Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 23:42, 08 paź 2018

Dąb Monument kupiłam go 7 lat temu miał 60 cm bardzo zdrowy welkie liście ma.
Tutaj sucho nawet bardzo.

anka_ 23:44, 08 paź 2018

Elu co to za cudnie przebarwione drzewko na przedostatniej fotce?

Wstawiłam u siebie zaległe fotki oczka o które prosiłaś (na tyle ile posiadam).
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
ElzbietaFranka 23:47, 08 paź 2018

CD

ElzbietaFranka 23:52, 08 paź 2018

Oczko przykryte siatka

Już się przebarwiają co dzień więcej lisci

ElzbietaFranka 00:00, 09 paź 2018

anka_ napisał(a)
Elu co to za cudnie przebarwione drzewko na przedostatniej fotce?

Wstawiłam u siebie zaległe fotki oczka o które prosiłaś (na tyle ile posiadam).

Chodzi ci o to, to klon podam nazwę jutro. Te liście utrzymują się 3 tydzień i co dzień ladniejsze. Jest drogie za takie metrowe Dalmacja 110 zł km AM 2 szt.

Jutro zajrzę do ciebie, oczy już każą spać.

ElzbietaFranka 00:00, 09 paź 2018

Dobranoc
06:13, 09 paź 2018
ElzbietaFranka napisał(a)

Gdzie suszysz ta trawe przed kompostowaniem? ....bo u mnie w domu sie wywiazała ostra i goraca dyskusja o poranku ....a siana na twoim trawniku nie widze

Natomiast znam temat wertykulacji ....i tą ilosc siana i kurzu na oknach i w domu czy siano na tarasie 2x w roku strawię ...ale po kazdym koszeniu ...ten sam bajzel ???....hmmmm....do mnie to suszenie trawy nie przemawia ☹
ElzbietaFranka 08:49, 09 paź 2018

eee_taam napisał(a)

Gdzie suszysz ta trawe przed kompostowaniem? ....bo u mnie w domu sie wywiazała ostra i goraca dyskusja o poranku ....a siana na twoim trawniku nie widze

Natomiast znam temat wertykulacji ....i tą ilosc siana i kurzu na oknach i w domu czy siano na tarasie 2x w roku strawię ...ale po kazdym koszeniu ...ten sam bajzel ???....hmmmm....do mnie to suszenie trawy nie przemawia ☹[/quote

Może nie przemawiać jak opisujesz wertykulację w ten sposób u mnie tam się nie kurzy.

Robimy wertykulację raz w roku koniec marca początek kwietnia całości trawnika czyli wszędzie

Przed wertykulacja kosimy trawnik bardzo mocno traktorkiem z kuprem. Następnie wertykulacja krzyżowa i znowu zbieramy traktorem lub kosiarka to co zwertykulowales.
Jeżeli jest mało wyrwany filc to jeszcze raz robimy wertykulację w poprzek i znowu zbieramy mechanicznie.
Po tym zabiegu raczej już filcu nie ma. Wertykulacja zrobiona 8 kwietnia br

Tutaj pi wertykulację 18 kwietnia

Tutaj fota 20 kwietnia fota zrobiona z innego kąta.

Wertykulację robimy mechanicznie i nie mam kurzu. W jaki sposob ma powstac kurz jak robisz 2 razy w roku przylnajmniej jeden raz na zielonej trawie. Jak masz zaplanowana wertykulacje to sprobuj skropic trawnik woda 2 dni wczesniej aby ziemia byla lekko wilgotna. Nie przelac, aby znowu na noze wertykulatora siano sie nie nawijalo to trzeba wszystko wyprobowac aby dojsc do perfekcji.

Nie mam foty zrobionej z ilości siana.
Siano składam obok kompostownika nie na sterty raczej luźno i dopiero po 2 3 dniach wyrzucam do kompostu przesypując srodkiem do kompostowania
Siano już wtedy jest trochę spruchniale i rozłożone.

Susze natomiasy pozostałości z pielęgnacji ogrodu na żerdziach sosnowych różnego rodzaju np liście po irysach, kosmos, cynie miękkie odpady bez nasion. Po tygodniowym suszeniu daje do kompostu. Część zdrewniałych miele przez rozdrabniarke i też wrzucam. Zresztą wrzucam na kompost wszystko co się nadaje. Jeżeli zostają nie przekopostowane resztki odrzucam na bok i później wrzucam na sam doł gdzie jest kompost wybrany.
Kompost musi być różnorodny bo jednolita masa się skleja. Daje też liście opadłe z brzozy które raczej zbierane są kosiarka.

Przerzucam kompost 1 raz ostatnio zimy ciepłe gdzieś w styczniu lutym.
Kompostownik mam duży ok 2x4 m i wysoki na 1,5 m. Zrobię fotkę.

Inne odpady susze na stercie pod przykryciem, wszystkie z nasionami (chwasty, maciejka, i inne) jest ich mało jak wyschną to spalam jesienią.

I to cała filozofia.

Kasiolaaa 09:20, 09 paź 2018

Elunia ty masz tak piekny trawnik i dopieszczony jak ze stadionu pilkarskiego caluje i pozdrawiam
10:28, 09 paź 2018
ty masz bardzo duzy trawnik ...wróciłam do poczatku ...nie znalazłam jaka duza działka ? trawnika masz bardzo duzo.

temat wertykulacji u mnie działa jako tako ...i to sie realizuje na jesieni i wiosna ..róznie wychodzi

ale mi chodzi o ten wpis "Do kompostownika wrzuca sie trawe przesuszona a nie mokra przynajmniej powinna przez jeden dzien byc rozlozona na 20 cm i pozniej wrzucicdo kompostu."

choc teraz piszesz o kopkowaniu stertowaniu ....a to juz co innego jest jak dla mnie.

masz 12m3 kompostownik ....to dwa kamzy ...troche tego do rozłozenia i przerzucenia na rabaty jest.

ja juz przywoziłam ziemie do skrzyn warzywnych i na podrównnie działki i obsypanie tarasów ...dwa kamazy przyjechały ....ok 12m3 i ta góra ziemi lezała u mnie dośc długo az wziełam koparke i mi to rozwiozła ....do kompostu koparki raczej najmowac nie bede ...a sama recznie ...nawet za dopłata sie nie podejmuje takich ilości obsługiwac

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies