Resztę pozdrawiam, macham... i wracam do pomidorów... mączlik szklarniowy z muszką owocową robią mi spustoszenie.. wiec zebrałam co sie da.. i robimę pożegnanie ze szklarnią. Nie będę trzymać dobra dla robali.
Dziękuję bardzo Sobota była niezwykle pracowita... wykopałam potwora aurea nana i dosadziłam gracki ... znalazłam w końcu miejsce dla red baronów ... były na jednej rabacie teraz są na trzech ... i w jednym miejscu i tak nie do końca mi pasują ... przesadziłam hosty ... wsadziłam zawilce ... powinnam jakieś trawki im dosadzić ... wypieliłam przestrzeń między tujami a wgłębnikiem i ... muszę tam dosypać ziemi i posadzić czosnki ... i wydłużyłam troszeczkę rabatę z buksikami i hakone bo dosadziłam tam żurawkę, dla której za nic nie mogłam znaleźć miejsca Muszę się przyznać, że hakone słabo mi rośnie Czeka mnie jeszcze dosypanie kory na kilku rabatach, dosadzenie szałwii, którą zamówilam u Finki i ... zakup cisów na żywopłocik oraz tulipanowca
A oto poprawiona rabata z hakone:
Od mojego ostatniego wpisu minęło 2,5 mies, ciągle ratujemy nasze tuje, niektóre się poprawiły, ale w ogólnym bilansie dosłownie - kilka sztuk. Niektóre wyglądają jakby usychały od środka. Czy jest jakaś szansa że odbiją i wrócą do formy? obecnie stosujemy podlewanie kropelkowe, drzewka zostały podsypane nawozem i opryskane aliette, czy możemy coś jeszcze zrobić? wrzucam aktualne zdjęcia, drzewka zostały jeszcze podsypane korą, zdjęcia robiłam przed więc na nich tego nie widać
Patrząc na taki widoczek utwierdzam się w przekonaniu, że decyzja o stworzeniu mieszanego żywopłotu była bardzo słuszna
A patrząc na taki - cieszę się, że nie wycięłam orzecha do zera . Wbrew pozorom rośliny pod nim radzą sobie wyśmienicie . Szum traw jest niesamowity. Mogłabym tak siedzieć i słuchać. A dziś jest ciepło i delikatny wiatr, więc idealnie
Chyba rzeczywiście dla tej magnolii to nie jest dobre miejsce
To jest magnolia Satisfaction, w opisie dołączonym do drzewka są informacje że osiąga wzrost od 1-1,5m, natomiast prześledzilam różne opisy ze stron internetowych i są tam różne informacje:
Magnolia "Satisfaction" to najpiękniej kwitnący krzew ozdobny o cudownym zapachu kwiatów. Produkuje różowo-białe, mięsiste kwiaty, które rozkwitają w okresie kwiecień-maj. Odmiana jest niska i po czterech latach osiągnie wysokość do 2 metrów. Zamów już teraz - naprawde warto!
Maksymalna wysokość 1. 50 - 2 m
Szerokość 1 - 1.50 m
W innym opisie jest info ,,Pięknie kwitnący krzew osiąga niewielkie rozmiary, około 2 m wysokości jak i szerokości"