Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Życie w wiejskim ogrodzie 10:29, 13 wrz 2015

Do góry

Do góry

Do góry

Witam wszystkich

Dawno mnie tu nie było i dlatego wątek trochę zaniedbany Obecnie skupiam się na remoncie garażu który pochłania mój wolny czas bez reszty i na ogród nie mam praktycznie czasu
Nie wiem jak u Was ale u mnie jesień na całego Poranki i wieczory bardzo chłodne W dzień słońce pojawia się ale zupełnie mnie to nie urządza gdyż wtedy jestem w pracy Z drzew opada coraz więcej liści, trawniki już tak szybko nie rosną a i na rabatach coraz mniej do oglądania
W piątek dostałem e-maila iż w tym tygodniu ma przyjść paczka z cebulowymi Już nie mogę się doczekać sadzenia a najlepiej jakby już była wiosna bo zimy nie lubię
Może w następnym tygodniu uda mi się podjechać na giełdę kwiatową po wrzosy i chryzantemy do donic Najwyższy czas zmienić kompozycje na tarasie

martaibartek napisał(a)
Cudownie! twoje rabaty mnie zachwycają!!! ahhhhhh

Czy możesz mi napisać coś o tej jednorocznej rozplenicy, którą siałeś z nasion. Co to za odmiana, kiedy siałeś, jakieś sekrety uprawy

Rozplenica niestety jest jednoroczna więc trzeba ją siać co roku Nasiona dostałem od kolegi który też ją od kogoś dostał i nie znamy jej nazwy Jak mnie pamięć nie myli wysiałem ją w marcu Bardzo szybko wykiełkowała i nabrała masy

margaretka3 napisał(a)
No, a ja skończyłam urlop i jestem znowu Niektórzy mają odwrotnie...
Przemku, ja z pytaniem do Ciebie. Czy w części warzywnej ścieżki masz na tej samej wysokości co grządki, czy na różnych poziomach?
Klikam i klikam, do zdjęć się dokopać nie jestem w stanie, tak dawno były... Nowe by się przydały, nie sądzisz?

W ogrodzie warzywnym ścieżki trawiaste mam na tym samym poziomie co grządki Podczas robienia kancików robi się rowek przez co może się wydawać że są na różnych wysokościach

mirkaka napisał(a)

Przemek, czy na drugim planie to rozplenica? A ta na pierwszym jak się nazywa?
Cudne masz te trawy, u mnie w tym roku posadziłam rozplenice, ale do tej pory nie wypuściły kwiatostanów, tylko rubrum kwitnie, nie wiesz jaka może być przyczyna?
Dlaczego tak mało zdjęć wstawiasz? masz co pokazywać a nie dajesz się nasycić obrazami

Na drugim planie jest rozplenica a na pierwszym Dmuszek również jednoroczny
Jeśli chodzi o kwitnienie traw to wszystko zależy od odmiany Jedne są wcześniejsze a inne bardziej leniwe Pewnie doczekasz się również na ich kwiaty

admete napisał(a)

Myślę o główkowatych - bo mnie zachwyciły w Waszych ogrodach........no i może może jak będę robiła rewolucję na żółtej wsadziłabym samych żółtych???
ale teraz to przez Ciebie o tym myślę gdzie by tu co hahahahahahaha
No właśnie do gruntu
ale powiedz jak to wygląda z Twojego doświadczenia - ile z tych cebul z koszyków zakwita w następnym roku w gruncie?
Pozdrawiam

Agnieszko polecam czosnki główkowate Miałem u siebie w tym roku pierwszy raz i byłem nimi oczarowany Koniecznie sadź w dużych ilościach

Cebule tulipanów po wyciagnięciu z donic i wysuszeniu porozpadały się na mniejsze sztuki W gruncie zakwitło może 70 % ale myślę że to i tak dobrze
Dużo też zależy od odmiany Zauważyłem że jedne odmiany bardziej się podzieliły a inne mniej przez co miały większe cebulki Zasada jest taka Im większa cebulka tym większe prawdopodobieństwo że zakwitnie

Pozdrowienia dla wszystkich zaglądających

Sielsko - anielsko 10:26, 13 wrz 2015

Do góry
agaott napisał(a)
Jak ja się wczoraj narobiłam
Przydało by się kilku chłopów, od razu lepiej by poszło.

Kupiłam dużo, wydałam jeszcze więcej ale jak już roślinki wypakowałam to się jakoś skromnie zrobiło.
Ale i tak z zakupów jestem zadowolona.
Teraz tylko wszystko wsadzić do ziemi. A z tym nie będzie już tak łatwo

\

Aga, Ty to nazywasz skromnymi zakupami?!!!

Bardzo podoba mi się pomysł wkomponowania studni :
Skąpana w słońcu 10:24, 13 wrz 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)

To tak z grubsza
zaszalałaś miałaś już może te szafirki a jeśli jesteś z nich zadowolona? Piekne tulipany
Rododendronowy ogród. 10:20, 13 wrz 2015

Do góry
Malgosia8 napisał(a)
Dzień dobry,
Bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu choroby mojego rododendrona SnowWhite, którego zdjęcia zamieszczam.

Zakupiłam go późną wiosną tego roku. Od początku miał kilka listków brązowych na brzegach, które obrywałam. Teraz jest ich bardzo dużo, zwłaszcza od dołu. Czyżby to choroba grzybowa? Może go za dużo podlewałam, wiedząc że lubi mokro. Jak to wyleczyć?

Drugi problem to ślady jakiegoś owada na gałązkach, które widać na zdjęciu 2. Mają kolor biało-żółty, są wielkości 3mm. Czyżby to mszyca? Przejrzałam wszystkie zdjęcia na forum i nie znalazłam takiego, na którym widać taki nalot na gałązkach.

Jestem początkującym działkowcem a to mój pierwszy rododendron. Do tej pory nie używałam chemii, gdyż z drugiej strony domu mam warzywa. Jeśłi będzie potrzeba użyję. Proszę o pomoc.

Jest wsadzony przy domu jako soliter. Teraz dopiero przeczytałam, że rododendrony nie lubią rosnąć w pojedynkę. Niestety nie mam więcej miejsca, gdyż mieszkam w domu szeregowym. Ma glebę do rododendronów 1m2 oraz zrobiony drenaż z kamieni. Ściana domu za nim to strona zachodnia. On ma przed sobą wshód.

Dziękuję z góry za odpowiedź.

Gosia

Mam wrazenie ze za głęboko go posadziłas. I ja nie ściółkuje korą. Wiem ze to niepopularne co piszę ale jak na poczatku sciólkowałam to tez mialam taki efekt jak u Ciebie. Co do sadzenia to przyjmuję ze wiesz ze ziemia ma byc kwasna a rh musi byc posadzony na tym samym poziomie co w doniczce, może byc 2-3 cm wyżej ale absolutnie nie niżej bo będzie chorował . Zdejm kore i zobacz czy nie posadziłas źle. Na drugim zdjeciu te owady to mączliki . One pojawiaja sie na roślinach na ogół po kwitnieniu czyli w czerwcu , lipcu i trzeba wtedy rośliny opryskac przeciw mączlikom (nie mylic z mączniakiem) .Czasem jeden oprysk nie pomoże i trzeba powtórzyc, to dosc uciążliwy owad.Teraz juz jest za póxno , one juz nie zyją wiec nic nie rób. Dolne liscie u rh żółkna i opadaja to normalne zjawisko gdy są juz starsze ale u Ciebie przyczyna jest inna , moze spalone nawozem , moze za głęboko posadzone? Nowe przyrosty tez sa za małe i kiepsko wykształcone to by świadczyło o tym ze roslina ma problem z pobieraniem żywnosci z gleby , może za mało kwasna i na pewno miała za mało wody gdy te przyrosty rosły.Wyglądu tych lisci juz nie zmienisz , z czasem zamrą i odpadna ale w przyszłym roku musisz zadbac o roślinę , na wiosne dac nawóz i podlewac w czasie upałów nawet codziennie.Bliskosc sciany też nie jest dla rh korzystna bo odbija słoneczne promienie i pod ściana jest jeszcze bardziej gorąco niz w innych miejscach. Ja radze zdjec kore i ciągle mi cjodzi po głowie by zapytac ile dałs torfu jak sadziłas bo ewidentnie roślina nie jest dobrze odżywiona, tylko nie dawaj teraz nawozu bo juz jest za późno. Pozdrawiam.
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 10:18, 13 wrz 2015

Do góry
Tak jak Danusia napisała najlepiej kształt poprowadz sznurkiem zdjęcia słabe bo z telefonu

Tu jest akurad żywotnik w kształcie wrzeciona jeśli chcesz żeby odstępy były mniejsze musisz ciasniej okręcić sznurek.
Hortensjada 10:12, 13 wrz 2015

Do góry
Marga napisał(a)
Bożenko, TAKIEGO ogrodu nie da się zapomnieć W deszczu czy w słońcu zawsze jest piękny

Dzięki
A teraz lecę do kuchni , niedziela - więc obowiązkowo muszę nastawić rosół

Hortensjada 10:08, 13 wrz 2015

Do góry
A to inwazja mojego ogródka na ulicę
Hortensjada 10:05, 13 wrz 2015

Do góry
Mój 4 arowy azyl... 10:05, 13 wrz 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
I takie tam...

Jeżówka "Green Jewel"

Mnie ona wygląda na jeżówkę Virgin, na 100% to jest ona.

Green Jewel jest taka, seledynowa. W słońcu seledynowo-złota

Hortensjada 10:01, 13 wrz 2015

Do góry
Hortensjada 09:59, 13 wrz 2015

Do góry
A teraz już trochę ładniejsze widoczki
Rododendronowy ogród II. 09:57, 13 wrz 2015

Do góry
I jakis widoczek z ogrodu

i pierwsze oznaki jesieni -trzmielina sie przebarwia

Macham do wszystkich.
Hortensjada 09:55, 13 wrz 2015

Do góry

Tu się tworzy nowa rabata, tło już posadzone, powoli przesadzam hortensje, trawnik trochę przy tym wymiętoliłam, ale za kilka dni nic nie będzie widać
Rododendronowy ogród II. 09:55, 13 wrz 2015

Do góry
Dziękuje Wam za wpisy i zyczenia. Niestety nie bede mogla zrewanżowac sie rewizytami bo moje problemy zwiazane sa ze wzrokiem , muszę oczy oszczędzac. Buziaki wszystkim przesyłam.
Pokazę jeszcze tylko moje dotychczasowe zakupy, niewielkie , jeszcze Karola dla mnie zamówiła i mam nadzieje ze jeszcze uda mi sie cos kupic .

Ogród mały, ale pojemny;) 09:53, 13 wrz 2015

Do góry
Witam Agnieszko, ja maty nie mam położyłem ją tylko z tyłu tam gdzie jest wysypany kamieniami ten placyk pod ławke.Maty używam tylko pod jakiś placyk bądz scieżke wysypaną żwirem tam gdzie są rośliny nie dawałbym jej wcale. Jeśli dobrze przygotujesz ziemię pod rośliny a po posadzeniu przykryjesz warstwą scółki - ja używam drobno mielonej kory kompostowanej 0-20 taka jest u mnie w okolicy i jak położysz 5cm grubości chwasty sporadycznie za jakiś czas wybiją ale bez problemu można to okiełznać. Na macie też rosną chwasty a jakże, tylko się sieją na jej powierzchni i przerastają przez nią i wtedy dopiero problem jest żeby ich się pozbyć. A i żeby była jasność to nie moje chwasty ja do takiego stanu bym nie dopuściłchodzi tylko o przykład że bez zaangażowania nawet mata niewiele pomoże..

Ogród wśród pól i wiatrów 09:51, 13 wrz 2015

Do góry
jolka napisał(a)

Skoro Tobie lepiej, to mnie też lepiej, że Tobie lepiej Pewnie, że mam poza kadrem ładniejsze miejsca, ale wiadomo, jeszcze pełno roboty Nie ma się co dołować Różyczki dla Ciebie

A mogłabyś wstawić to zdjęcie z dalszej perspektywy, żeby pokazać wszystkie nasadzenia. Planuje umbrom zrobić obwódki bukszpanowe, a pomiędzy lariski właśnie, na zdjęciu widzę chyba kawałeczek bukszpana.
Hortensjada 09:49, 13 wrz 2015

Do góry
Sorki, jestem trochę zabiegana, ledwo wstałam i od razu pognałam zrobić trochą fotek żebyście o mnie nie zapomnieli Trochę blado wyszły ale na razie mało słońca, wprawdzie niebo tylko delikatnie zachmurzone ale promyków słońca na razie brak, może po południu będzie lepiej ( wtedy wyraźnie lepiej widać już bardzo intensywny odcień różu). Zapraszam i odmachuję wszystkim odwiedzającym

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 09:49, 13 wrz 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
Kiedyś tam u rodziców zostawiłam trochę traw, ale teraz chyba je podkradnę - a przynajmniej tatarak i hakone zobaczcie jakie ładne są, a tam gdzie rosną to mają dość sucho.

w ogóle mamcia zakochana w hortkach, trawach i różach - a jakżeby mogła innaczej!

a tutaj hortki i rozplenice - te zostawię rodzicom, może rozmnożę do paru innych miejsc czy mogę to zrobić na początku października?

a tak - pisałam do firmy, która sprzedaje malutkie sadzonki cisów - już nie ma przedszkola do sprzedaży w tym roku, na wiosnę dopiero będę mogła zamówić... szkoda, miałam nadzieję że posadzę jak pojadę jesienią. No i że będą większe o ten jeden rok.

Boziu moja hakone w porównaniu do Twojej wygląda jak przypalony wypierdek hahaha - tam u mamy w tym miejscu jest cień ?

i co tam masz za rozplenice?
dużo masz do podziału? hahahahaha

---------------

Ewelinko wrześniowe zdjęcia ogrodu cudowne!!!!!
tak ładnie Ci się wszystko rozrasta!!!!! u mnie widzę niestety że większość roślin potrzebuje nie jednego a 2-3 sezonów żeby nabrać gabarytów.....może nauczy mnie to trochę cierpliwości hahahahah

buziaki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies