Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Cosmos atrosanguineus 12:15, 13 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No to super jakość w takim razie i Twoja "zielona ręka" Pozdrawiam Bogusiu.
Dziękuję Danusiu...wydaje mi się,że powinien wypuścić więcej łodyżek...nie będzie gęsty.
Cosmos atrosanguineus 12:11, 13 lut 2013

Do góry
No to super jakość w takim razie i Twoja "zielona ręka" Pozdrawiam Bogusiu.
Brązowienie iglaków 12:07, 13 lut 2013

Do góry
Tu pośrodku są zdjęcia brązowienia w środku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/440-brazowienie-iglakow?page=10
Brązowienie iglaków 12:05, 13 lut 2013

Do góry
Ale robimy zamęt o nic, gdybyś poczytała forum i ten wątek od początku to byś wiedziała, że te suche w środku to po prostu normalny objaw.

Tutaj masz przyczyny brązowienia, ale przeczytaj cały wątek i znajdziesz odpowiedź na pytanie dlaczego w środku tuje brązowieją

https://www.ogrodowisko.pl/watek/440-brazowienie-iglakow

a na drugiej stronie i dalej są zdjęcia.
Brązowienie iglaków 11:57, 13 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To pokaż zeskanuj tę nazwę, a najlepiej zrób zdjęcie opakowania, znam właściciela firmy która Substrala sprzedaje, bo był u mnie w ogrodzie wtedy i w innych programach, to zadzwonię i się dowiem co to jest i Ci powiem.

Ok, wieczorem zrobię zdjecie , dziękuję i pozdrawiam
Brązowienie iglaków 11:55, 13 lut 2013

Do góry
To pokaż zeskanuj tę nazwę, a najlepiej zrób zdjęcie opakowania, znam właściciela firmy która Substrala sprzedaje, bo był u mnie w ogrodzie wtedy i w innych programach, to zadzwonię i się dowiem co to jest i Ci powiem.
Brązowienie iglaków 11:51, 13 lut 2013

Do góry
Jeszcze dodam, że nie mogę wypowiadać się na temat skuteczności stosowania czegokolwiek, zwłaszcza w konkretnym przypadku Twoich okazów, musisz najpierw pokazać je, opisać co się dzieje.

Po prostu nie wiem co im dolega. W jakich warunkach rosną?
Brązowienie iglaków 11:47, 13 lut 2013

Do góry
Trzeba najpierw zdiagnozować problem ,bo brązowienie iglaków jest też fizjologiczne z powodu niższych temperatur lub braku składników pokarmowych np. magnezu.

Jeśli ma zgniliznę opieńkową spowodowana zbyt mokrym gruntem, zbyt głębokim posadzeniem lub położeniem maty przeciw chwastom, to podlewanie oczywiście może dopełnić dzieła i wykończyć roślinę

Mówiąc o podlewaniu miałam na myśli normalne dostarczanie wody w korzenie nie lanie z góry po chorych na grzyb iglakach Nawet chore iglaki też trzeba podlewać, jeśli masz jakąś chorobę grzybową iglaków np. zamieranie pędów, to nie znaczy, że masz zaprzestać podlewania wodą i że masz wyłącznie opryskiwać go z góry nowym specyfikiem od brązowienia.

Ciekawe jaki skład ma ten nowy produkt, przeczytaj o nim co on zawiera, czy środek grzybobójczy czy mikroelementy uzupełniające niedobory składników.

Brałam udział w programie Maja w ogrodzie, gdzie w moim ogrodzie był stosowany preparat Substrala na brązowienie iglaków. To na pewno nie zaszkodzi, ale na pewno nie należy polegać tylko na tym,. a raczej skupić się na właściwej najpierw opiece nad tujami, potem ewentualnym zdiagnozowaniu objawów niepokojących i dopiero na stosowaniu środków.

Oczywiście profilaktyka to także opryski czy podsypanie zanim wystąpią objawy, ale u iglaków to nie jest tak groźne jak np. u róż, że trzeba działać natychmiast.

Czy to był ten środek?

Tutaj z Mają oglądamy moje iglaki

Wywary, odwary, napary i gnojówki do opryskiwania roślin 09:11, 13 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zbiornik, w którym robi się wywar z pokrzyw, albo innych roślin służących do naturalnej ochrony

Czy używacie takich specyfików w swoim ogrodzie?

Ja pierwszy raz w zyciu- za radą teściowej( na cos sie jednak przydają hihi ) zrobiłam w ubiegłym roku wywar z pokrzyw.
Trochę byłam sceptycznie nastawiona, bo siła marketingu i chemiczne specyfiki bardziej do mnie " przemawiały"- choć - jako, że mam dzieci- chemii sie trochę boję. Ale efekty mile mnie zaskoczyły!
Mszyc było mniej, na prawdę!
Brązowienie iglaków 08:59, 13 lut 2013

Do góry
Nie wiem, nie stosowałam, ale moim zdaniem trzeba się najpierw skupić na poprawieniu warunków, odżywianiu, podlewaniu iglaków, niż na pryskaniu nowymi specyfikami.
To też kosztuje i czasu i pieniędzy.

Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 08:57, 13 lut 2013

Do góry
Zbyszku, dobry jesteś Dla niewprawionej w cięciu osoby trochę strach tak ciachnąć, dlatego odwodzimy od tego pomysłu
Żywopłot strzyżony liściasty 08:56, 13 lut 2013

Do góry
Nie ma, ale w mojej miejscowości gdzie mieszkałam były takie żywopłoty, nawet nieźle wyglądały.
Ale wolę graby i buki, a nawet irgę błyszczącą
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 07:46, 13 lut 2013

Do góry
Witaj Aniu, zapuszczaj korzenie i pokazuj co tam przekopujesz, a nawet jak leżysz na trawie
Kursy projektowania ogrodów 22:36, 12 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Miałam nawet wykład na takim kursie u Beaty Gawryszewskiej, a drugi jako wizyta w moim ogrodzie i odpowiadanie na pytania studentów, lecz jako właścicielka firmy projektowej i wykonawczej uważam, że kurs nigdy nie nauczy tego co praktyka w firmie i zmierzenie się z problemami i żywym klientem, a nie wyimaginowanym.

Chyba muszę pomyśleć o zrobieniu takiego kursu. podczas robienia dużego ogrodu.
Ciekawe jak by to wyszło.

Ja się piszę jak by co
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:21, 12 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witajcie, dziękuję za pozdrowienia i odwzajemniam - mam śliczne tulipany w szkle Kupiłam sobie

Ale bossskie som!!!
Włosienicznik - Batrachium 21:43, 12 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W wielkiej masie daje niesamowity efekt. Nigdy go nie sadziłam w stawach, ale chyba warto?

Powiem tak, jeśli miałbym swój staw, to posadziłbym włosienicznik bez zastanowienia. Natomiast u kogoś w stawie nigdy. Ta roślina produkcją potężnej ilości biomasy potrafi przyprawić o zawrót głowy, tak więc byłbym przeklęty na wieki. Roślina często tworzy podwodne, bardzo gęste jednogatunkowe zbiorowiska ograniczając rozwój innych roślin, włazi w zasadzie wszędzie, do rowów, mnichów odpływowych, krótko mówiąc w dobrych warunkach przy bardzo dużej żyzności zbiornika jest nadmiernie ekspansywna.
Podstawową zasada pielęgnacyjną jest usunięcie po kwitnieniu całej zielonej masy z powierzchni zbiornika. Roślina jest słabo ukorzeniona, często odrywa się od dna i dryfuje, tak więc bardzo łatwo się ją wyciąga. Podczas tego zabiegu odrywają się fragmenty pędów (głównie szczytowe), które wiosną wystartują w nowe rośliny. Rozmnaża się też z nasion.
Jest jeszcze kilka bardzo podobnych gatunków w naszym kraju. Ich rozpoznawanie to naprawdę wielka sztuka, dość pospolitym jest jaskier krążkolistyny, jako jedyny gatunek nie objęty ochroną.

W niektóre lata włosienicznik zanika całkowicie. Na zdjęciach jego najlepsze lata.

Ciemiernik - Helleborus 20:38, 12 lut 2013

Do góry
Bardzo ładne są te Zety i ładna donica.
Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 20:36, 12 lut 2013

Do góry
Radzę drzewo w tym roku zostawić
Puste pole z wysepką kwiatową 20:31, 12 lut 2013

Do góry
Ja też wolę kota, chociaż dziś zakupiłam koguta przypadkiem. A Hania kurę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies