Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Mój kawałek planety 17:19, 28 wrz 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)

Pomysł świetny, no i jeszce można by się roślinami wymieniać

a czemu odpuszczasz ogrodowo na ten rok?

bo działałam b. chaotycznie, przez zimę wyklaruje się jakiś projekt i zacznę od wiosny od nowa teraz już jestem bardziej "świadoma " i wiem co mi się podoba
Mój ogród nad rzeką... 23:34, 26 wrz 2014

Do góry
Jak dziś zobaczyłam słońce to nie mogłam się oprzeć pracom ogrodowym
Skosiłam trawnik, rozsypałam Florovit jesienny i podlałam.
Koszenie- godzinę, sypanie- godzinę, podlewanie- godzinę.
Bez nawadniania automatycznego nie ma mowy o trawniku w moim przypadku. Pomyślę o tym na wiosnę. Mam nawet projekt nawadniania, ale ze względu na kształt trawnika i niską wydajność źródła wody będzie dość drogie.
Wracając do nawozu florovit wybrałam z kilku powodów:
- zawiera żelazo, a u mnie sporo cienia i mech widać gdzieniegdzie
- ma małe granulki i łatwo się rozpuszcza, a nie mamy nawadniania
- posiada niewielką dawkę azotu, a mój trawniczek jest młody i chcę go choć minimalnie podgonić.

Mało komfortowy jest nawóz ten w rozsiewaniu, bo pyli. Muszę zakupić siewnik rozrzucający na kółkach, bo nieźle się tego nawdychałam.

Abstrahując od negatywnych skutków, jakie nawozy mineralne czynią w glebie, zastanawiam się jakie skutki ma takie nawożenie na nasze zdrowie. Zakładając, że nawozimy książkowo co 3 tygodnie nawozami normalnie działającymi (nie 100 dni), wdychamy to dziadostwo, mamy na skórze, w płucach, nozdrzach, ustach itd. regularnie przez cały sezon ogrodniczy, a więc dobre pół roku.
Nie wierzę, że pozostaje to obojętne dla zdrowia, nie wspominając o tych, którzy zawodowo zajmują się pielęgnacją ogrodów.
Macie jakieś doświadczenia baź wiedzę na ten temat?
To tu... 17:11, 26 wrz 2014

Do góry
waldek727 napisał(a)
Zmieniają się ogrody, to i zmienia się podejście do ,,ogrodowania". Najpierw baza dla roślin, a potem wizualizacja ogrodu.
Magdo. Życzę Ci aby Twój ogród w niedalekiej przyszłości zamienił się w piękną oazę zdrowej zieleni z której będziesz mogła być dumna. Będę śledził Twój wątek, bo lubię podpatrywać jak zmieniają się ogrody przyjazne ludziom, zwierzętom i środowisku.
Pozdrawiam.

Miło mi gościć Ciebie Waldku u siebie. Też mam nadzieje, ze za jakiś czas moje "pole golfowe" będzie zielona oazą. Ale po kolei. Na razie projekt.
Ogród Tosi 08:20, 26 wrz 2014

Do góry
Witam,

Przeczytałam cały wątek od dechy do dechy, strona po stronie, no i dech mi zaparło. Bardzo podoba mi się Twój ogród - piękny projekt i piękna realizacja. Poinspirowałam się w nocy to teraz zacznę marzyć o własnym ogrodzie.
Będę zaglądać często do Ciebie.
W Gąszczu u Tess 08:41, 25 wrz 2014

Do góry
A_gawa napisał(a)

Tess... jakie to piękne... dziękuję!
Tyle inspiracji, tyle Twojej pracy! Jej! No ściskam Cię mocno Dziewczyna!!!!

Agnieszko - dziękuję
Tu jest plan tej rabaty. Jej projekt wyszedł spod ręki Danusi. Dlatego taka piękna jest. Tylko bordowe żurawki zamieniłam na kopytnik.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=42
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:22, 24 wrz 2014

Do góry
Paweł no wszystkiego nie zrobiłem, ale spora częśc zrobiona. Napisałem odpowiadając Agnieszke w poście powyżej.
Wizualzacja świetna i przy okazji fajny projekt, program znam i do tego typu rzeczy kiedyś urzywałem Corela, ale ten jest o wiele bardziej skomplikowany jednak przy preceyzyjnej robocie efekty są świetne... pozostawiam tą zabawe tym, którzy lubią spędzać tyle godzin przy programach graficznych

Mnie jeszcze czeka ściąganie darni pod przyszłoroczną rabate, ale to zrobie jak październik będzie ciepły, a rabata mnie nie goni więc jak zrobie to zrobie
Ogród do odświeżenia 20:21, 24 wrz 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Juleczko, kawał się cofnąć musiałam żeby zobaczyć ten Twój projekt od Szefowej Ale czad...a ja Ci tam kulaski na żwirku wcisnąć chciałam...mówiłam, że się nie nadaję do projektowania A tu rachu ciachu i już jest!!! Wesoło będzie i kolorowo...patrząc na moje trawy...ML wyżej i bujniej rośnie gdy słoneczko ma, to chyba Variegatusy tam lepsze będą...chyba, że niższych traw tam potrzebujesz (Bobo chyba nie rośnie taka wielka?), to wtedy morningi lepsze będą...i zamieszałam

Buziaczki

Kofana Kasiu, to właśnie wszystko przez kulaski, które mi zaproponowałaś...poprosiłam Danusię, żeby luknęła ile ich mam tam posadzić, a Ona...Cudowny Umysł całą rabatę w trymiga zaprojektowała...gdyby nie Twoja propozycja nigdy by się to nie zdarzyło, dlatego i Tobie podziękowania się należą..za początek

Odbuziowuję serdecznie
Ogród do odświeżenia 19:31, 24 wrz 2014

Do góry
Juleczko, kawał się cofnąć musiałam żeby zobaczyć ten Twój projekt od Szefowej Ale czad...a ja Ci tam kulaski na żwirku wcisnąć chciałam...mówiłam, że się nie nadaję do projektowania A tu rachu ciachu i już jest!!! Wesoło będzie i kolorowo...patrząc na moje trawy...ML wyżej i bujniej rośnie gdy słoneczko ma, to chyba Variegatusy tam lepsze będą...chyba, że niższych traw tam potrzebujesz (Bobo chyba nie rośnie taka wielka?), to wtedy morningi lepsze będą...i zamieszałam

Buziaczki
Lawendowy zawrót głowy 17:59, 24 wrz 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
Jolcia a Ty pokazywałaś swój projekt ogrodu?

Ewka ty mnie przeceniasz, nie posiadam tworze z wami. Nie mam projektu całosci z wielu powodów :
Nie wiem jaki bedzie płot od wejscia przez który bedzie mozna loookac do ogrodu - jesli niski powinny byc swierki lub cos co mocno zasłoni, jesli wysoki wystarczy cos delikatniejszego. Z prawej strony wieczna niewiadoma czy zostaja swierki czy ida out ? Teraz juz wiem , ze je zetne. Znam zasady ze nasady podobne.Ze utrzymac kontynuacje , bede sie do tych zasad stosowac ale nie jestem wstanie na dzien dzisiejszy z tyloma niewiadomymi zaplanowac wiecej.
Nie dałabym rady , nie znam sie . Ciesze sie na ta jedna sciane i wiosna zaczynam pełna parą. Zima na przemyslenia i obmyslanie wariantów.
Lawendowy zawrót głowy 17:17, 24 wrz 2014

Do góry
Jolcia a Ty pokazywałaś swój projekt ogrodu?
"Niezdecydowana ogrodniczka" 12:04, 24 wrz 2014

Do góry
Ładny ten przywrotnik

Wiem, że to mój ogród znaczy sie teraz to jest wyrwisko bez roślin praktycznie..
Czytam twój wątek Tess i jest na początku ale jestem pod wrażeniem. Znalazłam projekt przedogródka wg Danusi. Wskoczyłąm na końcówkę i widziałam efekt jaki masz - powiem, że superek.
Tak sobie myślę czy nie zrobić też takich fali na tym zawijasku koło Kapsla z hortensja i trzy kulki 2- te duże i jedna mniejsza. Plus Carexy evergoldciemną żurawkę i ten przywrotnik np. albo mam też pasychandry sporo.
Mirkowy ogród (początki) 11:14, 24 wrz 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Julka pytasz jaką ja mam ziemię u mnie gleba 5-6 kl.więc byle jaka ale eM cały sezon siał zielony nawóz kopał i znowu siał mam nadzieję że struktura ziemi się poprawi.A co do Kondzia to ja u niego.na bierząco jestem dokładnie mamy takie same wymiary działki już nawet żartowałam że mnie rabaty tworzy Pozdrawiam Julka

To w zasadzie projekt już masz....tylko faktycznie roślinki rozmnażać

a zielony nawóz to dobra rzecz....a swój kompostownik też już masz?

miłego dnia
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:13, 23 wrz 2014

Do góry
Aniu też kiedyś myślałem nad towarzystwem dla lili i zawsze wychodziły mi trawki, które jak na złośc nie chcą zimować bo wg mnie najlepsza wysokośc byłaby tak 40cm a u mnie ma taką turzyca Prairie Fire, a ona raczej normalnej zimy nie wytrzyma... chociaż turzyca Ice Dance potrafi dośc spora wyrosnąć, to jest chyba pomysł. Jedyny problem to brak kontrastu, ale białe paski to zawsze coś

Marto uff co za ulga
Będę pamiętał chociaż mam plany zimowe na projekt rabaty, ale takiego natłoku roślin Puzzle chyba nie udźwigną

Kasiu wiesz można by to jeszcze podzielić na dobre i złe sadzonki, żurawki i żuraweczki, zbyt późne i odpowiednie dzilenie, ale nie będę nikomu komplikował życia tylko trzeba zabrać i podzielić, każdy sobie poradzi
Ogród w duszy mi gra... 21:36, 23 wrz 2014

Do góry
O Iwonko miło że wpadłaś, ano debatuję, chcę żeby to miejsce było naprawdę ładne
Danusia mi to zaprojektowała pięknie tyle że nie wiedziała że nie mogę się tak bardzo zasłaniać od ulicy - z ulicy widać biuro i musi być widoczne, tego domku (zajrzyj na początek wątku, tam jest zdjęcie całej rabaty) też nie mogę zasłaniać, czyli musi być żywopłot
Prosiłam Danusię w pw o opinię czy te drzewa można ciąć i czy tak może być i napisała, że tak, więc w ten sposób pasowałoby mi to. I jeszcze sprawa ułożenia na rabatach - ja lubię obłe kształty rabat i w całym ogrodzie będą łuki więc tu nie mogę dać prostych zupełnie linii, bo nie będzie to pasowało do reszty ogrodu. Tak mi się wydaje. Projekt jest świetny dlatego próbuję zrobić improwizację na jego temat pomysł grabów i buków bardzo mi się podoba, ambrowiec po przemyśleniu - musi być. Hortensje w szpalerze będą na pewno - kolory świetne - też pasują. Mam nadzieję nie urazić projektantki zmianami
Ogród do odświeżenia 21:34, 23 wrz 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)

Nooo teraski rozumię po co był ten planowany napad na bank ..
Projekt max geometryczny , wiec jeśli nawet nie uda Co się kupić wszystkiego za jednym razem to chyba bez problemu dosadzisz .. Ciekawam jestem , który wariant kolorystyczny przeważy... W sumie buksy ozdobne cały rok...berberysy są łyse zima...a decyzja należy do Ciebie

I na buksy siem wcześniej nastawiłam, a teraz Ty mnie utwierdziłaś w moim wyborze...dzięki Ci bardzo....myślę jeszcze, że może Hortensję Bobo mi się uda zakupić, bo wolałabym, żeby już rosła u mnie wiosną....no ale chyba internet mi tylko zostaje...a Carex u mnie rośnie w nadmiarze, więc tylko miskanty zostałyby na następny rok

I ja mocno uściskuję Cię

edit:...a no i żwirek dopiero w 2015
Ogród do odświeżenia 21:19, 23 wrz 2014

Do góry
JulkAd napisał(a)

Plan jest, ale nie przewidziałam dodatkowych zakupów oprócz bukszpanów, więc czy dam radę wszystko kupić w tym sezonie?...no nie wiem, ale na pewno rabatę wg Danusi zrobię jak nie teraz to na pewno wiosną

Nooo teraski rozumię po co był ten planowany napad na bank ..
Projekt max geometryczny , wiec jeśli nawet nie uda Co się kupić wszystkiego za jednym razem to chyba bez problemu dosadzisz .. Ciekawam jestem , który wariant kolorystyczny przeważy... W sumie buksy ozdobne cały rok...berberysy są łyse zima...a decyzja należy do Ciebie
Ogród w duszy mi gra... 16:51, 23 wrz 2014

Do góry
I znowu nowa koncepcja - ta znowu wydaje mi się lepsza od poprzedniej ale nie wiem czy w dobrym kierunku idę. Help!
Uświadomił mnie Luki ile kosztuje rohan obelisk i spadłam na ziemię
Zresztą ta poprzednia zbytnio zdewastowała projekt Danusi. Popcarol zapraszam po radę, chętnie posłucham co o tym myślisz.
To tu... 22:39, 22 wrz 2014

Do góry
MAD napisał(a)
Projekt w dalszym ciągu jeszcze w głowie u Danusi... Muszę sobie ułożyć w głowie czego tak naprawdę chcę i wreszcie wybrać się na spotkane. Danusiu, przepraszam, że to tyle trwa.

Na małe i większe smuteczki najlepiej pogrzebać w ogrodzie. W sobotę pogrzebałam. Dużo pogrzebałam i wygrzebałam kawał rabaty. Już nie mogłam patrzyć na te chwaściory i klepisko wokół domu. Będzie cieszyła oko do czasu realizacji Danusiowego projektu. Lekko nie było ale udało się. W jeden dzień, no półtora.

Na prawo od drzwi wejściowych:

Róg domu:

I dalej w stronę okna jadalni:

Tak się zastanawiam jak ciachnąć tego bezkształtnego bukszpana. Kula czy stożek? Hmmmm...

I widok w drugą stronę:

Jeszcze tylko trochę kosmetyki i będzie finito. Na wiosnę dojdzie tam jeszcze pewnie stipa. Jak upoluję nasionka.

dzisiaj na spacerze z psem widziałam bukszpany ciachnięte na piramidę i to na nóżce jutro mogę sfocić pozdrawiam
Postawić trawkę nad i... 21:36, 22 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aga, podziwiam, aż zajrzałam w którym roku robiłam projekt z ciekawości... no i dwa lata i taki cud powstał, że normalnie jestem w szoku. Wielki masz ogród i wiem, że konserwacja uciążliwa, bo dużo czasu zajmuje. Świetnie sobie poradziłaś. Cieszę się, że Swany się sprawdziła

...dziękuję za miłe słowa...
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:59, 22 wrz 2014

Do góry
Łukasz, jakie fajne spotkanie

Projektant to ze mnie marny, ale mnie się projekt podoba i fajnie, że zmieniasz ten fragment ogrodu, bo jest ładny, ale taki jakiś nie Twój
pozdrawiam, Łukasz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies