Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 19:51, 01 wrz 2021

Do góry
Judith napisał(a)
Asia, następnego razu nie będzie. Postanowione.
Ja poza pomidorowym próbami nie mam warzyw (stad plan warzywnikowej rewolucji, wreszcie po 5 latach ugoru tamże!), bo jakos mnie ten temat zupełnie nie zajmuje. I adekwatne do nastawienia miałam efekty czyli kompletna porażka w pierwszych dwóch sezonach warzywnych prób. Zarzuciłem temat, poza właśnie pomidorami. Ale wyraźnie ten temat mi nie leży .

Niestety pomidor to bardzo wymagające warzywo. Ten rok to moje 3 podejście do pomidorów. Mam czerwone, żółte, brązowe i jakieś fioletowe. Więc najlepiej trzymają się fioletowe i żółte. Mam 20 krzaków. Wszystkie mniej czy bardziej są porażone, zrywam liście na okrągło wisza same grona.
Ten rok jest ostatnim którym zajmuje się pomidorami na obecną skalę. 2 krzaki tylko na balkonie koktajlowe dla zabawy.

Mam dość! Byłam dzisiaj za Halą Mirowska tam stragany uginają się od pomidorów jakie tylko można sobie życzyć średnio 3-4 zł za kilogram. Więc czy warto. Ktoś powie swoje smaczniejsze, ja tam różnicy nie widzę.
Jeżeli coś nie wychodzi po co nerwy nadwyrężać. Mam dość!
Ogród w remoncie 16:05, 01 wrz 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

U mnie też kalina Watanabe zmienia kolorek. Bardzo ładny ogród z rozmachem
Dużo bym dała aby te niebieskości przenieść do siebie.
To bodziszek Rozanne piękny jest.

Niebieski uwielbiam w ogrodzie. Dziś jeszcze kupiłam 10 sadzone niebieskiego przetacznik. A Rozanne, żadne deszcze go nie zmogły. Kwitnie jak guuupi. U mnie niektóre kępy mają chyba z dobry metr szerokości
Ogród w Klein Kottorz 15:03, 01 wrz 2021

Do góry
Danka już kupiłaś to drzewo a gdzie jest czego nie pokażesz.
Jutro jadę znowu na wieś pewnie wody znowu wszędzie. No ie ma dnia aby nie lało co za rok. Moje się, że mi modrzewie takie ładne nad suchym oczkiem padną. Ciągle w suchym pełno wody.
Pszczelarnia 14:36, 01 wrz 2021

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
W szklarni

Mam sadzonki prawdziwego mirtu

Pomidory w szklarni nie są oblepione owocami. A przyczyna jest taka, że jest w niej prawdopodobnie za mało wietrzenia przy wysokiej temperaturze i pyłek się skleja. Może też nie jest odpowiednio cieniowana. Uświadomiła mi to jedna miła anonimowa Ogrodowiczanka. Wiedzieliście o tym?

Kiedyś w każdym domu rósł Mirt w donicach i po kilka. Moja mama miała taką rękę do mirtu we wszystkich oknach albo mirt albo kalie. Podlewala fusami z herbaty Ulung.
Z winogronami muszę się dużo nauczyć jak się z nimi obchodzić. Muszę zapisać czym prysksłas winogrona.
Do szklarni trzeba przesadzać ogórecznika bardzo go lubią bzyki
Jak są bzyki to na kwiaty pomidorków siadają. Też u mnie mało zawiązek pomidorów. Ale za to duże owoce urosły.
Szklarenka nie za duża a ile tam wszystkiego masz.
Figa przepiękna. U mnie kilka bazylii wzeszło wysialam 4 paczki.
Ogród w remoncie 11:31, 01 wrz 2021

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

U mnie też kalina Watanabe zmienia kolorek. Bardzo ładny ogród z rozmachem
Dużo bym dała aby te niebieskości przenieść do siebie.
To bodziszek Rozanne piękny jest.
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 08:00, 01 wrz 2021

Do góry
Będąc w górach też zawsze podziwiałam korzenie. Na nizinach martwimy się o każde drzewko czy mu dobrze w danej glebie. W górach korzonki sobie zawsze miejsce znajdą między skałami aby się wyżywić.
Korzenie potrafią skały rozsuwać.
Jak to mówią nie sądzę nigdy drzew blisko domu.

Wyjazd piękny może i mnie się uda pojechać jeszcze w góry
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 01:12, 01 wrz 2021

Do góry

Jutro ma być dostarczona paczka z Rozanne zamówiłam 3 szt i jestem bardzo ciekawa czy będzie wyglądała tak jak na fotach. Na fotach zachwycająca.
Czy u ciebie też długo kwitnie jak piszą.
Dobrze się rozrosła widać i dobrze się ma jak kwitnie. Mam jakies bodziszki, ale tydzień czasu i po kwitnieciu ostatnio taczkę i wyrzuciłam.

Różane jest cudna ale u mnie puki co nie tworzy poduch a raczej długie pokładające się pędy. Tyle że moje to jedna sadzonka kupiona rok temu i od razu podzielona na trzy małe sadzoneczki. Może jak nabierze masy stworzy poduchę.
Kwitnie bardzo długo.
Pierwsze kwiaty uwieczniłam 29 czerwca

21 lipca

13 sierpnia

Nadal kwitną. Jutro zrobię zdjęcie jak się teraz mają.
Zacisze Alicji 00:29, 01 wrz 2021

Do góry
Nie raz się zastanawiam co by było jakby nie było hortensji bukietowych. Jakie byłyby ogrody po ewnie nie tak eleganckie. Prawie każda z nas ma piękne hortensje.
Ja dążę do tego aby ich mieć jeszcze więcej wiosna dosadze.. kiedyś Danusia pisała aby efekt był szybszy to sadzi po dwa krzaki razem.
Trzeba wypróbować.
Dla mnie horty wszystkie ładne. Może wanille się ładnie przebarwiają, ale za to są bardziej wiotkie nie wszystkie pędy tylko niższe.

Mam cienisty ogród i dlatego sporo w nim hortensji. Gdyby ich nie było miałabym duży problem z doborem pięknie kwitnących roślin . Tez uwielbiam wszystkie. I zawsze jak mam obsadzić jakieś miejsce w ogrodzie - hortensje są pierwszym wyborem . Muszę sie sama strofować, żeby nudy nie było w ogrodzie .
Ogród Basi 00:09, 01 wrz 2021

Do góry

Te pierwiosnki niebieskie ładne a jakie wypasione teraz

Tak Elu, ładne są i duże liście mają, wcale do pierwiosnków nie podobne. Próbowałam je rozmnożyć latem to mi się nie udawało, więdły. A teraz już chyba uda mi się bo na razie są jędrne.
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 23:24, 31 sie 2021

Do góry
Dorii napisał(a)
Rabata z dołożona stopą nabrała trochę obiętości.

A Rozane mnie zachwyca. Jedna spra sadzonką podzielona na trzy w zeszłym roku

Jutro ma być dostarczona paczka z Rozanne zamówiłam 3 szt i jestem bardzo ciekawa czy będzie wyglądała tak jak na fotach. Na fotach zachwycająca.
Czy u ciebie też długo kwitnie jak piszą.
Dobrze się rozrosła widać i dobrze się ma jak kwitnie. Mam jakies bodziszki, ale tydzień czasu i po kwitnieciu ostatnio taczkę i wyrzuciłam.
Ptasi gaj 23:13, 31 sie 2021

Do góry
Dorii napisał(a)

Łoboda ogrodowa, tak podpowiada obiektyw Googla. Jak przeglądasz forum na telefonie to wystarczy na zdjęciu rośliny przytrzymać palcem i pojawia się menu kontekstowe, tam wybierasz 'szukaj obiektywem googla' i tyle. Nie zawsze poprawnie rozpoznaje ale zazwyczaj daje radę.

Dzięki Dorii. EM też konto mówił ale mi nie wychodzi. Zawsze ktoś tam wie, raczej mało się pytam staram się zapisywać nazwy. Dodać u Danusi był taki upał, że nie wiedziałam co dostaje i kupuje.
Ptasi gaj 23:07, 31 sie 2021

Do góry
Dzięki Danusiu.
Już mamy jasność. Potwierdzenia dwa. Zaraz ja wysadzę aby się rozsiała.
Cieszę się, że ma ładny kolor nawet teraz.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:01, 31 sie 2021

Do góry
Dzięki Danusiu zaraz będę czytać o niej.
Ogród Basi 22:57, 31 sie 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)
Umyłam dzisiaj lustro w okienku. Zapryskane było.

Basiu bardzo.mi się tu podoba. Bergenie masz przepiękne jak wszystko tu pasuje jedno do drugiego.

W zeszłym tygodniu rozsadzałam Bergenie bardzo je lubią za te piękne kapuściane liście. Pod nimi chwast się nie uchowa. Każdego roku będę je rozsadzałam bo są nie zastąpione na obwodkach

Te pierwiosnki niebieskie ładne a jakie wypasione teraz
Ogród z zegarem 22:43, 31 sie 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Poszerzyłam rabatę wzdłuż ścieżki do altanki i posadziłam miskanty, przesadziłam też dalej od ścieżki Nigrę.

Tyle darni zerwałam

No bardzo ładnie jakieś niższe trawki dosadz właśnie mogą być te palczatki jasne co u mnie widziałaś, hakomy, sesliery jesienne przełam werbenami patagońskimi.
W te fugi ml iedzy kamiemi aż się prosi karmnik posadzic on dosyć dobrze się rozrasta.

Oglądając w niedzielę rano Maję.. na TVN widziałam jak projektantka w fugi sypie żwirek ciemny i pryska go zywica epoksydowa ona powoduje to, że kamyki się nie nie rozrzucają.

Darń przez zimę się przerobiono będzie dobra ziemia.
Słoneczny Ogród 22:28, 31 sie 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Oj deszcze niespokojne...
Dziś lało i potem słońce wychodziło i tak 100 razy

Po deszczu różnie to bywa ogród może być piękny, ale nie daj Bóg ulewa. Miałam nadzieję, że druga tura róż będzie dobrze kwitła, ale gdzie tam w niedzielę przycinalam zgnite pąki.

Hortensje przynajmnie te otrzepuje grabiami, spłynie i się prostują.

U nas tez ulewy. Wczoraj lało jak z wiadra. Tyle conprog domu przekroczyłam i lunęło. Ta ziemia już tak nasączona że już nie ma szans na wsiakniecie.
Ptasi gaj 22:12, 31 sie 2021

Do góry

Proszę mi powiedzieć jak ta roślina się nazywa czy ktoś wie. Będąc u Danusi kupiłam ssdzilonki roslinninta była przy okazji w donicy. Dosyć wysoka wyrosła trzeba ją wysadzić ale nie wiem jakie są jej upodobania.

Łoboda ogrodowa, tak podpowiada obiektyw Googla. Jak przeglądasz forum na telefonie to wystarczy na zdjęciu rośliny przytrzymać palcem i pojawia się menu kontekstowe, tam wybierasz 'szukaj obiektywem googla' i tyle. Nie zawsze poprawnie rozpoznaje ale zazwyczaj daje radę.
Zacisze Alicji 21:51, 31 sie 2021

Do góry
Nie raz się zastanawiam co by było jakby nie było hortensji bukietowych. Jakie byłyby ogrody po ewnie nie tak eleganckie. Prawie każda z nas ma piękne hortensje.
Ja dążę do tego aby ich mieć jeszcze więcej wiosna dosadze.. kiedyś Danusia pisała aby efekt był szybszy to sadzi po dwa krzaki razem.
Trzeba wypróbować.
Dla mnie horty wszystkie ładne. Może wanille się ładnie przebarwiają, ale za to są bardziej wiotkie nie wszystkie pędy tylko niższe.
Ptasi gaj 21:45, 31 sie 2021

Do góry
Patrzyłam na różne rdesty, ale chyba to nie on. Może Danusia się odezwie prosiłam aby zobaczyła. Jakoś ta roślinę nazwała, ale umysł mój nie zapamiętał.

Dzisiaj u nas bardzo ładna pogoda trochę słońca trochę chmur ale ciepło ,23 stopnie z krótkim rękawem chodziłam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:11, 31 sie 2021

Do góry
Danusiu proszę spojrz na moim wątku jest roślinka od ciebie ta bordowa jak ona się nazywa. Wyrosła wysoka, bardzo ładna.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies