Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 09:54, 10 sie 2015

babka napisał(a)
Ja ma dwukomorowy i się zastanawiam jak zadziałać z tym już zapełnionym. Przydałaby się jednak trzecia cela. Co prawda mam trzeci ale mały, na części iglastych roślin. Ja też mam z palet i jakichś resztek klepek, najważniejsze że funkcjonalny
W sprawie hortensji odpisałam Kusisz mnie, kusisz
Upały rzeczywiście nie pozwalają na aktywność ale ja sobie przynajmniej odbijam urlopową niepogodę, leżakuję i planuję co dalej Ograniczam się do podlewania a reszta niech czeka

3 komory pozwalają na korzystanie z kompostu bez ciągłego rozgrzebywania pryzm. W tym trzecim możesz przechowywać gotowy kompost. Moim zdaniem w dużych ogradach to wygodne, ale trzymanie w małych 3 komór kompostownika chyba ma wiecej wad, bo cenne miejsce zajmuje, a w małym ogrodzie mniej materiału jest do kompostowania
07_Rene 09:59, 10 sie 2015

Bogdzia napisał(a)

Masz dużą dzialkę to taki kawałek dla werbeny możesz przeznaczyc a jak ona z liatrą pięknie wygląda.Pozdrówka.

No nawet zaczyna mi się podobać. Ale musze jakiś kolorem przełamać te fiolety.

07_Rene 10:17, 10 sie 2015

Konieczki napisał(a)

A tego bonsai to Waćpanna kupiła czy sama wyczarowała?
A i że pięknie jest nigdzie nie napisałam

Bonzaj zrobiłam.
Dostałam kiedys dorosłego cypryprysika groszkowego - szwagierka robiła czystki w ogrodzie Wyglądał tak...

Po kilku miesiącach stwierdziłam, że brzydki jest i chwyciłam za sekator (w czerwcu ubiegłego roku). Na początku efekt był mizerny.

Ale dzis wyglada całkiem, całkiem....

A do szkółki w Krzywaczce się czasem nie wybierasz??? Do Jawornika mam trochę nie po drodze, ale do Krzywaczki mogłabym podjechać

07_Rene 10:27, 10 sie 2015

marzena napisał(a)
też uwazam, że werbena fajnie z liatrą się komponuje, bardzo ładnie wyglada na tej Twojej rabacie
inna sprawa, ze u siebie bardzo kontroluję rozwój werbeny bo rozsiewa się niesamowicie... w dwóch miejscach jej 'pozwalam' rosnąć...na mojej rabacie pod murem i jeszcze w innej kompozycji w miskantem Morning Light

Też mam trawy w werbenie, Morning Light i Zebrinusa, ale jakos nie wyrosły. Werbena wieksza.

Mysza napisał(a)
Werbenki niesamowite

Ensata napisał(a)
Tak, ja mam w całym ogrodzie, wyrywam, a ona nadal wszedzie. Poprzerastała lawendę, zakryła róże, szkodzi bukszpanom. Wstrętne, ohydne chwaścisko

Jakby zamiast kukurydz, rosła mi werbena.... o... mogłoby być.... takie chwaścisko

laurowisnia napisał(a)
Może chwaścisko ale za ładne żeby wybrzydzać. Przy Twoim areale więcej takich rabatek bym zrobiła.
O różyczkach napiszę, że nic więcej nie wiem ale po pierwszym kwitnieniu mi się podobają.

Pewnie będzie więcej. Na razie trochę testuje, które rosliny u mnie się sprawdzają. Akurat werbena z liatrią radzą sobie i to bez podlewania

Bogdzia 10:49, 10 sie 2015

Fajnie ukształtowalas tego cyprysika. U mnie werbena się nie wysiewa ani jednej siewki nie było w tym roku mimo że inne rośliny dobrze sie rozsiewają,cos jej nie pasuje , moze ziemię mam za kwasną.Pozdrówka.
11:05, 10 sie 2015
fotki oglądam bo lubię
sylwia_slomc... 11:22, 10 sie 2015

Renia to ja Cie poproszę o nasionka werbeny u mnie pożądana jest do łąki kwietnej, dostałam kilka sadzonek od Ani , ale czy zdąży się wysiać nie wiem, a chciałabym ja tam mieć

Pokarz kiedyś jak sie uda ogród troszkę tak w większym kawałku bo nie mogę tych rabatek wyobrazić sobie i połączyć to w całość. Czy ja wiem może tak robiac fotki z jedne go miejsca w różne strony świata? Miałabym lepsze wyobrażenie tej Tojej oazy, a tak to wielka tajemnica dla mnie
Pszczelarnia 11:56, 10 sie 2015

To przełamanie fioletów i liatrii - tez dumam i myślę, że na pewno nie bielą. Ale nie wiem, czym. U mnie na razie czarne pomidory i w werbenie, i pomiędzy liatrą (było wolne miejsce).

sylwia_slomc... 12:00, 10 sie 2015

A żółtym tak jak w iryskach holenderskich - płatki maja fioletowe, a środeczki żółte i pięknie to natura skomponowała - tylko to zestawienie dla lubiących kontrasty jest. Swoja droga uświadomiłam sobie właśnie, że ja kolory mieszam do woli nie przejmując się aktualną modą i tak bardziej naturalnie jest. Przyroda też miesza do woli i wszyscy się zachwycają nie?
07_Rene 23:07, 10 sie 2015

Bogdzia napisał(a)
Fajnie ukształtowalas tego cyprysika. U mnie werbena się nie wysiewa ani jednej siewki nie było w tym roku mimo że inne rośliny dobrze sie rozsiewają,cos jej nie pasuje , moze ziemię mam za kwasną.Pozdrówka.

Dzięki
Ciekawe jak będzie u mnie?

Strasznie mi dziś muli internet