Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ptasi gaj 11:08, 14 paź 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Piekna jesień w Twoim ogrodzie, taka miedziana. Trzeba się jeszcze nią nacieszyć, bo listopad zazwyczaj już paskudny. Nie lubię go.
Elu, czytam, że podcinałaś brzozy. Czy teraz jest dobry czas na to? Nie płaczą? Myślę sobie, że nie powinny. Jeszcze swojej nie podcinałam, więc nie wiem.

Elu brzozy obcina sie jak nie placza. Zazwyczaj od polowy czerwca juz sie konczy "placz brzoz" i od tego momentu mozna je przycinac do konca wrzesnia. Obcinalam tydzien temu (ekipa miala wolny dzie) jak widzisz przy pieknej pogodzie rany powinny sie zasklepic.

Na zielonej... trawce :) 00:04, 14 paź 2018

Do góry
Witam Angeliko

Nie bylam dawno a ogrod sie zmienia wszystko rosnie i pieknie wyglada.
Wrzosowisko robi wrazenie musisz dobrze o nie dbac ze takie piekne.
Ja w tym roku mone wrzosy chcialsm wyrzucic bo wiosna byly w takim kiepskim stanie, ale po nawozach ruszy juz przekwitaja.
Limy piekne. Co ile sa posadzone i jak dlugo je masz?
Jeszcze chcialam sie dowiedziec to brzozy derembosy czy szybko rosna u ciebie. Dlaczego pytam, bo mam okazje kupic ale takie do 1 m i nie wiem czy warto kupowac takie malusie.
Jeszcze chcialam zapytac o trawe miedzy brzozami pewnie nie wiesz co za odmiana, ale jakbys zrobila fotke z bliska lisciom i wiechy kwiatu bylabym wdzieczna.
Bardzo elegancka trawa widzialam podobna na pobliskim osiedlu to bym porownala.

Przepraszam za pytania, doczytalam do 634 str od konca watku, juz pozno oczy sie kleja

Pozdrawiam
Ptasi gaj 00:01, 14 paź 2018

Do góry
Piekna jesień w Twoim ogrodzie, taka miedziana. Trzeba się jeszcze nią nacieszyć, bo listopad zazwyczaj już paskudny. Nie lubię go.
Elu, czytam, że podcinałaś brzozy. Czy teraz jest dobry czas na to? Nie płaczą? Myślę sobie, że nie powinny. Jeszcze swojej nie podcinałam, więc nie wiem.
Ptasi gaj 22:38, 13 paź 2018

Do góry
pestka56 napisał(a)
Rumianka, zależy od odmiany. Jeden w 2-3 lata podwoi objętość, a inny już po jednym sezonie. Co posadziłaś? Znasz odmianę?

Elu, znowu się napatrzyłam u ciebie
Nie korci cię, żeby między tarasem a rabatą trawiastą założyć rabatę z niższych traw? Zrobiłby się ogród wieloplanowy. Widziałam u Godlewskich nawet miskanty 80 cm w czasie kwitnienia i tak mocno przebarwione, że oczy krzyczały. Są nawet takie, które o miesiąc wcześniej zakwitają.

Kasiu nie moze byc zadnych traw po pierwsze wszedzie jest siatka przeciw kretom, po drugie mam juz dosyc zmian, po trzecie taras bedzie zadaszony i bedzie mala zmiana ale po bokach.

Z miskantow to poluje jeszcze na ROsi, ale nie ma w sprzedazy widocznie zniknal juz wysprzedany. Moze w przyszlym roku gdzies kupie.
Jeszcze w poniedzialek zajrze do sasiedniej szkolki.

Kasiu mam juz dosyc trzeba wreszcie zaczac odpoczywac. Em dzisiaj zrobil obwodke przy wrzosach, ja rozdrabnialam brzozy jutro mam nadzieje ze skoncze, liscie trzeba wygrabic albo kosiarka zebrac.
Taka piekna pogoda a my zasuwamy. Jutro chce posadzic jeszcze tulipany.
Pewnie pod koniec pazdziernima trawy powiazac.
Caly czas robota nie ma konca.

Poranek

Ukojenie 16:59, 13 paź 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Chyba mi się coś pokręciło szukam i nie ma dalii. Może jeszcze wstecz ale natrafiłam na drzewka brzozy szybko rosną szczególnie takie małe

Nic nie pokrecilas Dalie wykopalam po pierwszych przymrozkach - gdzies na koncu wrzesnia. Juz stoja w piwnicy i czekaja na nastepny sezon.
Na brzozy i tempo ich rosniecia bardzo licze.
Ukojenie 07:21, 13 paź 2018

Do góry
zoja napisał(a)
Przyszla paczka z drzewkami
Malusie kiedy to urosnie?
Zdjec nie zrobilam bo ciemno a postawilam na dworzu.

Edit: jednak poszlam cyknac fotke:

Chyba mi się coś pokręciło szukam i nie ma dalii. Może jeszcze wstecz ale natrafiłam na drzewka brzozy szybko rosną szczególnie takie małe
Ptasi gaj 20:25, 12 paź 2018

Do góry
pestka56 napisał(a)
Będą najsmaczniejsze. Suszarka, zauważyłam, że przesusza niestety.

Co robisz brzozie? Dlaczego ją miażdżysz?!

Tydzien temu podcinalismy brzozy gora i boczki. Wyrosly wysokie i w przyszly roku trzeba by bylo juz obcinacz podnosnika a nie ma jak wjechac tylko po tym trawniku.
Moze sie zle wyrazilam przepuszczam obciete chrust przez rozdrabniarke.
Jeszcze nie wyschly wiec przez liscie zacinala sie.
Trzeba jeszcze odczekac az troche liscie wyschna.

Wszystko co suszymy musi sie suszyc powoli aby sie grzyby czy owoce nie zeschly.
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:18, 11 paź 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
Mam focha na swoje Hakonki ) pokażę im Twoje - może w końcu zaczną rosnąć )

Ps przepięknie Przedogródek uwielbiam ...... za mały mam ogródek na wszystkie chciejstwa niestety z chęcią bym odgapiła trzmieliny do brązowych trawek .....

Hakonkom daj czas i bujną
Przedogródek też uwielbiam ,bo już busz się zrobił
Trzmielinki z Buchanani też mi się podobają odgapiaj
Mi za to podobają się duże drzewa typu Ambrowiec,brzozy Doorenbos...,ale mam za mały ogród...

Dzięki Madziu za miłe słowa
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:09, 11 paź 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)
Dobrze poczytać o odmładzaniu róż. Choć oczywiście widzę że z terminem to się nie wstrzeliłam, no ale też nie ciełam przy samym dole.

A co do do tej kratki - to nie masz kogoś kto bardzo prosty wachlarz zrobi ci z drutów? Raz że będzie mniej widoczny [chyba że chcesz żeby był widoczny] to dwa może być większy niż te gotowe kratki.

Ja [wiecznie czegoś szukająca] szukam tez kogoś kto by mi uspawał taką pergolę na winogron - drut może być grubszy, ale kratka większa to i mniej widoczny będzie. taki lżejszy .

Ja cięłam te moje stare róże jesienią zeszłego roku bardzo nisko, bo stwierdziłam, że jak nie odbiją to wykopię bez wyrzutów sumienia. W zamian pięknie odbiły, kwitną, może nie obficie ale cieszą oko.
Dzięki Ewelina za pomysł metalowych kratek, właśnie wygooglowałam super kratkę wysoką, szeroką i prawie niewidoczną, bo na takiej mi zależy. Z tylu brzozy, dalej rodki, szkoda by je było zasłaniać. Kupuję
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:53, 11 paź 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)

Podpisuję się pod opinią, że ambrowiec piękny jest. Zachwycam się nim po raz pierwszy u siebie, już zmienił kolory, bo nabyłam wiosną ponad dwumetrowe drzewko. Co prawda, liści nie ma tak dużo jak Twój, dopiero się aklimatyzuje, choć podlewałam go przez całe lato, bo on lubi mieć wilgotne stopy. Ale czekałam nerwowo czy się przebarwi czy nie, bo podobno bywają złośliwe egzemplarze z zielonymi liśćmi.

A dla traw, rozchodników i astrów w kompozycjach wyrażam uznanie.

Za uznanie dziękuję.
Mój ambrowiec kupowany był jak metrowy mikrusek. I tak dziw, że był w sprzedaży. Trochę podrósł. Sadzę, że w przyszłym roku wystrzeli w górę. Z obserwacji wynika, że drzewka po dwóch latach zaczynają się piąć w górę.

Za kilkanaście lat może zrównoważy brzozy z przeciwległego rogu.

Ambrowiec raz jeszcze i klon Ginnala

I wiadome kompozycje

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:45, 11 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Nie odpuszczaj. Spróbuj. Ptaki będą miały używanie i na berberysach i na jabłonce. Graby na front są też dobre ale kształtem bardziej upośledzone do jabłonek (bez fantazji pokrojowej jednak). Graby to stare wiejskie brzosty (tak jak i brzozy), nowoczesność sobie o nich przypomniała i je z lasu (grądy) wyciągnęła.

O podwrocławskich grądach pięknie pisze megimoher
Marzyłam o grabach w ogrodzie. Mam ich trochę w formowanym żywopłocie. Fastigiaty są niestety wymuszonym przez brak miejsca nędznym zastępstwem. Nie kończą sezonu tak urokliwym przebarwieniem tak jak czysty gatunek.

A berbersy...lubię bardzo.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:40, 11 paź 2018

Do góry
mikina34 napisał(a)

Ja mam to samo, chwila przerwy, a ile radochy potem, i oko nacieszone i głowa napakowana mądrościami .

Czytam o wątpliwościach Ewy-Pszczółki odnośnie pokrewieństwa berberysów i jabłoni, czy to znaczy, że mam odpuścić to połączenie i coś innego wybrać w to miejsce? Marzą mi się graby, ale mam wrażenie, że one w jakieś bardziej szlachetne towarzystwo by pasowały, a u mnie wiejsko-czarodziejsko

Nie odpuszczaj. Spróbuj. Ptaki będą miały używanie i na berberysach i na jabłonce. Graby na front są też dobre ale kształtem bardziej upośledzone do jabłonek (bez fantazji pokrojowej jednak). Graby to stare wiejskie brzosty (tak jak i brzozy), nowoczesność sobie o nich przypomniała i je z lasu (grądy) wyciągnęła.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:17, 11 paź 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Poidełko o którym piszemy kupiłam. Też go lubię. A do Ciebie zaglądać aż miło gladicze mam na liście, nawet teraz ładna na fotkach. Czy późno zrzuca liście?

Śliczne to poidełko.
W zeszłym roku sprawdzałam po zdjęciach w trzecim tygodniu października jeszcze liście miała, zaczęła zrzucać w czwartym tygodniu. Wówczas też zrzucały klony, graby, brzozy znacznie wcześniej. Już teraz liście mi zrzucają.
Glediczje dopiero zaczynają się przebarwiać. Dwie już złociste, dwie dopiero się namyślają, ale one mniej słońca mają teraz.

Wrzucam na pokuszenie

Dwa ogrody 11:00, 11 paź 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Witaj!!
Ale masz dużo rożnych odmian marcinków.!Chyba wszystkie ??
Dekoracje z dyniami piękne :0
Te biale bardzo mi się podobają

Nie mam wszystkich marcinków Niemniej rozmnażam te, które mam i sadzę je w każdym wolnym miejscu. A że miejsca brak, wykorzystałam przestrzeń przy siatce ogrodzeniowej, sąsiad nie ma zastrzeżeń, a dodatkowo mogę je przywiązać do siatki, jak zaczynają się wykładać. W ubiegłym roku posadziłam wysokie za bukami, na docelową wysokość trzeba poczekać, susza też zrobiła swoje i są o połowę mniejsze niż mateczniki. W tym roku dosadzę jeszcze wysokie z lewej strony brzozy, za żywopłotem z cisa.

Między polem, a lasem. 08:26, 11 paź 2018

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Podpowiedzcie mi jeszcze proszę, jakie wymagania ma brzoza. Wyczytałam, że "niewielkie wymagania glebowe" i suche podłoże.
Zgadza się nie lubi przelewania, lubi słońce, a z tego co zauważyłam rośnie nawet na piaszczystych, ubogich ziemiach. Brzoza ma płytki system korzeniowy, czasem inne rośliny kiepsko rosną w jej towarzystwie.

Ja mam tylko jedną małą zwisającą odmianę 'Youngii', którą tnę ostro późną jesienią. Niestety mam dziecko z dużą alergią na pyłki brzozy, a za ogrodzeniem rośnie kilkanaście samosiejek
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:02, 10 paź 2018

Do góry
dana1s napisał(a)
Sylwuś jesteś bardzo zdolna, piękne obrazy namalowałaś . Najbardziej mnie ujęły brzozy, kocham te drzewa Z chęcią powiesiłabym taki obraz na ścianie w moim domu
Jesień zachwyca!
Zając, mimo że szkodnik, piękny zwierz. Wiem co czujesz miałam kiedyś podobnych gości i wcale ich odwiedziny nie były miłe. Szczególnie w pamięci zapadły mi głodne sarny na wiosnę kiedy zjadły wszystkie pąki kalin...

Danusiu od kiedy mam ogród za pędzel nie łapię bo teraz maluje obrazy w realu, ciekawe z jakim efektem mi to wyjdzie, ale jak widzę Twoje fotografie to mam wielką ochotę za pędzel złapać
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:09, 10 paź 2018

Do góry
Sylwuś jesteś bardzo zdolna, piękne obrazy namalowałaś . Najbardziej mnie ujęły brzozy, kocham te drzewa Z chęcią powiesiłabym taki obraz na ścianie w moim domu
Jesień zachwyca!
Zając, mimo że szkodnik, piękny zwierz. Wiem co czujesz miałam kiedyś podobnych gości i wcale ich odwiedziny nie były miłe. Szczególnie w pamięci zapadły mi głodne sarny na wiosnę kiedy zjadły wszystkie pąki kalin...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:43, 09 paź 2018

Do góry
Filomena napisał(a)

Po 15-stu latach jeszcze bardziej się cieszę z własnego ujęcia wody. Gorzej jak jej zacznie brakować.
Gdzie znajdujesz Haniu takie informacje?

Filomeno, wczoraj o raporcie pisała na pierwszej stronie Gazeta Wyborcza, a dzisiaj w programie III radia była dyskusja u KubY Strzyczkowskiego.

Brzozy żółkną. Przed zimą oczyszczę budki lęgowe. Może się przyda zadaszone lokum?

Na zielonej... trawce :) 14:35, 09 paź 2018

Do góry
Mysza napisał(a)
Przepiękne te wrzosy...i brzozy

Pozdrawiam.

Dzięki Mysza
Ogród pod lasem 14:27, 09 paź 2018

Do góry
malgol napisał(a)
Iza, jakos przeoczyłam tego miskanta Rosi...to jakiś nowy nabytek? Taki wielki?? PIekny jest Tez kupiłam, już do mnie idzie ,ale chyba malutki będzie

No i generalnie stwierdzam,że liście brzozy na trawniku malowniczo wyglądają Ja swoich też specjalnie od 2 dni nie grabie i patrze, patrze...

Tak, nówka sztuka z ZP Duuży, ale to dobrze, bo widzę go z salonu jak sobie powiewa
Listki urocze, fakt Aż się nie chce trawnika kosić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies