Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:26, 07 lip 2018

Do góry
kasiek napisał(a)
Czuje harmonie... niewiele juz zmieniam... Unormowałam wyniki, zrobiłam najważniejsze rzeczy... Czasem łapie mnie tylko melancholia widząc zderzenie młodości ze starością...

Tak chyba jednak musi byc... Ciesze się że mam to miejsce...

Ładna ta melancholia

Wiosną stałam nad glediczją. I tak sobie teraz myślę będąc u Ciebie,że u mnie ze 3 glediczje przydałyby się. Miały być brzozy dobrze że wszystko w planach a plany można zmieniać
Ogród w remoncie 21:49, 06 lip 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Z wieści ogrodowych to jakieś zielone gąsiennice zżerają młode listki na moich doorenboskach-wrrr,jutro muszę się z nimi rozprawić. Posiana trawka zaczyna wschodzić,dziś przez lupę dojrzałam . Wiecie może czy w Zielonych Progach można zamawiać wysyłkowo? Bardzo dużo roślinek sobie upatrzyłam w ich ofercie. Wysłałam dziś do nich maila ale na razie nie mam odpowiedzi.

Zielone gąsienice to i ja mam, liście róż mi zjadły, liście wiąza też zjedzone, ostatnio dobierały mi się do brzozy, ale tym razem jakieś czarno - żółte, wybierałam co się dało i prysknęłam mospilanem, ale nie wiem czy on zadziała na te dziadostwo.
Ptasi gaj 00:05, 06 lip 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Elu trawnik masz idealny ja to tylko w dwóch miejscach staram się utrzymać zielony - podlewam, nawożę i chodzę z nożem chwasty wycinam a reszta to chwastowisko, a teraz to żółta słoma !!!
Nawet i dlatego trochę mniej zdjęć wklejam, bo na takim żółtym tle to nic dobrze nie wygląda ....
Łączkę 3 lata temu spróbowałam wysiać, u mnie malusia taka i niestety, ale jak się nie dosiewa niektórych nasion samemu, to teraz mi same maki skiełkowały w tym roku, reszta znikła
Trawiasta już u Ciebie robi wrażenie a co dopiero potem będzie

Aurelia moj trawnik tez tylko przy domu zielony od tui z brzozami do swierkow, tj ok 1500 m2 trawnika. Druga czesc to bialy. Tam nie ma nawodnienia pod koniec kwietnia woda tam stala i zrobilismy melioracje aby odbarczyc ziemie.
Trawa wyschnieta raz w tygodniu drzewa podlewam oprocz sosen bo boje sie, ze mi padną. Brzozy maja plytki system korzeniowy i tez zaczne podlewac tylko naprawie pompe. Bo zaczynaja zolknac i sieja liscmi.

Popatrz zrobilismy melioracje i prawie 2 mce nie padalo. W studzienkach 1,5 m nie ma wody.
Mam studzienke ze glownego zbieracza melioracyjnego ktory zbiera wode z pol i wody nie ma w nim.
Musi padac z 2 tygodnie aby cos poplyneło.
Sama widzisz rzeka Jeziorka ledwo plynie. Numer bo w Konstancinie przy Jeziorce kajaki nazwozone a wody do kostek.

W oczku codziennie ubywa 2 cm wody takie parowanie jest.

Dzisiaj co z tego, ze podlewam jak trawa schnie jak siano takie ostre slonce.
Posadzilam nowe roze np grafin diana piekna, pachnaca bordowa roza paki rano rozwinela w dzien slonce przysmazylo i po róży w sloncu 45 stopni, toz to jajko sie scina a co dopiero delikatny platek.
Niestety musze ja przesadzic w inne miejsce do polcienia.

Jutro bede zagladala do was.

Roza grafin diana koncowki platkow po zwijane i suche. Musze parawan jej zrobic.

Perukowiec tez ledwo zipie od tych upalow.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:31, 05 lip 2018

Do góry
MonikA napisał(a)

Mi też się podoba twoja brzozowa. Tez masz tu doorenbosy? Będzie szałowo.

Nie. Chyba nie.
Dostałam sadzonki brzóz od mojego Pana trawiarza. Zakładam, że to raczej zwykłe brzozy. Ale i takie lubię
Betula pendula 'Youngii' - brzoza brodawkowata "Youngii" 22:08, 05 lip 2018

Do góry
Danusia z rozrzewnieniem przypomniałem sobie kolejne metamorfozy altany i brzozy ( ta się nacierpiała), aktualnie altana wygląda tak, brzoza Youngii jest ciut skromniejsza odrobinę jej widać za kolejną brzozą tym razem pożyteczną Long Tunk która prowadzę po szczupłości z metrowego patyczka kupionego za 7zł(przecena i reanimacja)
właśnie dostała wyższy patyk leszczynowy, oczywiście w kolejnych sezonach(lipiec/sierpień) była formowana- wycinka grubszych bocznych gałązek
po prawej stronie drzwi posadziłem świerk Inversa - może doczekam żeby wyskoczył ponad dach

Moja bajka 21:46, 05 lip 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Brzozy rewelkaWcale nie upchane

Buziol Ciotuniu.
Moja bajka 20:32, 05 lip 2018

Do góry
Brzozy rewelkaWcale nie upchane
Wśród brzóz i dębów 22:19, 04 lip 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Nigdy nie planowałam u siebie brzozy, z wygodnictwa (żeby nie było zbyt wiele liści do grabienia) Twoja alejka przekazuje energię nawet przez ekran komputera
Uległam pokusie i kupiłam youngii w ubiegłym roku. Rośnie solo i cieszy oko

Youngi też piękna. Tworzy fajny parasol. Lubię takie drzewka.
Wśród brzóz i dębów 22:13, 04 lip 2018

Do góry
Nigdy nie planowałam u siebie brzozy, z wygodnictwa (żeby nie było zbyt wiele liści do grabienia) Twoja alejka przekazuje energię nawet przez ekran komputera
Uległam pokusie i kupiłam youngii w ubiegłym roku. Rośnie solo i cieszy oko
Wśród brzóz i dębów 22:09, 04 lip 2018

Do góry
greg66 napisał(a)
Siedzisko na odpoczynek- super a do tego brzozy przekazują pozytywną energię, więc korzystaj z siedziska ile się da.
Ja u siebie najbardziej lubię przebywac wśród moich brzóz.
Pozdrawiam serdecznie

Ja też kocham brzozy, cieszę się, że są na mojej działce i to w takiej ilości.W upalny dzień lubię sobie przysiąść na ławeczce pod moją "staruszką".

Wśród brzóz i dębów 21:49, 04 lip 2018

Do góry
Siedzisko na odpoczynek- super a do tego brzozy przekazują pozytywną energię, więc korzystaj z siedziska ile się da.
Ja u siebie najbardziej lubię przebywac wśród moich brzóz.
Pozdrawiam serdecznie
Mój ogród pod lasem 09:32, 04 lip 2018

Do góry
Piękne kady ogrodowe zaczynam coraz mocniej przekonywac się do tych anabelek, chcoć do tej pory bałam się ich przez podatnośc na uginanie...brzozy w ogrodzie jednak robia robotę
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 07:33, 04 lip 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)
Narożnica zbrojówka

dostałas w gratisie z brzozami)) pozbierasz je i już

może tu coś wiecej sie dowiesz

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2070-brzoza-choroby-i-szkodniki

To nie te brzozy, ale dzięki.
Już je pozbierałam. Ohyda....

Czy mam czymś brzozy popryskać, żeby nie wróciły?
Ogród pod akacjami 15:28, 03 lip 2018

Do góry
Doranma napisał(a)
Bogactwo roślin, kwiaty, warzywa, owoce, dekoracje i brzozy, o których marzę - tak jak lubię! Pozdrawiam serdecznie

Fajnie, że wpadłaś. Pozdrawiam

Pozdrawiam

Maria J.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:35, 03 lip 2018

Do góry

brzozy purpurea

Ogród w stylu leśnym - prośba o poradę 13:35, 03 lip 2018

Do góry
witam,
mam działkę rekreacyjną z domkiem letniskowym na skraju lasu na Kaszubach. Moi sąsiedzi mają piękne ogrody z trawnikami, iglakami itp. Powycinali większość drzew w swoich ogrodach, a tymczasem u mnie zachowały się świerki, brzozy, modrzewie. Chciałbym stworzyć ogród w stylu leśnym o nieregularnych kształtach. Jakie krzewy powinienem dosadzić, aby uzyskać piękny ogród o nieregularnych kształtach, kolorach. Chciałbym, aby te krzewy wypełniły puste przestrzenie między drzewami. Jakie drzewa mógłbym jeszcze dosadzić, by się ładnie komponowały z dotychczasową florą?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:30, 03 lip 2018

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Asia napisałam u siebie, ale widzę, że już po akcji sadzenie

Moje brzozy sadzone są w odległościach 2,5-2,7m. Od płotu jest z reguły 1,5-1,90, choć dwie co są w odległości 1 m też się znajdą ( różnica w odległościach to wynik nieregularnego kształtu działki i sugerowaliśmy się kształtem trawnika - pod niego jest rozstaw brzóz)

Dziękuję Andżela. Właśnie tak posadziłam. 2,5-2,7
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:18, 03 lip 2018

Do góry
Asia napisałam u siebie, ale widzę, że już po akcji sadzenie

Moje brzozy sadzone są w odległościach 2,5-2,7m. Od płotu jest z reguły 1,5-1,90, choć dwie co są w odległości 1 m też się znajdą ( różnica w odległościach to wynik nieregularnego kształtu działki i sugerowaliśmy się kształtem trawnika - pod niego jest rozstaw brzóz)

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:03, 02 lip 2018
Do góry
Z tym rozmierzaniem trudno trafić, ale też tak będę sadzić jak zakupię brzozy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies