Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogródek Iwony 14:57, 09 sie 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
teraz, kiedy odsłonięte zostało przęsło ogrodzenia na skutek podcięcia świerka mam wątpliwości czy dawać ekran z cisa
bo jeśli tak, to na obydwa przęsła, a jak nie to wogóle
może jakieś pnącze puścić po tym płotku

a rh i anabelle bym nie mieszała, bo to krzewy podobnej wielkości, takie średnie piętro, albo jedno albo drugie na tej niedługiej rabacie; anabelle będzie wymagała płotka/podpórki, bo się pokłada
masz już tam letnie kwiaty, to zostaw rh

zajrzyj do mnie, bo napisałam tam do Ciebie

Małgosiu, przemyślę twoje sugestie z tym ekranem. I tak wszystkiego naraz nie dam rady kupić ( finanse ), więc najpierw kupię na to przęsło za różami. Potem zobaczę, co dalej. Na tym drugim przęśle za murkiem rośnie wiciokrzew. Część roślinek została sporo przycięta. Jest tam pigwowiec, ostatni w moim ogrodzie i ze względu na owoce ( nalewka z pigwówki ) chciałabym zostawić. Niestety, ma takie korzenie, że wykopać się nie da, bo bym jodłę uszkodziła, a poprzedni krzew wykarczowałąm i się nie uratował. Poczekam, niech podrośnie. Zobaczę, jak to będzie wyglądać. Przed przycięciem zasłaniał pół przęsła, na drugiej części tego przęsła jest pnącze - wiciokrzew.
Zastanawiam się tylko, jak posadzę cisy, to czy dobrze będzie wyglądać inna wysokość, niż bukszpanu ?
Nie umiem sobie tego wyobrazić.

Z anabell mam kłopot, bo jak sadziłam ją, nic inne tam nie kwitło, a ona była biała. Było dobrze. Potem zakwitły floksy - białe, jasny róż i ciemny róż oraz wsadziłąm różowe jeżówki, a anabell zrobiła się zielona. Nie konweniuje to ze sobą. Muszę znależć dla niej inne miejsce. Też do końca nie wyobrażam sobie tej rabaty, ciągle mi się wydaje, że coś tam jeszcze zmieszczę, a ona wcale nie jest taka wielka. Czekam na ochłodzenie i muszę kupić ziemię do róż i do Rh. Wiem, że różne pH.
Przy sadzeniu się zastanowię, co dalej. Nie uda mi się wszystkiego kupić, chyba, że cud się zdarzy jakiś.
Lecę teraz do ciebie, pa
W przyszłości na przedpłociu dosadzę jakieś drzewka pewnie, ale obecnie nie wiem jeszcze, czy będzie chodnik, czy chodnikojezdnia.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 23:24, 08 sie 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Floksy zajefajne

Nowy aparat przetestowany...ja oczywiście na szampanika, na 200 setkę się spóźniłam, ale życzę ci kolejnych niezapomnianych 200 setek na ogrodowisku Gosia, z nowym aparatem i czekam na fotki z ciociogrodu i do zobaczyska wkrótce

Cudownego masz sąsiada...i piękny ma ogród

Aguniu dzięki Sąsiad fantastyczny, cała rodzinka superowa
Jak się cieszę że znowu się zobaczymyBuziam
Ogród cioci czyli ciociogród :) 23:19, 08 sie 2014

Do góry
Floksy zajefajne

Nowy aparat przetestowany...ja oczywiście na szampanika, na 200 setkę się spóźniłam, ale życzę ci kolejnych niezapomnianych 200 setek na ogrodowisku Gosia, z nowym aparatem i czekam na fotki z ciociogrodu i do zobaczyska wkrótce

Cudownego masz sąsiada...i piękny ma ogród...ta altana w winonorośli , mogę pomarzyć...cudowny kącik do wypoczynku

pozdrawiam i całuję
Ogródek Iwony 17:15, 08 sie 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Iwonko,
planik wygląda całkiem fajnie
Tak patrzę na to murowane przęsło i myślę że fajnie by na jego tle wyglądały róże. Ja tu widzę coś ciemniejszego ale jednocześnie pasującego do białych floksów bo rozumiem, że one tu zostają.
Fajnie by się komponowała z bielą róża Novalis tylko czy ona nie będzie słabo widoczna na tle muru.
Możesz dosadzić Iwonko naparstnice i ostróżki.
A z przodu szałwia i turzyce.
Bardzo ciekawe zestawienia roślin znajdziesz tu.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=63267&start=42

Dziękuję Josaiu za opinię. Pomyślę nad tym murkiem Choć fajnie by wyglądałą róża w mocnym różu, tak jak floksy różowe. Oglądnęłam polecaną Novalis. W wątku , który poleciłaś, piękne jest to zestawienie, ale bardziej sprawdzi się na tle zieleni niż kremowego muru. Tu coś mocniejszego trzeba.
Na forum ma ją w ogrodzie Anita (znalazłam wpisują nazwę róży) https://www.ogrodowisko.pl/watek/2036-ogrodek-anity?page=399
William Shakespeare 2000 byłby chyba lepszy i twój Red Leonardo da Vinci. Co o tym sądzisz? Tylko żebym znowu za dużo ich nie posadziła, bo mam tendencję do przesadzania z ilością. (Obiadu też nie umiem ugotować dla 4 osób Zawsze gotowałam wielkie gary i teraz mam kłopot )
W szkółce ostatnio widziałam różę Bonica, pięknie kwitła, ale też jest blada, więc nie wiem.
Mój M tak się zna na kolorach, że nawet o New Dawn powiedział, że jest biała. On najlepiej wszystkie czerwone by kupił.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 14:56, 08 sie 2014

Do góry
Milka napisał(a)

No jak tu nie wpadać
Gosiu i ja gratki składam ale nadal w głowie mi te twoje floksy, wyjątkowe som

Irenko one nie były takie wysokie w poprzednim sezonie. Na wiosnę dostaniesz sadzonkę
Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia 13:28, 08 sie 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)
Ależ burza mózgów! Śledzę z zapartym tchem...

Aniu w głowie mi się kręci od pomysłów. Dziewczyny i Panowie zresztą też mają imponującą wiedzę. Już nie mogę się doczekać co to ostatecznie będzie
Też Cie podglądam i floksowo rudbekową rabatę, którą uwielbiam też taką chyba zrobię ale na drugiej południowej ścianie tylko nie pod płotem a pod ścianą. A rudbekię rozsadza się tak jak floksy czy z nasionek?
Ogród cioci czyli ciociogród :) 11:26, 08 sie 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Coby nie było że jestem skompiecMacie i na setkę i 200

A na dokładkę widoczek nocny

No jak tu nie wpadać
Gosiu i ja gratki składam ale nadal w głowie mi te twoje floksy, wyjątkowe som
Ogródek Iwony 10:35, 08 sie 2014

Do góry
Przy wejściu na posesję floksy cudnie pachną:

Jeżóki z floksami i różami chyba się uzupełniają

Ogródek Iwony 10:29, 08 sie 2014

Do góry
Witam pięknie. Nie wiedziałam, że będę się cieszyć z pochmurnego nieba. Wreszcie powietrze się zmieniło.
Najpierw sprawa róż:
JoannA napisał(a)
Iwonko,
ta róża dorasta do 1,5m szerokości, a ja nie wiem ile tam jest miejsca. Tak trudno doradzic na odległość.
A z tyłu za różą planujesz cisy i rh. Dobrze zrozumiałam?

Wygląda na to, że jedną muszę przesadzić. W to miejsce wsadzę rabatową.
Teraz między nimi jest jakieś 75 cm odległości i wygląda to tak:
Widok na całą rabatkę - po lewej stronie są róże New Dawn, floksy, jeżówki, przy ogrodzeniu ma być ekran z cisa. Na prawo widać hortensję Anabell (od tego miejsca mniej więcej zmienia się kwasowość gleby) i różanecznik. Dojdzie jeszcze jeden, ale muszę hortensję i tego Rh trochę przesunąć. Tzn. cofnąć trochę Rh, aby zasłonić gołe nogi floksów, miedzy trochę do przodu podsadzić Anabell i pokombinować coś z przodem przed Rh.

Mogłoby być tak:
a co z przodu?

Wczoraj się chwaliłam, że róże zaczynają drugie kwitnienie, ale to był chyba koniec pierwszego tłoczenia.
Moje ukochane miejsce na ziemi 21:08, 07 sie 2014

Do góry
floksy mam tylko w takim kolorze...dość długo już kwitną ...

Ogród cioci czyli ciociogród :) 17:16, 07 sie 2014

Do góry
Julitka to te floksy

Zakochałam się w tych floksach Niesamowite są . Buziolki Gosiaczku
Ogród cioci czyli ciociogród :) 16:35, 07 sie 2014

Do góry
Julitka to te floksy

No aż do domu wejść musiałam, bo nawet w cieniu na dworze nie było dobrze widać...szaleństwo dosłownie, aż niesamowite, ze tak podobne do hortek są....i rosną u Ciebie na słonku?....na bylinówce bym je posadziła, jak duże je kupowałaś, (dostałaś)?...No i jak wysokie u Ciebie rosną?
Ogród cioci czyli ciociogród :) 16:29, 07 sie 2014

Do góry
Julitka to te floksy

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:39, 07 sie 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Julka -

Oj nie da sie opisać co tu mam.... bo sama już nie pamiętam...
Jest sporo jeżówek.. część do wysadzenia i uporządkowania...
najniżej są Pikollino, białe to Merinque, powyżej różowe to Pink Poodle, ale sa tam też inne różowe... żółte to Secret Glow, ale jest też kilka różwych Secret Affair. Niebieskie trawy to kostrzewy, brązowa niestety nazwy nie pamiętam, ale są 2 rodzaje. Trzmieliny na kiju mi tu nie pasują do końca, ale to akcent na zimę i po zimie.. z trawami zapełniają rabatę. Mam tu sporo piwonii... lilie, krwawnika kichawca, różnej maści cebule, wiąż w otoczeniu host, żurawki, azalie, brunery, rozchodniki, trawy ML, odętkę, tojeść orszelinowatą, liliowce, astry, przetacznika, carexy lurida Aurea, hosty, naparstnice, jezyczke, floksy, 5 rodzajów hortensji, krwawniki, orliki, Penstemon Husker Red, rozplenice, perowskia, pysznogłówki, zawilce... prościej napisać czego tu nie mam

Zabiłaś mnie odpowiedzią....nie mam więcej pytań....zapisałam posta, warto
Ogród cioci czyli ciociogród :) 14:12, 07 sie 2014

Do góry
JulkAd napisał(a)
Ty litości Małgoś nie masz....60 postów od wczoraj, toż to 6 stron....idę czytać....może choć jakieś pismo obrazkowe z nowego aparatu obejrzę

edit: no Kochana teraz to z aparatem 24 na dobę latać będziesz...zdjęcia robi naprawdę ładne, a to początek dopiero...szczęki nam opadną, jak się Gosia poduczysz

Floksy w czerwieni mnie zauroczyły również (faktycznie z daleka jak hortki wyglądają)....proszę o zdjęcie z bliska nowym sprzętem

Julcia mój się nawet śmiał że będę go do łóżka zabierać Fotkę wrzucę wieczorem
Ogród cioci czyli ciociogród :) 13:15, 07 sie 2014

Do góry
Ty litości Małgoś nie masz....60 postów od wczoraj, toż to 6 stron....idę czytać....może choć jakieś pismo obrazkowe z nowego aparatu obejrzę

edit: no Kochana teraz to z aparatem 24 na dobę latać będziesz...zdjęcia robi naprawdę ładne, a to początek dopiero...szczęki nam opadną, jak się Gosia poduczysz

Floksy w czerwieni mnie zauroczyły również (faktycznie z daleka jak hortki wyglądają)....proszę o zdjęcie z bliska nowym sprzętem
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:00, 07 sie 2014

Do góry
Sebek - z Twoich ust komplement...to wielki komplement

Basiu -

to jest jedna z Gaur Lindheimera, albo 'Passionate Pink’ jeśli ma bordowe liście

kupiłam na ryneczku... bez nazwy... ma bordowe liście
Muszę sfotografować Twoje-moje skrętniki..bo już dużo przekwitło, a szaleją na maksa

Julka -

Oj nie da sie opisać co tu mam.... bo sama już nie pamiętam...
Jest sporo jeżówek.. część do wysadzenia i uporządkowania...
najniżej są Pikollino, białe to Merinque, powyżej różowe to Pink Poodle, ale sa tam też inne różowe... żółte to Secret Glow, ale jest też kilka różwych Secret Affair. Niebieskie trawy to kostrzewy, brązowa niestety nazwy nie pamiętam, ale są 2 rodzaje. Trzmieliny na kiju mi tu nie pasują do końca, ale to akcent na zimę i po zimie.. z trawami zapełniają rabatę. Mam tu sporo piwonii... lilie, krwawnika kichawca, różnej maści cebule, wiąż w otoczeniu host, żurawki, azalie, brunery, rozchodniki, trawy ML, odętkę, tojeść orszelinowatą, liliowce, astry, przetacznika, carexy lurida Aurea, hosty, naparstnice, jezyczke, floksy, 5 rodzajów hortensji, krwawniki, orliki, Penstemon Husker Red, rozplenice, perowskia, pysznogłówki, zawilce... prościej napisać czego tu nie mam
Ogród cioci czyli ciociogród :) 23:36, 06 sie 2014

Do góry
Katkak napisał(a)

Floksy niesamowite, aż biją po oczach. A z daleka w pierwszej chwili wydaje się, że to hortki

Kasiu te różowe faktycznie niesamowite
Ogród cioci czyli ciociogród :) 23:21, 06 sie 2014

Do góry

Kasiu kiedy w sierpniu ogród dla mnie najmniej kolorowy Lilie i floksy trochę ratują no i żurawki oczywiście

Floksy niesamowite, aż biją po oczach. A z daleka w pierwszej chwili wydaje się, że to hortki
Ogród cioci czyli ciociogród :) 22:33, 06 sie 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Gosiaczku widzę, że nauka owocna, bo fotki śliczny . Zresztą jaki ogród, takie fotki . Buźka.

Kasiu kiedy w sierpniu ogród dla mnie najmniej kolorowy Lilie i floksy trochę ratują no i żurawki oczywiście
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies