Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

wiunia 18:23, 08 sie 2015

Zielona napisał(a)

Mirello. Zestawienie "bardzo wymyślne"? Dlaczego? Bo nie jest ogrodowiskowe? Jałowce też nie są polecane, a jednak zimą zrobią dobrą robotę na rabacie Wiuni. Latem, kiedy są "tylko" zielone, mogą pięknie zakwitnąć powojnikami, których suche pędy można usunąć i nadal mieć wypełnioną rabatę. Iglaki dodatkowo osłonią korzenie płożących clmatisów.

Mam wrażenie, że na forum podoba się to, co jest u wszystkich, a najlepiej, jeśli zostało zaczerpnięte z realizacji Danusi lub Marzeny. Inne drzewa, inne zestawienia, doceniane są przede wszystkim przez te Osoby, które cenią indywidualność.

Już sama Danusia pisze, że ma dość kopiowania bez żadnej własnej inwencji. I wcale się nie dziwię...

Martuś...tak jak piszesz...masz dobre wrażenie...i sama mam np. mały szpaler hortensji podsadzony frosted curls, który jest już chyba u każdego bywalca forum ale tan zestaw ma taki urok, że się nie dziwię nikomu kto zapragnął takich widoczków u siebie! Natomiast choćby odrobina indywidualizmu moim zdaniem daje faktyczne poczucie, że jesteśmy u siebie i "tymi ręcami i tymi głowami" wyczarowaliśmy swój własny kawałek raju, który nie dla każdego musi rajem być Mam też drzewa, zdecydowanie nie polecane na forum, ja posadziłam() jak się zawiodę będzie to moja porażka, ale teraz jestem dobrej myśli jesli chodzi o moją z nimi przyszłość
Zielona 18:31, 08 sie 2015

Wiuniu. Przecież Ty wiesz, że ja jestem nadzwyczaj spokojnym człowiekiem Ostatnia rzecz, jaką bym chciała kojarzyć z forum, to nerwy z powodu roślin. Przecież to już brzmi absurdalnie.
Ja też mam i będę miała rośliny, które nie wszyscy lubią. I chyba o to właśnie chodzi... jak to ładnie napisałaś: by czuć, że się jest U SIEBIE.
wiunia 18:32, 08 sie 2015

Zielona napisał(a)
Ewo... nie zrozumiałyście mnie. To właśnie ułomność słowa pisanego, której nie lubię w wirtualnych kontaktach, bo odbiera się nas niezgodnie z naszą intencją.
Ja jestem spokojna i wyluzowana i nie mam najmniejszego zamiaru wyprowadzać siebie z tego stanu Wszak po to jest urlop, żeby się wyluzować, a nie stresować, a właśnie się urlopuję

Doskonale rozumiem sposób, w jaki komponujemy swoje rabaty. Sama postępuję dokładnie według sprawdzonego schematu. Używam przede wszystkim roślin polecanych i zestawień sprawdzonych. Jednak mam wrażenie, że przychodzi taki moment, w którym należy w ogrodzie dodać odrobinę indywidualności. To właśnie fakt, że nie każdemu będzie się on podobać, świadczy o sukcesie. Bo zostanie to czymś charakterystycznym właśnie dla nas.

Zdanie Mirelli doceniam. Bardzo lubię osoby, które potrafią artykułować to, co myślą (sama do takich należę). To przecież szczere i prowadzi do prawdziwej dyskusji.

Chciałam jedynie zwrócić uwagę na zjawisko opisywane w psychologii społecznej jako psychologia tłumu. Zgodnie z nią... wszystkim podoba się to samo

Wybaczcie, jeśli odebrałyście to inaczej niż chciałam napisać.

Marta - nic dodać nic ująć dobrze to ujęłaś, masz swoje zdanie, Mirelka też, i ja też Twoje podpowiedzi są dla mnie bardzo pomocne, a oczywiście i tak jak zwykle zrobię po swojemu...
Ściskam serdecznie i wypoczywaj w tych cudnych Alpach
wiunia 18:35, 08 sie 2015

zabaewa napisał(a)
Dziewczyny - wrzućcie luz - każdy robi co lubi a lubi co chce - zwłaszcza w ogrodzie. Dzielmy się inspiracjami i doświadczenie bo to jest bezcenne ale róby po swojemu bo to nasz kawałek Ziemi

Ewuniu..... i to jest sedno każdej przygody z ogrodem...
wiunia 18:38, 08 sie 2015

Zielona napisał(a)
Wiuniu. Przecież Ty wiesz, że ja jestem nadzwyczaj spokojnym człowiekiem Ostatnia rzecz, jaką bym chciała kojarzyć z forum, to nerwy z powodu roślin. Przecież to już brzmi absurdalnie.
Ja też mam i będę miała rośliny, które nie wszyscy lubią. I chyba o to właśnie chodzi... jak to ładnie napisałaś: by czuć, że się jest U SIEBIE.

Wiem, wiem ...i cenię to
MirellaB 13:14, 15 sie 2015

Jak tujki po przesadzeniu przetrwały w upały?
Przesyłam pozdrowienia
wiunia 00:34, 16 sie 2015

MirellaB napisał(a)
Jak tujki po przesadzeniu przetrwały w upały?
Przesyłam pozdrowienia

Mirelko tujki mają się dobrze przynajmniej do tej pory nic się nie dzieje ale niestety dzisiejsze prawie tornado zrobiło mi wiele szkód takiego wiatru i takiej zawieruchy piaskowej jak żyję nie widziałam. A jak u Was, też była taka masakra czy to tylko w mojej wsi albo w okolicy mojego domu przeszła taka demolka?
wiunia 01:00, 16 sie 2015

Kilka fotek z wczorajszego dnia czyli m.in. żniwa lawendowe i drugie choć skromniejsze kwitnienie szałwii
przed i po
[/b]

gladiole i liatria przed dzisiejszą demolką - wiekszość już połamana i w wazonie

wiunia 01:09, 16 sie 2015

Hortensje Phantom i werbena mimo upału jakoś sie trzymały przy skromnym podlewaniu ale dzisiejszej burzy z mega wschodnim wiatrem nie podołały
część krzczków połamana, a werbena prawie leży na ziemi nadzieja w tym, że może się podniesie?

Nie mam fotek po katakliźmie - padało i zrobiło się już ciemno ale wcale nie mam ochoty na taką relację - płakać mi sie chce, jeszcze nie wiem jak z tego wyszły limki, bo było ciemno i nie mogłam dokonać konkretnych oględzin
wiunia 01:10, 16 sie 2015

Po fali upałów cięcie grabów, bo to już druga połowa sierpnia!!!