Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród bez roweru 22:59, 11 kwi 2023

Do góry
Udało mi się trochę posprzątać mały kawałek. Wywaliłam dużo odrostów turzycy Silver Scepture.
Trawnik już się zazielenił.

Kwitną cebulice.

Kaliny Watanabe mają pąki.

Zaczynają kwitnąć pierisy.
Do raju daleko - u Ewy 22:56, 11 kwi 2023

Do góry

Ogród bez roweru 22:50, 11 kwi 2023

Do góry
April napisał(a)

Ani to, ani to.
U mnie się nie sprawdziły bo za sucho i za mało słońca.
Ta odmiana też piękna. Oby kwitła wiele lat

Przyglądałam się moim White Liberstar i chyba niestety nic z nich będzie. Same liście. W dodatku jakoś tajemniczo pofalowane.
Do raju daleko - u Ewy 22:49, 11 kwi 2023

Do góry

Ogród bez roweru 22:48, 11 kwi 2023

Do góry
Magara napisał(a)

Mary, ja właśnie dochodzę do wniosku, że trzeba chyba odejść od tulipanów - same problemy z nimi, pomyłki cebulowe, liście niewyjściowe w czasie schnięcia, pancernych odmian na lata - nie ma Bardzo mnie boli, że takie myśli mi w ogóle po głowie chodzą - tulipany to chyba moje ulubione kwiaty
Czekam jeszcze co ten sezon pokaże Myślę o jakimś miejscu, takim niewyjściowym, gdzie mogłabym sadzić i sadzić i dosadzać te cebuli tulipanowe i nie martwić się co wyjdzie - ale póki co żaden genialny pomysł mi do głowy nie przychodzi

U mnie takim miejscem różnych cebul było przedpłocie. Rosną tam przeróżne tulipany, które dostałam albo kupiłam do testu. Pierwsza zakwitają tulipany Concerto. Te zdecydowanie potrafią kwitnąć wiele lat. Ale niestety nie są zbyt ładne po rozwinięciu.
Grzebiuszka ziemna 22:47, 11 kwi 2023

Do góry
Dziękuję za Waszą obecność w moim wątku
Doczekałam się też wiosny, wreszcie

śnieżnik, kwiatki wyglądają jak u cebulicy, tylko kolor delikatny różowy, bardzo je lubię:

pierwsze żonkile mix:

puszkinia:

Do raju daleko - u Ewy 22:45, 11 kwi 2023

Do góry
Sesja ciemierników

Ogrod nad bajorkiem 22:32, 11 kwi 2023

Do góry
TAR napisał(a)
jeszcze kilka spojrzen na dzialke, tyle na razie moge pokazac

O kurde ale widok. Stare duże dęby rosną. Prawie tak samo jak u mnie tylko bez bajorka. Też mam taki widok na park Natoliński z balkonu.
Ty nic tam wysokiego nie sądzę szkoda widoku.
Pędzisz z wątkiem jak intercity.

Pozdrawiam
Ogród Muszelki 21:47, 11 kwi 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Na chwilę wrócę jeszcze do tematu ciemierników. Napisałam dzisiaj u Ewci z Raju o sposobie rozmnażania ciemierników poprzez jesienny podział kilkuletniej kępy.

Jako przykład podałam ciemiernik 'Pink Frost', który podzieliłam w październiku na 6 części dla mojej latorośli. Każda z tych części była posadzona z jednym liściem. Teraz wyglądają tak:

Podczas sadzenia pod korzeń dostały kompost i wokół zostały sowicie posypane popiołem. Cała szóstka pięknie się przyjęła i już cieszy kwiatami.

To taki sposób rozmnażania "na szybko" ciemierników. Dla tych, co nie chcą czekać ok. trzech lat na pierwsze kwiatki z ciemiernikowych siewek

W gratisie, cała szóstka ma wszystkie cechy rośliny matecznej, co przy odmianowych ciemiernikach (rozmnażanych z siewu) rzadko się zdarza.

Trudności z rozmnażaniem ciemierników przez podział kępy to mit.

W tym roku odważyłam się po raz pierwszy (wiosną!) pociąć ciemierniki wesoło kwitnące. Sama jestem ciekawa, czy dadzą radę przeżyć

Ja dzieliłam z 6 lat temu jednego ciemiernika dostanego od znajomej, tak się obraził, że dopiero w zeszłym sezonie zakwitł po raz pierwszy. Więc u mnie z siewek wcześniej się kwiatów doczekuję niż z podziału
Bawarka 21:39, 11 kwi 2023

Do góry
Kasiek napisał(a)
W parku kwitna kamelie i pierwsze rododendrony

Ale zapodałaś widoki Cudne te rabaty
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:07, 11 kwi 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Najbardziej różowa będzie kwitnąca jabłoń Ola. Tak daje po oczach, że człek z ulgą przyjmuje kres jej kwitnienia.

Śliwy wiśniowe są bardziej subtelne.

I niech daje po oczach bo takie jej zadanie, cudna jest
Pogoda w tym sezonie to jakiś dramat....U nas w ubiegłym tygodniu jeden dzień bez deszczu, dzisiaj słonko, zaczęłam cięcie róż przyszła burza i zalało ciecie. Pewnie odchorują, reszta tygodnia ma być deszczowo. Nie ma kiedy posprzątać i poprzycinać w ogrodzie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:48, 11 kwi 2023

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:46, 11 kwi 2023

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:42, 11 kwi 2023

Do góry
Ptaszarnia

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:26, 11 kwi 2023

Do góry
A Wojtuś wciąż zafascynowany wszelkimi małymi żyjątkami
Mrówki lubi najbardziej.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:09, 11 kwi 2023

Do góry
Ciemierniki powoli przekwitają

Kwitną siewki

Primulki

W ogródku Martki 20:06, 11 kwi 2023

Do góry
Na dowód, że nic nie mam przeciwko żółtemu kolorowi to on obecnie króluje na rabatach, choć zdarzają się inne

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:01, 11 kwi 2023

Do góry
Powoli wiosna wkracza i do mojego ogrodu co mnie ogromnie cieszy.
Pracy cały czas dużo, nie wiem kiedy się z tym wszystkim wyrobię, a jeszcze coś mnie podkusilo i jakieś zakupy roślinne poczyniłam.
Magnolia stellata w tym roku zakwitła troszkę później więc przymrozki ja oszczędziły.
W ogródku Martki 19:57, 11 kwi 2023

Do góry
Judith, zawartość szklarni zmienia się z dnia na dzień. Dziś już tak:

Mgdusko, piękne EE, właśnie o tę powtarzalność „od lat” mi chodziło, dlatego kupiłam tę odmianę, tymczasem trafiłam na żółciaki wielowarstwowe (jak określiła Judith), czyli Verona, jak rozpoznała Mary. plus ze dwadzieścia czerwonych w prezencie. Było szałowo

Asiu, one świetnie ze sobą wyglądają 

Edyto, szklarnia bardzo mnie cieszy. Sałata tuż.

Anusko, oby powtarzały

Zuzo, chłód minął! Nie mogłam uwierzyć.

Haniu, dziękuję! Rzodkiewki rosną w oczach: Najbardziej jednak czekam na pomidory

Marysiu, Twoje EE pięknie się prezentują. Pasują do Twego ogrodu nadzwyczaj.

Agatorku, Marysiu, April, przyczyna rozpaczy nie leży w wyglądzie, te Verony są bardzo wdzięczne, ale tu chodziło o walor powtarzalności, jak Judith wyjaśniła. Z tym jest d. blada.

Magaro, nie nerwuj się, tulipany to tylko tulipany, epizodzik w ogrodzie, zdecydowanie idę w klimaty narcyzowe. Szklarnia to był trafiony pomysł, rzodkiewki smakują i dają mnóstwo frajdy.

Justyno, ja musiałam przeżyć zestawienie żółtków z czerwonymi, które też udawały EE.

Lidko, one wcześnie startują. Będzie pokaz Czekam też na pokaz w Przypkach, Danusia nasadziła na jesieni tysiące tulipanów. To trzeba będzie zobaczyć.
April podbija las... 19:41, 11 kwi 2023

Do góry
April napisał(a)

April, na to zdjęcie można się przyglądać godzinami. Ścieżka pięknie wiedzie wzrok do misy. A w tle czają się ławeczki. Cuda wyczarowałaś.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies