Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 17:20, 08 wrz 2023

Hortensje się przebarwiły
anuska2507 22:04, 10 wrz 2023

To Twoje ukorzeniane hortensje? Ładne już są
Papryka wygląda smakowicie. U mnie rosną pod chmurką, ale upały im sprzyjają i chyba też coś zbiorę.
Marcin89 23:27, 10 wrz 2023

anuska2507 napisał(a)
To Twoje ukorzeniane hortensje? Ładne już są
Papryka wygląda smakowicie. U mnie rosną pod chmurką, ale upały im sprzyjają i chyba też coś zbiorę.
Nie, to są rośliny, z których pobierałem sadzonki. A te ukorzenione są dość chude i mało rozgałęzione. W gruncie dopiero ruszą.

Papryki mam i w tunelu foliowym i w gruncie. O dziwo nie ma różnicy w wielkości krzaczków, czy owocowaniu. Dojrzewają równo.
LIDKA 07:16, 11 wrz 2023

U mnie dużo padało przez 3 tyg i potem upał. Dużo hortek ma brązowe plamy na kwiatach. Twoje śliczne i faza koloru którą lubię.

Pomidorowe plony super. Troche zazdroszczę. Mi koktajlowe się udały w donicach i na drugi rok spróbuje z normalnymi też w donicach.

Dalej działasz mimo okolicznosci pogody i pracowych . Mój leń dalej trzyma
Marcin89 11:19, 11 wrz 2023

LIDKA napisał(a)
U mnie dużo padało przez 3 tyg i potem upał. Dużo hortek ma brązowe plamy na kwiatach. Twoje śliczne i faza koloru którą lubię.

Pomidorowe plony super. Troche zazdroszczę. Mi koktajlowe się udały w donicach i na drugi rok spróbuje z normalnymi też w donicach.

Dalej działasz mimo okolicznosci pogody i pracowych . Mój leń dalej trzyma
Te ze zdjęcia faktycznie fajnie się trzymają

Pomidory warto uprawiać, ja w tym roku miałem średni plon, ale i tak warto

Teraz mam dłuższy przestój.
Patrycja_KG_Lu 23:57, 15 wrz 2023

Pytałeś kiedyś czemu w tunelu foliowym zdarza się ZZ gdy przecież tam nie ma deszczu. Gruszka dziś wrzuciła u siebie łopatologiczne wytłumaczenie:
[…]
W foliaku miałaś za dużą wilgotność i pewnie na powierzchni folii skraplała się woda i opadała na liście. […]
Marcin89 06:38, 16 wrz 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Pytałeś kiedyś czemu w tunelu foliowym zdarza się ZZ gdy przecież tam nie ma deszczu. Gruszka dziś wrzuciła u siebie łopatologiczne wytłumaczenie:
Tak może być. U mnie dach nie jest zaokrąglony i sprzyja to skraplaniu się wody w tych miejscach nad pomidorami. Na pewno coś kapało, liście bywały mokre.

Albo po prostu zarodniki zarazy się dostały i przy większej wilgotności zaatakowały. Od czerwca cały czas mam otwarte dwie pary drzwi, by był przewiew.

Pomidory gruntowe już wyrwane, w szklarni jeszcze są. Jednak jest różnica. Dużo mniej porażone są te w szklarni.

Dzięki za info
Marcin89 16:23, 17 wrz 2023

Pogoda sprzyja młodym hortensjom
Patrycja_KG_Lu 21:35, 17 wrz 2023

Niech rosną zdrowo. Co tam słychać? Tak cicho na wątku, co porabiasz lub co projektujesz? Na której wersji przedogródka stanęło finalnie? U mnie zakupy na trójkątną, ostatnie przemyślenia nad brzozową, a w tle zapisywanie pinów i szukanie na ogrodowisku pomysłów na piwoniową.
Marcin89 21:50, 17 wrz 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Niech rosną zdrowo. Co tam słychać? Tak cicho na wątku, co porabiasz lub co projektujesz? Na której wersji przedogródka stanęło finalnie? U mnie zakupy na trójkątną, ostatnie przemyślenia nad brzozową, a w tle zapisywanie pinów i szukanie na ogrodowisku pomysłów na piwoniową.
Odpuściłem w tym roku sadzenie na rabatach i siew trawnika. Zimą będę projektował.

Nadal walczymy z równaniem terenu. W sumie 4 z 5 górek ziemi już rozwiezione

Ale za to inne rzeczy niezrobione i sezonu braknie.