Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

AgataP 21:24, 07 sie 2018

Kurcze przeczytałam o makaronie z cukinii i nie wiem gdzie go szukać daleko mam się cofnąć ? a może jest na ogrodowej kuchni?
Ja mam ochotę na tartę z cukinią i serkiem feta, normalnie "chodzi" za mną jej smak - zrobię jeszcze przed urlopem
mrokasia 21:55, 07 sie 2018

Rozchodniki i u mnie wyrosły bardzo dorodne. Szałwii upał nie szkodzi, właśnie tłoczy drugi raz. Reszta ledwo zipie, bez podlewania ani rusz.
roma2 22:08, 07 sie 2018

Właśnie przeczytałam równanie gorączkowe u Mrokasi i zaśmiałam się w głos. Haniu, nie wiem kiedy i jak, ale musimy się spotkać.
Gruszka_na_w... 22:48, 07 sie 2018

Johanka77 napisał(a)
Moje okna też okropnie upierdzielone, ale mam jeszcze urlop do końca tygodnia i muszę jednak pokopać w kamieniołomach

Śliczne lato u Ciebie, Hania. Pełne, sierpniowe... i na tym koniec. Choć lato mamy takie, że zaraz ogrodowy wrzesień nam tu wlezie... skądinąd piękny.

U mnie dzisiaj w cieniu było 35 stopni.Deski tarasowe mimo cieniowania parzyły w stopy. Latem cieszyłoby mnie 25 stopni, wyższe temperatury zabierają za dużo energii. Trzeba by przestawić się na śródziemnomorski tryb życia.
Do parku to jeszcze daleka droga. Drzewa ciut za niskie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:56, 07 sie 2018

AgataP napisał(a)
Kurcze przeczytałam o makaronie z cukinii i nie wiem gdzie go szukać daleko mam się cofnąć ? a może jest na ogrodowej kuchni?
Ja mam ochotę na tartę z cukinią i serkiem feta, normalnie "chodzi" za mną jej smak - zrobię jeszcze przed urlopem

Makaron z cukinii

Szybko się go robi obieraczką do warzyw. Lekko soli i wrzuca na patelnię na ok. 5 minut.
Tarta to też dobry pomysł.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 23:02, 07 sie 2018

mrokasia napisał(a)
Rozchodniki i u mnie wyrosły bardzo dorodne. Szałwii upał nie szkodzi, właśnie tłoczy drugi raz. Reszta ledwo zipie, bez podlewania ani rusz.

Najbardziej żal mi hortensji. Kwiatostany im brązowieją i podlewanie niewiele tu pomoże. Dobrze, że nie mam połaci bylin, bo z nimi jest największy problem.
Gruszka_na_w... 23:03, 07 sie 2018

roma2 napisał(a)
Właśnie przeczytałam równanie gorączkowe u Mrokasi i zaśmiałam się w głos. Haniu, nie wiem kiedy i jak, ale musimy się spotkać.

Może kiedyś wybierzesz się do Wojsławic?
AgataP 09:28, 08 sie 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Makaron z cukinii

Szybko się go robi obieraczką do warzyw. Lekko soli i wrzuca na patelnię na ok. 5 minut.
Tarta to też dobry pomysł.

aaaa to ja też tak robię ale jeszcze z marchewką traktowaną obieraczką + curry i mleczko kokosowe mniam
AgataP 09:30, 08 sie 2018

Najbardziej żal mi hortensji. Kwiatostany im brązowieją i podlewanie niewiele tu pomoże. Dobrze, że nie mam połaci bylin, bo z nimi jest największy problem.

Masz rację Haniu, u mnie brzozy wypijają wodę roślinom, ale jednocześnie nieco je cieniują... na razie wszystko daje radę, bo od czasu do czasu spadnie deszcz. Wcześniej jednak przez ponad miesiąc nie było nawet kropli więc konieczne było podlewanie. Rośliny to odczuły bo to nie to samo co ciepły deszcz w dużej ilości.
mikina34 11:14, 08 sie 2018

Piękna ta wiązowa kulka, muszę polookac w internetach może gdzieś uda mi się ładny egzemplarz nabyć

Natomiast powyższe ujęcie jest przecudne, aż poczułam orzeźwiający chłód od oszronionych roślin ... idealne do antyramy