Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Prawie - jak ogród 11:23, 14 mar 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)

Dziękuję Ci za odpowiedź, uspokoiłaś mnie.
A jeszcze jedno pytanko miskant morning light też nie będzie przeszkadzał? W moim projekcie na rabacie z hortensjami mam właśnie te dwie trawy

Mirella, ostatni dość dużo czytałam o miskantach, bo chcę zwiększyć ich kolekcję Mam tylko strictusa i rośnie wysoko, miał przynajmniej 1,5m. ML do tej wysokości z pewnością też urośnie, a nawet w sprzyjających warunkach wyżej. Więc myślę, ze musisz go posadzić za hortensjami, żeby ich nie przesłonił. Zaglądasz do wątku Any Art? Ona ma tam takie połączenia miskanta z hortensjami i wyglada to bajecznie
Prawie - jak ogród 22:00, 13 mar 2015

Do góry
szemusia napisał(a)

Mirella, Ice dance się rozrasta, ale nie jest to jakoś bardzo ekspansywna turzyca. Wiele osób na forum ma tę roślinkę i wszyscy ją chwalą. Hortensji z pewnością nie będzie przeszkadzała, bo korzenie hortensji są o wiele większe, idą mocno w ziemię. Sadź bez obawy, będą ładnie wyglądać razem

Dziękuję Ci za odpowiedź, uspokoiłaś mnie.
A jeszcze jedno pytanko miskant morning light też nie będzie przeszkadzał? W moim projekcie na rabacie z hortensjami mam właśnie te dwie trawy

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:12, 13 mar 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Ostatnio o wysokości miskantów gdzieś była dyskusja (bo rozumiem, że ML, to miskant Morning light?). Zanotowałam, bo też będę sadzić - Ml- średnio 1,5m, a nawet 2m. Wyższy jest gracimilus. Wszystko zależy od warunków. U Ciebie za brzozami, więc mogą być duże

Tak 1,5m byłoby ok byle nie więcej, chociaż brzozy tez urosną
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:24, 13 mar 2015

Do góry
Ostatnio o wysokości miskantów gdzieś była dyskusja (bo rozumiem, że ML, to miskant Morning light?). Zanotowałam, bo też będę sadzić - Ml- średnio 1,5m, a nawet 2m. Wyższy jest gracimilus. Wszystko zależy od warunków. U Ciebie za brzozami, więc mogą być duże
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:05, 13 mar 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
WOW faktycznie, piorunująco się rozrósł. Też zacznę uszczypywać, liczę na szybki efekt tak jak u Ciebie. Chyba mam ten sam gatunek bluszcza.
A florovitem od wczorajszego rozsadzenia kiedy mogę podlać?
Mam pytanie czy trawa na 4 zdjęciu to miskant morning light?

Ja floro...zaczynam podlewać tak ok. po miesiącu od posadzenia, w stężeniu mniejszym niż podano na opakowaniu. Trawkę dobrze rozpoznałaś

A z tym uszczykiwaniem to jak widzisz, że nowe listki się pojawiły to wtedy je ucinasz. U mnie średnio co dwa tygodnie wychodzi takie uszczykiwanie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:54, 13 mar 2015

Do góry
WOW faktycznie, piorunująco się rozrósł. Też zacznę uszczypywać, liczę na szybki efekt tak jak u Ciebie. Chyba mam ten sam gatunek bluszcza.
A florovitem od wczorajszego rozsadzenia kiedy mogę podlać?
Mam pytanie czy trawa na 4 zdjęciu to miskant morning light?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 01:20, 13 mar 2015

Do góry
lub obwodka bukszpanowa. Zamiast rozplenicy moze byc np miskant morning light
Typografia ogrodu 09:47, 12 mar 2015

Do góry
Ja też przeczytałam
Piękny plan, super pomysły!!! A rysunki naprawdę dobrze wizualizują o co chodzi Ale skoro liczysz na uwagi, nie wiem czy cenne to mam takie:
Brakuje mi jeszcze drugiej takiej formowanej w kostkę lipy. Na wszystkich inspiracjach z takimi drzewami nie występują jako solitery.
Czy na tle ekranu cisowego będzie ławka? Bo nie wiem, dlaczego ciurkadełko w tym miejscu - kto i w jakiej sytuacji będzie na nie patrzył? Dałabym je bliżej ciągu siedzisk gabionowych (np. tam gdzie nr 5 lub 10).
Miskant Morning Light jest duży, wysoki (ponad 1,5m) zasłoni Twój piękny ekran z cisa. Chyba że cis wypuścisz bardzo wysoko.
Nie lubię miskantów "giganteus" - i kupa roboty z ograniczaniem ich - może dać zamiast nich inne miskanty, ekran z cisa ciąć na wys.1-1,2m, a przed ekranem jakieś niższe trawki w szpalerze...?
Mam nadzieję, że nie namieszałam
Rozpoznawanie traw 17:42, 10 mar 2015

Do góry
To moja realizacje więc odpowiadam, to miskant Gracillimus
Białe Marzenie sezon 2015 22:45, 08 mar 2015

Do góry
Ohhh dziekuje!!! Tak, Danusiu, to chyba miskant olbrzymi. Tak sadze, bo pracownik firmy ogrodniczej rabal korzenie kilofem

Trwalo to ponad godzine...

Korzenie twarde i ciezkie jak kamienie. Dzieki Bogu, juz wywiezine z ogrodeczka, ale czeka mnie jeszcze dlugie wybieranie korzonkow, bo zostalo ich mnostwo.

Magda_ , roundapa sie boje, bo w miejscu miskanta chce posadzic pnace roze. Silna chemia pewnie zabije nasza biala rozanke.

Co zrobic z ta ziemia? Przesiac, usunac?

Nie lubie tego miskanta i nie polecam nikomu do malego ogrodu. To potwor.
Pozdrawiam cieplutko.
Ogród U-dany 08:58, 07 mar 2015

Do góry
Donice to jeszcze śpiew o przyszłośći bo pewnie finansowo w tym roku nie damy rady ale myślałam o czymś takim. Liczę na uwagi
W sumie planuję 3 donice. 2 boczne 0,7 m głębokości a środkowa 1m. Wszystkie po 1,8 m szerokości. Strona południowa

Rh Buchlavice/Azurika
Pinus mugo mops/mini mops
Miskant chiński/ Perłówka wyniosła
Może jeszcze żurawki
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:11, 06 mar 2015

Do góry
Z lewej ML a co jest obok takie ciemniejsze ? Bo ja myslałam ze gracek a on z tyłu taki wielki?

Jeszcze raz Od lewej LM obok gracek i za nimi miskant gigant Tak?

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:46, 06 mar 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Porównanie dorosłego gracka i morning light.

Całkiem od lewej ML, a zaraz za nim Gracek. Wysokość około 1,7m. Masz tu tez porównanie kolorów i pokroju. Gracek bardziej się przewiesza.

A za nimi miskant giganteus (2-4m wys!) Chcialam go posadzić przy tarasie z boku żeby się od sąsiada zasłonić
Zaczątek ogrodu 12:11, 06 mar 2015

Do góry
pelargonie

stipa

kosodrzewa sina

miskant chiński

Moje początki- i brak doświadczenia :) 11:44, 06 mar 2015

Do góry
Lindsay80 - miskant Morning Light jest za niskim miskantem żeby dać go za hortensje. Do tego nadaje się Gracillimus, chyba, że to są jakieś niższe odmiany hortensji...
Moje początki- i brak doświadczenia :) 10:23, 06 mar 2015

Do góry
ooo... trafiłam w momencie, gdy pojawiła się dyskusja o maskowaniu dekli oczyszalni, też mam 2 do ukrycia, teraz mam w tym miejscu wrzosy i wrzoście, ale coś jeszcze muszę pokombinować.
Matylda, mi Twój pomysł na rabatę nr 1 się podoba, a jeśli chodzi o tą trawę to na forum ulubiony chyba jest Miskant Morning Light.
Białe Marzenie sezon 2015 10:14, 06 mar 2015

Do góry
Hej . To miskant olbrzymi. Mojego też tak rozwiało po działce. Za rok zetnę go częściowo przed zimą, żeby nie mieć powtórki ze sprzątania.
Białe Marzenie sezon 2015 07:53, 06 mar 2015

Do góry
To raczej nie bambus, to miskant olbrzymi. Bambusa tak nie rozwiewa po działce, bo jest zdrewniały a nie suchy. Pokaż zdjęcie łodygi (źdźbła) - będzie wszystko jasne.

Trudno się go pozbyć, bo jest ekspansywny, trzeba wyrąbywać siekierą i tępić odrosty.
Pod Laskiem 19:53, 05 mar 2015

Do góry
taki miskant mam Silberfeder
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:50, 05 mar 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Witam Madżenko. Często oglądam Twój ogród i bardzo mi się podoba ☺. Chciałam Cię prosić, żebyś zajrzała do mojego wątku i pomogła przy rabacie z hortensjami, którą zacznę obsadzać jako pierwszą. Zdjęcia tej rabaty i pomysły to strony 18,19,20,21,29.
U Ciebie też są kulki na pniu i trawa, więc może poradzisz☺
Planuje kulki wys.ok 1,5 i między nie trawę miskant morning light. Czy ta trawa wysokością nie przerośnie kulek? A jeżeli przerośnie to czy będzie to ładnie wyglądało?
I kolejne pytanie może poradzisz czy w załamaniu wykuszu też posadzić dwie kulki na pniu, a może jedną, czy np. wąski wysoki cis lub berberys tak, żeby nie zasłoniło okna.
Im bliżej do obsadzani tej rabaty tym więcej wątpliwości.
Jeżeli znajdziesz chwilę to zajrzyj i proszę podpowiedz☺

Wpadnę na rekonensans
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies