Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ania na Żuławach 10:58, 13 kwi 2023

Do góry
Na różankę dosadzę jeszcze miskanty sarabande tam gdzie wbite patyki i będzie git

Ania na Żuławach 10:56, 13 kwi 2023

Do góry
Przyszła wiosna i do mnie
Tulipany puchną, hiacynty kwitną, ruszyły niektóre trawy.
Dzieliłam wczoraj miskanta Memory. Roczna sadzonka ale lekko nie było
Piwonie już widać na rabatach i najważniejsze żyją wszystkie trzy clematisy huraaa
Jesienią już postawiłam na nich krzyżyk bo wszystko uschło (małe, chude sadzonki przyjechały) dobrze, że ich nie wywaliłam.
Wszystkie róże też żyją

Ogród prawie wymarzony … 10:54, 13 kwi 2023

Do góry
❤️

Ogrod nad bajorkiem 10:40, 13 kwi 2023

Do góry
I moze ktos mi pomoze jak zagospodarowac i jak poleciec z rabatami:
1. Kolor czerwony - etap 1 na teraz
2. Kolor zielony etap 2 jak dam rade to jeszcze w tym roku bym obsadzala
3. Kolor rozowy - etap 3 raczej przyszly sezon

Obrzeza i wytyczenia chce zrobic Etap 1 i 2, to samo z trawnikiem. Chcialabym jedynie by stanowil ścieżkę okalająca wokól domu z niewielkimi wyspami przy ktorych mozna postawic ławeczki czy przysiąśc na chwile.
Mamy taras zewnetrzny (widoczny) i taras podcieniowy zaznaczony na pomaranczowo, również na pomaranczowo zaznaczylam wyjscia z sypialni. Chcialabym gdzies umiescic mały warzywniak r ale z tym mam maly klopot gdzie go umiejscowic. To na razie tyle. Nie chce ogrodu geometrycznego marza mi sie falujace linie i sciezki, sam iwiece. Tylko nie mam pomyslu jak poprowadzic to wszystko. Wejscie na tars tylko od czesci frontowej tarasu. Boczki beda podsypane czarnoziemem.

Anna i Ogród 2 09:58, 13 kwi 2023

Do góry
OK, to "ku pamięci" wstawię jeszcze zdjęcie z początku zawiązywania kwiatostanów.

Widać na nim, w jak dużych odległościach były sadzone krzewy. 'Magical Moonolight' to wysoka odmiana z olbrzymimi kwiatostanami. Latem zrobię zdjęcie, by porównać, jaki przyrost mają po dwóch latach.

Jesienią Córka posadziła między krzewami, gniazdowo hiacynty. Ostatnio, gdy byłam u nich, jeszcze nie kwitły.

Ten szpaler jest wzdłuż boku domu. Miejsce na rabatę było tylko pod płotem (fajnie, że jest tło z tuj sąsiada). W marcu hortki zostały drastycznie przycięte.

Liczymy, że za dwa lata będzie już efekt wow
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 09:48, 13 kwi 2023

Do góry
Wczoraj dostałam zdjęcia swojej działki z drona. Strasznie mnie cieszą te zdjęcia, będzie mi łatwiej planować.
Teraz i wy macie obraz całego mojego ogrodu.

Między tujami, a drzewami owocowymi (drzewa w linii), chcę w przyszłym roku zrobić długą kwitnącą rabatę.

A tu widać nowo tworzącą się rabatę w przedogródku po lewej stronie.

Już wiecie dlaczego muszę borykać się z wiecznym błotem wokół domu i brudem na elewacji. Innym to nie przeszkadza niestety.

Działka prawie w Borach Tucholskich 09:46, 13 kwi 2023

Do góry
nie wygląda ale w tym sektorze rośnie 10 sosenek i 2 świerki - wiadomo dlaczego sekator jest w ruchu

Ogrod nad bajorkiem 09:37, 13 kwi 2023

Do góry
Aganiu, witaj. No i gratki emerytko Teraz to masz czasu a czasu na wnusie i ogrod. Domek pokazywalam na budowlanym forum. Tu tylko ogrod. Na razie nie mam jeszcze dosc czasu na wklejanie fotek, internet na nowym strasznie wolno dziala a telefon wcale co ma swoje zalety. Ale zbiore sie w koncu na jakas dokumentacje fotograficzna stanu obecnego. A na zajawke widoczek poranny za oknami:

i moja Ekipa: Dziadziuś Kastorek, Wicio Drugi vel Tajfun i Karolek vel Klucha lub Pulpet

Ogród z zegarem 09:01, 13 kwi 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
A w „rupieciarni” eMa zakwitła magnolia

❤️❤️❤️

Ale pięknie zakwitła ❤️ Aga posadziłaś już ją do gruntu?
W kamiennym kręgu od początku 08:48, 13 kwi 2023

Do góry
GorAna napisał(a)

Uwielbiam rzekotki, a czemu ja grzebiuszka a nie rzekotka jestem, to nie wiem
Ten granatowy żuk to oleica
Białe i różowe hiacynty cudnie wyglądają w poletku szafirków
W kamiennym kręgu od początku 08:09, 13 kwi 2023

Do góry

Idę działać dalej.
Miłego dnia ☺️
W kamiennym kręgu od początku 08:04, 13 kwi 2023

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 08:01, 13 kwi 2023

Do góry
Rzekotka towarzyszła mi dwa dni
W kamiennym kręgu od początku 07:58, 13 kwi 2023

Do góry
Święta minęły więc zabrałam się ostro za pracę w ogrodzie.
Spotykałam mieszkańców rabat
Anna i Ogród 2 06:30, 13 kwi 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Aniu, wyhodowałam w swoim życiu grubo ponad setkę krzaków hortensji bukietowych z "patyczków" (kilkanaście różnych odmian). Przekażę Ci moje doświadczenie.
Spokojnie teraz poczekaj, aż w słoiku z wodą „patyczki” wytworzą system korzeniowy. Gołym okiem widać, że Twoje już za moment wypuszczą "niteczki" korzonkowe. Absolutnie nie masz powodu do zwątpienia Do połowy maja na pewno będą ładne korzonki

Po zimnej Zośce posadź je (po 2 szt.) do większych donic (ok. 10 l) i przez pierwsze dni postaw je w cieniu, a następnie w półcieniu.

Moje sadzonki wkładam do ziemi kompostowo-ogrodowej i dodaję trochę kwaśnej. Część z nich w lipcu-sierpniu zakwita, ale kwiaty są niezbyt okazałe.

Doniczki stoją tak sobie w ogrodzie do następnej wiosny (dbam tylko całe lato, żeby miały lekko wilgotną ziemię). Na początku marca (gdy kwitną krokusy) przycinam łodyżki, a w kwietniu sadzę na miejsce stałe. W lipcu są już ładnymi krzaczkami, z ładnymi kwiatostanami.

Zaraz poszukam przykładowe zdjęcia takich roczniaków (potem zdj. usunę, żeby Ci nie zaśmiecać).

Szpaler z rocznych hortensji 'Magical Moonlight'.
Sprawdziłam exif - zdjęcia wykonane 14 lipca 2022 r. Czyli po 15 miesiącach z "patyczków" wyrastają takie krzaczki.

Ogrodówki też rozmnażam, ale to już inna bajka (robię odkłady z rośliny matecznej).

Zdjęcia mojej latorośli.

Nie musisz usuwać. Będę wracać do tego postu to będę widzieć efekty tego czekania.
Uzbroję się w większą cierpliwość. Nie myślałam że one są takie opore na tym etapie. Myślałam że wytworzenia tych białych kołderek to najwolniejszy etap a tu takie zaskoczenie.

Przerwa na kawę... 05:54, 13 kwi 2023

Do góry
Obiecałam katalpy po cięciu - oto i one.

I urobek z cięcia - kot nie urobek, to nadzór budowlany bo katalpy są jej ulubioną miejscówką.
Większa kupka.

I mniejsza sterta
Ogród Muszelki 01:45, 13 kwi 2023

Do góry
Ewik napisał(a)
Trafiłam do Ciebie od Ewy na cenną lekcje dzielenia ciemierników ,zdecydowanie muszę dokupić kilka.

Ewiku, zdecydowanie dokup! I dziel. I mnóż. I sadź.
Jak masz miejsce. Bo ja już nie mam

Ogród Muszelki 01:14, 13 kwi 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Zakwiatkowanie w dodatku jest niesłychanie przyjemne i uszczęśliwia

Święta racja!

April podbija las... 00:46, 13 kwi 2023

Do góry
April napisał(a)
cd tarasu od strony lasu
on składa się z części granitowej i dobudowanej drewnianej przedłużanej pomostami

pomost obniżając się o stopień, przechodzi w ścieżkę do lasu, prowadzącą do misy, czyli centralnego miejsca w leśnej części

potem jest rabata z misą, za którą stoją ławeczki, plecami do ostatniej rabaty tzw Rabaty pod górką

Tu widać w jaki sposób obniżony pomost łączy się ze ścieżką

Uwielbiam ten Twój las , leśny taras, dwa rudzielce, ale z nowinką wpadam
Zgadnij jakiego mamy nowego członka rodziny?
Grzebiuszka ziemna 00:36, 13 kwi 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
A teraz cykl - Roboty własne
1- obelisk, najpierw przycięłam ok 2-metrowe listwy, potem oznaczyłam na czterech odległości i poprzycinałam mniejsze, poprzeczne. I na końcu malowanie lakierobejcą i wiercenie otworków pod wkręty

zwieńczone drewnianą toczoną nóżką meblową (kupioną, żeby nie było, że to ja )

Muszę odgapić u ciebie, bo super ci wyszły
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies