Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Leida 11:14, 13 lut 2013

A jakie chciałabyś te ciemierniki? Helleborus niger czy orientalis( a raczej jakiś mieszaniec)

Bo teraz w sklepach są na ogól "niger", one do ogrodu są takie sobie w naszym klimacie, bo kwitną zazwyczaj zimą kiedy u nas są mrozy. Nie na darmo nazywane są w innych językach bożonarodzeniową różą. Poza tym są najczęściej rozmnażane in vitro i nie są zbyt żywotne, za to ładne do dekoracji domu i ewentualnie przedogródka.

A do ogrodu to zdecydowanie polecam Ci mieszańce ciemiernika wschodniego - ale na nie w sklepach musisz jeszcze trochę poczekać. Gdybyś chciała jakąś siewkę jak ziemia nie będzie zmrożona to daj znać. Może już zakwitnie w tym roku a jak nie to w przyszłym na pewno. I będzie niespodzianka bo one na ogół nie powtarzają cech matecznych.

Ja też się zapisuję z Wami do Coton Manor. Pojechałabym tam chętnie o każdej porze roku niezależnie od warsztatów, bo u nas też się można dużo nauczyć.

Edi00 12:01, 13 lut 2013

Połowy tych roślin, o których rozmawiacie nie znałam do tej pory...
Zawsze musze mieć otwarte drugie okno i od razu sprawdzać o czym Wy mówicie!!!
Całe życie się człowiek uczy
Pszczelarnia 13:52, 13 lut 2013

Leida napisał(a)

(...) A do ogrodu to zdecydowanie polecam Ci mieszańce ciemiernika wschodniego. (...)

Mieszańce ciemiernika wschodniego - zapamiętałam.
Mala_Mi 13:59, 13 lut 2013

Mój ciemiernik Niger kwitnie dopiero jak się stopi śnieg, za to od razu jak śnieg się topi, to on wyłazi i nigdy wcześniej niż w połowie marca. Zachowuje się z kwitnieniem jak krokus. Nawet jak w zeszłym roku zimy do końca stycznie nie było, to ani myślał kwitnąć.

Melduję, że nie ma ani jednej zbędnej kropki w tekście. Tak się starałam.
Martek 14:08, 13 lut 2013

Pozdrawiam Pszczółko w środę 13-go .Oby ta liczba szczęście i uśmiech przyniosła
mira 14:17, 13 lut 2013

Ewo czy Ty chcesz może agapanta ? tak gdzieś podczytalam
Bogdzia 14:55, 13 lut 2013

asc napisał(a)
Mój ciemiernik Niger kwitnie dopiero jak się stopi śnieg, za to od razu jak śnieg się topi, to on wyłazi i nigdy wcześniej niż w połowie marca. Zachowuje się z kwitnieniem jak krokus. Nawet jak w zeszłym roku zimy do końca stycznie nie było, to ani myślał kwitnąć.

Melduję, że nie ma ani jednej zbędnej kropki w tekście. Tak się starałam.

U mnie też dopiero jak śniegu prawie już nie ma.
alinak 19:53, 13 lut 2013

a ja mam i ten co kwitnie w zimie i melduje że kwitnął pięknie w tym roku i w tamtym , i ten co na przedwiośniu , ale ten coś ospały z kwitnięciem
Madzenka 20:11, 13 lut 2013

alinak napisał(a)
Ewuś jak bardzo chcesz ciemierniki to ci jutro wszystkie wykupie i wyślę . jednak ta cena nie jest atrakcyjna . te zwykłe ciemierniki chodzą dużo taniej . widziałam je i stwierdziłam że w Jaworniku w szkółce te same widziałam po 6 zł.

Potwierdzam w ZC ubiegłej wiosny większe i ładniejsze za 6 zł kupowałam. Wiec moze poczekaj ?
Gardenarium 20:12, 13 lut 2013

Ja też się piszę na Coton Manor i jego cebulowe.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies