Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:12, 12 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Znalazłam że jambosana też posadziła rozplenicę z rozchodnikiem

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3676-gdzies-wsrod-lak?page=13

Tutaj dodany jest miskant 'Zebrinus'i Astilbe

Danusiu witaj, a powiedz czy rozplenica nie zakryje rozchodnika przeciez rozplenica jest wielka trawa a rozchodnik całkiem wysoki nie jest? chyba ze tu sa rozplenice te ?
Ogród z platanem. 10:58, 11 sty 2015

Do góry
Po wczorajszych wiatrach mój Miskant wygląda bardziej jak Trzęślica
Mam marzenie 18:46, 06 sty 2015

Do góry

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3754-umiejetne-zestawianie-roslin-czyli-co-z-czym-pasuje?page=2

Perovskia i Stipa tenuissima dodajemy cebulowe na wiosnę.(już mam, trzeba dosadzić cebulowe)
Rozchodnik okazały, Verbena bonarinsis i trawy, może być Stipa, mogą być turzyce (Carex).
Berberys, jeżówki różowe (Echinacea), miskant 'Morning Light' albo inna delikatna, cieniutka trawa.
Żółte, wysokie hosty i bordowa żurawka albo Jeżówki, bordowe żurawki i berberys.
Imperata cylindrica 'Red Baron' i Carex buchananii, do tego na wiosnę białe krokusy.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:37, 06 sty 2015

Do góry
Mileno będę pamiętał, a jeszcze pare takich elemntów mam

Iwono

Jagodo a może i będzie jak pójdzie to takim tempem jakim bym chciał to wątek nie jest wykluczony

Iwnko to opisze od lewej do prawej Oczywiście na obrzeżu rabaty są żurawki z trawkami, pierwsze turzyce Amazon Mist, dalej Evergold.
Na rabacie pierwszy jest złocień wielki Real Dream. Kolejna Imperata Red Baron, świecznica Brunette, przed nią rośnie miniaturowa pysznogłówka , następnie hortensje Limlight na przemian z Miskantem Gracilimusem. Przed hortensjami posadziłem liliowce, ale tylko dlatego, że zamówiłem sobie kolejne i nie miałem gdzie posadzić, ale kolorystyka się zgadza: czerwień i biel. Niewidoczne za hortensjami są dwa różaneczniki, za nimi hosty Praying Hands i hakonechloa Strip it Rich.
A co do zestawu na bylinówke atrakcyjną od czerwca do jesieni w odcieniach różu i fioletu:
-berberys Artropurprea Nana,
-kocimiętka na przemian z przetacznikiem Red Fox (pierwsza kwitnie kocimiętka, następnie przetacznik, a u schyłku lata już słabiej kwitną razem),
-Rozchodnik okazały,
-jeżówka Southern Belle lub inna o intensywnym różowym kolorze,
-pysznogłóka różowa,
-floks wiechowaty w tonacji od fioletu po róż,
-lilie np Purple Eye
-astry jesienne niskie i wysokie
-jakiś wyższy miskant na tył rabaty i rozplenica w środek, aby dodać troszkę zwiewności.
Ja osobiście dodałbym jeszcze fioletowe orliki i naparstnice.
Troszkę dużo, ale jak dla mnie bylinówka z małej ilości gatunków jest mało atrakcyjna i zazwyczaj zachwyca tylko w jednym miesiącu, a mnie zależy na tym, aby zdobiła jak najdłużej. Oczywiście co najmniej po 3 sztuki z każdej rośliny aby to nie były pojedyncze kwiatki, a lili co najmniej po 5 w grupie
Spisałem sobie ten zestaw między innymi na podstawie tych zdjęć (oczywiście na ten żólty kolor nie patrzymy )

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 15:49, 04 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest za kolorowo Szkoda frontu na biało czerwono

Skoro jest sporo różu tutaj, to ja bym poszła w tym rejonie w biel, róż, niebieski i srebro...tak bardzo pasują, a z czerwieniami bym poszła w inny rejon.

Można zrobić czerwono-biało-niebiesko-żółto. Przenieść orliki, lilie, dodać egzotycznej kanny o ciemnych liściach, więcej czerwonych lilii, a na jesień dalii

A tutaj dodać burgundowych i różowych róż (lato) i burgundowych i różowych tulipanów (wiosna), lilii i białej gaury. Do tego Stipa tenuissima i ciemnoróżowe jeżówki(jesień). Przyda się też miskant Morning Light - srebrzysty i delikatny.

Danusiu wbiłaś mi prawdziwego klina. Musiałam sie z tą sugesią przespać.
Dlaczego czerwony nie? Nie bardzo mam gdzie dać te czerwienie. Na prawo jest rabata różowo-fioletowa, potem różowa, na lewo niebiesko-żółta i pomarańczowo - brązowa. Posuwając się w głąb ogrodu to już mamy prawie 100% cienia i te róże tam te będą kwitły.
Podoba mi się pomysł z kolorem srebrnym. Dalie, lilie i trawy też się pojawią, podoba mi się gaury, skuszę się na Dauphine, (ale obawiam się, czy w zimie nie wygniją jej korzenie u mnie), oraz miskanta Morning Light ( tylko on jest wysoki, gdzie ja go wcisnę, może przed drzewkiem? albo lepiej przed wiciokrzewem bo on ma taką łysą nogę ) i stipa jest bardzo ładna (już szukam nasion), szkoda tylko że jednoroczna ( tak podają w http://www.swiatkwiatow.pl/ostnica-mocna-pony-taili-stipa-tenuissima-id95.html). O kannie też pomyślę, i bialej jeżówce.

Oj czuję, że będą wielkie zmiany u mnie, większe niż planowałam.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:38, 03 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest za kolorowo Ale nie jako krytyka to piszę Szkoda frontu na biało czerwono

Skoro jest sporo różu tutaj, to ja bym poszła w tym rejonie w biel, róż, niebieski i srebro...tak bardzo pasują, a z czerwieniami bym poszła w inny rejon.

Można zrobić czerwono-biało-niebiesko-żółto. Przenieść orliki, lilie, dodać egzotycznej kanny o ciemnych liściach, więcej czerwonych lilii, a na jesień dalii

A tutaj dodać burgundowych i różowych róż (lato) i burgundowych i różowych tulipanów (wiosna), lilii i białej gaury. Do tego Stipa tenuissima i ciemnoróżowe jeżówki(jesień). Przyda się też miskant Morning Light - srebrzysty i delikatny.

Nie sądziłam że mi tak szybko zamieszasz w głowie. Z tym że jest za kolorowo i za dużo rodzajów roślin to się zgadam.
Z różowego będzie tylko migdałek. A czerwonego jest sporo. I nie mam nic żółtego. Co powiesz na czerwono-niebiesko-biało-czarno?
Na jesieni posadziłam sporo tulipanów białych i czerwonych, dosadzę konwalnika i muszę pomyśleć.
Obok mam rabatę różowo-fioletową i do niej może teraz przejdę bo na niej tez planuje zmiany.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 15:07, 03 sty 2015

Do góry
Jest za kolorowo Ale nie jako krytyka to piszę Szkoda frontu na biało czerwono

Lawendowy zawrót głowy 14:11, 03 sty 2015

Do góry
Dziekuje za miłe zyczonka buziolki sle gorace i słodkie jak pomaranczka

Chwilowe kochana Ewko nadciaga -15 brrrrr

Ale ja dzis posiedziałam u Danusi i tez wiosne czuje w duszy oj poszalało by sie w ogrodzie...obchód zrobiłam plan taki

1 Rabatka według Danusiowego projektu to bedzie " danuskowa rabatka " hihi fajnie nie?

2 Wdluz płotu sasiadów leca od lewej trzy róznej wysokosci tuje sz i wisnia u, i znowu trzy tuje wisnia i trzy tuje wisnia czyli 3 sztuki wisni u pod płot przed nimi trawa moze ten miskant który jest po lewej stronie mam go tysiace sztuk w ogrodzie .

3 punkt to trzecia fotka hm co tam w tym przesmyku dwie propozycje rojniki lub moje trzy sosenki miniaturki co je widac na danuskowej rabatce, takie rozstrzelone ...i duze białe kamole na żwirku

4 Zaraz za płotem jak go tylko postawimy ( oby nie było tak jak z kostka ) to bedzie 5 grabów , dwa przy furtce na wejsciu , dwa na wjedzie do garazu i jeden pomiedzy obydwima wejsciami w srodku. Wizja na pierwszym zdjeciu furtki i wjazdu .

Tyle wiem napewno , ziemia drózka i jeszcze jedna podwyzszona rabata z palisady obok kostki na srodku placu.

Druga trona domu w planach graby na drutach powoli eMus sie daje przekonac ale nie wiem co pod oknem w kuchni czy na całosci graby dac czy sobie tam jeszcze trzy wisnie posadzic ale z tych okolic brak fotki ......
Wichrowe wzgórze 21:06, 01 sty 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)

Moniko, ostatnio natknęłam się na Twój piękny ogródprzeczytałam też początki więc wiem skąd ten kształt. Muszę przyznać że cudnie go komponujesz
a przy okazji proszę napisz jakie to miskanty kwitnące i po ilu sezonach są takie dorodne masz ich więcej widziałam i wszystkie kwitną

Miskant na zdjęciu, które wkleiłaś to Zebrinus. Mam też inne m.in. Variegatus i Gracillimus - te dwa ostatnie są najładniejsze wg mnie. Wszystkie kwitną i są dekoracyjne nie tylko latem i jesienią, ale też zimą, gdy pozostaną suche pióropusze. Bardzo wdzięczne rośliny. Miskanty rosną stosunkowo szybko - już w pierwszym sezonie robią się ładne, a w drugim robią wrażenie jakby były w ogrodzie od dawna. Polecam!
Ogrodnik Mimo Woli cd 15:36, 18 gru 2014

Do góry
Miskant Graziella, mam! 2 szt. I dobrze wiedzieć jak wygląda wzrostowo-porównawczo.

Ania, to jest jednak sztuka tak ułożyć ogród jak Twój. Trawy, krzewy, drzewa i kwiatki. I woda!

Ogrodnik Mimo Woli cd 23:54, 17 gru 2014

Do góry
anka_ napisał(a)
Wspaniała rabata, zachwyca o każdej porze roku.
Aniu co to za trawka za rozplenicą (środkowe piętro)

To miskant Graziella
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 12:26, 11 gru 2014

Do góry
Agatan24 Dziękuję za odwiedziny Niestety, nie znam dokładnej nazwy. To moje najfajniejsze trawki i sama bym chciała znać ich nazwę, kupiłabym jeszcze kilka sztuk Niestety kupiłam pod nazwą "miskant chiński", czyli "no name", a tu taka niespodzianka Nawet nie wiem, do jakiej wysokości dorastają Teraz mają ok. 170-180 cm.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:03, 03 gru 2014

Do góry
pawel_mazur napisał(a)

Witaj Ana,

piękny ogród i altana; czy możesz powiedzieć co to za wysoka trawa, związana w chochoł, na tle altany oraz te drobne, zwiewne trawki między kulami bukszpanowymi obok palisad?
ta najwyższa o którą pytasz to miskant giraffe (altana ma 2,3 wysokości), te w bukszpanach to stipa
Ogródek Janiny 15:19, 02 gru 2014

Do góry
Janina napisał(a)
Kasiu to miskant Variegatus a za nim świerki i tulipanowiec. Nie wiem czy o to ci chodzi

Tak o to. Dziękuje bardzo
Moja "przyziemna" :) pasja 22:44, 01 gru 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ojj ja dobrze znam ten totalny brak weny przy takiej pogodzie, a tym bardziej o tej porze roku Miałem mieć do końca roku gotowe plany na nowy sezon, ale po doświadczeniu z zeszłego roku wiem, że chęci i wena wrócą po świętach i nowym roku. Tobie też tego życzę.
Co do tej rabaty to ja mam podobny newralgiczny punkt gdzie rabata ma 50cm głębokości, posadziłem tam graby, które będę ciął w prostopadłościany wysokie na ok 240cm do tego dosadziłem gracki. Wszystko w układzie M-G-M-M-G-M-M-G-M
Oczywiście M-miskant, G-grab Efktu jeszcze nie ma bo nawet nic nie widać

Znam tę Twoją rabatę . Zabierze się szybko, nie masz się co martwić. Mnie się bardzo graby podobają, w różnych formach i bardzo chciałabym je mieć u siebie. Muszę się do wiosny porządnie namyśleć co do tego miejsca. Bardzo chciałabym coś już wiosną z nim zrobić.
Moja "przyziemna" :) pasja 21:58, 01 gru 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ojj ja dobrze znam ten totalny brak weny przy takiej pogodzie, a tym bardziej o tej porze roku Miałem mieć do końca roku gotowe plany na nowy sezon, ale po doświadczeniu z zeszłego roku wiem, że chęci i wena wrócą po świętach i nowym roku. Tobie też tego życzę.
Co do tej rabaty to ja mam podobny newralgiczny punkt gdzie rabata ma 50cm głębokości, posadziłem tam graby, które będę ciął w prostopadłościany wysokie na ok 240cm do tego dosadziłem gracki. Wszystko w układzie M-G-M-M-G-M-M-G-M

Hi hi tak mam na przedpłociu Tylko zamiast gracków zebrinusy, ktore kiedyś pójdą out i bedą ML
Moja "przyziemna" :) pasja 21:54, 01 gru 2014

Do góry
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 19:57, 25 lis 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Wiuniu,
spacerek po ogrodzie zaliczyłam i jestem pod ogromnym wrażeniem. Pięknie i czyściutko u Ciebie. Masz piękne lawendy, cięłaś je przed zima bo takie piękne kuleczki?
Co to za trawa tak wysoka pomiędzy serbami?
O wiązaniu traw napisałam u siebie.
Pozdrawiam cieplutko

Joasiu dziękuję za miłe słowa lawendę cięłam póżnym latem jak przekwitła, a ta wysoka trawa między serbami to miskant ale nie wiem jaki dostałam kłącza od Iwonki zakochanej w ogrodach - wiosną - i tak pięknie urósł!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:34, 25 lis 2014

Do góry
bdan napisał(a)

Irenko znasz dokładną nazwę odmiany tych lilii i z jaką trawką masz je posadzone?
Jak wysokie rosną?

Danusiu, trawa to miskant Mornight Light, a lilie to; My Weeding, Sweet Rosy, Blushing Girl, Magic Star i Lilac Cloud, mam je tu wymieszane naprawdę je polecam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:29, 25 lis 2014

Do góry
To już masz podpowiedź na rabatę, miskant Mornight Light i lilie, na bank ładnetak, ta rozplenica jest cudowna
Odczytaj pw
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies