Dziewczyny dostałam teraz hopla na punkcie drzew brakuje mi czegoś wyższego w ogrodzie. Myślałam żeby posadzić w tym miejscu kilka drzew, ale nie takich wielkich, najlepiej szczepionych na pniu, jakieś pomysły?
Myślałam o pissardii, bardzo mi się podobają bordowe drzewa, ale ja mam już na rabatce przy wykuszu. Wsadzilabym tam 3-4 szt żeby rosły sobie w trawie.
Oj chyba stanowczo za mało, tych wysokich to nie mieszaj tylko daj jedną odmianę.
Ale jeśli ma powstać ściana traw to na tej długości 10 m trochę ich wejdzie.
Zobacz u mnie na tym zdjęciu mam posadzone 3 gracki - jeden od drugiego w odległości około 1,15 m - cała krawędź tarasu ma 4,6 m i pomiędzy nimi są róze.
Malkul ma ścianę z gracków może ją zapytaj w jakiej odległości sadziła, żeby osiągnąć taki efekt, ale wydaje mi się, że co 50 - 60 cm by trzeba było.
Jeszcze Ensata gracki ostatnio kupiła w takim celu, jej też możesz podpytać jak gęsto będzie sadzić.
Witam serdecznie i dziękuję za okazane zainteresowanie.
Oto kilka zdjęć, chyba do końca nie oddają tego co widać gołym okiem. Pokazuję skąd wyrastają pędy, grubsze ale bardziej wiotkie.Także jak zagęszczone są łodygi listkami po sam czubek i jak tworzą się pączki kwiatowe - po kilka na czubku, dotychczas były to pojedyncze duże kwiaty.
Nie wiem, być może spanikowałam, być może to nie dziki, może faktycznie to niesprzyjająca aura, ale coś jest nie tak.
Alina - Różę Souvenir do Baden Baden znam z poprzednich sezonów i niestety nie tak wyglądała, oj, nie tak.
Irenko, Sylwia - dziękuję za rady. Będę pilnować jej.
Przypadkiem moja też rośnie niedaleko lawendy
Tylko ta lawenda jakaś słaba, w tym roku kupiona w sześciopaku, różni się wyglądem od moich zeszłorocznych
znów potrzebuję Waszej pomocy. Jak wiecie w realizacji jest rabata z brzozami. Długo ich szukałam, nigdzie nie mieli Doorenbosów, zamówiłam i po długiem czasie oczekiwania,gdy mąż je odebrał przywiózł takie drzewka sztuk 4, bo tylko tyle było. Ale ja nie jestem pewna czy to Doorenbos :/
Miscanty są fajne Dałabym taki jaki bym dostała Ale za dużo trochę dla mnie tych roślin:
A tutaj masz Malepartus z rochodnikami
Nie dodawałabym iglaczków na pniu
A hakone? A jaka to wystawa? Masz tam dużo słońca?
Mirelko, nie...
Już po kupieniu farby najpierw padał deszcz, a potem pracowałam na innej rabacie i poprosiłam e-Ma o wykopanie kamienia, który zajmował niepotrzebne miejsce na rabacie. Okazało się, ze jest to spory, o ładnej fakturze, z dwóch stron płaski kamień i zdecydowałam, że dam go do znajomego kamieniarza, aby przewiercił dziurkę w nim. Sprawa się ciągnie, bo zawsze był powód (brak czasu w weekendy), aby do niego pojechać, albo on jest na urlopie. Zastanawiam się też, czy robić to teraz, całe oczko trzeba wkopać głębiej, aby zasypać żwirkiem na poziomie ziemi. A na jesień trzeba wyjąć pompkę i nie potrafię podjąć decyzji, aby mi aż tak na ten moment zależało.
Upały też zniechęcają do pracy. Tak więc wiem, ze mam niezałatwioną sprawę, ale też nie dajmy się zwariować. Oboje z M lubimy działać impulsowo, nie lubię długich planowań, bo życie samo nam pisze scenariusze. Jak dojadę do znajomego, będzie dziurka w kamieniu
Na razie jest tak, jak było Tylko roślinki bardziej rozrośnięte
No i nie podoba mi się kolor trawy dosiewanej. Siałam na podłożu kupionym do trawnników z O. Coś jest nie tak, trawa zbyt jasna, no i te upały...
Dziękuję za rady, ten artykuł już też wyszukałam, zrobiliśmy jak piszecie, od razu wycieliśmy chore gałęzie, wszystkie spadające liście wyzbierane, drzewo opryskane Topsinem, jutro powtórka, podlane Previcurem. Oby się udało. Teraz wygląda tak:
Mam, chociaż w tym roku wcale nie była taka early, ogólnie jakaś inna niż w zeszłym, na dodatek bardzo poprzypalały jej się liście, wiec jesienią jednak zmienię jej stanowisko, pełne słońce cały dzień nie dla niej. Część kwiatostanów jeszcze w pączkach, dlatego na krzewie będą już przebarwione jak i białe kwiaty. Najładniejsza jest jesienią bo ma ślicznie przebarwione właściwie na czerwono liście.
Asiu, rabata ma 18 x 2,5 metra, założyłam ją w całości z roślin z nasion w czerwcu ubiegłego roku.
Na zdjęciu, o którym mówisz, to tylko jej maleński fragment. Na zdjęciu tak jak piszesz: mikołajek, liatra, odętka biała i różowa, w tle cleome ciernista i werbena. Wzdłuż siatki rośnie rząd ketmii ogrodowej w kolorach: fioletowym i białym.
Na rabacie jest mnóstwo innych kwiatów: morze orlików, łubiny, pysznogłówka, malwy, kocimiętka, goździki białe , szałwia łąkowa, wielosił błękitny, jeżówki, tytoń ozdobny, ostróżki, goździk brodaty, irysy, przegorzan. Pewnie o paru zapomniałam
Tu inne zdjęcia tej rabaty.