Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 14:23, 09 wrz 2014

Do góry
Dobrze, dziecko wróciło ze szkoły i mam zdjęcie ostrzyżonej kuli z rozplenicy (to ta "słomiana" kula)

Przepraszam za kiepską jakość, bo to uboczny efekt powiększenia

Zaznaczam, że to efekt przejściowy przed momentem wiosennego cięcia, przed wybudzeniem się trawy.

Link do nieciętej, zimowej rozplenicy dała już Kasia

Dodam, a raczej dam pod rozwagę dyskretną wskazówkę, że na tę rabatę musi być to średnia, albo mała rozplenica.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 13:12, 09 wrz 2014

Do góry
lfficial&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=a-AOVOGtKYWEO5ChgJgG&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1344&bih=705" target="_blank" rel="nofollow">https://www.google.pl/search?q=rozplenica+zim%C4%85&client=firefox-a&hs=88K&rls=org.mozillalfficial&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=a-AOVOGtKYWEO5ChgJgG&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1344&bih=705

czy cięta wygląda jak jeż ?

http://zojalitwin.wordpress.com/2011/10/01/rozplenica-japonska/

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 13:01, 09 wrz 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
rozplenica zimą wygląda tak samo... z jedna małą różnicą - jest sucha, słomkowa, prawie złota... czasami jak jest dużo śniegu to pod nim się kładzie - wystarczy otrząsnąć. Oszroniona jest bossska. Z czasem sypią się kłosy i wtedy ścinam ją w kulę (mam jedno fatalne zdjęcie, ale trzeba ten fragment wyciąć, by pokazać publicznie, a to musi zrobić moje dziecko, które zmieniło program graficzny, a dla mnie to...kosmos )

Ja swoje, niemałe, kule cisowe kupiłam po 30zł... trzeba wiedzieć gdzie szukać i czasami pojechać 200km... Bukszpana non stop trzeba pilotować, kontrolować i pryskać... rok w rok... cis, jeśli kupi się bez misecznika, prócz strzyżenia jest bezobsługowy... i nie wymarza jak bukszpan w duże mrozy. i tyle... albo aż tyle

Toszka, jestem Ci wdzięczna za każde słowo, które u mnie piszesz . Powiem Ci, że czytalam jak Danusia odradza buxy, dlatego dalam tam tez opcje z trzmielina, ale jeśli cis jest tak rewelacyjny w uprawie, to na pewno mocno wezme go pod uwagę.
Denerwuje mnie trochę moja niewiedza w kwestii roślin, no ale może za rok, dwa będę juz bardziej kumata
Rozplenice uwielbiam! Ale jak one miałyby być tam umieszczone?
Proszę, pokaż koniecznie to zdjęcie Twojej trawy! Przyznał się że nigdy nie slyszalam o formowaniu trawy w kule... Ale ja w ogóle malo slyszalam
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 12:39, 09 wrz 2014

Do góry
rozplenica zimą wygląda tak samo... z jedna małą różnicą - jest sucha, słomkowa, prawie złota... czasami jak jest dużo śniegu to pod nim się kładzie - wystarczy otrząsnąć. Oszroniona jest bossska. Z czasem sypią się kłosy i wtedy ścinam ją w kulę (mam jedno fatalne zdjęcie, ale trzeba ten fragment wyciąć, by pokazać publicznie, a to musi zrobić moje dziecko, które zmieniło program graficzny, a dla mnie to...kosmos )

Ja swoje, niemałe, kule cisowe kupiłam po 30zł... trzeba wiedzieć gdzie szukać i czasami pojechać 200km... Bukszpana non stop trzeba pilotować, kontrolować i pryskać... rok w rok... cis, jeśli kupi się bez misecznika, prócz strzyżenia jest bezobsługowy... i nie wymarza jak bukszpan w duże mrozy. i tyle... albo aż tyle
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 12:10, 09 wrz 2014

Do góry
aleś ładnie to naniosła
Toszka ciekawie pisze jak dobrze móc wysłuchać różnych opinii
Ja mam takie odczucia :

opcja wiśnia + bukszpan(cis) + białe kamyczki = klasyka (elegancko ale bez elementu zaskoczenia, to nie znaczy nudno, rzekłabym - zachowawczo

Wiśnia + rozplenica = nowocześnie, latem moim zdaniem łaaaaaaaał ale zimą ? - na przedogródki poleca się jednak coś zimozielonego - nie wiem jak rozplenica wygląda zimą (jeszcze nie przeżyłyśmy razem zimy ; ja i moja rozplenica) jeśli jest to trawa pokryta szronem/śniegiem to tez pięknie

wiśnia + kule (buksy lub cis) +carex = mix i trochę klasyki i trochę nowocześnie

Moim zdaniem runianka (tez o niej myślałam) odpada bo kamyki fajnie rozświetlają rabatę - runiankę uwielbiam i wykorzystałbym w innym miejscu.

Kwestia wyboru - jeśli chodzi o mnie każda z tych opcji będzie ładna i w mój osobisty gust (lub jego brak ) bardzo trafia. Masz nad czym mysleć - a to dopiero jedna rabata !

Poza tym uważam że cis to fantastyczny pomysł ale chyba sporo droższy (?) - do sprawdzenia... Jak kupowałam kulę z bukszpanu to cisowa, przynajmniej w tej szkółce) tej wielkości kosztowała dwa razy tyle ale na pewno warto.

Dalsza rabata z cisem kolumnowym i białym (może ten barwinek - dyskretnie by się wyczołgiwał na kostkę )bardzo mi się podoba

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:32, 08 wrz 2014

Do góry
Napia, dziękuję, to Pomponella i rozplenica japońska

Kasiu, dokupić bo się sprawdzają Nie przemarzły mimo braku okrycia

Małgosiu, to ja dziękuję! Łupy już posadzone, prawie wszystkie Jakoś mi się udało Ja z derenia zrobiłam sosik do mięska, wyszły 4 słoiczki i z resztek pyszny kompocik. Cieszę się że kupiłam takie drzewko, od ub. roku rośnie u mnie niestety w doniczce Docelowo za płotem Może za kilka lat będę miała swojego derenia

Dzisiaj wysadziłam 3 bukszpany sprzed domu i posadziłam je za domem Tym sposobem bukszpanową rabatę mam skończoną - tę zamiast kompostownika Jeszcze kora, ale to już wiosną. W miejsce bukszpana przed domem posadziłam bordowego klonika palmowego. Jeszcze dla zielonego muszę znaleźć miejsce. Wokół klonika znalazło się miejsce dla podzielonego na 5 części carexa - nieźle to wygląda. I znowu kora by się przydała. Potrzebuję chyba wywrotkę

Przesadziłam też - kolejny raz - moich 5 hakonek, które ledwo zipiały w suchym cieniu. Posadziłam je pod półkolem z cisów, które mają nas osłonić - kiedyś - od sąsiadów. Z hakonkami posadziłam kopytnik, prezent od Bożenki - z soboty Podlałam całość. I kanciki tamże zrobiłam. I komary mnie pogryzły, brr.

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 17:27, 08 wrz 2014

Do góry
O rany ale sie usmiałam czytając, że też ja nie wiedziałam że wy tez sie wybieracie do Kutna ....
Dopiero po południu na wizji lokalnej dwóch ogrodów naszej Pani Przyrody - mariolki dowiedziałam sie że mieliście tez tam dotrzec.
Szkoda ze sie nie spotkaliśmy

Spotkałyśmy sie natomiast z Donia - tez z O., ale na momencik tylko bo oni buszowali w Kutnie od rana jako ze oprócz róz kutno słynie z sobotniego targu staroci, niezmiernie ciekawego i bogatego, odbywa sie on zawsze wczesnie rano i własnie Donia ze swoja ekipą od tego targu zaczęła swój dzien w Kutnie.

Mnie w porównaniu z ubiegłym rokiem brakowało na tegorocznym świecie róży większej ilości stoisk z "rasowymi" rozami - w ubiegłym roku były one zgromadzone obok Domu kultury stad i wybór licencjonowanych róz był wiekszy. Kupiłam w ub roku tam własnie swoja ascot i chippendals.

Wystawa kompozycji florystycznych i w ubiegłym i w tym roku mnie zachwyciła, mogłabym tam zamieszkac wsród tych róz.....choc rzeczywiście na parterze te w wazonach były troche "wymeczone".
( tu jest link do naszej realcji z ubiegłorocznej wystawy: https://www.ogrodowisko.pl/watek/3774-swieto-rozane-ogrod-przy-lesie-i-inne-wrzesien-2013)
Moje zdjecia z tego roku powklejam jak mój komputer domowy mi narawią.. Póki co ogladam i czytam z przyjemnością relacje innych.

W tym roku moim łupem padła róza nostalgia (z gołym korzeniem za całe 5 zł) oraz róza angielska ....zapomniałam nazwy ale sprawdze w domu ... podobna do mousted. Za to nasza kolezanka Kasia Luiza - która nie ma swojego watku ale udziela sie na O - kupiła własnie ta księżne Monaco - sliczna jest , naprawde.......

Ja u waszego znajomego pana trawkowego nabyłam tez w kolorze purpury miskanta purple fall.........ma byc czerwony jak rozplenica rubrum i nie wymarzac jak miskant...zobaczymy.
Dzieki za relacje i foty !

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:58, 08 wrz 2014

Do góry
Agnieszko, już się martwiłam o ciebie, szukałm po wątkach, gdzie przepadłaś
wiem, wiem...nieskromnie powiem, ale wczoraj podziwiałam mój ogród, no kto by pomyślał, że do tego dojdzieposadziłam do sreberka berberysy, dojdą ciemne rozchodniki, trawa Red Baron, rozplenica Rubrum i Fireworks, jeszcze muszę tam pogrzebać, ale chyba będzie dobrze
buziolki
trawki
kłosy rozplenicy Black

a takie śliczne własnoręcznie wyhodowane dynie przyniosła mi Justyna będę wymyślać kompozycje

dla Kasi Bawarki, 2 pąki Rubensa
Zakątek z fioletową ławeczką 16:37, 08 wrz 2014

Do góry
Moje trawki. Ciągle ich przybywa

red baron

ferner osten

rozplenica "jakaś tam" i kostrzewa

rozplenica japońska i turzyca

carex evergold

A teraz jadę do szkółki
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 11:52, 08 wrz 2014

Do góry
Buk wielki czy z bliska jest mocno purpurowy, bordowy?
Zachwycił mnie ten czosnek górski, szukam i nie znalazłam, oraz kolejna roślina, ta twoja rozplenica Cherry Sparkler, czy ona już u ciebie zimowała i gdzie ją można kupić?
tak, Milka to ja
Dla odmiany czas na zmiany... 10:56, 08 wrz 2014

Do góry
no, ta rozplenica cudna jest i wcale Ci się nie dziwię że masz mętlik w głowie...ja chyba dziś będę sadzić to i owo

pozdrawiam
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:05, 07 wrz 2014

Do góry
Anitko nigdy dość wspaniałej gry kolorów w tym ogrodzie ... maestria i to o każdej porze roku ... czerwona rozplenica niesamowita ... tygrysek sumak ożywia ... oj jak bardzo ożywia ... elegancja szachownicy uspokaja ... mogłabym tak wymieniać i wymieniać ... ale wolę wrócić i jeszcze raz sobie popatrzeć ... pozdrawiam
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:01, 07 wrz 2014

Do góry
Welka napisał(a)
Aniu, sadziec to Baby Joe, Twoja jeżówka to Green Jewel (podpisałaś, ze to jarzmianka), jarzmiankę nazwę masz na doniczce, ale chyba nam źle podali łacińską nazwę samej jarzmianki (chyba mówiła coś estranta, a to prawie łacińska nazwa a najbardziej właśnie Venice mi przypomina), rozplenica to Little Bunny (tak miał na tabliczce, ale był jakiś niezorientowany według mnie) a miskant to Silberspinne jeśli dobrze pamiętam. A kiedy Ty czyśćca wzięłaś?

Już zmieniłam im się pomieszało myśleli o astrantia to inaczej jarzmianka jak się z Tobą pożegnałamjeszcze potem gadałam z Dąbrowskim
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:45, 07 wrz 2014

Do góry
Aniu, sadziec to Baby Joe, Twoja jeżówka to Green Jewel (podpisałaś, ze to jarzmianka), jarzmiankę nazwę masz na doniczce, ale chyba nam źle podali łacińską nazwę samej jarzmianki (chyba mówiła coś estranta, a to prawie łacińska nazwa a najbardziej właśnie Venice mi przypomina), rozplenica to Little Bunny (tak miał na tabliczce, ale był jakiś niezorientowany według mnie) a miskant to Silberspinne jeśli dobrze pamiętam. A kiedy Ty czyśćca wzięłaś?
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:42, 07 wrz 2014

Do góry
Ostatnio udało mi się w końcu przyciąć szachownicę bukszpanową

Hortensja 'Bobo' w tle powoli się przebarwia

Czosnki górskie i znów rozplenica

To na razie tyle ode mnie Na inne seriale ogrodowe zapraszam wkrótce w innej cyber przestrzeni

Buziaki
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:38, 07 wrz 2014

Do góry
I moja ogrodowa biżuteria:

Jeżówki 'Green jewel'

Ostróżka ogrodowa 'Crystal delight'

Rozplenica japońska ' Cherry Sparkler' właśnie kwitnie

I rozplenica 'Hamelm'

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:14, 07 wrz 2014

Do góry
BEATA_S napisał(a)

Jesienne dekoracje mnie zachwyciły, ale TA mnie urzekła!!! Cudownie wygląda ta rozplenica w tej donicy Tak niewinnie.... cudo

Witaj Beatko Dzięki za odwiedziny. Faktycznie, czasem dużo nie trzeba, żeby coś cieszyło oko
A jak roślinki? Mam nadzieję, że w 100% się przyjęły? Pozdrawiam
Ogród Loczka 20:02, 06 wrz 2014

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Focia pierwsza klasaa i zakupy piknea czy kolega wie że to zielone hebe to wymarza podobnie jak rozplenica rubrum??

U nie wiem. Pożyjemy zobaczymy okryje na zime może przetrwa. na wiosne się coś wsadzi.
Ogród Loczka 19:57, 06 wrz 2014

Do góry
Focia pierwsza klasaa i zakupy piknea czy kolega wie że to zielone hebe to wymarza podobnie jak rozplenica rubrum??
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:10, 05 wrz 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Fantastycznie Marzenko, super teraz z trawami to prawdziwe szaleństwo, na wszystkie szczegóły zwróciłam uwagę...dzieki za podpowiedzi...ale potrzebuję jeszcze jednej
czy ta rozplenica to rubrum, nie zimująca u nas....to ta najwyższa?

To tez chyba ulubiona moja Twoja rabata. Super sie te kule wylaniaja z runianki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies