Dzięki - swojego przestawiłem z kwietnika w ciemnym miejscu na okno ze storczykami - jak myślisz - przyspieszy to kwitnienie?
Albo jak go zmusić do szybszego kwitnienia?
Sebek.
Mam już opanowane co robić żeby nie zgubiły lub zgubiły jak najmniej pączków. Zostawiam je na 2 dni w celofanowym opakowaniu i dość chłodnym miejscu. Potem przestawiam na miejsce stałe. Zauważyłam, że dłużej kwitną jeżeli pod okanmi nie ma kaloryferów. Mam dwa takie okna. Jak dotychczas nie opadł żaden pączek. Kupiłam takiego z małymi pączkami. Już sporo urosły ale jeszcze żaden się nie otworzył.
Zbyszku.
Piękny, biały. To jest jego kolejne kwitnienie czy pierwsze?
Sebku, Hania podpowiedziała częsciowo jak się to wyszywa. Dodam, ze ten sposób haftowania jest bardzo pracochłonny.
Najpierw na materiale odbija się wzór, potem każdy kontur podwleka się gęstą fastrygą, tworzy się tzw. podkład, aby haft był wypukły. Potem się haftuje, pierze, krochmali, prasuje a na końcu wycina zdędny materiał.
Ażurek wysnuwany to jeszcze inne czynności, które dopiero są pracochłonne, bo trzeba powyciagać nitki tak, aby utworzyła się siateczka, którą wzmacnia się odpowiednim owijaniem nitką.
Oczywiscie, nitki co jakiś czas brakuje więc pobiera się nastepną
Wczoraj trawnik został ostatni raz skoszony przed zimą.
Sebek, to trawniki nawozi się nawet raz na tydzień???!! O, nie stać by mnie było na takie poświęcenie, wystarczająco jest już absorbujący.
Bociek - te pojedyncze rośliny to teraz moja największa zmora bo nie mam jeszcze pomysłu co z nimi zrobić. A dwa krzewy to są już na tyle duże, że mąż powiedział że nie ma zamiaru ich ruszyć bo musiałby wynająć małą kopareczkę Z tą szałwią to mnie zmartwiłeś, wszędzie gdzie ją widziałam na zdjęciach ogrodów wyglądała świetnie. No narazie mam kupione testowe 3 sztuki, zobaczę co z tego będzie. Dziękuję za dobre życzenia.