Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

anna_t 11:57, 31 maj 2017

makadamia napisał(a)
Aniu, obawiam się, że nic straconego - wszędzie tam gdzie rok, dwa lata temu temu karczowaliśmy lilaki - wyłażą nowe odrosty
pamiętam u mnie w starym tak było ale na szczęście właśnie kosiarką cięłam
Iwona ponawiam błagania o fotki Twojego ogrodu
Zana 12:05, 31 maj 2017

makadamia napisał(a)
A tak w ogóle, to jak Wasze weekendy? Mnie się udało posadzić 8 z 14 cisków, reszta czeka aż eM wykopie tuję (rany, będziemy już kompletnie odsłonięci!)

Zrobiłam też dużo "roboty głupiego", jak to określa mój mąż, tzn: przesadzałam roślinki z jednego miejsca w drugie, a że małe, to efektu nie widać. Wyjątkiem jest duża hosta. Widać ją tutaj przy samym pniu:

Asiu, ta ścieżka to prawdziwe dechy czy jakiś zamiennik? I co między nimi rośnie to zielone i to siwe, co na biało kwitnie?
Trawniczek wychwalę, pięknie się prezentuje. I w ogóle to nastrój jest
Kawa 13:30, 31 maj 2017

mrokasia napisał(a)
Kamila, bardzo dziękuję
A kwitnących dlaczego nie można?

bo nasionka ci w wodzie zostaną i będziesz mieć na wiosnę pokrzywy na rabatkach
mrokasia 13:39, 31 maj 2017

O cholewcia! No to bym się załatwiła!
Ale mogę odciąć kwiaty i użyć resztę łodygi?
Przepraszam, ale jestem kompletnym laikiem w tych sprawach.
Kawa 13:41, 31 maj 2017

mrokasia napisał(a)
O cholewcia! No to bym się załatwiła!
Ale mogę odciąć kwiaty i użyć resztę łodygi?
Przepraszam, ale jestem kompletnym laikiem w tych sprawach.

myślę że tak
ja tak robiłam w zeszłym roku i nie mam wysypy pokrzyw więc powinno być ok
makadamia 14:00, 31 maj 2017

Zana napisał(a)

Asiu, ta ścieżka to prawdziwe dechy czy jakiś zamiennik? I co między nimi rośnie to zielone i to siwe, co na biało kwitnie?
Trawniczek wychwalę, pięknie się prezentuje. I w ogóle to nastrój jest

Podkłady kolejowe
Na szczęście jakieś starocie popękane kupiliśmy, bo ani razu nie czułam smrodu chemikaliów.

Pomiędzy podkładami testuję trzy gatunki:
- rogownicę kutnerowatą - to jest właśnie to białe; to jest żelazna roślina na bardzo słoneczne i suche miejsca; popatrz jaka różnica pomiędzy tą dolną sadzonką a prawą górną (to samo mam zresztą z bodziszkiem, którego rozmnażałam w zeszłym roku: w jednym miejscu ładny i duży, a dosłownie metr dalej - mikrus, który w ogóle nie ruszył);

rogownica jest fajna, ale ją przeniosę, bo zbyt wysoka na ścieżkę (może ją wsadzę między purpurową żurawkę, bo jej w ogóle nie widać na rabacie?)
- w środku jest macierzanka, odmiany nie znam; Madżenka podobno na nią narzekała ale ja na razie jestem z niej bardzo zadowolona
- na samym dole widać goździka kropkowanego - trochę zasadniczo jest niziutki, ale w czasie kwitnienia trochę wystaje; widać już trzy fuksjowe kwiatki.

Zarówno macierzanka jak i goździk bardzo ładnie wyglądały zimą, za to mają taką wadę, że trochę za słabo chronią glebę przed chwastami - trzeba między nimi pielić.
Plan jest taki, że te zadarniacze się tak rozrosną, że nawet podkłady ledwo co będzie widać

Kasiu - jeśli Cię temat uprawy ekologicznej interesuje, to rozejrzyj się szerzej po forum - jest cały dział poświęcony temu tematowi; specjalistką od gnojówek jest Polinka, która tylko nimi nawozi ogród

Kami - wielkie dzięki za wsparcie merytoryczne

Aniu - póki co wyrywam, ale jak sobie poradzę, jak urosną cisy i ostrokrzewy - nie mam pojęcia. Miałam skuteczny sposób na odrosty sumaka: przykrywałam je szczelnie czarnym plastikowym workiem i się po prostu dusiły na słońcu, ale dookoła nie rosły mi wtedy krzaki. Obawiam się, że trzeba będzie wziąć randap, pędzelek i pracowicie każdy listek smarować do skutku...
mrokasia 14:05, 31 maj 2017

makadamia napisał(a)

Obawiam się, że trzeba będzie wziąć randap, pędzelek i pracowicie każdy listek smarować do skutku...

Ale czy randap zastosowany na odrosty nie zabije przy okazji rośliny matecznej? No chyba, że tam już lilaków nie ma tylko odrosty zostały...
anna_t 14:07, 31 maj 2017

Kawa napisał(a)

bo nasionka ci w wodzie zostaną i będziesz mieć na wiosnę pokrzywy na rabatkach
ja tak zrobiłam i mam, teraz wyrwałam na gnojowke
makadamia 14:11, 31 maj 2017

mrokasia napisał(a)

Ale czy randap zastosowany na odrosty nie zabije przy okazji rośliny matecznej? No chyba, że tam już lilaków nie ma tylko odrosty zostały...

Dokładnie: dwa lata temu karczowaliśmy całe krzaki i teraz zaczynają wyłazić z powrotem...
makadamia 14:12, 31 maj 2017

anna_t napisał(a)
ja tak zrobiłam i mam, teraz wyrwałam na gnojowke

sprytnie

ja chyba będę tak miała z mleczami na kwaśnej, bo widziałam dmuchawce w wiadrze