Hortensje Phantom i werbena mimo upału jakoś sie trzymały przy skromnym podlewaniu ale dzisiejszej burzy z mega wschodnim wiatrem nie podołały
część krzczków połamana, a werbena prawie leży na ziemi nadzieja w tym, że może się podniesie?
Nie mam fotek po katakliźmie - padało i zrobiło się już ciemno ale wcale nie mam ochoty na taką relację - płakać mi sie chce, jeszcze nie wiem jak z tego wyszły limki, bo było ciemno i nie mogłam dokonać konkretnych oględzin
Zaproponowałbym Ci jeszcze Olu zmianę linii nasadzeń roślin w tym gazonie i oczyma wyobraźni już widzę, że byłoby to niezłe rozwiązanie.
Oczywiście wszystko jesienią.
Skoro pokazałam młodziutką Pinky Winky to pokażę z bliska przebarwiające się już starsze kwiatostany
Anabelka zielenieje ( chyba nie z zazdrości )
A Diamant Rouge - forma pienna przybiera piękną malinową barwę ( stanowisko lekko zacienione, na stanowisku słonecznym brzydko się przypaliła a wersja przyziemna dopiero zaczęła kwitnąć ( dziwne to trochę)
Eee, to taki zwykły przepis. Ale świeży chlebek pyszny, zostało go na jedną kromkę Wcinam, pisząc...
Róża ma cały czas taki intensywny czerwony kolor? Nie wpada w róż? Kiedy zaczyna kwitnąć? Chciałabym właśnie czerwoną różę na moją ognistą, ale żeby kwitła już w czerwcu i nie bledła.
Olu.
Mylisz się w tym względzie i to bardzo. Ja od sześciu lat nie stosuję u siebie żadnych środków chemicznych i od sześciu lat mam nieskazitelne rośliny. Jak chcesz to przejrzyj jeszcze raz fotki w moim wątku i przekonasz się o tym naocznie. Na substancję czynną zawartą w środku chemicznym szkodliwe owady uodparniają się już nawet po drugim oprysku, natomiast alkaloidy zawarte w niektórych roślinach, pożyteczne bakterie i grzyby namnożone w gnojówkach i wyciągach nie dają im żadnych szans na bytowanie w ich obrębie.
To jest cudowne ziele które nie dopuszcza do podziału komórek rakowych u ludzi oraz dba o to, aby na roślinach patogenne grzyby i inne drobnoustroje nie miały możliwości rozwoju.
Ja mało piszę o roślinnych biopreparatach, ponieważ na forum jest znikome zainteresowanie tą formą utrzymywania roślin w nienagannym zdrowiu i kondycji. Najczęściej zmiany zauważa się w momencie kiedy już cała roślina jest zainfekowana chorobą i żaden nawet chemiczny oprysk nie jest w stanie jej wyleczyć. Polecam Ci Olu również wątek dotyczący stosowania wyciągu z kompostu ANHK .
To jest dopiero zapora na wszelkiego typu patogeny które mogą zagrozić naszym roślinom.
Cinderella Kordesa - chyba będzie z niej wielka parkowa róża:
Aphrodite Tantau - ładna jest tylko przez krótki moment, póki odwiera kwiat:
Cudownie pachnąca nowość z serii Parfuma Kordesa Herzogin Cristiana:
Róża, od której wszystko się zaczęło... Perłowa Mary Jean Harknessa - zobaczyłam ją kiedyś w Bułgarii i stwierdziałam, że muszę ją mieć. Z tym że akurat nie trafiłam z wyborem - piękność jest bardzo kapryśna. Ładnie wyglada tylko w upalne dni, których ostatnio na szczęście nie brakuje. Gdy pada - płatki jej olbrzymich 14 cm kwiatów gniją...