Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Basia - Mój Świat

Basia - Mój Świat

paula23 00:04, 21 paź 2015

basia3 napisał(a)

Eeee tam to ja się ciągle uczę, mało mam wiedzy użytecznej, ciągle coś mi się nie podoba, cały czas chcę coś zmieniać, może kiedyś będzie tu perfekcyjnie możne.... ale dzięki za miłe słowa.

Nie może a NAPEWNO
Mira104 00:04, 21 paź 2015

Witaj Basiu bardzo fajny masz ogród taki zadbany
Rzeczą, która mnie zainteresowała to Twój taras, może dlatego że właśnie o takim myślałam. Mam już płyty z poliwęglanu na dach tarasu i też zastanawiała się jak zrobić markizy, żeby był cień. Chcę zasłonić 1/2 część tarasu, tam gdzie siedzimy. Czy możesz mi wyjaśnić jak zrobiłaś te markizy i gdzie kupowałaś poszczególne elementy ?
Pozdrawiam Mira
paula23 00:11, 21 paź 2015

basia3 napisał(a)
Moje szczepienie klonów, chyba coś z tego będzie, zaznaczam nie mam wykształcenia ogrodniczego i robię na zasadzie uda się albo nie, trochę się naczytałam i myślę że robiłam wszystko jak należy, ale teoria a praktyka wiadomo czasami w parze nie idą. Ale na razie myślę że idzie dobrze tylko nie wiem co w zimie może ktoś ma jakąś radę.
U sąsiada znalazłam pięknego klona Atropurpureum ze spodem liści w kolorze czerwonym. też go zaszczepiłam.

Jak efekty? Udało się?
basia3 13:36, 21 paź 2015

paula23 napisał(a)

Jak efekty? Udało się?

Niestety, widziałam fajny efekt, ale zostawiłam naiwna na zimę i zmarzło nie było na tyle silne aby przetrwać mróz.
Mąż co prawda mówił wstaw na zimę do garażu, ale mądrzejsza byłam, gdyby nie to to na pewno by się udało, bo coś tam rosło już.
Mira104 13:49, 21 paź 2015

Basiu super pomysł z tym rysunkiem, mnie ciekawi jak jest zamontowana i w jaki sposób spuszczasz ją w dół i podnosisz do góry.
Pozdrawiam
Mira104 13:54, 21 paź 2015

A zdradźcie dziewczyny w jaki sposób szczepicie drzewka, przyznaję, że zaciekawiło mnie to bardzo.
paula23 14:05, 21 paź 2015

basia3 napisał(a)

Niestety, widziałam fajny efekt, ale zostawiłam naiwna na zimę i zmarzło nie było na tyle silne aby przetrwać mróz.
Mąż co prawda mówił wstaw na zimę do garażu, ale mądrzejsza byłam, gdyby nie to to na pewno by się udało, bo coś tam rosło już.

Planujesz spróbować jeszcze raz? Wybierz lepszy termin wiosenny to do zimy zdąża się zrosnąć przy szczepieniach ważne są terminy albo spróbuj na czymś łatwiejszym (wierzba). Moj sąsiad od lat szczepi drzewka i aktualnie M planuje przejść u niego skrócony kurs szczepień i będziemy próbować Zagłębiałam się mocno w temat i jeśli byś chciała mogę podesłać Ci trochę informacji i artykułów które są pomocne. Szczepione drzewka (szczególnie iglaki) są drogie i w dużych ilościach to majątek a próbując nic nie tracimy może akurat się uda jak to się mówi praktyka czyni mistrza
basia3 14:33, 21 paź 2015

Wiosną mi się zrosło, liście piękne wyrosły ale łapą machnęłam i wyłamałam, miałam próbować w tym roku ale jakoś mi zeszło.
basia3 15:16, 21 paź 2015

to samo miejsce w trzech odsłonach
w 2013 roku

w 2014

w 2014 po nasadzeniach

w kwietniu 2015

o obecnie

Troszkę inaczej się robi, ale wiecie co brakuje mi tam traw, jako wypełnienia, ostnice chyba by pasowały.
basia3 15:20, 21 paź 2015

Gotowa rabata.
Taki pomysł mam na wiosnę..
Żeby po długości na żwirku wsadzić hosty. jak myślicie??