Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Jesli macie nadwyzki 11:13, 23 cze 2014

Do góry
Witam cię Magdaleno .Ujęłaś mnie swoim wpisem ,szczerością oraz skromnością Myślę ze pokory nie musisz się uczyć ty ją posiadasz moim zdaniem. Zbudowałaś sama dom? to tak jak ja ,jesteś więc silna .Królewicz mnie rozśmieszył bo osobiście wolałabym jego służącego Królewicze do pracy się nie nadają. Lepiej być sama niż dzielić życie z leniuchem czy pasożytem .Ostra jestem w ocenie królewiczów to fakt ale moja ocena nie wzięła się z sufitu mam już troszkę lat na karku Teraz do rzeczy .Nie mam wiele choć tego nie widać, ale mam nieodpartą ochotę cos ci podarować .Jesienią będę przesadzać hortensje ,mam ładne hosty, mogę podarować ci jeszcze floksy szydlaste i pewnie jeszcze cos uzbieram z myślą o tobie. Skoro przyjmiesz wszystko to rozejrzę się gdzie tylko się da. Tak po prostu z serca się z tobą podzielę bo przypominasz mi moja sytuację i mnie samą. Mam tylko prósbę nie trać mnie z oczu i przypomnij się w sierpniu. Nie wstydż się przypomnieć. W nawale obowiązków może się zdarzyć ze cię zgubię i wyszłabym na niesłowna a ja naprawdę szczerze chce ci podarować roślinki na szczęście, ku twej radości i mojej nie ukrywam .Masz już swój wątek na Ogrodowisku? bo widzę ze podpis nie jest aktywny Musisz wiec go aktywować, bądź odwiedzać mnie często abym cię widziała. Inaczej nie trafie do ciebie .Nie martw się pomaleńku i twój ogród zakwitnie .Pozdrawiam cię serdecznie .Dajana
W ogródku Iwony 21:44, 19 cze 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Ja zwlekam z wysadzeniem do gruntu sadzonek ośmiału i szałwii muszkatołowej, bo zauważyłam, że te rośliny są przysmakiem ślimaków. W ub. roku szałwię obżarły mi do połowy z liści. Wcinają też floksy wiechowate.
Dopiero dzisiaj wysadziłam cynie

Basiu, mam nadzieję że uda nam sie wygrać tę nierówną walkę i pozbyć się ślimaków, czego nam wszystkim życzę.
W ogródku Iwony 01:25, 19 cze 2014

Do góry
Ja zwlekam z wysadzeniem do gruntu sadzonek ośmiału i szałwii muszkatołowej, bo zauważyłam, że te rośliny są przysmakiem ślimaków. W ub. roku szałwię obżarły mi do połowy z liści. Wcinają też floksy wiechowate.
Dopiero dzisiaj wysadziłam cynie
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 07:38, 17 cze 2014

Do góry
Dzięki wielkie! Popatrzyłam i podsumowałam: floksy mam, rudbekie mam, słoneczniczki mam, tylko kosmosów mi brakuje ale to jest do nadrobienia

Mój okropny jaśminowiec zakwitł - okropny dlatego, że nie pachnie!

Ogród w Puszczykowie 14:51, 16 cze 2014

Do góry
Rabata z różami świetna, a jeśli chcesz by była angielska, to musisz posadzić tzw. wypełniacze, czyli przywrotniki, szałwie, kocimiętki, przetaczniki, jarzmianki, ostróżki, bodziszki, wysokie floksy, krwawniki, krwawnice, jak się zmieszczą piwonie - to też, wyprzedzą róże, polecam zioła - szałwię, melissę, oregano, ogórecznik (jednoroczny, ale raz wsiany już zostaje, nie jest uciążliwy, bo łatwo go wyrwać).
W ogrodach w typowym, starym angielskim stylu na rabatach z różami nie ma traw. Pomiędzy to wszystko cebulowe, żeby było kolorowo już od wiosny, potem byliny je zakryją.
Może nie wszystko naraz, ale większość na pewno będzie ok.
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 10:04, 16 cze 2014

Do góry
Nie wszystkie jeszcze kwitną Reniu ale fakt ta jest śliczna lubię taki kolor róż To angielka, tylko krzak się strasznie rozłazi muszę szybko pomyśleć o ładnych podporach bo te kije są okropne i nie zdają egzaminu Nie wiedziałam że tak szybko róże się rozrastająJesienią musze kilka roż przesadzić głownie te z rabaty gdzie rosną same różowe dosadzę białe i niebieskie bo sam róż jest dosyć mdlący. Mam na myśli różę Novalis kolor raczej jagodowy, ale jest piękna Miałam ją lecz została zniszczona przez murarzy. Przy przekopywaniu ziemi pod trawę odnajdywałam tylko etykietki żal powrócił bo to było sporo róż .Następna moją miłością i zainteresowaniem będą Clematisy .Mam już dla nich miejsce Nowe rośliny wprowadzam powoli i bardzo rozważnie muszę dać sobie czas na ich dogłębne poznanie .Miałas racje Reniu jeśli chodzi o floksy ,wykopałam dwa krzaczki bo mnie to bardzo nurtowało po twojej wiadomości i faktycznie pod każdym były jakieś larwy i jajka Jeśli pod innymi tez znajdę muszę je eksmitować pomimo ze są piękne Po prostu boje się opuchlaków i innych szkodników które mogłyby opanować mój ogród .To już druga roślina która jest ulubieńcem wszelkich larw i opuchlaków .Obie planowałam lecz zmieniłam zdanie Chciałam napisać nazwę tej drugiej i zapomniałam .Starość nie radośc Reniu Buziaki dla ciebie
Herbicydy 14:29, 15 cze 2014

Do góry
Przeczytałam wątek i przepis podany przez Mazan będę musiała wypróbować. Jutro będę szukać kredy.
Wczoraj złapałam "doła ogrodowego", widząc w ogrodzie kolejne rośliny zaatakowane przez choroby i robactwo. Ta łagodna zima jednak fatalna dla ogrodu jest, bo tyle chorób i robactwa jeszcze nigdy nie miałam.
A czy jeśli mam floksy zaatakowane grzybem i jednocześnie jakimiś robalami które robią kokony w lisciach to na nie też podziała ten oprysk ?
Kwiatki i rabatki u Elizy 13:11, 14 cze 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Piękne róże. Mam słabość do białych.

Sezon spotkaniowy w pełni

Pozdrawiam, Elu

Ja też najbardziej lubię białe kwiaty, niedługo zakwitną hortensje i floksy, to dla mnie najpiękniejszy czas w ogrodzie, bo dominującym kolorem jest wtedy u mnie biel i fiolet.
Ogród niebieski 22:48, 13 cze 2014

Do góry
Ostróżki

Irysy

Cebulica

Chaber

Floksy

Ułudka wiosenna

Barwinek

A to nie wiem co to jest?
Ogród dla Agusi 21:36, 13 cze 2014

Do góry
Lubię mieć jakiś sekrecik,ale troche go zdradzę.Takim sekretnym miejscem jest mój rustykalny staroceglany warzywnik.Jest w kształcie prostokąta wydzielony zieloną siateczką/można dostrzec/aby mogły sie na niej opierać róże.Granicę też stanowią dwie śliwki Fr i wiśnia.Rośnie ich 12 szt.Są dwa wejścia po przeciwległej stronie na krótszych bokach.Tz.wejście kuchenne zaznacza już ponad 1,5 m podkowa ligustrowa.Można też wejść z ziemnego tarasu drugim wejściem pod parasolem z R.multiflory rozpiętej na śliwie.Jeden bok stanowi ściana budynku a na niej ta wielka o kilkumetrowej szer róża nn/ciemny róż-fiolet/.Pod nią rosną floksy,naparstnice,piwonie,irysy,orliki,dzwonek skupiony ,wiciokrzew i aktinidia.Po przeciwległej stoi pergola a pod nią chyba metrowa bukszpanowa kula/odziedziczona po mamie/ naniej po obu str.New Dawn a po bokach Flamingo i Uetersens.Niżej:bodziszki,dzwonki,irysy,pierwiosnki,żagwiny,ubiorek,naparstnice piwonie ,maruna,cytryniec /w narożniku/.Jest tu bardzo zacisznie i słonecznie więc róże właśnie tu rozpoczynają kwitnienie.Zapachy mieszają się na niezbyt dużej pow.Są tu też dwie beczki na deszczówkę i maceraty.Grządka ma kształt oczka z plastra pszczelego z przedwojennej cegły.A wkoło niej trawka.
Ogród cichy i przytulny 00:26, 13 cze 2014

Do góry
asiach napisał(a)

Z bylin to mam: bergenie, barwinek, [b]bluszcz trójklapowy, dąbrówkę[/b], floksy, paprocie, funkje, napewno gęsiówkę, goździki (ale w tym roku słabiej kwitną ), konwalie i kosadźce, lawende i liliowce, parzydło leśne, pięciorniki, kępę macierzanki, rojniki, skalnicę, rozchodniki, runiankę japońską (w tamtym roku posadzoną), sasanki, jeszcze tawuły, tojeść, żurawki. Ale dostaąłm zadanie domowe - przelaciałam w pamięci co u mnie rośnie i chyba wymieniłam wszystko? a moze jeszcze by się coś znalazło? Na tłusto zaznaczyłam to co rosnie w cieniu.
Takich strikte rabat bylinowych nie mam. U mnie mały mix wszystkiego po trochę Dużo roslin mnie się podoba ale wszystkiego nie mogę mieć

Zadanie domowe zaliczone na 5+ , niestety 6 wchodzi w rachubę jedynie gdy sprawdzę osobiście faktycznie rosnące roślinki
Dziękuję.
Ja właśnie boję się troszkę typowo bylinowych rabat... i ogólnie chyba bardziej podobają mi się mieszane...

Hortka będzie miała moc kwiatów... piękna
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 22:30, 12 cze 2014

Do góry
Floksy będą fioletowe. Pachnące drobne kwiatuszki, długo kwitną. Nie mam jeszcze na zdjęciach Dajano, ale na 39 str. na zdjęciu z chorą różą widać troszkę. Zrobię wkrótce więcej zdjęć to wrzucę. Pa
Pomóżcie wyczarować mi ogród 14:24, 12 cze 2014

Do góry
Mówisz floks? a kiedy zakwitnie i jaki kolor kwiecia ma Violu? Mam floksy, ale takie dywany niziutkie nawet nie wiedziałam że są też wysokie Zaraz ich u ciebie poszukam
Ogród z łezką 11:14, 12 cze 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)

A nie wiem jeszcze dokładnie...od 21.lipca urlop mamy, to coś koło tego pewnie. Pewnie z Pszczyny pojedziemy.
Floksy chce? Nic nie mówiła, wytargam Jej moich też, miałam robić z nimi porządek, to się wstrzymam. Tylko, że moje różowe. A Ty różowych nie chcesz Aniu?

Jak nie mówiła... pewnie że mówiła, miałam jej nawet wieźć do Pisarzowic aleś powiedziała, że jej swoich dasz...(pomijając że do Pisarzowic nie pojechałam) Widać jej było głupio przypominać Różowych to ja wywaliłam w tym roku taczkę... ale i tak jeszcze zostało... Ale dzięki
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 11:08, 12 cze 2014

Do góry
Napia napisał(a)

Witaj Dajnko, bodziszek rzeczywiście śliczny,pięknie Ci się jeszcze rozrośnie. A pomiędzy różami mogą to być wysokie floksy. Ale pewności nie mam

Podziwiam zapał i energię. Serdecznie pozdrawiam

Floksy na 100%. Mam to samo w ogrodzie
Ogród z łezką 10:43, 12 cze 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Kindzia - przypomnij mi kiedy Ty do Kasika jedziesz, bo ja dla niej te fiołki mam i jeszcze floksy białe...

A nie wiem jeszcze dokładnie...od 21.lipca urlop mamy, to coś koło tego pewnie. Pewnie z Pszczyny pojedziemy.
Floksy chce? Nic nie mówiła, wytargam Jej moich też, miałam robić z nimi porządek, to się wstrzymam. Tylko, że moje różowe. A Ty różowych nie chcesz Aniu?
Ogród z łezką 09:32, 12 cze 2014

Do góry
Kindzia - przypomnij mi kiedy Ty do Kasika jedziesz, bo ja dla niej te fiołki mam i jeszcze floksy białe...
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 00:24, 12 cze 2014

Do góry
Bodziszek bombowy!

A to drugie to chyba marcinek, czyli aster (floksy mają bardziej okragłe listki), ale pewności nie mam. Gdyby był kwiat, byłoby łatwiej

Jesienią pokaże, co potrafi - cały jest obsypany kwieciem Niestety maczniak prawdziwy go lubi.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:36, 11 cze 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Kasik cudne te róże i w deszczu i pogodzie. Masz ich trochę

Kasiu - dostałam od mojej mamy trochę białych floksów szydlastych, posadziłam dzisiaj część a trochę zostawiłam bo pomyślałam że może chciałabyś a skoro Kindzia i tak fiołki będzie brała to i floksy wzięłaby. Nie ma tego wiele naprawde ale one się szybko rozrastają.... To co?Chcesz?

Pewnie, że tak dziękuję, że o mnie pomyślałaś. Mój Grześ uwielbia floksy.
Ja zresztą też.

A różyczki na razie fotografuje z bliska , bo większość to młode i jeszcze jako całość nie prezentują się dobrze.

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:31, 11 cze 2014

Do góry
Kasik cudne te róże i w deszczu i pogodzie. Masz ich trochę

Kasiu - dostałam od mojej mamy trochę białych floksów szydlastych, posadziłam dzisiaj część a trochę zostawiłam bo pomyślałam że może chciałabyś a skoro Kindzia i tak fiołki będzie brała to i floksy wzięłaby. Nie ma tego wiele naprawde ale one się szybko rozrastają.... To co?Chcesz?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies