Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogródkowy chaos u monitki 22:38, 09 lut 2013

Do góry
nieszka napisał(a)

Ta rabata pod oknem już fajnie wygląda a jak jeszcze ją podrasujesz i na tej z wiśnią się roślinki rozrosną będzie super!
A tą tuje globosa będziesz przesadzała?

Nieszka globosy nie ruszam bo na tej rabacie sa studzienki i ona jakoś między nie wpasowana więc nie do ruszenia Tawuły chcę przesadzić na rabatę z wiśnią a zamiast nich dołozyć dwie danice pod globosą. Myślałam też o dołożeniu drugiej róży i zrobienia ostatniego rzędu z bodziszka żeby było jednolicie.
Ogródkowy chaos u monitki 21:49, 09 lut 2013

Do góry
Ooo, bardzo mi się ten klombik pod oknem podoba! Co Ty tam masz? Żółte 2 szt. to tawuły(?), rh chyba widzę,lawendę i ta kula to Danica czy co???
Ogród, a może coś więcej..... 14:26, 09 lut 2013

Do góry
mazurka napisał(a)
Przyszłam się przywitać---odnośnie ozdobnych kurek -wprowadziłam w minionym sezonie do ogrodu dwie parki właśnie z myślą o żywej ozdobie w ogrodzie i takimi są ale tez są duzymi szkodnikami ,bo bardzo grzebały mi po rabatach i w tym roku jestem zmuszona zamknać je w jakiejś większej klatce albo moge je oddac Tobie

Witam serdecznie. Drób ozdobny to obowiązkowo w zamknięciu. Ja również posiadam kury typu zielononóżki i zwykłe, które chodzą w zamknięciu. Jednak w ogrodzie chciałem zrobić małą ozdobną wolierę.

Witaj Mirka
Bukszpan rozmnażam przez sadzonki pędowe pół zdrewniałe, to znaczy że dół zdrewniały góra zielona. Długość ok. 10cm, górę zazwyczaj przycinam, w celu rozkrzewienia. Sadzonkę traktuję ukorzeniaczem i umieszczam w przepuszczalnym podłożu, mieszance torfu i piasku. Tak przygotowane sadzonki umieszczam w tunelu, zacieniowanym aby sadzonki nie spaliło słońce i jest regularnie zraszany, ponieważ wilgotność jest bardzo ważna.
Odnośnie tawuły japońskiej robię podobnie tylko mniejsze sadzonki ok. 5-8cm.
Prostokątna rabata 21:47, 08 lut 2013

Do góry
Witam
Na forum jestem od jakiegoś czasu podglądając Wasze piękne ogrody. Mój ogród jest w trakcie tworzenia a raczej przetwarzania ponieważ przejęliśmy go wraz z domem po dziadkach mojego M.

Do tej pory większość funduszy szła w remonty domu a teraz powoli przychodzi czas na ogród. Mam już trochę roślin ale brakuje tego co równie ważne- alejek, obrzeży i innych tego typu elementów. Nie mniej jednak w tym roku chciałam się głównie zając jedną z rabat która widoczna jest zaraz przy wjeździe na posesję.

Niestety nie mam żadnego odpowiedniego zdjęcia zresztą i tak nie wiele by ono dało. Niemniej jednak chodzi o to, że jest to odrębna rabatka nie powiązana z resztą ogrodu znajdująca się pod ścianą starego garażu. Po ścianach na pewno puszczę winobluszcz żeby zasłonić ten nieciekawy budynek.

Sama rabata ma 5 metrów długości i 2 szerokości. Znajduje się na tzw. patelni ( strona południowa) - w lecie słońce od 11 do samego wieczora. Ponadto kiedyś leżały tam dolomity i teraz wziemi jest dużo wapnia. W związku z tym myślałam o następujących roślinach: jako tło być może pęcherznice albo może z wyższych klon jesieonolistny.

Na pewno bukszpany bo ten któy tam był do tej pory rósł tam świetnie, poza tym na takiej ziemi dobrze się ponoć udają: lawenda, goździki, dzwonki, szałwia, tawuły. Tylko, że mnie kompletnie brak zmysłu " organizacyjno- estetycznego" i nie mam pojęcia jak to sensownie poukładać. Coś tam próbowałam projektować w gerden puzzle ale nawet wirualnie mi to nie wychodzi więc bardzo proszę Was o pomoć.

Może ktoś będzie w stanie coś wymyślić
Roztoczańskie klimaty 09:36, 01 lut 2013

Do góry
halina_zawitkowska napisał(a)
Witak Kasiu !! Przepięknie u Ciebie ----marzenie a ty ciągle do przodu bez roboty ani rusz .Tak to jest Mam pytanie kiedy Scinasz tawuły chyba dobrze nazywam na kulki .jeśli byś mogła odpowiedz u mnie bo nie umiem szukać jeszcze na Ogrodowisku.Pozdrawiam i kofamTwój ogród. ha ha

Chodzi Ci o te tawułki ??? Ja na wiosnę ciacham je na 10 cm od ziemi a potem to już w miarę wzrostu tak żeby trzymały formę kulki ...niestety nie lubię ich jak kwitną ...wydaje mi się że kwitnące tworzą taki bałagan... ...pewnie bedę pokazywać jak ścinam ....bo już mialam kilka pytań o to jak tnę zaglądaj na wątek ...napewno będą zdjęcia....ale ogólnie to tak trzy czteru razy w roku trzeba je ciąć.
Roztoczańskie klimaty 09:07, 01 lut 2013

Do góry
Witak Kasiu !! Przepięknie u Ciebie ----marzenie a ty ciągle do przodu bez roboty ani rusz .Tak to jest Mam pytanie kiedy Scinasz tawuły chyba dobrze nazywam na kulki .jeśli byś mogła odpowiedz u mnie bo nie umiem szukać jeszcze na Ogrodowisku.Pozdrawiam i kofamTwój ogród. ha ha
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:41, 28 sty 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Irenko i tak kupimy u niego.... Już go opiórkałam za żurawki pełne opuchlaków.... A i tak jeżdżę i kupuję bo wyboru dużego nie mamy...

i co ci powiedział? był skruszony?
żurawki, to wiesz..u Finki, ale brałam też tawuły Carpet Gold u niego i runianki i drogiego klona Acer, okaże się w jakiej kondycji!
my z Wieloszką nie wiemy co chcemy na giełdzie, liczymy na ciebie, że nas poprowadzisz
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 12:34, 28 sty 2013

Do góry
Może tych kulek bukszpanowych już masz dość, bo to i wyadatek spory (tych kul ci dużo w narozną rabatkę wejdzie) to moze kulki z czegoś innego? Z berberysu. Albo z tawuły. W futrze z traw...
Magniolia u Zety tak fajnie przeprojektowała jej rabatę przy wjeździe. Zaraz znajdę.
O, tu się pojawia Magnolia
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2616-roztoczanskie-klimaty?page=219

edytuję, by dodać link do zdjęcia, które pokazywała Magnolia:
http://www.tomstuartsmith.co.uk/projects/private-gardens/hampshire-garden/ (siódme)

Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 17:21, 27 sty 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Tych żurawek dosadziłabym do końca! Pięknie ożywiają zakątek.

Haniu taki mam plan. Będę dzielić i dosadzać . Tam od tytłu te maleństwa to tawuły goldflame , które zamierzam ciąć w kulki.
Roztoczańskie klimaty 09:54, 22 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
Zeto a trawy pomiędzy berberysy i tam gdzie się wciśnie między tawuły- jako martyca na cała rabatę. Niestety- sporo ich wyjdzie pewnie

Dzieki jesteś wielka .....zapisuję grubym drukiem...w moim ogrodowym dzienniku... wiosną jak zrealizuję się pochwalę.....mam już plany na donice Madzeny i rabatę Magnolii hahahaha
Roztoczańskie klimaty 09:48, 22 sty 2013

Do góry
Zeto a trawy pomiędzy berberysy i tam gdzie się wciśnie między tawuły- jako martyca na cała rabatę. Niestety- sporo ich wyjdzie pewnie
Roztoczańskie klimaty 09:39, 22 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
można zrobić tak jak radzą dziewczyny i chłopaki- kulki tawuły, w łezce kulki -berberysy, wszystko to w futrze z trawy. Tu można wrzucic stożki, ale wg mnie nie jest to konieczne, nie dodadzą dużo. Albo zamiast stożków pionowe akcenty z berberysa wąskiego , np Helmond Pillar, Orange rocket- wtedy jest nawiązanie kolorem i liśćmi do berberysów -kulek

Tawuły można posadzić jak są - gęsto, ciąć na nierówną wysokość, ale bardziej na siedząco, czyli na takie półkule, nie zwężąć ich od dołu, a berberysy jakby 'sypnąć' w trawki nierówno, gdzieś gęściej, gdzieś rzadziej, wtedy posadzić je w łezce i w miejscu begonii.

Zastanawiam się czy zamiast traw mogą być żurawki- ale jasnym będzie za jasno i zleja się w kolorem tawuł, a z ciemnymi nie będzie dobrze berberysom.
Może z herbacianymi ale chyba kontrasty lepsze z zielonym kolorem jednak.

A czy te rozplenice nie marzną te little bunny??
Nie bardzo rozumiem o tych berberysach jak je sypnąć ?? Chodzi Ci o te kuleczki czerwone berberysy?? Co sa już posadzone?? Tzn dosadzić równo w lezce aż do kostki tungdzie begonie były ?? A trawy jak ?
Roztoczańskie klimaty 09:28, 22 sty 2013

Do góry
można zrobić tak jak radzą dziewczyny i chłopaki- kulki tawuły, w łezce kulki -berberysy, wszystko to w futrze z trawy. Tu można wrzucic stożki, ale wg mnie nie jest to konieczne, nie dodadzą dużo. Albo zamiast stożków pionowe akcenty z berberysa wąskiego , np Helmond Pillar, Orange rocket- wtedy jest nawiązanie kolorem i liśćmi do berberysów -kulek

Tawuły można posadzić jak są - gęsto, ciąć na nierówną wysokość, ale bardziej na siedząco, czyli na takie półkule, nie zwężąć ich od dołu, a berberysy jakby 'sypnąć' w trawki nierówno, gdzieś gęściej, gdzieś rzadziej, wtedy posadzić je w łezce i w miejscu begonii.

Zastanawiam się czy zamiast traw mogą być żurawki- ale jasnym będzie za jasno i zleja się w kolorem tawuł, a z ciemnymi nie będzie dobrze berberysom.
Może z herbacianymi ale chyba kontrasty lepsze z zielonym kolorem jednak.

Roztoczańskie klimaty 22:22, 21 sty 2013

Do góry
Gosiu no właśnie o tym mówie wyciapć trzy tawuły z tyłu w ich miejsce dać stożki , wówczas będa fajne sterczydła,a reszte tawuł strzyc w różnej wielkości kulki. begonie można wywalić i dać te same berberysy albo dać w ich miejsce żurawki np carmel
Roztoczańskie klimaty 22:21, 21 sty 2013

Do góry
Zeta napisał(a)

Jeden wieczór!!!! Tylko tyle mnie nie było - a tu o 200 już nikt nie pamięta!!! Tak w ogóle gratuluję I paczę na to wielkie planowanie

Seba nie pacz tylko doradź cosik

Hmmm - na pewno podoba mi się ta rabata taka jak jest teraz Ale

Może tawuły prowadzić we "wstęgi" żywopłotów - rozszerzających się i zwężających, a pomiędzy nie właśnie berberysy, z tyłu trawy?? Ile głów tyle pomysłów Ale szczerze jak Gosia chce Ci pomóc to ja chętnie jej ustąpię, bo pomysły ma świetne
Roztoczańskie klimaty 22:12, 21 sty 2013

Do góry
Zeta napisał(a)

aaaaa podsumowywując wyciapać ze 3 kulki w ich miejsce wsadzić stożkowe cisy takie z 1,2m które będą ladnie kontrastowaly kolorem z tawułami. Tawuły natomiast porobić na różne wielkości, berberys pociągnąć łukiem i pomiędzy kulki wsadzić sterczące trawki, które czasami będą falować

Ok a co zrobić z tym miejscem gdzie teraz żurawki zielone.....tam też berberys??

No chyba tak
Roztoczańskie klimaty 22:11, 21 sty 2013

Do góry
Zeta napisał(a)

aaaaa podsumowywując wyciapać ze 3 kulki w ich miejsce wsadzić stożkowe cisy takie z 1,2m które będą ladnie kontrastowaly kolorem z tawułami. Tawuły natomiast porobić na różne wielkości, berberys pociągnąć łukiem i pomiędzy kulki wsadzić sterczące trawki, które czasami będą falować

Ok a co zrobić z tym miejscem gdzie teraz żurawki zielone.....tam też berberys??

myślę, że tak
Roztoczańskie klimaty 22:10, 21 sty 2013

Do góry
ana_art napisał(a)

Roztoczańskie klimaty 22:07, 21 sty 2013

Do góry
Roztoczańskie klimaty 22:01, 21 sty 2013

Do góry
Lukas napisał(a)

A jakby dodatkowo te tawuły ciąć w takie różnej wielkości kule tylko trzymać moco je w ryzach (np. tak jak Danusia robi z bukszpanami) i wtedy dać tylko niższe piętro plus gdzie niegdzie stożki??

Hmm na to bym nie wpadła ale tak regularnie jedna większ kulka jedna mniejsza czy każda inna ....jak to widzisz ??? I niższe piętro z czego ?? A stozki trzy obok siebie.??? Ale pytań

Każda inna coś na kształ tego jak Danusia prowadzi u siebie bukszpany przy garażu i wtedy gdzieś pomiędzy te tawułki dać stożki
A niższe piętro jeszcze teraz mi wpadło do głowy moze wszystko wyłożyć berberysami bordowymi na malutkie kuleczki a pomiędzy nimi dać carex"evergold" on jest taki jaśniutki i znowu by fajnie kontrastowało...?
Rozumiesz mnie czy nie zabardzo..haha

Tylko czy z tymi berberysami to nie za dużo już tych kulek hahaha

KULEK NIGDY NIE ZA DUŻO...HAHA
niby tak, ja zaś uważam że we wszystkim należy zachować umiar, bo wyjdzie komicznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies