatus i niższe piętro się prosi.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:25, 05 mar 2015

Do góry
Witam Madżenko. Często oglądam Twój ogród i bardzo mi się podoba ☺. Chciałam Cię prosić, żebyś zajrzała do mojego wątku i pomogła przy rabacie z hortensjami, którą zacznę obsadzać jako pierwszą. Zdjęcia tej rabaty i pomysły to strony 18,19,20,21,29.
U Ciebie też są kulki na pniu i trawa, więc może poradzisz☺
Planuje kulki wys.ok 1,5 i między nie trawę miskant morning light. Czy ta trawa wysokością nie przerośnie kulek? A jeżeli przerośnie to czy będzie to ładnie wyglądało?
I kolejne pytanie może poradzisz czy w załamaniu wykuszu też posadzić dwie kulki na pniu, a może jedną, czy np. wąski wysoki cis lub berberys tak, żeby nie zasłoniło okna.
Im bliżej do obsadzani tej rabaty tym więcej wątpliwości.
Jeżeli znajdziesz chwilę to zajrzyj i proszę podpowiedz☺

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:05, 04 mar 2015

Do góry
Chyba ten miskant może być bo to dereń Ivory halo a on jest niski przecież) Boję się że magnolia będzie kiepska latem. Magnolii bym nie sadziła chyba w tak reprezentacyjnym miejscu, za krótko jest ozdobna.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:36, 04 mar 2015

Do góry
Rewolucja będzie polegać na tym, by zmaksymalizować efekt czy minimalizacji kosztów i wykorzystaniu powtórnie tych samych materiałów, które są dostępne na miejscu

Idąc od lewej
Tuja Smaragd wraz ze świerkiem białym 'Daisy White' i cyprysikiem groszkowym 'Filifera Aurea Nana' -wszystko podsadzone hostami. Obok posadziłbym dwa derenie 'Ivory Halo', przed nimi rosłaby hortensja ogrodowa podsadzona niską kocimiętką. Następnie idąc w prawo miejsce znalazłby istniejący miskant 'Morning Light', który podzieliłby się na 3-4 sztuki, a między nim mogłaby rosnąć werbena patagońska. Obok nich magnolie. Przed nimi przesadziłbym z innej części ogrodu hortensje 'Anabelle', zaś na samym froncie rosłyby kule bukszpanowe podsadzone wrzoścami 'Golden Starlet'. Przy samych schodach w rogu znalazłby miejsce berberys, przed nim różanecznik. Idąc w dół bez zmian. Jedynie kule bukszpanowe znikają spod wierzb i ustępują miejsca turzycom Ice Dance, które aż do piennego cisa utworzyłyby łan (myślę, że po 3 sztuki na szerokość całkowicie starczy). Przy ścieżce zawijaski bukszpanowe wyprostuję i jeśli starczy sadzonek to będą litery L, a jeśli nie to po prostu będą rosnąć po linii
Druga strona - symetrycznie! Jednak biorąc pod uwagę, że druga rabata jest krótsza to będą tylko 2 kule bukszpanowe i jedna hortensja 'Anabelle' podsadzone Hakonechloa macra.

Nie zmieściłem tu jedynie pęcherznic, ale...chyba nie chcę Znajdą inne miejsce przeznaczenia Wiem, że to nie jest idealny plan, ale nie mogę wywalić roślin, które już tu rosną. Ma on po pierwsze jakoś uspokoić ten bałagan i ułatwić koszenie, które przy aktualnym układzie kostki jest niewygodne. Dlatego poszerzę rabatę przy hortensjach, bo zawsze je zahaczam kosiarką.
Jeśli chodzi o linie proste - wiem, że nie będę konsekwentny z resztą ogrodu, ale ma on układ pokojowy i nie będzie czuć efektu bałaganu w moim odczuciu

Właściwie moim jedynym pytaniem jest czy miskanty i derenie będą dobrze wyglądać? W końcu będzie to duża "siwa" plama na rabacie. Jeśli tak to co zamiast dereni? Żeby nie zasłoniło okien, odbijało się na tle białej ściany i co najważniejsze zniesie ewentualne lawiny śniegu (przed dwa lata ich nie było, ale nie zawsze zima może być tak łaskawa)

Tyle, jeśli przeczytaliście dziękuję za wytrwałość i proszę o radę - najgorzej planować u siebie
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 18:23, 04 mar 2015

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Witaj Paweł
przepiękny masz ogród
Z doświadczenia napiszę, że kulki z bukszpanu trzeba koniecznie wysadzić, bo mam posadzone też pomiędzy i o ile na wiosnę jest fajnie, to latem hortensje dosłownie pożerają te kulki, mimo podwiązania pokładają się na nich, co ostatecznie przy mokrej pogodzie może doprowadzić do chorób bukszpanów.Nie wiem co to za trawka między hortensjami za bukszpanem, ale jak miskant to zostawić, a jak inne to przesadzić. Carexy Evergold bym na razie zostawiła, bo ładnie będą zasłaniać nóżki hortensji.
Pozdrawiam

Dziękuję Twój wątek również przeglądam po cichu, obiecuję się wpisać.

Za bukszpanem rosną carexy Ice dance. Na pewno ten sezon mogłyby jeszcze tam rosnąć. Za rok hortensje wszystko zasłonią.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 10:44, 04 mar 2015

Do góry
Witaj Paweł
przepiękny masz ogród
Z doświadczenia napiszę, że kulki z bukszpanu trzeba koniecznie wysadzić, bo mam posadzone też pomiędzy i o ile na wiosnę jest fajnie, to latem hortensje dosłownie pożerają te kulki, mimo podwiązania pokładają się na nich, co ostatecznie przy mokrej pogodzie może doprowadzić do chorób bukszpanów.Nie wiem co to za trawka między hortensjami za bukszpanem, ale jak miskant to zostawić, a jak inne to przesadzić. Carexy Evergold bym na razie zostawiła, bo ładnie będą zasłaniać nóżki hortensji.
Pozdrawiam
Zamieszkać w ogrodzie 17:42, 03 mar 2015

Do góry
Miskant olbrzymi??? Ja bym go nie posadziła, jest zbyt ekspansywny, ale to Twój ogród...
Ogród na Batuty 11:48, 02 mar 2015

Do góry

Rośliny:
1. carex elta Aureola
2. rozplenica Hamekn
3. ambrowiec, nie wiem gdzie go dać, ale widziałbym go polewj stronie

H - hortensja limelight
HK - hokenchloa marca aureola
Z - miskant Zebrinus

W prawym górnym rogu 4x Brzoza, a pod nimi carex aureola (1)???. Obok brzózek, po prawej 3x thuja Aureospicata, potem 5x Smaragd, i lustrane odbicie po lewej.
Po obu stronach domku hosty, a przed domkiem Zebrinusy.

no i dalej nie wiem

W sumie to są moje pierwsze przymiarki, więc na pewno jeszcze coś wymyślę.
Działka wkoło Lubczyka :) 21:05, 01 mar 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Kasieńko pięknie wszystko rośnie

Krokusy superaśne.

Też podoba mi się red baron, carexy.
A gdzie myślałaś podosadzać??

dzięki
wiesz co, nie mam dla nich specjalnych miejsc, np na jakieś wyższe musiałabym się zdecydować przy tej rabacie z umbrami, tam chyba jakiś miskant by pasował, carexy fajnie wyglądają na obwódkach, Ana ma fajne na przedpłociu-w sumie sama jestem w szoku, że trawy mi się zaczynają podobać
Spotkanie Gardenia - luty 2015 10:23, 01 mar 2015

Do góry
Wybaczcie jakosc zdjęć bo robione komórką ale myśle, ze warto pokazac kilka ciekawostek
Miniturowy tararak, wyglądający jak trawka wielkanocna. Zachorowaliśmy nagiego z Gabi, zwłaszcza że idelany do naszych podmokłych ogrodów

I rózne gatunki tataraku i trawek - te najmniejsze szare to miskant Morning Light prosto z inkubatora in vitro

Ogród U-dany 10:50, 28 lut 2015

Do góry
Martuska507 napisał(a)
Można powrócić do rozmyślan nad koncepcją ogrodu po zimowym urlopie Kawałek płotu od sąsiadów chciałabym obsadzić wysoką trawą ozdobną. Rozważam bambusy : Fargesia nitidae i Fargesia murieale. Inną opcją jest miskant chiński/olbrzymi. Ziemia raczej średniej klasy, strona południowa stanowisko słoneczne, ale jeśli sąsiadka wykombińuje tam coś zasłaniającego to może byc półcień. Co polecacie? Co zasłoni szybciej? Ma ktoś jakieś doświadczenie z tymi roślinami?

Hej!
Mamy podobny kształt ogródka ale Ty masz wieksze pole do popisu
Dziewczyny z doświadczeniem odradzły bambusy np Madzenka:/ Miskant nie będzie mocno zasłaniał zimą bo będzie zwiazany (lub nie) i uschnięty. Albo od razu kup większe tuje, albo cisy, lub żywopłot grabowy, bukowy. Grab jest fajny bo ma liście zima Możesz porozmawiać z sasiadka co tu planuje i ustalicie ze ty;lko jedna z was posadzi zieloną sciane.

Pozdrawiam i bede kibicować

PS Jaki "ekspert" sie ze mnie zrobił
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 23:08, 26 lut 2015

Do góry
Agatek napisał(a)
To odważnych świat należy ja mam zamiar dalej uczyć się jeździć
Ale zastanawiam się czy mój ogrodniczy będzie czynny w niedzielę bo niby napisali, że ruszają od 1 marca

to przyjemnej patatajki ja wybieram trawki i chyba zamówię w tych najmniejszych doniczkach..zawsze taniej

ice dance
miskant ML
miskant zebrinus
trzcinnik Karl Foerster
Moja codzienność - ogród Oli 18:49, 26 lut 2015

Do góry
Pawlus napisał(a)
A miskant Variegatus? Masz już gdzieś? Danusia w Zimozielonym sadziła z choiną.

Na przeciwko tej rabaty pod domem mam Cabaret, który miał być Variegatusem
ale tak jak pisałam bez poszerzenia rabaty miskantów tam wpychać nie będę bo za 2,3 lata trzeba będzie je wykopać..
Moja codzienność - ogród Oli 18:39, 26 lut 2015

Do góry
A miskant Variegatus? Masz już gdzieś? Danusia w Zimozielonym sadziła z choiną.
Moja codzienność - ogród Oli 18:25, 25 lut 2015

Do góry
Ola, a ten miskant wybarwiający się jesienią na czerwono, którego nazwę oczywiście zapomniałam, a którego sadziłaś u siebie...?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies