Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Malutki pod lasem 22:16, 21 lip 2018

Do góry
Aniu, u mnie nie byłoby wielkiego problemu, gdyby ten dom był parterowy. Największym problemem jest to piętro, w związku z tym muszę posadzić wysokie drzewa. Wczoraj ustawialiśmy basen, miałam dosyć, do 22 na budowie obok zalewali to piętro. I tak patrzyłam na to i stwierdziłam, że brzozy na prawo od himalajki będą ok, a zimą nie potrzebuję tam szczelnej przesłony, bo nie siedzę na ogrodzie

Toszko, bardzo jasno Dziękuję Coś czuję, że w przyszłym tygodniu będę już miała te serby
Co z odległościami, jak myślisz? Chciałam metr od siatki i co 1,5 metra. Zmierzyłam i wychodzi mi 5 sztuk do posadzenia, żeby przesłonić ten najgorszy fragment.
A czy cisy przesadzić we wrześniu dopiero? Chyba tak, teraz strasznie gorąco.

Dziś kolega przyjechał znowu, bo stwierdził, że ładne słońce jest
Dzisiejsze, świeże. Do rysowania gotowe

P.S. Na wyschnięty trawnik nie patrzeć
Podmiejski ogródek 13:46, 20 lip 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Tak po całości

Aooo, wielkie dziękuję!
Czyli te wielkie w środku to tardivy?

One kwitną razem z limkami? To trochę kiepsko, bo późne kwitnienie to dla mnie jedyna wada limek i powód, dla którego kupiłam tardivę a nie kolejną limkę

Ale zasadniczo ciągle wydaje mi się, że ta hortka to dobry pomysł i jak taka wielka, to jedna wystarczy aż nadto.
Pytanie tylko: co pod nią?
choiny jeddeloh? brzozy karłowate? inny krzew (żartowałam z tą mahonią)
czy jednak byliny?
Zielona przestrzeń 11:14, 20 lip 2018

Do góry
Witam.
Przyszłam z wizytą i zostaję.
Będę monotematyczna, bo tylko ochy przychodzą mi do głowy. Jest pięknie, czysto, estetycznie i w ogóle... słów mi brakuje.
Zauważyłam wspólne mianowniki:
- duuuuża działka
- koła, koła, koła

Mam też pytanie. Jak pozbywasz się liści brzozy (wiadomo, że to śmieciuchy). Sama kilka (naście) planuję. Z trawy, wiadomo - grabeczki, ale z rabat? Paluszkami?, Dmuchawą? Zaganiasz dzieciaki?
Pozdrawiam i z pewnością zawitam jeszcze nie raz.
Od nowa ... na przekór wszystkim 12:07, 17 lip 2018

Do góry
ren133 napisał(a)
I domyślam się, że nie ma dużo wody?
w tym miejscu tyle co z nieba, a wiadomo ile padało

ale ...

w drugim miejscu, tam gdzie rosną brzozy które mi uschły lałam dużo wody i śmiałek który jest najbliżej brzóz pierwszy zakwitł i jest bardziej zielony i większy. Różnicę widać w porównaniu do innych na brzozowej.
Między polem, a lasem. 00:02, 17 lip 2018

Do góry
Kasiu, podaj wymiary całego tego fragmentu na dole koła. Całego. Jak byś mogła zrobić rysunek tylko tej częsci i podać wymiary.
Całą tą część trzeba potraktować jako jedną rabatę, a rosliny rozplanować i policzyć ile sztuk potrzeba i jakie odległości.
Dla przykładu
Limnki wystarczy posadzić co 1,50m

Brzozy co 3-4m rozsypane na rabacie

Derenie także co 3-4m.

chodzi mniej więcej o taki zimowy efekt

albo taki

Podkreslam, że nie sa to przykłady przyszłej rabaty, a tylko pomysły jak kolorystycznie będzie można to zaaranżować.
Niezaprzeczalnie starnny plan trzeba będzie zrobić, tak by rabata była interesująca całutki rok.
Malutki pod lasem 22:25, 16 lip 2018

Do góry
Kasiu, działki jeszcze trochę jest, oni mają dużą, aż do lasu, tylko wąska jak wszystkie u nas. Te duże brzozy na końcu, to jeszcze ich

Zoja
, też mi się podoba Taki inny jest Dziękuję
Między polem, a lasem. 17:34, 16 lip 2018

Do góry
Czy dobrze zrozumiałam?
Zielone - żywopłot
Niebieskie - Hortensja bukietowa 'Limelight"
Szare- Brzozy
Czerwone - Dereń świdwa 'Winter Beauty"
Fioletowe - Molinia caerulea 'Moorhexe'

Między polem, a lasem. 13:38, 16 lip 2018

Do góry
Marto, ale w okolicach Ełku Ambrowiec ma marne szanse na zimowanie bez szwanku. Nie ta strefa i za cienka kora
Tu trzeba starannie dobrać odpowiednie drzewa i hamować pokusy Kasiu do posadzenia sobie lasu

kawa8002 napisał(a)

Kasiu,
pierwsze pytanie jakie brzozy?
Jeśli zwykłe to nie szalej, bo one będa szaleć - rosnąć błyskawicznie, panoszyć swoje korzenie i spijać całą wodę.

A jeśli lasek brzozowy to sugeruję tylko z Brzozy pożytecznej 'Doorenbos', która wolniej rośnie i jej cudownie białe pnie są ozdobą samą w sobie. Fakt, one są droższe, ale cenę rekompensuje walor estetyczny.

I nie przez przypadek ponownie dałam mapkę dla zobrazowania
Gdyby posadzić lasek od lewego dolnego rogu , wzdłuż wjazdu do pierścienia koła.

Pod żywopłotem ze szmaragdów puścić pomiędzy brzozami( i tu mamy dwie opcje)
wariant 1 - pas hortensji jednej odmiany albo cały czas białe Hortensja bukietowa 'Magical Moonlight, albo przebarwiające się na różowo Hortensja bukietowa 'Limelight', bo te są stosunkowo sztywne i dość wysokie. potem pomiędzy brzozy wpleść kilka dereni albo Dereń świdwa 'Winter Beauty" (Ok. 2m) albo dereń świdwa 'Midwinter Fire (do 2m) dosłownie posadzić 3 albo 5.
Przed nimi dać molinię Molinia caerulea 'Heidebrau' lub Molinia caerulea 'Moorhexe'.
Przed nimi mozna uzupełnić np. pasem hakonechloa.

Wariant 2
Szmaragdy, potem Dereń świdwa Anny's Winter Orange |(do 2-3m) 3 do 5 szt.
potem pas hortensji bukietowej 'Vanille Fraise', a przed nimi mozna dać trawy niewysokie.
Jest tylko jeden myk - żwir by trzeba było zabrać i wzbogacić ziemię w próchnicę.

Po obwodzie całego pierścienia/koła z trawy dać pas rozplenicy lub hakonechloa.
A w małym kółku mozna dać cos kwitnacego. Bez żadnej obwódki. Moga to być jezówki lub inne kwiaty.

Metasekwoje bym dała po prawej stronie od wjazdu - to będa wielkie drzewa i ładnie w przyszłości wypełnia narożną przestrzeń.
Między polem, a lasem. 10:46, 16 lip 2018

Do góry
Niestety obecnie nie mam możliwości wstawienia własnych zdjęć/plików, więc muszę posiłkować się dodanymi wcześniej.

Wymyśliłam, że w rogu posadzę taki jakby "lasek brzozowy", po obwodzie (od podjazdu do płotu) hortensje.

W środku mniejszego kółka też kilka brzóz, chcę tutaj też ławkę, więc one miały by być taką "otoczką". Tylko co dać na obwódkę? Tu jest mokro.

Wzdłuż płotu/żywopłotu także trzy brzozy. I tu mam problem z tą rabatą. Ona jest wybitnie mokra. Sa tam dwie matesekwwoje, ale nie upieram się. Może grupami wierzby/ derenie/ byliny lubiące mokro (kosaćce, liliowce)?

Lubię go :) 10:23, 16 lip 2018

Do góry
Pięknie Hortki i brzozy
Ogród pod lasem 08:24, 16 lip 2018

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Jestem ubłocona, pożarta przez komary i mokra, bo mnie burza złapała, ale trochę sadzenia znów do przodu. Aaa i umordowana, bo sadziłam koło brzozy. Powiem Wam, że może być mokro, może być błoto, ale komary i meszki są dla mnie nie do przejścia. No nienawidzę tych choler:/

A powiem Wam ,ze ta susza u nas ma jednak plusy...nie ma komarów.Jakies znikome ilości.W nocy zawsze uruchamiałam jakies antyrepelenty bo spac nie szło tak gryzły a teraz otwarte okna a nic nie lataW ogrodzie tez mało co ukąsi
Witam, i o radę pytam :-) 05:56, 16 lip 2018

Do góry
Efffa napisał(a)
Co to za drzewa masz w buszu?

Brzozy doorenbos
Malutki pod lasem 18:21, 15 lip 2018

Do góry
Dziewczyny, bardzo przepraszam, za tak długie milczenie, ale miałam wczoraj gości, więc gotowanie, pieczenie, itd. Niestety na tarasie nie dało się posiedzieć, bo zimno i pada co chwilę. Nawet meble na taras kupiłam i nie skorzystaliśmy, ba nawet M nie złożył, bo co chwilę padało. No ale posiedzieliśmy ze znajomymi do 6 rano, więc teraz wracam do żywych
Będę miała od tego kolegi zdjęcia z drona Już po wstępnym lataniu wczoraj stwierdziłam, że mam za dużo brzydkiego, suchego trawnika

Jak to Toszka napisała, wracając do meritum, postanowiłam napisać do sąsiadki Oni są bardzo w porządku, także wyraziła swoje wątpliwości co do prywatności, napisała, że nie myślała jeszcze o nasadzeniach, ale chciałaby, żeby i nam i im było dobrze Stwierdziła, że jak mam jakiś pomysł, to żebym sadziła, bo zanim oni zamieszkają, to już ładnie urośnie. Uprzedziłam ją, że chciałabym coś wysokiego między tarasami, nie było sprzeciwu
Wiecie co??? Chyba już mi wstępnie przeszło. M też skutecznie mi uświadomił, że wiele osób chętnie by się ze mną zamieniło Tak jak Mirella pisała
Siedzę sobie i wstępnie myślę, że chyba dobrze będzie tak jak narysowałam, po lewej, między tarasami serby, a po prawej brzozy, czy jakieś inne drzewa. Pomyślałam, że na tej dalszej części ogrodu przecież zimą nie przebywam, a latem będą liście, które mnie przysłonią. Serby po lewej, zamiast części żywopłotu z cisa załatwią sprawę także patrzenia w okna zimą. Z tych ich dużych okien i z dołu i z góry moich nie będzie widać i odwrotnie
Chyba będzie dobrze, a w miejscu gdzie plac zabaw zawsze planowałam wielką brzozową rabatę
Ogród pod lasem 20:15, 14 lip 2018

Do góry
Jestem ubłocona, pożarta przez komary i mokra, bo mnie burza złapała, ale trochę sadzenia znów do przodu. Aaa i umordowana, bo sadziłam koło brzozy. Powiem Wam, że może być mokro, może być błoto, ale komary i meszki są dla mnie nie do przejścia. No nienawidzę tych choler:/
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 14:08, 13 lip 2018

Do góry
haha

za dobrze mnie znasz Madzia
przywiozłam trzy worki doniczek i już mi się kończą tak samo jak miejsce żeby te doniczki ustawiać haha

rosną już brzozy doorenbos, setki host, trochę zawilców, kopytnika, cisów, bukszpanów, przywrotnika, brunnery, traw, czy żurawek (które muszę sprzedać), no i prób ukorzeniania hortensji...
Ptasi gaj 10:28, 13 lip 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
A ja wlasnie wrecz przeciwnie kocham duze trwaniki soczyste i przestrzeń u Eli idealny

Po tych upalach i skwarze zastanawiamy sie, czy drzew lisciastych nie posadzić aby cien był.
Brzozy troche zaslaniaja, ale po godz 15 a do pietnastej patelnia.
Z ogródka na wsi 22:06, 12 lip 2018

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Może do Ciebie ta ćma nie doleci. Rób obwódkę, nie cykaj się, nie zawsze jest taki gorący rok, a póki rośliny małe, to i ćma nie wyrządzi większych szkód, jakby się trafiła.

Z obwódką porządniej wygląda, i trawnik też nabierze innego blasku. bo o niego bardziej zadbasz,

Inspekt popieram. Działaj.

Zamiast planowanej brzozy i migdałka znajdź bardzo wysokie byliny: sadziec, dzielżan wysokie jesienne astry, słoneczniki. Drzew w tym miejscu bym nie sadziła, najwyżej na przedłużeniu budynku.

No właśnie...trawnik też by zmienił charakter Dwie pozytywne zmiany za jednym razem

Inspekt będzie robiony (tylko nie wiem z czego... bo mam cegłę białą i pomarańczową)...działania muszą poczekać, bo w przyszłym tygodniu wybywam na leżing, plażing, smażing...chociaż na to się nie zapowiada hahah...

Haniu, jak na przedłużeniu budynku?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies