Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Początki w Kruklandii 11:21, 04 mar 2012

Do góry
Justynka, zostaw świerk conika, ja swojego strzygę rzeczywiście są chorowite tzn trzeba je ciągle profilaktycznie pryskać przeciw przędziorkom w nie tylko na zewnątrz ale i w gęstwinie. No i nie możesz go zasuszyć bo tego nie lubi. Tuj nie lubię dlatego nie polecam.
Polecam jednak cisa, jeśli kolor ci nie pasuje to polecam aurea, jest przepiękny nie tylko wiosną. Ale musiałabyś kupić sporego bo rosną powoli.
Begonie super, a wcześniej cebulowe w to miejsce , białe byłyby świetne + bratki . Dlaczego chcesz wyrzucić funkie? Świetnie rozświetlają cieniste zakątki, tylko późno wyłażą z gruntu, ale po to wcześniej są cebulowe
Trzemiliny uwielbiam, można na nich trenować cięcie, można wybrać wybarwienie jakie lubisz. Naprawdę szczególnie gruntowe nie szczepione są nieproblematyczne, możesz ograniczać ich wzrost radykalnym cięciem. Irgi mogą być bardziej kłopotliwe, chociaż wszystko zależy od odmiany, ale nie czuję się ekspertem w tym gatunku
Na kule polecałabym bukszpanowe, już gotowe dobrze wyprowadzone. Ale jak finansów nie wystarczy to z trzmieliny, ja swoją za 15 zł kupiłam a bukszpanowe to wydatek ok 200 zł, chyba że dobrze poszukasz. Cisowe kule to ja tylko u Danusi widziałam (na zdjęciach)
Miniaturowy ogródek 11:06, 04 mar 2012

Do góry
Gabik prosimy o zdjęcie każdego nawet najdobniejszego szczegółu. Też sobie przy kawce chętnie pooglądamy
Ogrodnik mimo woli 11:01, 04 mar 2012

Do góry
asc napisał(a)

Ania opowiedz nam więcej o Twoich Tatrach. Pytania się sypią wszyscy chcą wiedzieć czy rekreacyjnie, zawodowo, sportowo?
A o niedźwiedziach to też bardzo chętnie posłuchamy. Będzie co wnukom sprzedawać jak się narodzą

rekreacyjnie, zawodowo, sportowo

Wiedziałam, że tylko rekreacyjnie nie może być normalnie widokiem Tatr to się nie można napawać tylko trzeba się od razu wspinać i dodatkowo komuś życie ratować. Cała nasz Ania, temeperamentem to pół ogrodowiska mogłabyś obdzielić.
Ogród Sylwii od początku :) 10:56, 04 mar 2012

Do góry
Sylwia potwierdzamy liczy się a odwiedza się Ciebie milutko i praca wre cały czas, nawet jeśli zimą tylko na papierze
Kiedyś będzie tu pięknie ... 08:17, 04 mar 2012

Do góry
Noemi i po co mi to zrobiłaś...... Chyba pół sklepu Kzła wykupie zamiast rośliny do ogrodu kupować.
Mój dom jest biały ale wszędzie dodatki w ostrych kolorach....... Kuchnia będzie cała koziołowa
Kiedyś będzie tu pięknie ... 08:12, 04 mar 2012

Do góry
noemi napisał(a)
Dziękuję Marzenko ... to jest kozioł

http://koziol-shop.pl/torby

mam też większe na zakupy

wiedziałam, że gdzieś je widziałam, chyba na czerwonamaszyna. Super wyglądają w nim hiacynty a jak w innych miesiącach torbę zagospodarowujesz? Bo sobie chyba na stół tarasowy kupię
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:02, 04 mar 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Aniu - ja bym najpierw zrobił wszystko od strony technicznej to co ma być zrobione.
Jednak linię kroplującą połóż jak będą już rośliny - ale miej już doprowadzoną wodę.

Dokładnie tak jak Sebek pisze. Linie kroplujące i tak podłącza się do podziemnej instalacji...
A ja taka mądra jestem ale nawadniania nie mam, ale kiedyś na nią zarobię i będę ryła w gotowym ogrodzie...... Ale jak mam doradzać to tak prawidłowo jak to typowe dla teoretyków
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 07:59, 04 mar 2012

Do góry
Sebek a co tak rano pobudka?
Ogród Sylwii od początku :) 07:55, 04 mar 2012

Do góry
noemi napisał(a)

Noemi - odpowiem za Sylwię - padły niestety. Moja w cieple także obumarła...

a jednak ... czyli nie może mieć za ciepło ... to o co chodzi , przecież latem wytrzymuje wysokie temperatury na zewnątrz ... chodzi o jakieś hartowanie czy co ?

Przeczytałam, że jest to roślina ze strefy podzwrotnikowej, tzn słońce tak ale jednocześnie bardzo duża wilgotność, dlatego latem pewnie lepsza będzie wystawa zachodnia a najlepiej wscodnia i odpowiednie podlewanie i zraszanie.Na pewno trzeba uważać z majowym hartowaniem, bo nie zniesie przymrozków. Poniżej info:
Stanowisko w uprawie kordyliny powinno być dość widne i ciepłe ale bez bezpośredniego nasłonecznienia. W okresie zimowym optymalna temperatura powinna mieścić się w przedziale od 8 do 12ºC. Dobrze reagują na zraszanie lecz nie jest to konieczne. Podlewanie dość intensywne w okresie letnim w zimie ograniczamy podlewanie. Ważne jest, aby po podlaniu woda nie pozostawała w podstawce, gdyż może to powodować gnicie korzeni. W okresie silnego wzrosty zalecane jest nawożenie nawozami do juk i dracen. Ziemia próchnicza, zasobna w składniki odżywcze. Młode rośliny przesadzamy co roku, zazwyczaj wiosna. Starsze okazy przesadzamy rzadziej do nieznacznie większych naczyń. Niedobór wody lub przeciągi powoduje brązowienie liści. Rozmnażamy przez sadzonki wierzchołkowe.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 07:46, 04 mar 2012

Do góry
Ana napisał(a)
Marzenko - dzięki za utwierdzenie mnie - tylko nadal nie wiem czy mi się zmieści tam za parę lat

Ana - nie pokażę, bo jeszcze trochę pracy przede mną - to prosty sosnowy stół - tyle, że spory (1 m na 2m) i z grubych desek - jednak zostanie na tarasie, a sobie sami zrobimy do salonu o pół metra dluższy z drewna dębowego Mąż się napalił na moj pomysł
Teraz stoi rozebrany w garażu, czeka na szlifowanie, szczotkowanie i bielenie + impregnację Taki mam pomysł

Ania rozumiem sentyment do takiego stołu. Sama mam dębowy, starzony, z sękami z grubymi nogami i dechami. Jest dla mnie symbolem ogniska domowego w nowoczesnym wnętrzu i z założenia wnuki mają go dostać w spadku, bo reszta mebli nie przetrwa
Buk pendula ma wąski pokrój, więc Ci nie zasłoni rabaty, natomiast kolor liści jest cudowny. Obserwuj jak buk się wybarwia w ogrodzie Danusi.
Ogrodnik mimo woli 07:43, 04 mar 2012

Do góry
Ania opowiedz nam więcej o Twoich Tatrach. Pytania się sypią wszyscy chcą wiedzieć czy rekreacyjnie, zawodowo, sportowo?
A o niedźwiedziach to też bardzo chętnie posłuchamy. Będzie co wnukom sprzedawać jak się narodzą
Ogród Magdalenka 07:41, 04 mar 2012

Do góry
Noemi dzięki ża wyczerpujące info. Wiem już na kiedy się zbroić a po hortensje na pewno pojadę
Ogródek Hanusi po zimie 07:38, 04 mar 2012

Do góry
Haniu dzień dobry. Bardzo trafne zdanie na temat wnuków ja na razie testuję na córce co działa i jak słucha
Myślę jednak, że jak Anka zacznie opowiadać o niedźwiedziach i przyczepi wnuki do słupa stalowego na wysokości 50 m to będą słuchać a jak nie pomoże to poprzeczkę podniesie do 200 m....
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:48, 03 mar 2012

Do góry
Dopiero trafiłam na Twój wątek , bo całkiem od niedawna patrząc na kalendarz, a całkiem długo liczac czas spędzny przed komputerem, jestem na ogrodowisku.
Czytając o Twoim dołku emocjonalnym w zakresie projektu już ci miałam doradzić architekta krajobrazu ale widzę, że już na ten pomysł wpadłaś
Nie rezygnuj z elewacji drewnianej, spójrz na mój wątek i dom, nie zamieniłabym drewna na nic innego Nie decyduj się tylko na olejowanie lecz po prostu bejcą lub innym środkiem do konserwacji drewna pomaluj.
Montaż gabionów wiosną będziesz mogła również u mnie obejrzeć z firmy którą Ci polecił Sebek
Sadzenie bambusów u mnie pod koniec marca, stoją sobie teraz w ogrodzie zimowym i czekają na ocieplenie
Więc mamy wiele wspólnych pomysłów, zapraszam zatem często do mnie
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:27, 03 mar 2012

Do góry
Noemi przecież zrobiłaś piękne dekoracje. Ten koszyczek na hiacynty gdzieś widziałam. Gdize taki kupiłaś ??
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:23, 03 mar 2012

Do góry
Moja imienniczko u nas wychodzi wszystko szybciej gdyż wegetacyjnie powinniśmy być dwa tygodnie wcześniej
O....! 23:21, 03 mar 2012

Do góry
Marzeno u mnie też jeszcze nic nie kwitnie ale na zdjęcia cebulowych nie mogę się doczekać
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:18, 03 mar 2012

Do góry
Wklejaj!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:16, 03 mar 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
KOCHANI napewno nie uda mi się zrealizować wszystkiego na raz z wiadomych przyczyn... Słońce za oknem piękne więc siedziałam dzisiaj i dumałam od czego zacząć...Całość muszę podzielić na dwa etapy (chyba że w lotka wygram ) czy robić najpierw rabaty, sadzić rośliny i podlewać jak do tej pory, czy może wytyczyć rabaty, zrobić nawadnianie, elektryke a potem sadzić rośliny? Mentlik mam w głowie ogromny...

Najpierw tyczyć, elektryka i nawadnianie a dopiero potem rabaty
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:15, 03 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Iglakom czysta woda nie szkodzi, przecież ta myjka myje tylko wodą, nic tam nie dolewałam. Dolewa się jak się myje samochód. Do mebli - czysta woda więc zaszkodzić żywopłotowi z tui nie mogła.[/quote

Danusiu miałam obawy, że wysokie ciśnienie może zaszkodzić roślinom. Ale teraz z mniejszymi obawami będę czyścić taras.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies