Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 22:59, 12 wrz 2015

Miałam nic nie kupować, ale gdzie tam! Zamówiłam narcyzy Green Eyes, kosaćce Recticulata - w 4 odmianach: George, Gordon, Katherine Hodkin i Pixi oraz czosnek Karataviense. Dziś zamówienie odebrałam i od razu posadziłam narcyzy, bo potrzebują sporo czasu na dobre ukorzenienie się.
Resztę cebul posadzę w październiku.
W gratisie dostałam krokusy Orange Monarch. Pomarańczowych nie miałam.

Zdobyłam się wreszcie na rozsadzenie żurawek: Elektra i Lime Marmelade
Z tej pierwszej mam 5 nowych sadzonek, a z drugiej aż 12! Miałam kłopot z ich 'upchaniem'.

barbara_kraj... 23:18, 12 wrz 2015

Kwitnie jeszcze Hosta plantaginea, ta rosnąca w miejscu bardziej nasłonecznionym przekwitła dawno a liście są przypalone.

paniprzyroda 23:46, 12 wrz 2015

Pozdrawiam
hanka_andrus 08:10, 13 wrz 2015

Witam niedzielnie i mam pytanie odnośnie Żurawek, czy je wcześniej ukorzeniałaś, czy od razu ;pobierane z głównej roślinki do gruntu wsadzałaś. Mam takie 2 sztuki i tez muszę pociachać, ale nie wiem czy je przedtem do doniczek nie rozsadzać? Podpowiedz, proszę.
Karol99 08:28, 13 wrz 2015

barbara_krajewska napisał(a)

Renatko, po takim suchym lecie nie bardzo mam co fotografować. Ubolewam, że wiele roślin już w fazie pąka pozasychały np. floksy. Róże jakby w rozwoju się zatrzymały nawet pąków nie mają. A o tej porze mało co kwitnie.

Dla Ciebie Tardiva z dnia ledwo co minionego
godz. 8:25

i 18:11

Ps. śliczny avatarek

Piękna jest
ewsyg 09:46, 13 wrz 2015

Ładne zakupy poczyniłaś Lubię mieć jakąś nowość i na nią czekać
ewsyg 10:05, 13 wrz 2015

I takie tam...

Jeżówka "Green Jewel"

Mnie ona wygląda na jeżówkę Virgin, na 100% to jest ona.

Green Jewel jest taka, seledynowa. W słońcu seledynowo-złota

Gabriela 20:52, 13 wrz 2015

Rutewką się zachwyciłam, prawdziwa z niej "biała dama". Ale napisałaś, że kwitnie w maju, więc jakoś specjalnie upędzona była na teraz?
Nie kupiłam jeszcze ani jednej cebulki i nawet z braku czasu nie odwiedzam miejsc, gdzie można je spotkać. Trzymam się.
mira 11:22, 14 wrz 2015

Miałam nic nie kupować, ale gdzie tam! Zamówiłam narcyzy Green Eyes, kosaćce Recticulata - w 4 odmianach: George, Gordon, Katherine Hodkin i Pixi oraz czosnek Karataviense. Dziś zamówienie odebrałam i od razu posadziłam narcyzy, bo potrzebują sporo czasu na dobre ukorzenienie się.
Resztę cebul posadzę w październiku.
W gratisie dostałam krokusy Orange Monarch. Pomarańczowych nie miałam.

No to się uśmiałam, ładnie kilka cebul - no ale bez tego prawdziwy ogrodnik ani rusz
i nie bez powodu potracili fortuny na tulipanach

Basiu mam pytanie tu wstawiałam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1411-miesiecznica-dwuletnia-lunaria-biennis?page=2
barbara_kraj... 20:31, 14 wrz 2015

hanka_andrus napisał(a)
Witam niedzielnie i mam pytanie odnośnie Żurawek, czy je wcześniej ukorzeniałaś, czy od razu ;pobierane z głównej roślinki do gruntu wsadzałaś. Mam takie 2 sztuki i tez muszę pociachać, ale nie wiem czy je przedtem do doniczek nie rozsadzać? Podpowiedz, proszę.

Haniu, żurawki bardzo łatwo się ukorzeniają. Ja całą kępę dzielę na poszczególne rozetki, skracam główne pędy, korzenie jeśli są też i sadzę bezpośrednio do ziemi. Trzeba uważać, aby nie zasypać wierzchołka wzrostu. Jeszcze nie zdarzyło mi się, aby się nie przyjęły. Mają jeszcze sporo czasu na ukorzenienie się. Powodzenia.