Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu

Selly 11:02, 11 wrz 2014

Karolinek napisał(a)

Roślinki posadzone C.d. nasadzeń nastąpi, czekam na wenę Brakuje mi tu jeszcze czegoś.

Bardzo ładnie wyszło. Rozumiem, że środek przy płocie został narazie wolny na jakieś wysokie drzewa ? Może śliwa Nigra ? Wydaje mi się, że pięknie by wyglądała przy tych jasnych dereniach. Wyobraź sobie 3 szt śliwy nigra i jeszcze ze 2 takie same derenie pomiędzy nimi. Miałabyś zaporę przed wścibskim wzrokiem przechodniów.

Jedynie co mi tu nie za bardzo konweniuje , to ten posypany korą środek rabaty. Przydałaby się taka wąska wijąca się dróżka z trawnika lub żwirku . Przełamałaby monotonię kory
Selly 11:09, 11 wrz 2014

Karolinek napisał(a)
Zrobiłam na szybko plan nasadzeń. Oby był w miarę czytelny i mam nadzieję, że o taki schemacik chodziło, Danusiu.

1 - jałowiec skalny 'Blue arrow' x 2
2 - pęcherzyca 'Diabolo' x 2
3 - cis pospolity ' Summergold' x 5
4 - berberys 'Harlequin' x 4
5 - rozplenica 'Hameln' x 3
6 - sosna ' Winter gold' x 1
7 - hortensja 'Limelight' x 2
8 - cyprysik Lawsona kula x 1
9 - dereń 'Elegantissima' x 2
10- świerk serbski 'Nana' x 1
11- cyprysik groszkowy 'Filifera Aurea Nana' x 3
12- tuja 'Danica' x 4
13- trzmielina x 8
14- wrzosy
15- rozplenica 'Rubrum' x 3 posadzone w doniczkach (do wykopania, może przezimują w piwnicy)
16- tuja 'can-can' x 4

Mam jeszcze w razie potrzeby do wykorzystania
3 miskanty 'Morning L'
2 lilaki palibin

Jeszcze mam jedno zdjęcie z góry, na którym widać, że jeden cis nie zmieścił się i posadziłam go nieco dalej, i zdjęcie z wąską rabatą (80 cm)po drugiej stronie wejścia z tujami 'Can-can'.

Dołożyłabym jeszcze 1 szt Hortensji ( nr 7 ) żeby były 3 szt łącznie . Bo lepiej wyglądają nieparzyste ilości nasadzeń i zrobiłabym dróżkę w kształcie łuku analogicznie jak kształt wykuszu ( tam gdzie masz nr 11) . Siódemki przesunąć bardziej do rogu, a w miejscu jedenastek zrobić ścieżkę = rzeczkę, a wtedy jedynastki przesunąć bliżej płotu.

Takie o są moje spostrzeżenia. Ciekawe co doradzi ci Danusia ?
Karolinek 17:16, 11 wrz 2014

Też jestem ciekawa, i nie mogę się doczekać, tym bardziej że wyjazd mi się szykuje za ok. tydzień, a tak bym chciała zdążyć co nieco poprawić.
Selly, dzięki za Twoje uwagi.Ta aktualna wersja z korą jest minimalistyczna, myślałam że dostanę sporo sadzonek kostrzewy tzw.niedźwiedzie futro i z niej chciałam zrobić jakiś podział tej powierzchni, ale nigdzie nie mieli.
hanka_andrus 17:54, 11 wrz 2014

Karolinko, ładnie masz,a będzie jeszcze ładniej, jak Danusia Tobie korektę zaproponuje. Buziaczki.
Selly 08:34, 12 wrz 2014

Karolinek napisał(a)
Też jestem ciekawa, i nie mogę się doczekać, tym bardziej że wyjazd mi się szykuje za ok. tydzień, a tak bym chciała zdążyć co nieco poprawić.
Selly, dzięki za Twoje uwagi.Ta aktualna wersja z korą jest minimalistyczna, myślałam że dostanę sporo sadzonek kostrzewy tzw.niedźwiedzie futro i z niej chciałam zrobić jakiś podział tej powierzchni, ale nigdzie nie mieli.

Niedżwiedzie futro ? A ile potrzebujesz ? może ja ci trochę dam i sobie rozmnożysz ?
Trochę podobny do niedżwiedziego futra jest też zawciąg nadmorski. Wygląda jak kępy trawy , ale nie rośnie wysoki. Tworzy dywan, po którym można chodzić i kwitnie na różowo.
Też mam sadzonki, gdybyś chciała....
eda 01:03, 13 wrz 2014

pozdrówka zostawiam i czytam Że rewolucja się zapowiada
Gardenarium 10:17, 15 wrz 2014

Na razie nie mam czasu coś zaproponować mam pilne roboty i nagranie w środę
Przykro mi, teraz nic nie poradzę, wiem tylko że nie można tak sadzić na przemian, jedno to drugie to, ale nic sensownego nie wymyślę w 3 minuty i nie narysuję, spadam do pracy

Instagram Ogrodowiska
Karolinek 13:14, 15 wrz 2014

Selly napisał(a)

Niedżwiedzie futro ? A ile potrzebujesz ? może ja ci trochę dam i sobie rozmnożysz ?
Trochę podobny do niedżwiedziego futra jest też zawciąg nadmorski. Wygląda jak kępy trawy , ale nie rośnie wysoki. Tworzy dywan, po którym można chodzić i kwitnie na różowo.
Też mam sadzonki, gdybyś chciała....

Na razie wstrzymam się z dosadzaniem, poczekam na wskazówki Danki. Muszę uzbroić się w cierpliwość, bo zapracowana mocno jest Szefowa.
Selly, bardzo dziękuję za chęć podzielenia się, w razie czego wiem, gdzie szukać
Karolinek 13:20, 15 wrz 2014

hanka_andrus napisał(a)
Karolinko, ładnie masz,a będzie jeszcze ładniej, jak Danusia Tobie korektę zaproponuje. Buziaczki.

Haniu, już się nie mogę doczekać tej korekty, ale okazuje się, że muszę uzbroić się w cierpliwość i mój przedogródek także. Cóż poradzić, siła wyższa.
Pewnie korzystasz z pogody i robisz porządki w ogrodzie. Oszczędzaj się
Karolinek 13:24, 15 wrz 2014

eda napisał(a)
pozdrówka zostawiam i czytam Że rewolucja się zapowiada

Edytko, fajnie, że zajrzałaś. Na rewolucję trza poczekać Pozdrawiam Cię serdecznie!