Joasia świetnie pamiętasz
Justi już dzisiaj skrzynki plastikowe widziałam do przechowywania poduch. Piekne to one nie są ale już miejsca w domu zaczyna brakowac na akcesoria ogrodowe
Madzia ja jak widac po wnetrzach mam HOOOPLA na punkcie bieli. Ale na bialy tynk nie mogłam sie zdecydowac, widziałas drogę przed moim domem... Kurzy sie niemiłosiernie i dlatego zapadła decyzja idziemy w szary. Dlatego jakoś z tą bielą nieśmiało na zewnątrz wychodziłam. A teraz chyba nasadzenia musze na biale zmienić .....???? A może jeszcze nie, ale na biała elewacje M namówie, ale tak za dwa lata
Marzena, to jest niesamowite ile osób Cię odwiedza i jak szybko ten wątek idzie na przód. Wystarczy, że kupisz donicę i juz dziesiątki osób chwalą, gratulują , dyskutują. Czy Ty nie myślałaś, żeby zając się polityką? Z taką charyzmą zostałabys pewnie co najmniej ministrem! No nie będę chwalic donicy, bo co będę robić jak już ta słynna wodna ściana powstanie? Ale od razu złożę gratulacje z okazji dwusetnej strony, bo jak jutro do Ciebie zajrzę to juz pewnie będzie dwieściepięćdziesiąta i znowu się spóźnię. Ściskam!
Agatka a ja się marketingiem zajmuję a polityki nie lubie bo gospodarce przeszkadza...
A tak na serio, wiele ogrodów odwiedzam, wciąz nowe odkrywam i wiele osób z rewizytą przychodzi
I ja przyłączam się do zachwytów...PIĘKNE te meble,
cena super, a jak się znudzą nie będzie bolało...
Nie cierpię rzeczy droooogich, takich na lata....jak to mówią...
Czekam na prezentacje w ogrodzie...
Mój M też sie ucieszył, bo podejrzewal, że będe go nakręcac na takie za kilkanaście tysiecy a ja wyznaję zasadę , że na lata to ja dom budowalam a wszelkie meble to mi sie po 3 latach nudzą i już wszystko chcę zmieniać .. Tylko w stól do jadalni dębowy zainwestowalam i w kanapy. A reszta spokojnie z Ikea może być lub chińszczyzna
Wiem tereaz się wszyscy oburzą, że kopiowanie jest złodziejstwem, a jak tu lampę za 10 tys kupić????? Albo fotel za 20 tys???
Witam Marzenko, jestem wielka fanką Twojego powstającego ogrodu i cudnego domu, podglądam Cie juz od dawna i jestem zafascynowana, wszystko jest takie klimatyczne i z charakterem pozdrawiam serdecznie Paula
Ojej Paula , dobrze że tak piszesz bo jeszcze wczoraj mialam depresje jak zobaczylam ile mikrych/ małych roślinek wymarzło a ile zostało w trakcie robót wydeptanych. Ale dzisiaj pada i zobaczymy jakie rośliny ruszą.
Bambusom sie deszczyk zdecydowanie przydał, nabraly wilgoci, rozprostowaly liście i już tych wymarzniętych tak mocno nie widac.
Paula zaglądaj i pytaj, bo ja przyznam się, że dzisiaj z czytaniem wątków nie nadążałam, już nawet nie "obrabiam" swoich ulubionych a nie wspomnę o zaglądaniu do nowych.
Wirus ogrodowiskowy caly czas rozprzestrzenia się w postepie geometrycznym i zaraz będzie miał wiecej fanów niż facebook !!!!
Rozpisujcie się, rozpisujcie - gospodarz nie ma czasu, ale goście zawsze są mile widziani
Marzenko - nikt nie odpisał na razie ani od nich ani z allegro. A begoni nie chcę - zauroczyli by mi je i jakby się na ogród przeniosło to bym musiał wszystko wymienić, bo by uschło Zobaczymy jak się sprawy potoczą - ale jakbym dostał zastrzyk gotówki to byłoby git
Nidziela pewnie dopiero jutro maile przeczytają, spoko oni servisu 24 h nie mają
Ok zajrzę i błagam więcej budyniu na twarzy Ja traktuję forum jak rozrywkę .Chciałabym,żeby to miejsce relaksowało nie irytowało, dlatego wszystko co można obrócić w żart obracam.Ja wiem,że często trudno jest odczytać intencje,ale z mojej strony raczej złośliwości nie ma .Chyba,że ktoś bardzo poprosi
Do jutra
A coś ty Martuś napisala? Musze się cofnąć a npbez Twoich żartów nudno by było, ale trzeba sie nauczyc je odczytywać
Ps jakaś niekumata jestem nie wiem o co chodzi. Ale ruch dzisiaj na forum, że czytać nie nadążam a ze zrozumieniem to już przekracza moje zdolności intelektulane ...
Przydaloby sie coś o dużych liściach, bialo zielonych, hosty a może cos innego???? Koniecznie duże licie i wtedy moga być trawy. Będzie ladnie zimą z trawami i bukszpanami. A może piwonie, bo mają piekne liście po przekwitnięciu a kwitną wcześniej niż róże ??
Kobieto a co ty w tym ogrodzie chcesz zmieniac? Bierz leżaczek dobre winko w dłoń i podziwiaj!!!
Przeciez masz pięknie, kule, zawisjaski, etc.
A co byś chciala mieć przed tym oknem, bo rozumiem, że hortensje? Na sloneczna rabate to roże lub lawenda, ale chyba niebieski do ciebie nie pasuje???? No i oczywiście bukszpany!! Ja lubię trytomy i liliowce, piekne sa w Twoich kolorach żólte i pomarańczowe i uwielbiają słońce.
Justynko wertykuluj ale to syzyfowa praca na podjeździe. Nie łatwiej byłoby żwirkiem wysypać? Taka ujeżdzona trawa zawsze będzie Ci tu marnie rosla rozwiążaniem sa też ażurowe kostki betonowe, które trzymaja podloże i nie pozwalają miażdzyć korzeni traw.
Ewentulnie płyty granitowe lub plaskie kamienie ułożyć w dwoch pasach.
A ja tak troche odskoczę od tematu dziewczyn powyzej, nieśmiało piszę do Naszej Szefowej Ogrodowej ale co tam... przejrzałam Twoj osobisty ogrod Danusiu i również te,które wykonujesz to jest MISTRZOSTWO ŚWIATA co wyczyniasz nie moge sie nadziwic i napatrzec, dopracowane wszystko w najdrobniejszym szczególe prawdziwy majstersztyk od razu widać jak praca jest czyjąś pasją bo mamy tam serce CHAPEAUS BAS
Witamy kolejną zarażoną wirusem ogrodowiskowym już dla ciebie moja droga nie ma ratunku
Ania wzor do nasadzeń sezonowych już jest. Potwierdzam, że plantex do surfii jet najlepszy. Magiczna sila nie była taka dobra. A w przypadku surfini podstawą jest słońce (nie lubia deszczowych lat) i systematyczne nawożenie i podlewanie nawet dwa razy dziennie w upalne lata. Najlepiej rosna właśnie pod daszkiem.
Gdy w dawnych czsach mieszkalam w bloku na tzw osiedlu róży wiatrow kwitly niesamowicie i wiatry im nie przeszkadzały, ważne że mialy odpowiednią ilość slońca
Ania a Ty chyba nie ruszasz sowjego Alfreda z postumentu???
A pola ryżowe ciekawe dokładnie taka sama sytuacja byla u nas w dole drogi. Ludzie kupuja dzialki latem a na przedwiośniu tonęli ... Ale na szczęscie rów melioracyjny blisko to drenaże zrobili.
Marzena - chyba o carex nie pisałaś, ale ja posadziłam na próbę dwie , w prawdzie nie variegata, ale snowline, i bardzo mi sie to podoba, Dokupię więcej i pociągnę tę linię. Ale nie chcę dawać na całej długości bo to chyba jednak trochę za monotonne. Dlatego bym chciała w tym klinie kończącym coś innego niż trawa. U Danusi jest ostrokrzew, ale jest tez żurwaka i ona mi się prawde mówiąc najbardziej podoba, no ale , jak już wspomniałam, nie moge tu takiej znaleźć. Pięne byłyby jeszcze niecierpki, białe na przykład, ale to trzeba by co roku sadzić od nowa. Ale kto wie...
A u Dominiki było taki cudo jak liriope variegta tez super do cienistych miejsc. Nie wiem czy oglądałaś Ogród Dominiki, warto mnostwo inspiracji