Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Co się stało kwiatom ... 17:48, 04 paź 2014

Do góry
Nallar napisał(a)

Mirello zdrdzisz co to trawa rośnie w głębi? Musi pięknie szumieć na wietrze.

Ewunia, w przywitaniu na pierwszej stronie mojego wątku napisałam o nim
że pięknie szumi, że lubię się pod nim wylegiwać na leżaczku,to Miskant olbrzymi.
Chcesz kępę bo mam czym dzielić?
Lawendowy zawrót głowy 12:35, 04 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

Przy bukach nie proponowałam miskantów tylko właśnie Twoje rozplenice.
Ja myślę, że BusyBee też nie ma nic przeciwko nim, tylko jako towarzystwo do beberysów się nie sprawdzą
One tworzą szeroką, okrągłą rozłożystą kępę, niekoniecznie pionowy akcent jak berberys czy miskant. Dlatego na kupę z berberysem i to jeszcze kilka nie da się.

Nie podłamuj się brakiem variegatusa, masz narazie za niego te pionowe berberysy. Ustaw je wg planu Danusi w miejsce tych 3 traw. Może wyjdzie ładna kompozycja i nie będziesz już zamieniać na te miskanty. A w razie czego będziesz miała dla nich przygotowane miejsce na podmianę.
Ja się tak udzielam tu chwilowo, bo wiem że jesteś w stresie, rośliny kupione i trzeba sadzić, a człowiek nie jest pewny jak.

chciałam jeszcze dodać, ze obecność osób, które nie doradzają jak posadzić też jest ważna, bo nas mobilizują do pacy, dopingują i towarzyszą, a tu pełno amatorów, a nie ogrodowych fachowców
Jak nie ma kogoś kto podpowie, to chociaż te osoby powiedzą która opcja im się bardziej podoba.

Wszystkie rady i nie rady sa wazne dla mnie bardzo tylko sama bym sie z tym nie uporała gdyby nie fachowa pomoc amatorów buziaczki mocne dzieki za oglad czytam uwaznie
Lawendowy zawrót głowy 12:11, 04 paź 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Takie porady to ja lubie

Poustawiam dzis na nowo i sprawdze chyba cos w tym jest ze pod buki miskanty ale zobacze, gdzie czytałam ze albo berberysy albo trawy hm nikt tylko Ty nie zwrócił na to uwagi ...

Co do wrzosowiska i Danusi to wina lezy po mojej stronie , poniewaz nie ma nigdzie ogólnego zarysu ogrodu a mnie rabaty w kwadraty i tego Danusia nie wiedziała jak zawsze podoba mi sie wszystko co robi ale ustawiam i próbuje na kilka sposobów . Dla mnie to drudne zadanie niestety . Berberys zapewne dam dalej od swierków . Najbardziej mnie meczy fakt ze nie ma tej trawy co mi Danusia zaproponowała i dlatego mam takie zamieszanie ... Ide zaraz ustawiac ...sasiedzi juz pytaja kiedy sadze im sie spieszy do czegos?

Przy bukach nie proponowałam miskantów tylko właśnie Twoje rozplenice.
Ja myślę, że BusyBee też nie ma nic przeciwko nim, tylko jako towarzystwo do beberysów się nie sprawdzą
One tworzą szeroką, okrągłą rozłożystą kępę, niekoniecznie pionowy akcent jak berberys czy miskant. Dlatego na kupę z berberysem i to jeszcze kilka nie da się.

Nie podłamuj się brakiem variegatusa, masz narazie za niego te pionowe berberysy. Ustaw je wg planu Danusi w miejsce tych 3 traw. Może wyjdzie ładna kompozycja i nie będziesz już zamieniać na te miskanty. A w razie czego będziesz miała dla nich przygotowane miejsce na podmianę.
Ja się tak udzielam tu chwilowo, bo wiem że jesteś w stresie, rośliny kupione i trzeba sadzić, a człowiek nie jest pewny jak.

chciałam jeszcze dodać, ze obecność osób, które nie doradzają jak posadzić też jest ważna, bo nas mobilizują do pacy, dopingują i towarzyszą, a tu pełno amatorów, a nie ogrodowych fachowców
Jak nie ma kogoś kto podpowie, to chociaż te osoby powiedzą która opcja im się bardziej podoba.
Lawendowy zawrót głowy 07:30, 04 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
jesli chodzi o mnie
(brak polskich liter)
rozplenice w nogach bukow bardziej mi sie podobaja
imperate dalabym tez na tej rabacie, ale moze blizej hortensji
kolor bedzie powtorzony w poblizu
wydaje mi si ze te zielone rozplenie ladnie podkreslaja kolor bukow

i buki do przodu

berberysy tez do przodu bo sie skryja w choinkach
no i albo pionowe trawy, albo berberysy, oba to za duzo
a rozplenice rosna w duze kepy

wracajac do wrzosowiska pod sznurek
Danusia ma wyczucie co pasuje do danego ogrodu, jakie linie, a tutaj podpowiedziala do prostej linii rabaty falujace linie wrzosow
mi sie jej koncepcja bardzo spodobala
zamiast miskantow daj berberysy skoro tamtych nie bylo (choc miskant variegatus jest nie do zastapienia)
no i juz zaczelas przestawiac zolte male kulki, co bardziej nawiazuje do danusiowej koncepcji

pamietaj ze Danusia tez eksperymentuje i wyciaga wnioski

to ze zrobila wrzosowisko pod sznurek nie znaczy ze zrobi takie kolejny raz

ale to tylko moje zdanie
wybierzesz sobie co blizsze Twojemu sercu

Takie porady to ja lubie

Poustawiam dzis na nowo i sprawdze chyba cos w tym jest ze pod buki miskanty ale zobacze, gdzie czytałam ze albo berberysy albo trawy hm nikt tylko Ty nie zwrócił na to uwagi ...

Co do wrzosowiska i Danusi to wina lezy po mojej stronie , poniewaz nie ma nigdzie ogólnego zarysu ogrodu a mnie rabaty w kwadraty i tego Danusia nie wiedziała jak zawsze podoba mi sie wszystko co robi ale ustawiam i próbuje na kilka sposobów . Dla mnie to drudne zadanie niestety . Berberys zapewne dam dalej od swierków . Najbardziej mnie meczy fakt ze nie ma tej trawy co mi Danusia zaproponowała i dlatego mam takie zamieszanie ... Ide zaraz ustawiac ...sasiedzi juz pytaja kiedy sadze im sie spieszy do czegos?
Lawendowy zawrót głowy 22:32, 03 paź 2014

Do góry
jesli chodzi o mnie
(brak polskich liter)
rozplenice w nogach bukow bardziej mi sie podobaja
imperate dalabym tez na tej rabacie, ale moze blizej hortensji
kolor bedzie powtorzony w poblizu
wydaje mi si ze te zielone rozplenie ladnie podkreslaja kolor bukow

i buki do przodu

berberysy tez do przodu bo sie skryja w choinkach
no i albo pionowe trawy, albo berberysy, oba to za duzo
a rozplenice rosna w duze kepy

wracajac do wrzosowiska pod sznurek
Danusia ma wyczucie co pasuje do danego ogrodu, jakie linie, a tutaj podpowiedziala do prostej linii rabaty falujace linie wrzosow
mi sie jej koncepcja bardzo spodobala
zamiast miskantow daj berberysy skoro tamtych nie bylo (choc miskant variegatus jest nie do zastapienia)
no i juz zaczelas przestawiac zolte male kulki, co bardziej nawiazuje do danusiowej koncepcji

pamietaj ze Danusia tez eksperymentuje i wyciaga wnioski
to ze zrobila wrzosowisko pod sznurek nie znaczy ze zrobi takie kolejny raz

ale to tylko moje zdanie
wybierzesz sobie co blizsze Twojemu sercu
Lawendowy zawrót głowy 15:18, 03 paź 2014

Do góry
jazzy napisał(a)

A miskant nie zasloni berberysa? Ja się nie znam

no to jest możliwe ... nagle mi sie spodobały dzis berberysy dlaczego? nigdy mi sie podobały od dzis je uwielbiam jesssu
Lawendowy zawrót głowy 15:16, 03 paź 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)

kochana pytanie brzmi czy przed berberysem stipa czy miskant

A miskant nie zasloni berberysa? Ja się nie znam
Lawendowy zawrót głowy 15:12, 03 paź 2014

Do góry
jazzy napisał(a)
Piękniste zakupy! zazdraszczam

kochana pytanie brzmi czy przed berberysem rozplenica czy miskant
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 16:34, 02 paź 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)

łeee no widzę nie odpuszczasz super, trzeba szukać rozwiązania tak żeby być zadowolonym, nie widziałam nigdy na swe oczy żywopłotu z bambusa, na zdjęciach super - a co z zimą doczytałaś ?
sama ma na niego chętkę

No właśnie czytalam o nich mam juz jednego u siebie Fargesia murielae, pięknie odbił, a kupilam go w obisiu za 17zl. Wyglądał jak nieszczęście
One się mrozu nie boją. Będą i w zimie zielone mi się bardzo podoba Miskant gracillimus i gdyby nie to, że trzeba trawy scinac wiosną, posadzilabym rząd takich gracków ale to ma być zasłona przed nowymi sąsiadami. Nie żebym ich nie lubiła, ale ja tam wolę kameralnie
Widowiskowe trawy 12:45, 02 paź 2014

Do góry
Dzięki Waldku. Bardzo ładny ten miskant i go nie posiadam. Nowy zakup na wiosnę.
Lawendowy zawrót głowy 10:05, 02 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
miałam na myśli narożnik przy siatce zielonej tam gdzie stoją wrzosy

a swoją drogą te białe wrzosy trzeba by oddzielić jakimiś fioletowymi lub różowymi, albo wrzoścami, by wiosną też coś kwitło
może bliżej serbów dać pionowe berberysy lub miskant, tak jak Danusia dała w ogrodzie w wrzosowiskiem

Przy siatce jeszcze nic nie moge sadzic bomogrodzenie czeka .... O wrzoscach pomysle to bardzo dobry pomysł.

Tylko nie wiem o co chodzi dac blizej serbów berberysy ..... Przed serbami czy co? Słabo kumata jestem
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:01, 02 paź 2014

Do góry
leon60 napisał(a)
Hakone coś pięknego ! a z galeriami to ja wolę oglądać je z zewnątrz zwłaszcza jak mają takie ładne nasadzenia jak Rzeszowska czy Milenium eM się nie wkurza, że łażę i szukam sama nie wiedząc czego, zupełnie inaczej jak w szkółkach Jak namierzysz co to za miskant to trąb u mnie bo eM zakochany i chce mieć w ogrodzie

Postaram się..

A to 2 letnia sadzonka Nicolas na początku maja..cm, znalazłam foto z zeszłego roku z miarką..czyli na forum już pokazywałam i mierzyłam dla kogoś.
Lawendowy zawrót głowy 09:58, 02 paź 2014

Do góry
miałam na myśli narożnik przy siatce zielonej tam gdzie stoją wrzosy

a swoją drogą te białe wrzosy trzeba by oddzielić jakimiś fioletowymi lub różowymi, albo wrzoścami, by wiosną też coś kwitło
może bliżej serbów dać pionowe berberysy lub miskant, tak jak Danusia dała w ogrodzie w wrzosowiskiem
Ogrodnik Mimo Woli cd 07:55, 02 paź 2014

Do góry
Hakone coś pięknego ! a z galeriami to ja wolę oglądać je z zewnątrz zwłaszcza jak mają takie ładne nasadzenia jak Rzeszowska czy Milenium eM się nie wkurza, że łażę i szukam sama nie wiedząc czego, zupełnie inaczej jak w szkółkach Jak namierzysz co to za miskant to trąb u mnie bo eM zakochany i chce mieć w ogrodzie
Działka prawie w Borach Tucholskich 21:24, 01 paź 2014

Do góry
Miskant Dronnig Ingrid piekny okaz, uwielbiam takie kolory w ogrodzie ...pozdrawiam Zbyniu i dziękuję za piękne widoki gór
Gdzieś na końcu świata... 19:51, 01 paź 2014

Do góry
GosiaJoanna napisał(a)
Mam póki co jedną

Gosia i niech tak zostanie bo zostaniesz niewolnicą rabatową

trawy tak !!!!moja zdobycz miskant Dronnig Ingrid

Działka prawie w Borach Tucholskich 19:28, 01 paź 2014

Do góry
powrót do jesiennego ogrodu

miskant Dronnig Ingrid drugiego nie pamiętam

krzewuszka Nana Variegata i Wings of Fire

perukowiec i dereń
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:43, 01 paź 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Gubie sie troche w tych trawach a Ty masz prawie wszystkie . Powiedz mi jesli chce takie srednie a nie wielgachne to których mam szukac... Roplenice... .?

Gdzie chcesz je dać? Tzn koło czego, jakie stanowisko, ile miejsca? Czy maja być też zimą czy tylko latem...

Traw jest tak dużo, że głowa boli.... samych rozplenic jest tak dużo, że idzie się pogubić. łatwiej mi napisać jak się o jakaś zapytasz. Rozplenice polecam wszystkie, to piękne trawy. Ale one zajmują sporo na szerokość. Ale mus je mieć koniecznie... nie wyobrażam sobie ogrodu bez rozplenicy, Black Beauty jest po prostu odjazdowa, zerknij do Irenki z Miłkowa, wstawiała ostatnio. Poszperaj w necie jaka wielkość ci odpowiada. I pamiętaj, każda rozplenica jest ładna.
To moja Black.. ale foto kiepskei

Druga konieczna trawa w ogrodzie to miskant chiński. Morning jest wysoki, ale z niższych polecam Kleine Silberspinne .. srebrne kłosy. Podoba mi się a nie mam Yaku Jima, też z niższych,piękna fontanna ewentualnie Adagio

Ze średnich ta jest fajna..trzęślica modra "Variegata" (łac. Molinia caerulea), foto kiepskie. Pisze, że lubi dość mokro, ale u mnie rośnie i na suchym. Szybko startuje po zimie, nie rozłazi się. W słońcu i od strony zachodniej pod drzewem też sobie radzi.
Muszę poszukać lepszego foto

Wrzosy - Calluna 12:26, 01 paź 2014

Do góry
Witam wszystkich serdecznie,

Przeczytałam cały wątek ponieważ i mi marzy się wrzosowisko, ale zastanawiam się czy nie będzie za małe. Wybrałam miejsce słoneczne (południowy zachód), jest w kształcie trójkąta i przylega do budynku dwa boki mają 2.90m na 2.40m. chciałam posadzić wrzosy, wrzośce, andromedę, sasanki, krokusy, kostrzewę popielatą, w rogu miskant, pod ścianą jakieś kulki żółto-zielone żeby było jaśniej może tuja occidentalis „Golden Globe” (choć jakieś sosenki lub jałowce były by lepsze) i po bokach rozplenica, ale chyba to nie najlepszy wybór na wrzosowisko lubi więcej wody i się rozłazi.
Doradzicie coś? Jak zobaczyłam wrzosowisko Pani Danusi to tak gapiłam się przez chwilę bez ruchu piękne!!! I dlatego zastanawiam się czy nie mam za mało miejsca żeby stworzyć coś ładnego. Dodam jeszcze że będzie przed wejście do domu i chciałabym żeby zawsze było tam ładnie. Wrzosowisko Fabioli też cudne ale na to to dopiero miejsca nie mam.

Pozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:16, 01 paź 2014

Do góry
popcarol.....jak fajnie, ze wpadłaś spotkanie super, pamiętasz, jak pierwsze było wrażenie, jak u Bogdzi się spotkaliśmy, taka ogólna euforia

oj porosło, że nie mam gdzie sadzić a tak nawiasem, to w przyszłym roku grupa łódzka może do mnie wpaść, fajną i zgraną macie grupębuziaki

Pszczółko....to turzyca palmowa, bardzo je lubię, ale wiosną jak lało pokładały się, po drugim cięciu czyli od maja są idealnedodatkowy plus tej trawy, szybko rusza wiosnąten kolor jest ciut taki limonkowy, kwiatostan taki sobie, uroda tej trawy to pokrój i kolor...
astry dostałam od kogoś, ale nie z forum, rosną same siebie w zwartą kulę, to mnie zachwyca, jak jest ciemno, te kwiaty dosłownie świecą, ale nazwy nie znam....kawałek mogę ci ukopać, jak wpadniesz mam kilka odmian różnych u siebie, nawet nizutkie, jak w Wojsławicach..
co do rozplenic, trudny wybór i pytanie...zdecydowanie najpiękniejsza jest Black, potem Rubrum- ale nie zimuje i kolejna Firworks, ta zimuje, to moje typy nr 1
a poza rozplenicami nr 1 to hakone i miskant ML i miskant cukrowy

zawitka.......Halinko, nikt się nie będzie śmiał, każdy ma swoje sposoby, obserwacje tyle, ze u mnie bukszpany 17 letnie, oraz te w innym miejscu są idealne, dosłownie w jednym miejscu problem, jakby coś nagle na nie spadło i poraziło, no bo te pstre bukszpany to od początku stale chorowite, zdrowo rosną, jak je nie tniesz, dosłownie...
co do chemii, nigdy nie używałam, w tym roku po raz pierwszy i tylko raz, bo nie wyrabiam czasowo i stale liczę na to, że rośliny się jakoś obronią i w tym ogólnym ekosystemie dojdzie do równowagi
nic nie pryskam, oczyszczam i czekam, bo mimo że ciepło, jest nieustanna wilgoć...buziolki

bleebla
....Agnieszko wzajemnie, ta skrzynka jest odlotowa, przy okazji ją sfocę, będzie się podobać osobiście nie wykopuję tulipanów, nie mam cierpliwości do tego, ale pomysł na zagospodarowanie skrzynki mąż madzięki

Łukasz....jesteś niesamowity z tymi żurawkami! też ubolewam, że z takim przystojniakiem sobie mało pogadałam, ale może za rok na kwitnieniu liliowców zlocik

MalaMi.....Aniu, dobre i to, choć chwilka, ale niedosyt jest, w takim pędzie to, aż się zmachałam omówiłyśmy plany, szykuję się na nie i na długie pogaduchyz tobą i tak chyba najwięcej pogadałam

masz tę rozplenicę Black? Mam siewki, trzymam dla ciebie dzięki za fotkiza 2 lata tyle traw nazbierałam, że sama jestem w szoku, z ciekawości sobie policzę

Toszka....docelowa średnica Little Bunny, to 50 cm, u mnie posadzone co 50 cm i łączą się kwiatostanami, więc myślę, że albo zrobisz podobnie, albo możesz o 10 cm zwiększyć odległość rano M. zmierzył ich średnicę, jest 50 cm

Grażynko.....ja nie używam nawozu, raz tylko udało mi się oprysk zrobić, teraz i tak za wilgotno i po prostu czekam; te które u mnie rosną już po 17 lat, 10 lat i nawet te koło hortensji w idealnej kondycji, tym chorym coś innego się stało, stawiam na te deszcze znad Islandii...pozdrawiam

i teraz idę do was
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies