Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi kroczkami do celu... 11:01, 10 sie 2015

Do góry
Dziewczyny dostałam teraz hopla na punkcie drzew brakuje mi czegoś wyższego w ogrodzie. Myślałam żeby posadzić w tym miejscu kilka drzew, ale nie takich wielkich, najlepiej szczepionych na pniu, jakieś pomysły?

Myślałam o pissardii, bardzo mi się podobają bordowe drzewa, ale ja mam już na rabatce przy wykuszu. Wsadzilabym tam 3-4 szt żeby rosły sobie w trawie.

Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 11:00, 10 sie 2015

Do góry
anitan napisał(a)
po ile sztuk miskantów kupić?
wystarczą w sumie 4 sadzonki?

po 2 niskich (KRATER) i wysokich Malepartus 1szt + Silbespinne 1szt (albo tylko jeden rodzaj x szt2) po jednym na obie części ściany)

Oj chyba stanowczo za mało, tych wysokich to nie mieszaj tylko daj jedną odmianę.
Ale jeśli ma powstać ściana traw to na tej długości 10 m trochę ich wejdzie.

Zobacz u mnie na tym zdjęciu mam posadzone 3 gracki - jeden od drugiego w odległości około 1,15 m - cała krawędź tarasu ma 4,6 m i pomiędzy nimi są róze.

Malkul ma ścianę z gracków może ją zapytaj w jakiej odległości sadziła, żeby osiągnąć taki efekt, ale wydaje mi się, że co 50 - 60 cm by trzeba było.

Jeszcze Ensata gracki ostatnio kupiła w takim celu, jej też możesz podpytać jak gęsto będzie sadzić.
"Dziczki" - dzikie pędy na różach 10:58, 10 sie 2015

Do góry
Witam serdecznie i dziękuję za okazane zainteresowanie.
Oto kilka zdjęć, chyba do końca nie oddają tego co widać gołym okiem. Pokazuję skąd wyrastają pędy, grubsze ale bardziej wiotkie.Także jak zagęszczone są łodygi listkami po sam czubek i jak tworzą się pączki kwiatowe - po kilka na czubku, dotychczas były to pojedyncze duże kwiaty.

Nie wiem, być może spanikowałam, być może to nie dziki, może faktycznie to niesprzyjająca aura, ale coś jest nie tak.

Alina - Różę Souvenir do Baden Baden znam z poprzednich sezonów i niestety nie tak wyglądała, oj, nie tak.

Pozdrawiam
Agnieszka
Ogród wśród pól i wiatrów 10:47, 10 sie 2015

Do góry
jolka napisał(a)
A tutaj widać, jak "ryneczek.." przechodzi w zagajnik brzozowy

Tak straszyli upałami, bałam się że sucho będzie i roślinki się nie zaaklimatyzują. A tu jakieś 26 stopni i mokro tak w ogrodzie, że wejść trudno Fajnie wszystko rośnie, co mnie cieszy

Cześć Kochana,

jakie to brzózki?

Zajrzysz do mnie? BO mam problem ze swoimi
Od nowa ... na przekór wszystkim 10:43, 10 sie 2015

Do góry
iwka napisał(a)

gdzie tam z głowy, w kompie jest plik, jak sobie przypomnę to dopisuję jak coś kupię

no i dzisiaj raniutko wpadłam do marketu po brzeszczot a wróciłam z 1 szt perowski

czy cena 11 zł jest ok, bo nie orientuję się, jak tak to jutro chyba jeszcze dokupię bo było kilka doniczek

Podoba mi się ta trawka przed begoniami, jaka to?
Gabisiowy ogród...początki....:-) 10:40, 10 sie 2015

Do góry
I ma takie szyszki

Gabisiowy ogród...początki....:-) 10:38, 10 sie 2015

Do góry
Są szczepione co mnie dziwi i nie podoba mi się ich kora, drzewka są małe, nie całe 2 metry, ale chyba już by miały piękną białą korę.

Ogródek Iwony 10:37, 10 sie 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Obejrzałam czerwienie u ciebie, super są
Co do firletki, jeśli zostawisz ją, sama się posieje, jakby było ci jej za dużo, po prostu wyplew i już w tej chwili jej kwitnienie można przedłużać, wycinając to co przekwitło, te łodygi z kwiatami, poza tym nie wymaga żadnych zabiegów

sylwia_slomczewska napisał(a)
Fajna ta firletka z lawendą, u mnie z firletką walczę jak z chwastem w niektórych miejscach.

Irenko, Sylwia - dziękuję za rady. Będę pilnować jej.
Przypadkiem moja też rośnie niedaleko lawendy

Tylko ta lawenda jakaś słaba, w tym roku kupiona w sześciopaku, różni się wyglądem od moich zeszłorocznych
Gabisiowy ogród...początki....:-) 10:35, 10 sie 2015

Do góry
Kochani,

znów potrzebuję Waszej pomocy. Jak wiecie w realizacji jest rabata z brzozami. Długo ich szukałam, nigdzie nie mieli Doorenbosów, zamówiłam i po długiem czasie oczekiwania,gdy mąż je odebrał przywiózł takie drzewka sztuk 4, bo tylko tyle było. Ale ja nie jestem pewna czy to Doorenbos :/

Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 10:34, 10 sie 2015

Do góry
Miscanty są fajne Dałabym taki jaki bym dostała Ale za dużo trochę dla mnie tych roślin:
A tutaj masz Malepartus z rochodnikami

Nie dodawałabym iglaczków na pniu
A hakone? A jaka to wystawa? Masz tam dużo słońca?
Ogródek Iwony 10:33, 10 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonko tak byłam zajęta swoją rabatą, że nie wiem czy przemalowałaś ciurkadełko?

Mirelko, nie...
Już po kupieniu farby najpierw padał deszcz, a potem pracowałam na innej rabacie i poprosiłam e-Ma o wykopanie kamienia, który zajmował niepotrzebne miejsce na rabacie. Okazało się, ze jest to spory, o ładnej fakturze, z dwóch stron płaski kamień i zdecydowałam, że dam go do znajomego kamieniarza, aby przewiercił dziurkę w nim. Sprawa się ciągnie, bo zawsze był powód (brak czasu w weekendy), aby do niego pojechać, albo on jest na urlopie. Zastanawiam się też, czy robić to teraz, całe oczko trzeba wkopać głębiej, aby zasypać żwirkiem na poziomie ziemi. A na jesień trzeba wyjąć pompkę i nie potrafię podjąć decyzji, aby mi aż tak na ten moment zależało.
Upały też zniechęcają do pracy. Tak więc wiem, ze mam niezałatwioną sprawę, ale też nie dajmy się zwariować. Oboje z M lubimy działać impulsowo, nie lubię długich planowań, bo życie samo nam pisze scenariusze. Jak dojadę do znajomego, będzie dziurka w kamieniu
Na razie jest tak, jak było Tylko roślinki bardziej rozrośnięte

No i nie podoba mi się kolor trawy dosiewanej. Siałam na podłożu kupionym do trawnników z O. Coś jest nie tak, trawa zbyt jasna, no i te upały...

Katalpa - Catalpa 10:32, 10 sie 2015

Do góry
KrzysztofWojcik napisał(a)
Katalpa jest gatunkiem, który potrafi wyzdrowieć z werticiliozy:
http://www.klinikaroslin.com/ochrona-w-miastach/62-werticillioza
Polecam powyższy link na ten temat. Ale oczywiście rób tak jak polecił Mazan, który w/g mnie jest najlepszym na Ogrodowisku specem od chorób - pomoże to i przyspieszy proces zdrowienia. Myślę, że w przypadku tego akurat drzewa o wielkiej sile regeneracji uda Ci się ją uratować. Gorzej jest z innymi drzewami, które mają innych charkter wiązek przewodzących jak np. klony.

Dziękuję za rady, ten artykuł już też wyszukałam, zrobiliśmy jak piszecie, od razu wycieliśmy chore gałęzie, wszystkie spadające liście wyzbierane, drzewo opryskane Topsinem, jutro powtórka, podlane Previcurem. Oby się udało. Teraz wygląda tak:

Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 10:32, 10 sie 2015

Do góry
anitan napisał(a)
a takie coś? niestety, sporo tego wyszło, chyba za dużo, co?

1. miskant Malpearus albo Silbespinne
2. miskant Krater (może być powtórzony na drugim oknie)
3. rozchodniki
4. berberys jakiś czerwony strzelisty
5. dwa iglaczki na pniu
6. żurawki bordowe
7. na samym brzegu jakaś jasną Hakonechloa

Ten miskant Krater trzeba będzie dać na tym drugim oknie, bo bez niego dziura zostanie niepotrzebnie.
Zobaczymy jeszcze jak inni będą radzić.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:30, 10 sie 2015

Do góry
Na tej rabacie wzrok przyciąga teraz gównie werbena, cleome i liatra , węch natomiast rozkoszuje się zapachem tytoniu.

Hortensjada 10:22, 10 sie 2015

Do góry
EdytaB napisał(a)
Masz może w swoim niesamowitym ogrodzie hortensję EARLY SENSATION ?

Mam, chociaż w tym roku wcale nie była taka early, ogólnie jakaś inna niż w zeszłym, na dodatek bardzo poprzypalały jej się liście, wiec jesienią jednak zmienię jej stanowisko, pełne słońce cały dzień nie dla niej. Część kwiatostanów jeszcze w pączkach, dlatego na krzewie będą już przebarwione jak i białe kwiaty. Najładniejsza jest jesienią bo ma ślicznie przebarwione właściwie na czerwono liście.

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:17, 10 sie 2015

Do góry
Konieczki napisał(a)

A tego bonsai to Waćpanna kupiła czy sama wyczarowała?
A i że pięknie jest nigdzie nie napisałam

Bonzaj zrobiłam.
Dostałam kiedys dorosłego cypryprysika groszkowego - szwagierka robiła czystki w ogrodzie Wyglądał tak...

Po kilku miesiącach stwierdziłam, że brzydki jest i chwyciłam za sekator (w czerwcu ubiegłego roku). Na początku efekt był mizerny.

Ale dzis wyglada całkiem, całkiem....

A do szkółki w Krzywaczce się czasem nie wybierasz??? Do Jawornika mam trochę nie po drodze, ale do Krzywaczki mogłabym podjechać

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:17, 10 sie 2015

Do góry
Konieczki napisał(a)

Witam a mogę poprosić opis kfiatkow na tym zdjęciu? Mikołajka i litare rozpoznłam, to wszystko z nasion?
Zakochałam się w tej rabacie

Asiu, rabata ma 18 x 2,5 metra, założyłam ją w całości z roślin z nasion w czerwcu ubiegłego roku.
Na zdjęciu, o którym mówisz, to tylko jej maleński fragment. Na zdjęciu tak jak piszesz: mikołajek, liatra, odętka biała i różowa, w tle cleome ciernista i werbena. Wzdłuż siatki rośnie rząd ketmii ogrodowej w kolorach: fioletowym i białym.
Na rabacie jest mnóstwo innych kwiatów: morze orlików, łubiny, pysznogłówka, malwy, kocimiętka, goździki białe , szałwia łąkowa, wielosił błękitny, jeżówki, tytoń ozdobny, ostróżki, goździk brodaty, irysy, przegorzan. Pewnie o paru zapomniałam
Tu inne zdjęcia tej rabaty.
Ogród Mirelli 10:15, 10 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Powstająca rabata rozplenicowo-rozchodnikowa

Ale masz już dużą tę rozplenicę. Czy to hameln? Ładnie wygląda.
I wrzosy już zaczynają kwitnąć?!

Ale ja nie chcę jesieni...
Ogródek Iwony 10:13, 10 sie 2015

Do góry
Najpierw śniadanko - moje już zjedzone.
Jak obserwuję ptaki, bączki i motyle, największy ruch w interesie jest rano. Stołówka aż brzęczy

Jestem w polu 10:12, 10 sie 2015

Do góry
Warmia napisał(a)
Budleje

Twoja budleja szaleje, jest piękna. Obserwuję swoją niedawno posadzoną. Wycięłam przekwitłe kwiaty i teraz wypuściła świeże listki oraz kolejne pączki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies