Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Podmiejski ogródek 07:55, 25 maj 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Makadamia, Polinka kiedyś mądrze napisała, że jeśli to forum ma dawać ludziom napęd do pracy, a nie zniechęcać, to trzeba pokazywać ogród nie tylko w ubraniu wizytowym, ale też w wyciągniętym dresie i studenckiej koszulce męża.
Trzeba pisać, co się sprawdza, a co nam jest kłoda pod nogą. Opisywać, co ułatwia, a co utrudnia osiągnięcie wymarzonego efektu.

To wszystko prawda Gruszko
Na początku nie miałam oporów przed wstawianiem zdjęć, mimo że goła ziemia była. Ale to było na początku, teraz na forum jestem już cały rok, na wszystkich możliwych wątkach wymądrzam się niemożliwie, peroruję o proporcjach, ramach, perspektywach, zasadach; jak się jakaś forumowa świeżynka naczyta tych mądrości, to myśli sobie "ona to pewnie ma najpiękniejszy ogród świata", przychodzi tutaj - a rzeczywistość skrzeczy
Rabaty albo puste albo robią za przechowalniki, a na zdjęciach najbardziej rzucają się w oczy stare, drapakowate tuje i samochód taty. I kora. Wszędzie dużo kory
Typografia ogrodu 23:26, 24 maj 2017

Do góry
polinka napisał(a)

trzeci dzień? Oby tylko u mnie aż tyle nie padało bo pogody potrzebuję na weekend
jak kazdy
Prawie - jak ogród 23:06, 24 maj 2017

Do góry
Beatko, jestem
Najpierw kilka inspiracji:
aż by się chciało posadzić więcej drzew, niż 3 - na środku każdego przęsła. To daje równe odległości co 2,5 - 3 metrów. Polinka przy sadzeniu moich taką odległość potwierdziła jako prawidłową
Ale na inspiracjach widzę 3 drzewa.
https://pl.pinterest.com/pin/247416573259885497/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712392389352/
Zauważ Beatko, ze są też w otoczeniu inne wysokie formy, jak u Ciebie i chyba dlatego są tu tylko 3 drzewa.
Tu jeszcze inny projekt, ale w twoim przypadku zbyt szeroko chyba
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/77/774706/original.jpg
https://pl.pinterest.com/pin/529876712383513669/

W Kruklandii 22:40, 24 maj 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Uwielbiam Twoje brzozy! I tak jak znudziły mi się już kulkowiska tak u Ciebie mogę je oglądać codziennie

Dzięki Polinko!!!
Miło mi bardzo

Słoneczny Ogród 22:37, 24 maj 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Tak Polinko, to u mnie ten bez za domem, przy zejściu na łąkę

Zobacz tę rabatę, którą planuje, załączę zdjęcie.

Darka i na całej długości tej rabaty planujesz hortki z miskantami?

Jeśli tak to jestem pierwszą fanką tej rabaty! A zdradzisz co będzie najniższym piętrem?
W Kruklandii 22:27, 24 maj 2017

Do góry
Juzia napisał(a)

Uwielbiam Twoje brzozy! I tak jak znudziły mi się już kulkowiska tak u Ciebie mogę je oglądać codziennie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:17, 24 maj 2017

Do góry
Haniu, masz jakies ujecie z jednego miejsca 2014 i 2017 lub 2016?
Już po tym co pokazałaś jestem zachwycona, że 3 lata minęło od Twoich początków a ogród jest bardzo dojrzały.
Moje małe wielkie marzenie 21:51, 24 maj 2017

Do góry
Ala a nie myślałaś aby te śliczne Wojtki, które teraz pokazujesz przesadzić do warzywnika i zrobić z nich żywopłot? A na to miejsce coś innego, wyższego co przysłoni sąsiada?
Typografia ogrodu 21:44, 24 maj 2017

Do góry
leon60 napisał(a)
Brawo dla córci.
Chcesz trochę deszczu ? u mnie leje trzeci dzień...

trzeci dzień? Oby tylko u mnie aż tyle nie padało bo pogody potrzebuję na weekend
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:41, 24 maj 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
a to ciekawe. Moje starsze sadzonki rosną na bylejakiej ziemi która zasypywaliy staw i wlasnie tam rozłożysty jest..ma trzcinnika to tez mam zamiar akurat doktorat robić

Poczekamy Asiu może ktoś się odezwie bardziej doświadczony w uprawie trzcinników a jeśli nie to po sezonie wymienimy się obserwacjami
Moja codzienność - ogród Oli 21:00, 24 maj 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Przepięknie! Uwielbiam u Ciebie to dokładnie zgranie wszystkich szczegółów.
Jest idealnie

Cieszę się, że już troszkę spokojniej.
Buziaki Kochana

Dziękuję Kochana :***
Podmiejski ogródek 20:43, 24 maj 2017

Do góry
Makadamia, Polinka kiedyś mądrze napisała, że jeśli to forum ma dawać ludziom napęd do pracy, a nie zniechęcać, to trzeba pokazywać ogród nie tylko w ubraniu wizytowym, ale też w wyciągniętym dresie i studenckiej koszulce męża.
Trzeba pisać, co się sprawdza, a co nam jest kłoda pod nogą. Opisywać, co ułatwia, a co utrudnia osiągnięcie wymarzonego efektu.
Rodek ma fajny pokrój i kolor kwiecia. Ciekawy przez to, bo indywidualista.
Przyrosty cisowe imponujące.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:59, 24 maj 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Miałam plan napisać do Ciebie w spawie trzcinnika jak Twoje się zachowują
Mam KF dopiero od jesieni wiec moje obserwacje bardzo krótkie no i młode sadzonki mogą się całkiem inaczej zachowywać niż te starsze, dobrze ukorzenione itd.

Zaobserwowałam, ze trzcinnik lubi wilgoć. Po fali wczesnowiosennych opadów deszczu przez jakiś czas nie podlewałam rośllin bo byłam przekonana, że mają dostatecznie dużo wilgoci w glebie. I trzcinnik z dnia na dzień robił się coraz bardziej rozłożysty. W tamtym tyg. dostał solidną dawkę wody i ożył tzn. wyprostował się
Dodam, że gleba w drugim ogrodzie do najlepszych nie należy.

Jeśli ktoś chciałby się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat trzcinnika to będę wdzięczna Wiecie, że ja lubię pozagłębiać się w szczegóły...
a to ciekawe. Moje starsze sadzonki rosną na bylejakiej ziemi która zasypywaliy staw i wlasnie tam rozłożysty jest..ma trzcinnika to tez mam zamiar akurat doktorat robić
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:42, 24 maj 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Polinko, tak też zrobię zachowam odległości, bo muszę to wypełnić.
Jeśli hortensje co metr od siebie, to co ile sadzić trawy jedna od drugiej?

Myślę, ze też co metr. Variegatusy rozłożyste są bardzo to akurat wypełnią Ci luki między hortkami.
Mały ogród Kasi 18:37, 24 maj 2017

Do góry
kasia_w napisał(a)
noo zielono jest...

Piękne poduchy lawendowe!
Pokażę nasz ogród 18:34, 24 maj 2017

Do góry
Piękny trawnik! Z zazdrością na niego spoglądam
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:33, 24 maj 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Cześć Daria

Myślę, że kolorystycznie będzie ok. Variegatus prawie biały to ładnie będzie się odznaczał na tle smaragdów.Tylko trzeba pamiętać, że to miskant, który ma fontannowy pokrój i bardzo się przewiesza ale jak masz 3m szeroką rabatę to myślę, że nie będzie problemu Posadz Variegatusa w znacznej odległości od smaragdów i hortek, i będzie dobrze

Polinko, tak też zrobię zachowam odległości, bo muszę to wypełnić.
Jeśli hortensje co metr od siebie, to co ile sadzić trawy jedna od drugiej?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:28, 24 maj 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
brzmi dobrze uwierz mi, ze mojego eMa ponad połowe tygodnia wogóle w domu nie ma a jesli jest to też nieczasowy. jego telefon to bym utopiła w łyżce wody czasem ale On tez nie lubi gdy coś lezy więc jesli juz coś kuoujemy to zaraz przed zaplanowanym działaniem. nigdy wczesniej

Ha, ha czyżby to był patent na szybkie realizacje? Kupuj, nabywaj i działaj jak wiesz, że masz czas
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:27, 24 maj 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
pieknie w drugim ogrodzie. zastanawia mnie rózny pokrój trzcinnika jaki spotykam. młode sa wyprostowane, potem się bardziej rozchodzą. nie wiem czy jeszcze od czegoś to zalezy? pewnie od gleby

Miałam plan napisać do Ciebie w spawie trzcinnika jak Twoje się zachowują
Mam KF dopiero od jesieni wiec moje obserwacje bardzo krótkie no i młode sadzonki mogą się całkiem inaczej zachowywać niż te starsze, dobrze ukorzenione itd.

Zaobserwowałam, ze trzcinnik lubi wilgoć. Po fali wczesnowiosennych opadów deszczu przez jakiś czas nie podlewałam rośllin bo byłam przekonana, że mają dostatecznie dużo wilgoci w glebie. I trzcinnik z dnia na dzień robił się coraz bardziej rozłożysty. W tamtym tyg. dostał solidną dawkę wody i ożył tzn. wyprostował się
Dodam, że gleba w drugim ogrodzie do najlepszych nie należy.

Jeśli ktoś chciałby się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat trzcinnika to będę wdzięczna Wiecie, że ja lubię pozagłębiać się w szczegóły...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies