Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Cosmos - kosmos, onętek 19:12, 13 lut 2013

Do góry
Jak były dojrzałe to wzejdą.
Eksperymentalna funkcja: Sprawdzanie poprawności postów 19:11, 13 lut 2013

Do góry
Pisanie dużymi literami oznacz "krzyk" uśmieszkami można wyrażać emocje Starajmy się jednak nie popadać w przesadę wykrzyknikową !!!!! Ja się boję takich postów. Zobacz sama. Ronin ma rację.
Cosmos atrosanguineus 12:53, 13 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pączków miała na pewno mało, bo był intensywnie dzielony, żeby sztuk było więcej No i rozrośnie się, ważne że wyszedł
Cosmos - kosmos, onętek 12:30, 13 lut 2013

Do góry
Nie przemrażasz, siejesz w kwietniu, jak gleba już nieco ogrzana jest. Jak za gęsto wzejdą to przerywasz albo rozsadzasz.

Ja też mam pełnego białego.

Wywary, odwary, napary i gnojówki do opryskiwania roślin 12:28, 13 lut 2013

Do góry
Wczoraj w telewizorni było o opryskiwaniu host i innych roślin wyciągiem z czosnku, że podobno ślimaki nie lubią tego zapachu.

Trzeba ząbki rozgnieść, zalać wodą i gotować, tylko zapomniałam ile czasu, ale niedługo, kilka minut, przecedzić, odstawić i można opryskiwać i podlewać, Sprawdzę, bo nie sypałam ostatnio niebieskich granulek
Bluszcz pospolity - Hedera helix 12:23, 13 lut 2013

Do góry
Winobluszcz pięciolistkowy, ale on jak już zacznie rosnąć to da się we znaki i trzeba będzie z nim walczyć. Ja bym zaryzykowała najpierw z bluszczem.
Może długo nie będzie takich zim jak byłą w zeszłym roku.
Cosmos atrosanguineus 12:19, 13 lut 2013

Do góry
Pączków miała na pewno mało, bo był intensywnie dzielony, żeby sztuk było więcej No i rozrośnie się, ważne że wyszedł
Brązowienie iglaków 12:18, 13 lut 2013

Do góry
Cudownych specyfików nie ma, wszystko zależy od tego ile pracy wkładasz w przygotowanie gleby, opiekę nad roślinami. Sam cud specyfik nie załatwi sprawy Tak to już jest w ogrodnictwie.
Cosmos atrosanguineus 12:15, 13 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No to super jakość w takim razie i Twoja "zielona ręka" Pozdrawiam Bogusiu.
Dziękuję Danusiu...wydaje mi się,że powinien wypuścić więcej łodyżek...nie będzie gęsty.
Cosmos atrosanguineus 12:11, 13 lut 2013

Do góry
No to super jakość w takim razie i Twoja "zielona ręka" Pozdrawiam Bogusiu.
Brązowienie iglaków 12:07, 13 lut 2013

Do góry
Tu pośrodku są zdjęcia brązowienia w środku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/440-brazowienie-iglakow?page=10
Brązowienie iglaków 12:05, 13 lut 2013

Do góry
Ale robimy zamęt o nic, gdybyś poczytała forum i ten wątek od początku to byś wiedziała, że te suche w środku to po prostu normalny objaw.

Tutaj masz przyczyny brązowienia, ale przeczytaj cały wątek i znajdziesz odpowiedź na pytanie dlaczego w środku tuje brązowieją

https://www.ogrodowisko.pl/watek/440-brazowienie-iglakow

a na drugiej stronie i dalej są zdjęcia.
Brązowienie iglaków 11:57, 13 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To pokaż zeskanuj tę nazwę, a najlepiej zrób zdjęcie opakowania, znam właściciela firmy która Substrala sprzedaje, bo był u mnie w ogrodzie wtedy i w innych programach, to zadzwonię i się dowiem co to jest i Ci powiem.

Ok, wieczorem zrobię zdjecie , dziękuję i pozdrawiam
Brązowienie iglaków 11:55, 13 lut 2013

Do góry
To pokaż zeskanuj tę nazwę, a najlepiej zrób zdjęcie opakowania, znam właściciela firmy która Substrala sprzedaje, bo był u mnie w ogrodzie wtedy i w innych programach, to zadzwonię i się dowiem co to jest i Ci powiem.
Brązowienie iglaków 11:51, 13 lut 2013

Do góry
Jeszcze dodam, że nie mogę wypowiadać się na temat skuteczności stosowania czegokolwiek, zwłaszcza w konkretnym przypadku Twoich okazów, musisz najpierw pokazać je, opisać co się dzieje.

Po prostu nie wiem co im dolega. W jakich warunkach rosną?
Brązowienie iglaków 11:47, 13 lut 2013

Do góry
Trzeba najpierw zdiagnozować problem ,bo brązowienie iglaków jest też fizjologiczne z powodu niższych temperatur lub braku składników pokarmowych np. magnezu.

Jeśli ma zgniliznę opieńkową spowodowana zbyt mokrym gruntem, zbyt głębokim posadzeniem lub położeniem maty przeciw chwastom, to podlewanie oczywiście może dopełnić dzieła i wykończyć roślinę

Mówiąc o podlewaniu miałam na myśli normalne dostarczanie wody w korzenie nie lanie z góry po chorych na grzyb iglakach Nawet chore iglaki też trzeba podlewać, jeśli masz jakąś chorobę grzybową iglaków np. zamieranie pędów, to nie znaczy, że masz zaprzestać podlewania wodą i że masz wyłącznie opryskiwać go z góry nowym specyfikiem od brązowienia.

Ciekawe jaki skład ma ten nowy produkt, przeczytaj o nim co on zawiera, czy środek grzybobójczy czy mikroelementy uzupełniające niedobory składników.

Brałam udział w programie Maja w ogrodzie, gdzie w moim ogrodzie był stosowany preparat Substrala na brązowienie iglaków. To na pewno nie zaszkodzi, ale na pewno nie należy polegać tylko na tym,. a raczej skupić się na właściwej najpierw opiece nad tujami, potem ewentualnym zdiagnozowaniu objawów niepokojących i dopiero na stosowaniu środków.

Oczywiście profilaktyka to także opryski czy podsypanie zanim wystąpią objawy, ale u iglaków to nie jest tak groźne jak np. u róż, że trzeba działać natychmiast.

Czy to był ten środek?

Tutaj z Mają oglądamy moje iglaki

Wywary, odwary, napary i gnojówki do opryskiwania roślin 09:11, 13 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zbiornik, w którym robi się wywar z pokrzyw, albo innych roślin służących do naturalnej ochrony

Czy używacie takich specyfików w swoim ogrodzie?

Ja pierwszy raz w zyciu- za radą teściowej( na cos sie jednak przydają hihi ) zrobiłam w ubiegłym roku wywar z pokrzyw.
Trochę byłam sceptycznie nastawiona, bo siła marketingu i chemiczne specyfiki bardziej do mnie " przemawiały"- choć - jako, że mam dzieci- chemii sie trochę boję. Ale efekty mile mnie zaskoczyły!
Mszyc było mniej, na prawdę!
Brązowienie iglaków 08:59, 13 lut 2013

Do góry
Nie wiem, nie stosowałam, ale moim zdaniem trzeba się najpierw skupić na poprawieniu warunków, odżywianiu, podlewaniu iglaków, niż na pryskaniu nowymi specyfikami.
To też kosztuje i czasu i pieniędzy.

Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 08:57, 13 lut 2013

Do góry
Zbyszku, dobry jesteś Dla niewprawionej w cięciu osoby trochę strach tak ciachnąć, dlatego odwodzimy od tego pomysłu
Żywopłot strzyżony liściasty 08:56, 13 lut 2013

Do góry
Nie ma, ale w mojej miejscowości gdzie mieszkałam były takie żywopłoty, nawet nieźle wyglądały.
Ale wolę graby i buki, a nawet irgę błyszczącą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies