Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Viola 19:46, 12 paź 2014

JoannA napisał(a)

Te w trawie to niejadalne
Pod brzozami poszukaj kozaków. A tak wogóle to grzybów w lesie brak ze względu na suszę. Ciesze się bo po niedzieli zapowiadaja u nas deszcz. Odpadnie mi bieganie z wężem

Pod brzozami to mój 90-letni sąsiad (ten od piwa) z kozikiem lata. Ja już nie mam co tam szukać
JoannA 20:13, 12 paź 2014

Viola napisał(a)

Pod brzozami to mój 90-letni sąsiad (ten od piwa) z kozikiem lata. Ja już nie mam co tam szukać

Ten wiekowy sąsiad może wszystkich nie wypatrzy
Margarete 16:30, 14 paź 2014

Dawno u ciebie Joasiu nie byłam ale z tego co widze to ogród nadal piekny a może nawet piekniejszy w jesiennych kolorach.....
Jest slicznie z tymi trawami, różami, chryzantemkami etc... a juz widok twojego lasu za ogrodem powala, te purpury sa boskie

Co do kolekcji miskantów - to ja ostatnio na świecie rózy w Kutnie kupiłam miskanta przebarwiającego sie na ciemnoczerwono a zimujacego u nas bo na ogół te wszystkie czerwone trawy oprócz red barona, to maja problem z zimowaniem. Nazywa sie ta nowośc - miskant purple fall, ma dochodzic do 180 cm jak inne miskanty, na razie posadziłam i czekam co bedzie po zimie.

Mam prosbe - pokaż mi swój placyk żwirkowy z ławeczka na zbliżeniu, chodzi mi o obwódke bukszpanową - ona jest u ciebie 2-letnia? o ile dobrze pamietam - ja w tym roku obsadziłam wreszcie swój placyk buksikami ale jakos mi tak zrudziłay...grzyb jakis czy niedozywione, nie wiem czy teraz jeszcze cos z tym robic?
ewsyg 19:02, 14 paź 2014

Witaj Joasiu, właśnie spaceruję po Waszym ogrodzie. Mam pytanie. Ile lat maja Szmaragdy ?

Biegnę dalej oglądać
JoannA 19:55, 14 paź 2014

Margarete napisał(a)
Dawno u ciebie Joasiu nie byłam ale z tego co widze to ogród nadal piekny a może nawet piekniejszy w jesiennych kolorach.....
Jest slicznie z tymi trawami, różami, chryzantemkami etc... a juz widok twojego lasu za ogrodem powala, te purpury sa boskie

Co do kolekcji miskantów - to ja ostatnio na świecie rózy w Kutnie kupiłam miskanta przebarwiającego sie na ciemnoczerwono a zimujacego u nas bo na ogół te wszystkie czerwone trawy oprócz red barona, to maja problem z zimowaniem. Nazywa sie ta nowośc - miskant purple fall, ma dochodzic do 180 cm jak inne miskanty, na razie posadziłam i czekam co bedzie po zimie.

Mam prosbe - pokaż mi swój placyk żwirkowy z ławeczka na zbliżeniu, chodzi mi o obwódke bukszpanową - ona jest u ciebie 2-letnia? o ile dobrze pamietam - ja w tym roku obsadziłam wreszcie swój placyk buksikami ale jakos mi tak zrudziłay...grzyb jakis czy niedozywione, nie wiem czy teraz jeszcze cos z tym robic?

Dziękuję Małgosiu
Dzisiaj już zimno i mokro i jesień już nie taka piękna
Kolekcja miskantów mówisz...faktycznie kupiłam w tym rok parę na próbę jak sobie poradzą z moim srogim klimatem i tym sposobem mam już kolekcje
Twojego purple fall jestem bardzo ciekawa, czekam na relację wiosną jak ruszy.
Dobrze pamiętasz że sadziłam bukszpany przy placyku żwirowym 2 lata temu, ale bukszpany Małgosiu to u mnie nie rosną najlepiej. Zaatakował je grzyb bo tam gęsto i trochę cienia. Nie pomogło pryskanie to zbyt późno zrobiłam oprysk. Wyrzuciłam je wiosną bo mnie denerwowały i posadziłam nowe. Ale bez rewelacji, te nowe zaczął też atakować grzyb, oprysk pomógł ale ich wygląd pozostawiał wiele do życzenia. Wyglądały kiepsko i jakby niedożywione. Kupiłam Małgosiu Florovit jesienny do zimozielonych i w połowie września je podlałam. Jest dużo lepiej ale bukszpany są narazie małe i ich za bardzo nie pokazuję. Nawet przez chwilę myślałam żeby tę bukszpanową odwódkę czymś zastąpić bo straciłam do niej serce.
Jestem teraz na szkoleniu i wracam do dom po 19 i dopiero w sobotę moge fotkę zrobić. Ale uwierz Małgoś że Twoje wyglądają lepiej
Narazie mam taką i tu trochę widać te bukszpany
JoannA 20:09, 14 paź 2014

ewsyg napisał(a)
Witaj Joasiu, właśnie spaceruję po Waszym ogrodzie. Mam pytanie. Ile lat maja Szmaragdy ?

Biegnę dalej oglądać

Ewo,
tuje sadzone w maju 2011, wysokość ok. 70-80 cm. Wiosną będę je ciąć z wysokości.
Zapraszam i pozdrawiam
Iwk4 21:12, 14 paź 2014

JoannA napisał(a)

Narazie mam taką i tu trochę widać te bukszpany

Joasiu, jak już umieściłaś tę fotkę, to powiedz mi, jak oddzieliłaś żwirek od rabaty?
Pozdrawiam. A widoki ognistych drzew zapierają dech. U nas w lasach cudnie przebarwiają się klony. Ale w ogrodzie lubią mączniaka łapać.
paniprzyroda 21:17, 14 paź 2014

W ciągu trzech lat tak urosły szmaragdy, pięknie. Może i moje ruszą. A z bukszpanami mam ten sam problem i myślę przenieść je w suchsze miejsce, mogą mieć za mokro.
Widok z okna sypialni wart każdej ceny. Rzadkość. Naprawdę.
JoannA 21:22, 14 paź 2014

Iwk4 napisał(a)

Joasiu, jak już umieściłaś tę fotkę, to powiedz mi, jak oddzieliłaś żwirek od rabaty?
Pozdrawiam. A widoki ognistych drzew zapierają dech. U nas w lasach cudnie przebarwiają się klony. Ale w ogrodzie lubią mączniaka łapać.

Żwirek od rabaty oddielony jest ekobordem.
http://www.ekobord.pl/
Klon w ogrodzie rzeczywiście potrafi złapać mączniaka. Ale to zależy jaki rok, jak dużo opadów to i problem z klonami.
Pozdrawiam Iwonko
JoannA 21:25, 14 paź 2014

paniprzyroda napisał(a)
W ciągu trzech lat tak urosły szmaragdy, pięknie. Może i moje ruszą. A z bukszpanami mam ten sam problem i myślę przenieść je w suchsze miejsce, mogą mieć za mokro.
Widok z okna sypialni wart każdej ceny. Rzadkość. Naprawdę.

Nad przeniesiem bukszpanów w bardziej suche miejsce cały czas myślę. Ale jeszcze rok dam im szansę w tym miejscu.
Szmaragdy zasilam Pinivitem raz w roku a jesienią nawóz przeciwko brązowieniu igieł.
Urosną Mariolu i to szybciej niż się spodziewasz
pozdrawiam